Månadsmål november

IRIS
- Tror hon ska få ha en lite lugnare månad utan större krav, underlaget kommer nog att svika också. Men så gott det går så ska fokus ligga på att galoppera mycket ute och kanske klättra en del!


LUKAS
- Inom dressyren ska fokus ligga på att han blir mer lydig och uppmärksam på mina hjälper. Ska försöka mjukgöra så mycket det går så han blir mer liksidig.
- Ska jobba mycket med galoppen, särskilt vänster!
- Försöka rida dressyr för någon, behöver en knuff i rätt riktning och lite inspiration!
- Försöka hoppa några gånger, mest för att det är det roligaste som finns!

Utvärdering septemberimål

Skriver upp förra månadens mål och utvärderar i kursiv stil!

IRIS
- Fortsätta som förra månaden, mycket galopp i skogen med fokus på lugnt tempo och inte hetsa. Helt enkelt sträva efter en trevlig arbetsgalopp! Tycker vi har varit ute och galopperat mycket, hon har faktiskt blivit riktigt fin!
- I dressyren vill jag ha henne rakare. Hon fuskar lite genom att skjuta iväg bogen eller rumpan bara jättelite, men det är ändå fusk. Hm, har ridit lite mindre dressyr, men hon har skött sig riktigt bra vissa pass, och lite mindre bra andra.
- Ska försöka markarbeta några gånger med graman och ha henne med mig hela vägen fram till hindret, hon släpper gärna allt precis innan. Blev inte så mycket markarbete, men vissa bitar glänste hon!
- Tävla meeting i Luleå! 90 + 95 cm. Ta oss runt så snyggt som möjligt med så lite fel som möjligt helt enkelt! Blev till och med debut i 100 cm! Men inte riktigt Iris grej att vara inne, trots det skötte hon sig fantastiskt bra!
LUKAS
- Fortsätta igångstättningen i två veckor med fokus på lydnad och att han ska jobba genom kroppen och bli mjuk. Igångsatt klart! Dock har vi en bit kvar innan vi är tillbaka på samma lydnad och smidighet som innan han skadade sig!
- Känns allt bra ska jag prova hoppa om tre veckor och i så fall eventuellt starta 100 cm på SRK helgen efter. Hoppa tyckte han var tokkul och tävla ännu roligare, MVG till Lukas då han vann den ena 100 cm-klassen!

Jämförelse, hopptävling!

Börjar med att jämföra hopptävlingar, enjoy!

Första träningstävlingen, 80 cm... HAHA, jag dör!

Första lokala, jag var faktiskt riktigt nöjd den dagen, hehe.

Sista vinsten i 100 cm! Blir så lycklig av att titta på Lukas, så otroligt hoppglad häst jag har!

1 år!

Idag är det en spännande dag! Jag har nämligen ägt Lukas i ett helt år!

Jag kommer ihåg hur Lukas var i början, han var stressad och kunde INTE stå still. Det första vi tränade på var att han skulle stå still när jag satt upp och när vi gjorde halt vid vägen.

Dessutom kunde han inte gå på sidan av vägen, där det var mjukt, han skulle gå på asfalten och skjöt mot skänkeln.

Han var ganska okänslig i munnen, lyssnade inte på fina hjälper där inte!

Och han var så sjukt stressad hela tiden. Slappnade inte av och väntade in mig, utan skulle bara jobba hela tiden! Han kunde nästan inte skritta. Och han tjuvökade i samtliga gångarter. Dessutom var han stel och vägrade slappna av och böja sig åt höger. Ibland hade jag kramp i höger axel för att hängde sig på den tygeln hela tiden.

När vi hoppade i vintras, jadu. Det var kaos! Haha, han slängde sig över hindren och bara gasade, slängtravade och lyssnade inte alls!

Nu är det enorm skillnad! Han står still tills jag ber honom gå framåt, han håller sig på sidan av vägen utan att jag behöver tvinga honom, han är betydligt känsligare i munnen och han har lugnat ner sig otroligt mycket! Dock är han fortfarande en arbetsnarkoman men han väntar på order istället för att stressa på som en galning. Och med hoppningen har det hänt fruktansvärt mycket!

En fantastisk sak är att vi bara har åkt hem från en hopptävling utan rosett, det var våran första lokala, då jag tappade stigbygeln och gjorde halt, i övrigt var vi felfria och hade jag inte varit en klant så skulle vi ha fått med oss rosetter från samtliga tävlingar!! Hur otroligt är inte det!? Vi startade 80 cm första gången och har tävlat upp till 100 cm med vinst och som bäst en andraplats i 110 cm!

Innan han skadade sig så var han fantastiskt fin, jag hade bara lite småsaker att slipa på innan jag var helt nöjd, nu har vi dock tagit ett steg tillbaka då han stod i en månad, så målet just nu är att komma tillbaka till stadiet vi var på innan han skadade sig i dressyren. Inför nästa år ska vi snygga till avsaktningarna från galopp till trav och sen ska vi prova starta en dressyrtävling har jag lovat!

I hoppningen då? Först och främst ska våra 110 cm-rundor bli lika snygga som lördagens 100 cm! Sen ser vi vad som händer.. 

Slänger upp lite bilder från vårat första år tillsammans, kommer upp något inlägg med jämförelse-videor så småningom också..!

Första favoritbilden, några dagar efter jag fått hem honom!


Men ärligt talat såg det mest ut såhär.


Första skutten, vadå kasta sig över? ;D


Inte galoppera sakta tack!


Sen hade jag sadeln på omstoppning, så jag red över en månad i westernsadel.. Inte kul. Hoppade även en gång, det var spännande. Se bara hur jag håller i knoppen för att jag inte ska slå mig på den.. ;)

Jag-heter-Lukas-och-hoppar-gärna-av-14-meter-innan-hindren (lägg märke till muren till vänster)

Hoppträningen det verkligen klickade på! Första gången vi hoppade bana på 110 cm!

Ett dressyrpass han var sjukt trevlig och avslappnad på!

Och slutligen, min favoritbild, en trippel i 110 cm i vindeln!


Tävlingsresultat, Berra!

Berra har startat på travet idag! Fick gå i ett hårt gäng på en blöt och tung bana. Äntligen fick han vara med från start och låg stora delar av loppet i dödens och i ledningen. Dock verkar han inte vara i toppform, men slutade ändå sexa på 28,7. Dessutom har han vinterpäls, men den ryker imorgon!

Nästa start blir om en vecka i Boden!

Tävlingsresultat, dag 2!

Nu har jag äntligen landat hemma och kan komma mer ett lite mer utförligt tävlingsresultat!

För det första så måste jag ta på mig att vi fick en rivning, jag var inte alls med mentalt, efter tredje hindret tänkte jag att jag hade ena stigbygeln lite långt ut på foten, skulle fixa det och gjorde det värre, så jag tappade den efter hinder nummer fyra, fick dock tag på den, men då var all fokus som bortblåst! Dålig väg in i kombinationen och så blev det knasigt, mot nästa hinder så red jag också en dålig väg, sen bröt han ut lite från läktaren och jag var för dålig på att korrigera så vi PETADE bakbommen på nästa oxer. Verkligen petade, bra en ena säkerhetsskållan löste ut.. Efter sista hindret var jag tvungen att kolla att vi verkligen rev, jag som var så sugen på att rida omhoppning! 

Men Lukas var pigg och fin och supertrevlig på framridning, framhoppning och på banan! Så stor stjärna till honom!

Sammanfattningsvis så var det riktigt trevliga tävlingar! Stort plus till banbyggaren som gjorde riktigt bra banor! Underlaget på banan var fantastiskt bra tycker jag! minus till underlaget på framhoppningen, hästarna tappade fästet och en gick omkull.. Mindre bra!

Tävling!

Tävlade ju idag också, 100 cm!

Dock var jag nog inte riktigt med idag, tappade stigbygeln, red dåliga vägar, kom fel in i kombinationen och det resulterade i ett pet i grunden. Kändes lite snopet men lukas var minst lika fin som igår i alla fall! Bilder och film kommer imorgon!

Just nu befinner jag mig i Malå och ska jobba här imorgon!


Tävlingsresultat!

Ja, efter två månaders hoppvila for vi då idag till SRK för att hoppa 1 meter.

På framridningen kändes han riktigt lugn, och även på framhoppningen var han otroligt reglerbar! Det var en lång, men rolig bana som var byggd, med omhoppning var det hela 15 språng, vilket kändes väldigt ovanligt i 1m bed A:0/A:0. Men kul som sagt!

I grunden var han hur fin som helst, väldigt reglerbar och uppmärksam, gick helt enkelt som en klocka! Så vi gick vidare till omhoppning och han kändes faktiskt ganska vändbar, vilket jag inte trodde han skulle vara, han är ju inte riktigt igång sen vilan! Jag chansade och tog en lite tight väg mellan två hinder, vilket inte var något problem så vi dubbelnollade! Till min förvåning tog ingen annan det vägen och vi VANN!

Helt sjukt! Man ska inte vila två månader och sen vinna combacken! FINA, FINA häst!

Imorgon rider vi också 1m! 

FREDAG

Vissa grejer går bra, andra dåligt.

DÅLIGT
Jag fick p-böter på 500 kr igår. Dock inte en p-förbjudningskylt inom typ en kilometer så jag är rätt arg.

Jag är sjuk igen. På riktigt. Feber, hostar så jag håller på att kräkas och det gör ont att svälja.

Jag ska till Malå på söndag, har ångest då sist jag jobbade på exakt samma ställe så var det halt och jag kraschade bilen. Så SNÄLLA, låt det vara plusgrader tills på tisdag.

Sören skulle komma och sko idag. Vilket inte blev av. Då Lukas hade typ nött bort halva bakskorna (jag överdriver inte, den ena bakskon plockade jag lös i två bitar) och ska tävla imorgon hade jag lite panik. Som tur var har jag världens bästa Tomas i stallet som skodde om bak. Hurra!

Jag har insett att jag bara jobbar en månad till och när jag har månadslön så kommer jag inte få några mer pengar förrän.. jag vet inte. Så jag har paniksålt lite grejer.

BRA
Fick 1500 kr i lön som jag tjänade ihop i somras och dom hade glömt ge mig. Dock funderar jag på om jag inte fått för lite ändå..? Får undersöka det där.

Sålt grejer för 2000 kr dom senaste dagarna i alla fall.

Lukas var tokfin idag, underbart att bara kunna njuta när man är ute och galopperar!
Fin-Lukas ♥

TILL SALU

NYPRIS cirka 1300 kr - Mitt pris, 800 kr.

Det enda täcket jag gillat förutom horseware. passformen och kvalitén är riktigt bra och halsen är rymlig och ligger bra på plats och är tät. Använt under 20 dagar, enbart då det har legat snö på backen, så i princip rent. Mitt täcke är mörkblått, ej rutigt. Stl 145.Varmt utegångstäcke för kalla vinterdagar. Tillverkat av 600 D polyester Rip-stop material. Täcket har ett tjockt 300g polyesterfoder som håller hästen varm även under de kallaste vinterdagarna. Utrustat med bogveck, svanskydd, kryssgjordar och bensnören. Dubbel bogknäppning med snabbknäppe och lätt justering. D-ringar på sidorna av halsöppningen för fäste av halstäcke. 2000mm / 2000mvp.

Avalon halsskyddet passat till Avalon vintertäcket (24082). Ett välskyddande och rymligt halsskydd som fästes till täcket med tre karbinhakar baktill på halsskyddets nedre del. Placeringen av karbinhakarna gör kombinationen av halsskydd och täcke vattentät. Halsskyddet är tillgängligt i en storlek, som med enkel justering passar till alla hästar. Tillverkat av Rip-stop material med 300g foder.

HA!

Jag gjorde en polisanmälan då jag köpte en begagnad piké på internet och inte fick tillbaka några pengar. Det dröjde bara några dagar innan pengarna fanns på mitt konto, kung!

Jag är förresten sjuk igen. Jag fick vara frisk en dag. Kul.

Slutar halv ett i Umeå, sen blir det hem och rida! Längtar!


Sist jag var på shoppen i Umeå såg jag ett...

img_4822 (MMS)

Sist jag var på shoppen i Umeå såg jag ett träns jag blev kär i, men hade inte med mig börsen, så for förbi och köpte det idag, det är så fiiint! Fick följa med ett par stigbyglar också!


Äventyr!

Idag har jag och iris haft lite äventyr för oss! For ut barbacka med hackamore för att chilla lite. Hon var jättefin i skritt och trav, när vi skulle galoppera på hemvägen taggade hon till och studsade och bockade! Det var mycket energi och glädje i galoppen och när vi kom till en nedförsbacke så tänkte jag sakta av men iris ville fortsätta så jag tänkte låta henne det, dock bröt hon av till slängtrav efter halva backen. Jag studsade minst en halvmeter över henne i typ 50 meter innan jag insåg mig besegrad.. Landade på rygg typ framför henne, såg en massa ben i alla fall. Som tur var så är det iris, så hon stannade i samma sekund som jag landade, tur det! Gick 20 meter till närmaste sten och hoppade upp och galopperade vidare. Iris var lika taggad och bockade lika mycket men gjorde trevligare avsaktning denna gång! Jag får väl skylla mig själv då jag for ut och galopperade barbacka på en orastad häst! ;D

Jag var så välklädd med tre par byxor, dubbla tröjor och vinterjacka, så jag landade mjukt! För övrigt var det första gången jag någonsin har fallit av när jag har ridit ut, deni!

Nu bor jag på hotell i Umeå tills på torsdag, så har lejt bort Lukas! Iris får vila i veckan!


Hur fan?

Att Malin baryard-johnsson fick sig tillbaka i sadeln efter det här borde strida mot gravidationens lagar.

Hoppa!

Idag har Lukas fått göra något kul! Han har fått hoppa för första gången på två månader!

Det fick bli ridhuset då det var fruset i marken idag. Fyfan säger jag bara.. Som tur är så ska det bli lite mildare igen, skulle hemskt gärna slippa tjäle i minst två veckor till..

I alla fall så hjälpte världens bästa Marre mig. Hon ställde upp tre räcken med tre galoppsprång mellan. Det ena lite längre och det andra avståndet lite kortare. Först började vi på kanske 60 cm, gick hyfsat! Han kändes pigg men lyssnade. Sen åkte gramanen av och vi höjde till cirka 80 cm tror jag. Då började det gå undan! Han laddade jääärnet, haha. Lite övertaggad kanske?

I alla fall fick jag göra några halter mellan hindren och fick väl nästan kontroll på honom tillslut, hehe. Han tänkte BARA framåt i alla fall! Marre ställde sig mitt i första hindret en gång, men Lukas bara spetsade öronen, inte avskräckt där inte!

När vi var klara var Lukas genomblöt i svett, någon hade laddat ordentligt tydligen! Nästa helg är det hopptävling på SRK och vi hade tänkt vara med i 1 m. Vi ser väl hur fort det går och om vi får oss runt levande. Jag sitter och tittar på första 1 m-rundan från förra Vännäsmeetinget, det är våran bästa runda någonsin. Det kommer vi inte ens komma i närheten av nästa helg, hehe.

StööööörigtFörstår inte varför folk, så fort dom ska komma med kritik eller "tips" så är det anonymt eller inget namn. Svårt att svara på det då. Brukar ignorera det för det mesta men störde mig helt enkelt på det här. 

För det första så verkar personen ha missat att Iris stod i ett halvår och satt långsamt igång under 4-5 månader. Så hon har inte varit helt igång förrän juni-augusti. 

Och personen har också missat att jag har nämt flera gånger att, "nej, Iris är ingen innehäst" vilket innebär att hon inte har rätt bjudning inne och orkar inte riktigt korta ihop galoppen tillräckligt. Att hon tar fel IBLAND gör inte så mycket. det händer inte särskilt ofta.

Och nej, det är ingen idé alls att ta ner henne till trav, hon vill hoppa i galopp. Och det var ETT hinder vi "kraschade" och det kom hon rätt på, hon lyfta dock inte bakbenen alls. I övrigt var det en lite grövre rivning, så petade vi ner resten av hindren. Ingen big deal i mina ögon.

LÖRDAG

Fyfan vilket väder. 2 grader plus och regn hela dagen.. På vissa ställen hade det snöat inatt. Fyfan!

Pappa kom med traktorn så vi fixade taket på höhäcken! Det blev tokbra. Sen körde pappa in några lass sand till i hagen också. Det blev för övrigt hur bra som helst förra gången han gjorde det, nu utökade vi bara ytan lite! 
Sen skulle vi byta krubba i Lukas box också, från gjutjärn till plast. Gjutjärnet är otroligt svårt att hålla rent om Lukas lämnar lite mat, vilket kan hända. Dock hade bultarna rostat fast, vilket jag misstänkte. Så vi får helt enkelt omgruppera och ta dit lite värre verktyg en annan dag.

Sen fick Iris och Lukas komma ut i skogen. Jag red Lukas och höll på att frysa ihjäl så jag orkade inte rida ordentligt utan red på halvlånga tyglar hela passet. Och Lukas var otroligt fin! Gick lugnt i en låg form hela tiden! Var riktigt lugn när vi galopperade också. Pluspoäng till Lukas! Imorgon blir det hoppträning, jag är otroligt taggad!! Och Lukas med misstänker jag..

Iris får vila, får se om hon får en veckas semester.. Jobbar tre dagar i umeå och bor på hotell nästa vecka, sen är det tävling nästa helg med Lukas på SRK!
Höhäcken!

Iris tävlingssäsong 2011

I och med luleåmeetinget så har Iris tävlat klart för i år! Hon är ingen innehäst så om jag inte får ett infall och startar någon liten klubb (max 80 cm) så är det färdigtävlat!

Jag säger bara såhär, hade någon i januari sagt att jag skulle tävla 1 meter med Iris i år hade jag skrattat högt. Såhär skrev jag i början på året: "Så mitt stora mål för året är att få Iris i form, att hon ska kunna gå 3-4 dagar i veckan och klara ett dressyrpass på banan."

Så när jag insåg att hon blev stadigt bättre så bestämde jag mig för att vara med i SRKs träninstävling första maj. Hoppade 60 cm utom tävlan och jäklar vad roligt Iris hade!
Efter det så hoppade vi 70 + 80 cm på torpet och vann båda klasserna, inte för att det var stort motstånd där med!
I slutet av maj var det träningstävling på KDRF, hoppade 70 +80 cm. I 70 cm studsade hon mig ur sadeln flera gånger och vi sprang förbi ett hinder, men i 80 cm så var hon på g och vi vann!
I början av juni var det dags för lokala tävlingar på kdrf, startade 80 + 90 cm. Sist vi hoppade 90 cm var året före på samma tävling. Men hon nollade båda klasserna och vi fick med oss två rosetter hem!
Sen så var det tänkt att det inte skulle bli någon mer tävling då jag tyckte att 90 cm var Iris maxgräns, men då skadade sig Lukas och dagen innan vi skulle på meeting på SURF i början av september så bestämde jag att Iris skulle få följa med, jag hade ju ändå bokat box.. Det blev Iris första meeting!
Klasserna där var 90 + 95 cm. Rev två hinder i varje klass och var fantastiskt nöjd!
Så startade vi 80 + 90 cm i Skellefteå med en rivning i varje klass. Kommer dock inte ihåg något från denna tävling då jag inte fick något på film och det grämer mig fortfarande då hon var så fin!
Sen for vi till arvidsjaur och hoppade en 80 cm med en rivning, första innetävlingen och första gången hon hoppade bana inomhus, så klart godkänt!
Sen så ville jag hemskt gärna med på meeting i Luleå med hela gänget så Iris fick följa med för skojs skull! Det blev alltså Iris andra meeting och andra innetävling. Vi red 90, 95 och 100 cm. 8 fel i 90 cm och 12 fel i 95 och 100 cm. Trots att det föll lite bommar kan jag inte vara mer än nöjd! Hon gjorde sitt bästa, hoppade alla hinder jag styrde på, hoppade sin första ensprångs-kombination som dessutom var med i 100 cm-klassen..
Sammanfattningsvis är hon helt underbar, hon älskar att tävla och hoppar i alla lägen, även om det inte är snyggast alla gånger.. ;D

Shoppat

Fick hem ett paket från Horze idag. En riktigt stall-vinterjacka. Vilket jag verkligen behövde! Och den är varm och mysig! Blev ett par plaststigbyglar och ett hönät också.

Min förra vinterjacka är väldigt varm, men inte så snygg direkt ;D

Polisanmälan

Nu har jag gjort en polisanmälan. Köpte en tröja på hästnet och satt över pengar. När jag mailat om att jag fört över pengar så hade hon sålt tröjan till någon annan. Så jag bad henne sätta tillbaka mina pengar. Sju gånger. Och fått svar. Sagt att jag skulle polisanmäla och nu har jag gjort det. Synd för henne att jag hittade alla hennes uppgifter och har gett dom till polisen. Det handlade visserligen bara om 275 kr, men det är principen.

Som varning så lägger jag upp dom här också, skicka gärna vidare och varna för en oseriös säljare!

Malin Olsson
Båtvägen 12c
78561 Djurås
Sverige

Telefon: 076-0501054
E-post: malin.olsson89@live.se

Tävlingsresultat, Berra!

Oj så glömsk jag är, glömde berätta hur det gick för Berrabus i måndags!

Han startade på 20 meter tillägg, hamnade bland dom sista iväg som vanligt, sprang i tredjespår i nästan ett varv, i sista kurvan var han på väg förbi, inser att han blir själv och galopperar, hamnar längst bak igen. Går fruktansvärt snabbt på upploppet och blir sexa. Ungefär en halv längd ifrån en tredjeplats. Han skulle ha vunnit överlägset om han inte hade galopperat.. man ska inte försöka lämna fältet med Berra, man ska smyga med och susa förbi över mål! :P

Nästa start blir 31 oktober i Skellefteå. Jag jobbar i Malå till lunch så risken finns att jag missar loppet. Fy för det säger jag bara!

FREDAG

Jobbade en lagom lång dag idag. For hemifrån 07.20 och var hemma 10.20! Så det blev såklart stallet sen!

Började med att ta ut Lukas för lite galoppjobb på heden. Snacka om fantastiskt bra ridvägar! Sandvägar med perfekt hårdhet, varken för mjukt eller för hårt. Galopperade cirka 800 meter i höger galopp och sen blev det två kilometer i vänster galopp. Blev ganska samlat halva sträckan, sen orkade jag inte mer och då blev det lite cantergalopp sista biten. Tror att Lukas tyckte att det var jobbigt för mot slutet ville han bryta av till slängtrav istället. Jobbade resten av passet att han skulle slappna av i traven och det gick helt okej faktiskt!

När vi kom hem strechade vi lite och jag misstänker att han fortfarande har en liten låsning i nacken, vilket är ett återkommande problem för Lukas. Det är ett tag till nästa gång Ingemar kommer upp så funderar på att ringa ut Anna Dahlberg. Hon tar dessutom bara 250 kr så det är absolut värt det. Jag vet ju precis vad som felar.

Sen for jag med Iris på ridbanan. Hon var fruktansvärt otaggad så jag gav fort upp tanken på arbete och istället red jag lite övergångar och hon var fin korta bitar i alla fall. Inte mycket att säga, det var helt enkelt en dag då vi inte skulle kunnat genomföra något alls. Som tur var så var jag inte så taggad själv så det kändes lugnt, men det är så fruktansvärt frustrerande när hon är på sånt humör när jag har en plan för ridpasset och vill få ut något..

Imorgon får vi se vad det blir med Lukas, kanske ridbanan eller en lugnare uteritt. Passar på att rida ut så mycket det går nu när vädret ändå är bra! På söndag blir det Bergsbyn med Lukas och hoppa lite. Lukas kommer tagga så det inte är klokt!

Iris och Berra vill ha sommar!

Odjuren rastade!

Idag har samtliga djur blivit rastade, Berra, Iris & Lukas.

Jag och Johanna red ut, jag på Berra och hon på Iris. Vi for och klättrade lite och skuttade över världens minsta hinder på typ 30 cm. Berra hade roligast i världen! När Iris galopperade höll jag Berra i trav, men han ville bara slita tyglarna ur händerna på mig och springa fortare, sötnosen! Sen har han nog universums bästa kondis. Klättrade 4 "små" backar i sandtaget och en i stora och han andas ingenting efter det. Iris flåsade som en blåsbälg.

När vi skuttade över minihindret slet han ner huvudet efter varje gång och ruskade på hela kroppen, det var ju fantastiskt roligt tyckte han!

Sen for jag med Lukas på ridbanan, red mycket övergångar med fokus på att han skulle vara extremt lyhörd. Och det fungerade i alla fall framåt, jag var tvungen att vara lite tydligare med tillbaka, men jäklar så fin han var! Bara vänstergaloppen som tappat en del under vilan, vi får försöka slipa på den!

Efter ridpasset strechade jag halsen lite med hjälp av morötter, det behövs verkligen kan jag säga. Får nöta vidare med det också!

Jag överväger att säga upp mig

Jag har spelat nätkasino i en vecka och har plockat ut mer än 3000 kr i vinst. Varför jobba? ;D

Jag hade det riktigt tight att få ihop ekonomin en stund, men nu känns det som att det går ihop till nästa lön, måste ju säga att jag har jävligt tur!

Dessutom, efter två månader håller jag på att bli frisk! :D

Jag och Lukas kommer kicka ass nästa helg om det fortsätter såhär!

Eller, så får jag skit för allt det här och snart kommer något hemskt att hända... 

Pållar

Igår fick Lukas komma ut i skogen för lite konditionsarbete! Galopeprade en lång sträcka i varje galopp och klättrade i sandtaget 4 gånger. Jag upplevde att han sprang lite snett, men han bytte "snedriktning" varje gång jag bytte stittben. Inte alls överkänslig! Han kändes väääldigt trevlig och jag försökte böja igenom sidorna ordentligt!

Idag fick Iris komma ut. Vi for på rakbanan för första gången på en evighet och skulle galoppera lite lugnt. HEJ TAGGAD PONNY. Hon laddade järnet och blev frustrerad när hon inte fick springa så hon bytte galopp. Och hon gör LUFTIGA galoppombyten kan jag lova. Sen gjorde hon ett till så jag tappade stigbygeln och fick inte tag på den på typ 200 meter så hon satsade på att öka lite, tokfia! Tog en till galopp senare och hoppade vatengrav. Eller så var det möjligvis en vattenpöl. Sista galoppen var fantastisk! Hon arbetade mer uppåt och var kalasfin! I typ 200 meter, sen laddade hon på framåt istället.

Jag älskar mina fina hästar, dom är underbara! ♥


Vinter

Vill inte ha vinter.
Kyla, check
Snö, check.
KOLLA IRIS VINTERPÄLS!

Jag har problem

Shoppade lite i helgen i Lule.
Ridbyxor för 700 kr och ett dressyr(!)träns på 1500 kr. Nu har jag hittat ett ANNAT träns jag bara måste ha. Det kostar dock "bara" 700 kr.

Dock har jag den senaste veckan vunnit 2400 kr på nätkasino så jag ser det som en ursäkt att få handla.

Att jag har jwridbyxan i brunt, rött, svart(x2), marin och vitt har jag ingen bra förklaring till. Dom sitter jäkligt bra helt enkelt!

Och tränset är väldigt fint, schockemöhle. Nu måste vi ju tyvärr starta någon dressyrtävling också. :P


Måndag

Som att det inte räcker att vara på tävling fredag-söndag, nu sitter jag i bilen på väg till Umeå för att heja på berra! Han startar i lopp sju, så det blir sent ikväll. Mitt rum ser ut som ett bombnedslag, och det får vänta en dag till..

Jag har hunnit rida Lukas en sväng, han fick inviga sitt nya träns ett schockemöhle newcastle med silverklinkers på pannbandet! Hur fint som helst! Red i alla fall på ridbanan och Lukas var ovanligt lugn! Så jag kunde jobba lite mer på galoppen, mycket fattningar och tempoväxlingar. Det känns som han har tappat en hel del lyhördhet och en del galopp, så vi får jobba hårt!


Tävlingsresultat!

Jag är riktigt nöjd såhär i efterhand, kom nämligen på att det är andra gången Iris hoppar i ridhus, vad kan man då förvänta sig egentligen? Hon bjöd bra och hoppade allt jag styrde mot utan minsta lilla protest, fina häst! Jag längtar redan till nästa utesäsong!

Måste bara börja berätta om fredagen, när vi kom fram. Hade tänkt rida lite uppmjukande i ridhuset på kvällen, men inser att jag har tagit fel sadelgjord och får inte runt den, det fattas bara någon centimeter men jag har väl för svaga nypor helt enkelt! Så jag red barbacka. Precis när jag börjar rida kommer det en kille som hade tänkt sladda ridbanan, "inga problem, sladda på du!" "När du rider barbacka..?" Haha, Iris är säker, tittade väl lite när han drog förbi med fyrhjuling och sladd efter, men inga konstigheter. Dock var det lite intressant när jag galopperade och hon bestämde sig för att haka på fyrhjulingen, haha!

Lördag
90 cm: Var lite dåligt tryck i henne, klantigt att vi ska riva det lägsta hindret på banan också!
Resultat: 8 fel

100 cm: Eftersom jag inte tyckte att det var något tryck i henne i förra klassen ville jag rida en klass till. Det ska tilläggas att vi aldrig hoppat bana på en meter någnsin och har kanske hoppat 2-3 språng på den höjden i år. Och vi har aldrig hoppat en ensprångskombination någonsin. 
Resultat: 12 fel

Söndag
Red fram ute. Herregud vilken skillnad på Iris, fattade galopp när vi skulle trava och vägrade sluta galoppera, spetsade öronen och var gladast i världen! Hade det varit utetävling skulle vi ha rockat! ;D

95 cm: Vi massakrerade det första hindret då Iris glömde bakbenen i stallet. Sen rev vi två hinder till, men det kändes som att hon blev lite trött på slutet bara och petade ner dom. I övrigt var det lite bättre tryck i henne och jag tyckte att hon skötte sig strålande!
Resultat: 12 fel

Kanske inga resultat att skryta med, men jag hade inga större krav, förutom att ha roligt, och det kan jag lova att vi hade, tack för en underbar helg brudar!


Söndag kväll

Återkommer med mer utförliga reslutat och film imorgon, nu vill jag bara sova..

90 cm: 8 fel, rev två hinder
100 cm: (Ja, debuterade, INNE) 12 fel, rivningar här med. Hon la in två språng i en ensprångskombination bland annat!

95 cm: 12 fel. Hon glömde bakbenen över första oxern och rev nog allt utom eventuellt markbommen. Smart häst!

Jag är i alla fall nöjd, men som sagt, skriver mer imorgon!

Berra startar i Umeå imorgon, överväger starkt att stanna hemma och se det på liven..Framme

Lång dag..
På väg till Luleå stod jag i en lång kö, i typ 30 min. en hästfinka hade vält med ett skellefteåekipage i.. Som tur var hade det gått ganska bra.

Väl i Luleå skulle jag rida lite, men insåg att jag hade med en för kort sadelgjord.. Så fick rida barbacka,
Dessutom samtidigt dom sladdade ridhuset, det gick bra tills iris hakade på fyrhjulingen i galopp ;D


Inget internet

Någon kabel är avgrävd, så det finns inget internet här. Mindre kul!

Imorgon blir det fullt ös, jobb och sen packa och rulla till Luleå! Väl framme ska iris få röra på sig! Återkommer väl med resultat senare!


Yeah

Hade lite pengaproblem till helgen. Behövde cirka 1000 kr.
Sålde ett täcke så jag kommer få in 400 kr. Sen spelade jag lite casino och tog ut det mesta jag vunnit, 900 spänn, nice! Då överlever jag helgen!

Småmaskiga hönät

Iris och Berra är jäkligt snabba på att äta upp maten ute, det tar dom 45 minuter. Sen står dom och hänger eller gnager på stolparna. Så när jag lästa om småmaskiga hönät kände jag att det måste vi bara prova! Tomas nappade och nu har Iris och Berra ett när ute i hagen. Nu tar det minst 3 timmar för dom att dela på frukost, lunch och middag (4 kilo varje gång). Så istället för att äta strax över två timmar får dom äta i cirka 9 timmar! Och när dom är ute cirka 14 timmar så har dom inte så mycket dötid. 

Iris har även fått ett likadant nät inne i boxen och dom verkar gilla att stå och pilla med nätet, för när jag la in både på marken och i nätet så valde Iris att stå i nätet. Så aboslut ett tips för dom som har hästar som slänger i sig maten och sen står uttråkade!

Pris för "mini": (det som är i Iris box) 195 kr
Pris för "litet": (det som vi har i hagen) 285 kr

HÄR kan ni köpa ett likadant!


ONSDAG

Den här veckan har gått ruskigt fort. Känns som att det är massor jag ska göra innan helgen, det vill säga senast imorgon. 

Snabb sammanfattning;
Måndag: Jobbade i umeå, shoppade för alldeles för mycket pengar, Lukas fick gå lite dressyr.

Tisdag: Körde hem från Umeå, hämtade upp en rissla jag köpt på vägen hem. Far ut på e4an, kör typ fem minuter, sen är vägen avstängd och jag får köra typ tre mil på en superdålig grusväg.. Det är 80km/h men jag ligger på 50km/h, trots det studsar risslan runt på släpen och jag LIDER. Men jag kunde inte köra långsammare, dom hade ju trots allt lett om e4an och jag svängde ändå åt sidan och släppte förbi bilar några gånger.

I alla fall så resulterar det att när jag är hemma och kollar på min rissla i före detta i bra skick blir jag sjukt besviken. Det har farit bort bitar på två ställen som saknas, dessutom har träet spruckit sönder på 6-7 ställen. Alltså inte i lika bra skick längre.. Pappa ska i alla fall försöka laga det han kan, sen har Dag lovat att kika på det andra. Den är i alla fall fortfarande fin i det anseendet att den går att använda. Får kanske måla om den i sommar!
Sen for jag och red Iris i mörkret. Jag frös och hade sjukt mycket kläder, och försökte göra något vettigt på ridbanan. Jag gav upp ganska fort. Jag kan inte rida i mörker, när jag fryser, eller när jag har mycket kläder på mig, det GÅR inte. Så Iris fick röra sig i alla gångarter helt utan krav.

Onsdag: Skulle jobba, men det blev inget av. Upptäckte nämligen igår kväll att jobbdatorn inte hade tänkt starta. Så jag har skickat iväg den och får en ny imorgon bitti klockan sju i stan. Så jag fick bli ledig idag. Dock med följd att jag INTE är ledig på fredag, som tänkt.. Så fredag kommer bli stressigt.

For i alla fall och städade lite snyggt i stallet och red ut på Iris. Hon var riktigt fin! Galopperade i ett lugnt tempo cirka 2,5-3 km i sträck och tog det lite lugnt sen, hon var riktigt avslappnad mot slutet!

Sen red jag också ut Lukas, oj så kul han tyckte att det var! Han låtsades vara superrädd för ett helt gäng olika saker, gick inte att galoppera på, för han var som en banan och studsade och for! Sen så skuttade vi över ett litet hinder också! Typ 50 cm högt. Hurra, det tyckte Lukas om! Sen galopperade vi en sväng till också. Den galoppen var dock mycket bättre, fast jag har kramp i armarna än.. 

Imorgon har jag en hel del att göra. Jag ska jobba, dock kortdag, sen måste jag på Royal, ska helst hinna rida rida hästarna, ska fara och hämta några balar hö som jag ska ha med på tävlingen i helgen, packa tävlingsskåpet, packa mina grejer med mera..
Naken-Iris. Inte världens snyggaste rakning, men det får duga.

Insikt

Jag har precis insett vad jag vill göra med mitt liv! Det känns fantastiskt, man ska dock bara lyckas.. Dock håller jag mina planer hemliga ifall jag misslyckas..

Ikväll blir det nog dressyr på fina iris!


Idag har jag gjort något ovanligt. Gått på...

Idag har jag gjort något ovanligt. Gått på stan och shoppat! Är ju i Umeå så jag hade inget annat att göra.. Blev ett par jeans och så köpte jag en dunkudde för 500 kr, helt galet. Ville verkligen ha duntäcket till.. Kostade dock 2000 kr.. Fy! Shoppade lite på horze för att väga upp den vanliga shoppingen, ett hönät, plaststigbyglar inför vintern och en svindyr vinterjacka.. Men jag behöver verkligen en, så vad gör man? Längtar efter mina hästar, vill rida nu!!


Lång dag! Släppte ut hästarna och gjorde k...

img_4641 (MMS)

Lång dag! Släppte ut hästarna och gjorde klart stallet före nio! Sen befann jag och iris oss i bergsbyn för att rida dressyr för cillen klockan elva. Dock var Cissi 45 minuter sen för att hon försov sig, så jag red mest själv :P mycket övergångar, lite skänkelvikningar och sådär, iris skötte sig bra! När Cissi äntligen dök upp galopperade vi och bytte varv över bommar och några gånger bytte hon faktiskt! Första gången jag provar det! Sen hoppade jag ett kryss några gånger för att visa Cissi vårat problem när vi hoppar hemma, det är att hon tappar all framåtbjudning precis före hindret. Dock hoppade hon jättefint i vänster varv så jag visade i höger varv istället. Då tappade hon bjudningen precis innan, men jag har lite idéer! Sen stod det uppe en 2-kombination på typ 80 cm med två galoppsprång mellan som vi provade. Första vändan bjöd hon inte så vi tog den på tre galoppsprång. Sen släppte det och hon tog det jättebra!  Efter det ville jag att Cissi skulle prova rida och hon blev glatt överraskad över att iris var rolig att rida. Självklart är min stjärna det! Hon fick gå i typ 1 timme och 20 minuter idag, hon kommer nog vara mör inorgon! Sen fick hon duscha och efter att ha käkat så for vi hem för att raka henne! Det gick sådär.. Ena sidan gick bra, sen så sa klippmaskinen att den ville ha nya skär, vilket jag inte hade, så det tog en evighet att klippa klart henne, maskinen körde fast hela tiden så jag fick typ klippa två centimeter åt gången.. Kul. Tur att jag har en snäll häst! Så det blev invigning av vintertäcket! Imorgon står iris men Lukas får iaf motion. Själv är jag i Umeå tills på tisdag och jobbar.. Blä! Fast på väg till Umeå köpte jag faktiskt en rissla! Så nu blir det mysiga slädturer i vinter! Bild på iris i sitt snygga schabrak, cillen i sin snygga outfit och Maja som också ville rida!


Trist

Jag är så uttråkad att jag vill dö. Det är helt sjukt tråkigt att vänta på att klockan ska gå.

Jag tänkte styra upp en trist-att-läsa-grej. En veckoplanering för Iris, Lukas ser vi vad som får göra! Iris ska ju ändå tävla till helgen, så det är lite mer noga.

Söndag: Iris går dressyr i bergsbyn för cissi, duschar och rakar henne.
Måndag: Inte hemma, hästarna vilar?
Tisdag: Uteritt, galoppintervaller på Iris om jag inte är för sent hemma, i så fall dressyr.
Onsdag: Dressyr Iris. 
Torsdag: Uteritt Iris.
Fredag: Hästarna vilar.
Lördag: Luleåmeeting med Iris!
Söndag: Luleåmeeting med Iris!

Saker jag inte förstår mig på

* Varför skaffar folk barn? Kan inte komma på någon vettigare anledning än "det var en olycka".
* Hur kan folk tycka att det är kul att fira jul? Jag har precis bestämt mig för att sluta med det och det känns fantastiskt!
* Varför går folk en utbildning när dom inte ens vet om dom vill jobba med det sen? Är det inte lika bra att vänta tills man är säker och inte slösa bort en massa år i onödan?

Världens finaste Berra!

Idag vilade båda mina stjärnor så Berra fick vara dagens offer! Hade tänkt ut och busa lite i skogen, men han saknade en framsko, så det fick bli ridbanan! Helt ärligt så har jag inte ridit Berra på ridbanan på typ två månader tror jag. Så noll krav, hängde på gramanen ifall han skulle leka giraff, vilket det kändes som att han borde.

Väl på ridbanan var han toktrevlig i skritten, gramanen hängde löst och han jobbade i form hela tiden?! I båda varven och var hur fin som helst! När vi började trava förväntade jag min lite stressat, korta snabba steg, som han ALLTID brukar börja med och ibland inte sluta med heller. Men nej. Han travade lugnt på med långa steg, vilket gjorde att jag utan problem kunde sitta på honom. OJ SÅ FIN! I alla fall så red jag lite åttor och tjollrade runt lite. Klockren form. Vad hände där!? Han ska inte kunna det sådär bra. Men Berra kan allt tydligen! Har jag berättat att han lärt sig själv skänkelvikning? 

I alla fall utmanade jag ödet lite och red uppe vid hinderskjulet på banan, det är enligt Berra en drak-grotta eller något likvärdigt läskigt. Istället för att kasta sig iväg i halvt sken så höjde han bara huvudet och tittade väääldigt skeptiskt mot det, lite framsteg får man väl nästan säga!

I alla fall var han så sjukt duktig att jag inte kunde hålla mig från att göra en galoppfattning.. Vi har väl inte galopperat på ett år så han tog inte fattningen riktigt men förstod vad jag menade och började galoppera, oj så roligt sa Berra! Så vi galopperade några varv åt varje håll bara för att ha lite extra roligt!

Sen så lyckades jag faktiskt få en lugn trav efter det, vilket jag är ännu mera imponerad av!

När vi red hem kunde jag inte hålla mig, det finns ett fallet träd, typ 30-40 cm högt. Iris travar över det, men jag smackade på Berra och han hoppade allt han kunde och jag fick nästan inte stopp på honom, så vi vände och gjorde samma sak igen, Berra hoppade minst en meter och galopperade glatt vidare, haha!

Jag har bestämt att jag ska kidnappa Berra och göra om honom till ridhäst på heltid!


Hur söt är han inte? Tofsarna i öronen skulle jag gärna vilja klippa av, men den som rör, han dör! Tycker Berra i alla fall.


SHOPAHOLIC


Schockemöhle dressyrschabrak, vi får se hur snygg Iris blir i det ;D
KL pannband. Har alltid velat ha ett då dom ser supermysiga ut och jag har aldrig någon mössa som passar, och det var supervarmt på kan jag lova!

Lukas hage

Här är några fler bilder på vad vi fixat idag!
Ingången och en stig ner till den nedre delen är sandad.
En bit är grusad med lite grövre grus, det är lite blött just där så vi valde lite grövre material.
Och nu står höhäcken på plats, sandat där också. Taket är dock inte riktigt på plats än, hehe.
Vi körde även in sand i Iris och Berras hage som sagt! materialet har vi fått av kommunen då dom hittade en vattenläcka i hagen för cirka 1 år sedan, det hade läckt ut 1000 liter vatten under våra hagar i flera år.. Jag lovar att dom har varit leriga på våren! Det är betydligt bättre nu, men inte perfekt, så jag hoppas lite material kan göra det ännu bättre!

Bloppis


Helt ny tömkörningsgjord, inspänningstyglar i läder + Mias selunderlägg. Nypris är 900 kr på allt och det är använt max tre gånger. Stl Full

600 kr

Ej tvättat på bild, schabrak stl full

100 kr (tvättas innan jag skickar det)

Regntäcke stl 140 med helhals. Använt max fem gånger, som nytt. Väldigt trevlig passform!

350 kr
Pannband, 50 kr/styck stl Full
Det silvriga hoppspöet, använt 1 gång

50 kr

Förbygel med martingal stl full, använd max fem gånger.

400 kr.


Kingsland piké stl S aldrig använd
400 kr

Körhuvudlag stl full
100 kr
JN vintertäcke stl 135. Otroligt bra kvalité och nypriset på dom här täckerna brukar ligga på 900 spänn cirka. Det är helt men luktar lite ladugård och måste tvättas.
300 kr (= VRAKpris!)

Eskadronschabrak stl Full, använd på enstaka tävlingar.
600 kr

Svar på kommentar

Står inte Iris och Lukas i samma hage? (:
Alias/namn M
Nej, det gör dom inte. Iris står med Berra. Iris är det enda som existerar i Berras liv, skulle inte gå att ställa henne i en annan hage, Berra skulle skrika, springa och bli deprimerad. När jag tar in Iris så får Berra komma in och stå inne under tiden jag rider, annars springer han tills vi kommer hem. Står han inne är det lugnt och fint.

Dessutom skulle inte Iris och Lukas kunna stå tillsammans. Iris äter upp sitt morgonhö på typ 30 minuter. Lukas äter samma mängd på tre timmar. Så Iris skulle bli tjock och Lukas skulle bli ännu smalare. Men i övrigt så går dom bra ihop och stod på bete i samma hage.
En smal-Lukas och en tjock-Iris på betet i somras.

Produktiv fredag!

Idag har jag redan hunnit med en hel del! Började med att få akupunktur, väldigt intressant faktiskt! Ska se om det ger någon effekt.

Sen fick båda hästarna en omgång. På Lukas jobbade Ingemar vidare på muskelbristningen och lite på ryggen. Sen knäckte han till rygg och nacke också. Jag sa redan innan att han var sne i nacken och jag hade rätt. Härligt att man börjar känna sina hästar.

Iris kändes fin överallt men fick lite nålar ändå, hon älskar det verkligen så jag ser det som att hon får lite lyxbehandling, vilket hon förtjänar! 

Efter hästarna var klara började jag mocka, men då kom pappa med traktorn så vi gjorde en ansiktslyftning av främst Lukas hagen, la lite grovt grus på ett ställe där det är ganska blött och så la vi sand under vindskyddet, vid ingången och vid maten. Vi ställde även "höhäcken" på rätt plats, nu är det bara kvar att få dit taket! Sen är vi vinterrustade! I Iris och Berras hage la vi sand där dom brukar äta och där dom brukar stå och hänga när vädret suger så dom får stå lite torrare. Just nu är jag jättanöjd med resultatet och jag hoppas att det fortsätter vara lika bra i fortsättningen också!
Iris njuter!
Lukas är lite bekymrad!


Efter första sandlasset! Hur bra blir det inte? Vi la sand vid ingången också. Lukas älskar för övrigt att stå under taket när det regnar.


Akupunktur

Idag är det först jag som får behandling, sen är det hästarnas tur ;)


Markarbete

Idag fick Iris markarbeta. Vi gjorde det ganska enkelt och satt upp tre räcken på medellinjen som vi red i serpentiner. Dom låg på 70cm i början och sen höjde vi till 80 cm. Tyckte faktiskt Iris skötte sig över förväntan! Hon landade i rätt galopp nästan hela tiden. Någon gång blev det kors, men nästan alltid rätt. Det som gick sämst var väl att hon inte riktigt gick fram till bettet, dock är det bättre än sist. Red sen 5,5an, men det tyckte Iris att var svårt då hon inte riktigt bjuder så det blir lite knackigt. Plockade bort hjälphindret och hoppade bara oxern på 1 m några språng, sista var helt okej! Sen hoppade vi av på det lilla räcket(50 cm) i mitten, bara rullade i en åtta och red ganska snett över. Då lossnade det och hon blev riktigt fin! Sen hoppade hon jäklar över bommarna vi skulle galoppera över, haha!

I alla fall så blev hon riktigt trött, men ska få lyxbehandling av Ingemar(equiterapeuten) imorgon! Sen ska vi dressyra i bergsbyn på söndag!

Red förresten i Lippo-sadeln och tror den ligger bra på henne, dock ska Andrea på Royal få komma ut och kika! Det var riktigt bekväm att hoppa i, dock var mina skänklar lite ostadiga men det är bara att träna!

I helgen vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på, funderar på att stjäla Berra eventuellt fredag+lördag, var alldeles för länge sen jag red honom! 

Noll motivation

Min motivation ligger på minus just nu, jag känner mig bara negativ. Jag ligger i soffan och försöker hålla mig vaken, har ingen energi till något alls.

Har i alla fall ridit Lukas i skogen idag, hade utrustat med jaktkandar och graman, första galoppen ute stod nämligen på schemat! Vilket han skötte helt okej, inget att klaga på där, gick väl lite fort, med det får man väl räkna med. Dock tyckte jag att han inte gick helt rakt i traven. Misstänker att det är jag som är sne, men inbillar mig en massa annat såklart.

I alla fall tycker jag det är hur svårt som helst med igångsättning efter skada. Är det lagom det vi gör? Ingen aning. Men jag tror och hoppas att vi gör saker i rätt takt.

Ikväll blir det iaf markarbete med Iris, håll tummarna för att hon sköter sig!


TILL SALU - Stübben hoppsadel

Stübben Siegfried hoppsadel 17" normal bomvidd (har inga exakta mått).
Omstoppad i februari-mars, kvitto finns. Kollad av erfaren sadelutprovare i helgen och fick beröm för en fin sadel. Välskött sadel, bättre bilder går att ordna vid intresse. Ej prutbart. Så länge annonsen är kvar så är sadeln kvar.
Pris 4 500 kr

Så less

Blev att rida Iris också, tyvärr hann det bli mörkt. Jag kan tydligen inte rida i mörker. Passet kändes hur dåligt som helst. I vänster varv skjöt hon ut högerbogen och jag lyckades inte korrigera det. Eftersom någon har slarvat bort min dressyrpisk och dom tre dressyrpiskarna jag tagit till torpet har blivit stulna så är jag helt utan dressyrpisk och kan i princip gnugga ihjäl mig med sporrarna utan att något händer så kändes det som ett otroligt bortkastat ridpass. Egentligen skötte hon sig helt okej och var fin i galoppen men jag är fortfarande bara arg. Det suger när det inte känns bra.

Imorgon rider jag eventuellt ut på Lukas, och Iris ska markarbetas på banan. Håll tummarna för att hon känns lite bättre då!
På fredag går equiterapeuten igenom båda hästarna + även mig, det blir intressant!
På söndag ska jag till Bergsbyn med Iris så ska Cissi få skrika på mig och kanske komma med något värdefullt tips. Sen ska Iris duscha och rakas!

Död åt min rygg

Jag är sjukskriven resten av veckan på grund av min jävla rygg.

I alla fall så trotsade jag smärtan i stallet och red Lukas. Har nog aldrig ridit med så rak rygg i hela mitt liv, hehe. Red på ridbanan och jobbade Lukas lite. Han ville mest bara trava fort och inte lyssna på mina halvhalter, men det släppte mer och mer, utan att det dock blev lugnt och fint, men det kommer!

Sen galopperade vi lite i båda varven, hade massor av häst i handen och det gick lite fort men Lukas hade i alla fall jättekul! Han blev till och med lite svettig under sadeln :)

Fazzino hette förresten modellen på sadeln! Fint schabrak jag fick med va?


"me without you, is like an iphone with no apps"


Nya licensregler.

För mig som tävlar på regional nivå så spelar dom nya reglerna ingen större roll, men fy vad det drabbar alla som inte tävlar så mycket! Dom lokala tävlingarna kommer få betydligt färre anmälningar och jag tror att färre kommer börja tävla.

Nya priser:
Endagslicens/meetinglicens 150 kr/anmälan
Lektionsryttare* 375 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 12 år 250 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 18 år** 500 kr/år (gäller även för internationella starter)
Ryttare from det år man fyller 19 år 750 kr/år
Internationell 800 kr/meeting
Internationell*** 4000 kr/år

Kostnaden för häst/ponnylicens blir 200 kronor/år

Alltså. Från och med nästa år måste du betala 750 kr i ryttarlicens + 200 kr i hästlicens =950 kr. För att vara med i en lokaltävling.
Nu betalar man 200 kr för samma sak. Man kan INTE höja kostnaden med 5 gånger!! 
Jag och Iris skulle inte ha startat lokalt förra året om dom priserna hade gällt kan jag säga.

NY SADEL!

Lukas och jag har varit på äventyr, sadelutprovning! I alla fall så hittade vi ganska fort en sadel som passade. Minnet sviker vad modellen hette, men det var i alla fall en Lipposadel. Modellen heter Fazzino. 17,5" i sätet och med utbytbart kopparjärn, dock fick Lukas ha ett medium/wide och ska få ha en fårskinnspad till för att det ska finnas utrymme att bygga mer muskler.

Lukas var superpigg när jag skulle provrida så det blev lite spänt det hela, dessutom är min rygg inflammerad så jag har asont, så jag var också spänd och kan inte uttala mig riktigt om exakt hur det kändes. Dock kände jag att jag hamnade i en bra position i sadeln och den kändes bekväm!

12.900 kr fick jag betala och då följde det med ett riktigt snyggt pessoaschabrak och tillhörande stigläder(cirka 400 kr kostade dom egentligen).

Hittade lite fakta om lipposadlar.

En ny serie sadlar, systersadlar till Pessoasadlarna. Uppbygda på samma bommar som det välkända märket och med exakt samma stoppning. Sadlarna är tillverkade på Pessoafabriken: speciellt framtagna för den svanska marknaden. Tekniken och kvalitén i Lipposadlarna är därmed garanterad. I sadlarna sitter det Dupont kolfiberbommar och stoppningen består av BAYER BayFlex samt AMS. Samtliga har X-Change system som innebär att alla sadlar levereras i en bomvidd, men att man själv enkelt kan BYTA koppjärn och ändra bomvidden. Endast en skruvmejsel behövs! Finns i 5 vidder, från Smal till ExtraVid.

Lippo Fazzino - franskinspirerad close contact hoppsadel med extra framskurna kåpor och mellandjupt säte. Bra och stadig balans. Påminner mycket om Pessoas hoppsadel Legacy (samma tillverkare). Breda ullstoppade AMS-bossor som är extra mjuka och ligger an perfekt på hästens rygg. Utrustad med Xchange koppjärn ( samma som Pessoa & ANKY sadlarna ) kan ändras i fem bomvidder.

superbloggarN

Det är då inte jag känner jag. Har inte ens skrivit hur det gick för Berra i fredags då han startade inser jag! 

Han galopperade för första gången på sju starter och så var den dagen förstörd. orsaken är okänd, men det är bara att ta nya tag! Han startar den 17e i umeå som det ser ut nu!

Lukas har fått ha kul idag! For ut och red, utrustad med tredelat bett och nödbroms(graman). Vilket behövdes, för jag bestämde mig för att trava i kanske 5-10 minuter. Jag fick hålla hårt i gramanen, Lukas ville bara springa fortare, så roligt var det! På hemvägen gav jag galoppskänkel och fick direkt hela hästen i handen, haha! Fick stå upp och hålla allt jag kunde. Inte det att det gick fort, utan han var bara hur taggad som helst! Vi mötte en bil på grusvägen vi var på, men Lukas VÄGRADE sakta av, så vi galopperade förbi jättesakta. Sen travade jag av honom i en låg form. Lukas öron var under hela tidturen så spetsade att dom nästan korsades.

Iris fick komma ut på en skogsrunda med trav i lite högre tempo och lite galopp. Hon jobbade jättefint i traven hela tiden och kändes reglerbar i galoppen. Hade inga större krav men var ändå jättenöjd när jag kom hem från ridturen!

Dock var jag mindre nöjd när jag upptäckte, att för tredje året i rad i oktober så tappar Iris vinterpälsen hon precis har satt.. Hon får kala fläckar och ALL päls på vissa ställen lossnar bara.. I två år har jag behandlat mot ringorm, dock helt säker på att det inte är ringorm då det händer under samma två-veckors intervall tre år i rad. Efter diskussion med veterinär så var det bara att avvakta och se. Troligtvis har det något att göra med hormoner eller liknande. Men jag ska försöka duscha henne i helgen och sen raka henne!

Bild från förra året. Fläckarna är ställen där hon saknar hår. Bakom örat var hon helt kal, även i flanken och sadelgjordsstaden var hon nästan naken. Någon som har varit med om detta tidigare?

Månadsmål oktober

IRIS
- Fortsätta trimma dressyr, fokus ska ligga på att hon ska arbeta korrekt hela tiden och så ska jag försöka ta ner tempot så hon länger på steget lite mer. Övergångar skritt-trav behöver vi slipa på!
- Hopptävling på SRK och eventuellt i Arvidsjaur. Bara ha kul och ta oss runt, gärna felfritt!
Jag lägger bara ett riktigt mål då det har gått lite sämre ett tag!
LUKAS
- Fortsätta stärka galoppen ännu mera! I dressyren vill jag att han stressar av lite mer.
- I dressyren ska jag försöka tfå honom mer avslappnad så han väntar mer på mig. Övergångarna galopp-trav måste bli lugnare.
- Inom hoppningen just nu känns det som att Lukas sköter sig hur bra som helst, dock är det jag som måste träna lite avståndsbedömning!
- Det är mycket tävlingar i september, eventuellt en dressyr också! Försöka få fina rundor, satsa på fina 110 cm-rundor då vi behöver mer rutin på den höjden!
BERRA
- Det kommer nog inte bli mycket ridet, men i så fall ska jag jobba vidare på graman då han skötte sig super på den sist! Dessutom ska han starta så då håller vi tummarna för att han får ett bra lopp!
IRIS
- Fortsätta som förra månaden, mycket galopp i skogen med fokus på lugnt tempo och inte hetsa. Helt enkelt sträva efter en trevlig arbetsgalopp!
- I dressyren vill jag ha henne rakare. Hon fuskar lite genom att skjuta iväg bogen eller rumpan bara jättelite, men det är ändå fusk.
- Ska försöka markarbeta några gånger med graman och ha henne med mig hela vägen fram till hindret, hon släpper gärna allt precis innan.
- Tävla meeting i Luleå! 90 + 95 cm. Ta oss runt så snyggt som möjligt med så lite fel som möjligt helt enkelt!
LUKAS
- Fortsätta igångstättningen i två veckor med fokus på lydnad och att han ska jobba genom kroppen och bli mjuk.
- Känns allt bra ska jag prova hoppa om tre veckor och i så fall eventuellt starta 100 cm på SRK helgen efter.
BERRA
- Kommer sluta skriva mål för Berra då jag tyvärr rider honom för sällan för att kunna träna på något.

Utvärdering septembermål

IRIS
- Fortsätta trimma dressyr, fokus ska ligga på att hon ska arbeta korrekt hela tiden och så ska jag försöka ta ner tempot så hon länger på steget lite mer. Övergångar skritt-trav behöver vi slipa på!
- Hopptävling på SRK och eventuellt i Arvidsjaur. Bara ha kul och ta oss runt, gärna felfritt!
Jag lägger bara ett riktigt mål då det har gått lite sämre ett tag!
LUKAS
- Fortsätta stärka galoppen ännu mera! I dressyren vill jag att han stressar av lite mer.
- I dressyren ska jag försöka tfå honom mer avslappnad så han väntar mer på mig. Övergångarna galopp-trav måste bli lugnare.
- Inom hoppningen just nu känns det som att Lukas sköter sig hur bra som helst, dock är det jag som måste träna lite avståndsbedömning!
- Det är mycket tävlingar i september, eventuellt en dressyr också! Försöka få fina rundor, satsa på fina 110 cm-rundor då vi behöver mer rutin på den höjden!
BERRA
- Det kommer nog inte bli mycket ridet, men i så fall ska jag jobba vidare på graman då han skötte sig super på den sist! Dessutom ska han starta så då håller vi tummarna för att han får ett bra lopp!
Skriver upp förra månadens mål och utvärderar i kursiv stil!

IRIS
- Fortsätta trimma dressyr, fokus ska ligga på att hon ska arbeta korrekt hela tiden och så ska jag försöka ta ner tempot så hon länger på steget lite mer. Övergångar skritt-trav behöver vi slipa på! - Har gått över förväntan faktiskt, hon är en klocka i formen och gör mycket finare övergångar. Taktar inget i övergångarna och håller formen.
- Hopptävling på SRK och eventuellt i Arvidsjaur. Bara ha kul och ta oss runt, gärna felfritt! - Blev tävling på SURF också, 90 + debut 95 cm med två pet i varje klass. På SRK och i Arvidsjaur hade vi 4 fel i varje klass, jag är jättenöjd!
Sammanfattningsvis har Iris gjort enorma framsteg denna månad och jag kan inte vara mer nöjd med henne, fina häst!

LUKAS
- Fortsätta stärka galoppen ännu mera! I dressyren vill jag att han stressar av lite mer.
- I dressyren ska jag försöka tfå honom mer avslappnad så han väntar mer på mig. Övergångarna galopp-trav måste bli lugnare.
- Inom hoppningen just nu känns det som att Lukas sköter sig hur bra som helst, dock är det jag som måste träna lite avståndsbedömning!
- Det är mycket tävlingar i september, eventuellt en dressyr också! Försöka få fina rundor, satsa på fina 110 cm-rundor då vi behöver mer rutin på den höjden!

Lukas blev skadad i början av månaden så hann inte jobba på några mål.
BERRA
- Det kommer nog inte bli mycket ridet, men i så fall ska jag jobba vidare på graman då han skötte sig super på den sist! Dessutom ska han starta så då håller vi tummarna för att han får ett bra lopp!

Två starter, en tredjeplats och en start där han galopperade bort sig!

Helg

Varför går helgen så fort? I lördag blev det lite lugnare i skogen för iris, klättrade lite. Lukas red jag också ut, travade kanske 100 meter. Lukas tyckte att det var fantastiskt roligt!

Idag red jag Lukas på banan med graman, jobbade på ställningen och att han skulle stödja på båda tyglarna ordentligt. Sen avslutade jag med att trava typ en minut, jättekul sa Lukas! På onsdag ska jag rida första passet med lite seriöst travarbete, ska bli jättekul!

På tisdag är det sadelutprovning som står på schemat! Tydligen skulle det finnas närmare 100 sadlar på plats, så risken att jag hittar en svart hoppsadel för mindre än 15 k känns lovande!


Skål!

img_4713 (MMS)

Skål!


RSS 2.0