Intensiv vecka

Den här veckan är galen. Jag har tryckt in omöjligt mycket grejer att göra, men två dagar är avklarade och än så länge har jag hållit schemat.

Idag så red jag minsann dressyr barbacka. Gabbi var riktigt fin och jag skrattade så att jag höll på att trilla av flera gånger, haha! Det var nog flera år sen jag galopperade barbacka! Lukas hade en manke som skulle ha dödat mig vid högre gångart än skritt, och det var länge sen jag satt på Iris barbacka kan jag lugnt påstå.

Gabbi är så fruktansvärt snäll! Hon har stått 3 dagar och tagit det lugnt i en och en halv vecka. Och sköter sig klockrent. På slutet fick hon till en så fin trav att jag fick hålla i mig för glatta livet, den ska vi jobba för att få fram oftare kan jag lova!

Imorgon får jag igen min sadel från omstoppningen så jag tänkte försöka mig på ett lika lyckat dressyrpass med sadel. Sen så får vi se om det blir en vända på gymmet också! Valborg har jag inte tid med i år, haha.
 

Gabbi leker med bollen!

Jag tror minsann att jag har lovat en filmsnutt på Gabbi när hon leker med en pilatesboll. Hon fick en ny idag, nummer tre i ordningen. Jag är förvånad om den är hel imorgon bitti, dvs 2-3 timmar i hagen. Men helt klart värt 99kr, köpt på biltema! 

Igår var Ingemar förbi och satt lite nålar, men han tyckte att jag skulle köra igång som vanligt till veckan, så vi får se när jag får igen min sadel. Den är på omstoppning om jag har glömt att nämna det. NU SKA DET TRIMMAS! Så fort hon är igång ska träningsscheman göras och följas slaviskt. I veckan blir det barbacka och eventuellt lite körning, beroende på vilket humör damen är på vid intag. När hon travar in från hagen brukar jag välja att inte köra, av förståeliga själ.

Här kommer i alla fall filmen. Ja, det är otroligt att hon inte har slagit ihjäl sig än, men jag kan inte missunna henne att ha såhär roligt!

140424

Det har varit mycket några dagar! Gabbi har fått dra fram lite timmer och är coolast i världen! Kolla en filmsnutt på min instagram "camrz" om ni är nyfikna! Hon både fastnar och grejerna går sönder och hon kunde inte bry sig mindre! Jag har också tränat tre dagar i rad! En gymdag och två löppass, jag misstänker att jag inte kommer att kunna gå ordentligt imorgon, hehe

I alla fall så är svullnaden ungefär 100 gånger bättre och jag tänkte rida lite imorgon. Dock blir det barbacka då sadeln är på omstoppning. Barbacka på en unghäst som vilat en vecka? Det ska i så fall vara på Gabbi, men jag är inte så kaxig. Hon har alldeles för mycket pälsglans i pälsen som jag använt i kriget mot hårfällningen, haha.

Lördag morgon hinner jag eventuellt arbeta lite i skogen, sen kommer Ingemar och kollar upp min lilla dam, misstänker att hon får lite nålar.

Jag bjuder på lite bilder som Johanna var snäll och tog, erkänn att ni blir imponerade! Dock så hade jag vissa problem med att koordinera styrning utan att falla, haha!
 

Arbetshästen

Fortsatt svullet knä innebar lite hjärngympa för Gabbi idag. På med loksele, draglinor och fram med saxen, för nu var det dags för en lektion i skogskörning! Först började vi väldigt enklet och drog fram tre mindre stockar, ungefär så stora att jag inte hade några problem att bära dom. Dom låg väldigt enkelt till, Gabbi behövde bara gå rakt fram 30 meter. Hon skötte sig kanon, så vi ökade svårigheten med ungefär 500% och klättrade ut i skogen och drog fram en stock modell stor, lite slalom mellan stock och sten. Hon gjorde det så fruktansvärt bra. Onormalt duktig. Så vi drog fram en liten stock till och gav oss sen. Fortsätter vi i den här takten är vi nog klara innan vintern, haha. Nej, men första gången ska man vara snäll, om vi tar lite varje dag så kanske vi kan vara klara på 1-2 veckor så kan timmerbilen komma förbi och hämta stockarna.

Jag längtar såklart tills vi kan börja rida och träna ordentligt igen. Jag blir latare och latare ju längre tiden går utan att få rida ordentligt, motivationen till allt dör av när jag inte kan planera mitt liv utifrån vad jag och Gabbi ska göra, jag får för mycket fritid och vet inte vad jag ska göra, så det slutar med att jag ligger i soffan och kollar på serier istället för att styra upp något.. Skämmes helt enkelt!
Iris hade minsann talang för det där med arbetskörning också!
 

140420

Idag var vi hurtiga och skulle bygga sommarhagen. Vi blev hyfsat förvånade då det var tjäle och stolparna inte gick ner alls. Fail på den. Vi gör ett nytt försök nästa helg. Jag förstår dock inte hur jag ska våga släppa Gabbi på bete, hon kommer garanterat slå ihjäl sig efter 15 minuter.

Veckans projekt med henne är att dra fram lite timmer från skogen bredvid stallet, ingen påfrestning på framknäet och så får hon använda hjärnan. Idag var hon lite mer svullen men mindre halt. Så vi hoppas att det går åt rätt håll nu.Är det möjligt???!

Igår blev det ingen ridning, det blev istället bestämt lite spontant att hänga med på trav i Umeå! Jag kommer inte ens ihåg sist jag följde med.. I och med att jag jobbar måndag-fredag och alltid till minst fyra så hinner jag aldrig följa med längre. Tråkigt men sant. I alla fall så hade jag jobbat in två timmar så jag hann följa med. Berra gjorde ett fantastiskt jobb, gick i ledningen hela loppet över lång distans och gick bra i mål som tvåa. Fina bus!

Nackdelen med att hänga med var att jag var tvungen att stå och mocka klockan 22... haha. Dock var det riktigt, riktigt roligt att hänga med på travet, för bara ett år sen var jag alltid med och man känner så mycket folk man aldrig träffar annars. När det är trav i stan jobbar jag alltid på innerplan och träffar ingen som man kan stå och prata med,

Idag hade jag planerat en lite längre uteritt med Gabbi, vägarna är helt underbara och Gabbi kom galopperandes i hagen när jag hämtade henne. Jag tog in och borstade och visiterade benen då jag insåg att hennes ena knä var i storlek med en fotboll. Broddspark på knäet. KUL! Så det var bara att fara ut och skritta.... Jag är helt klart beredd att ge bort hästskrället och börja lägga pussel eller något annat. Nalle har fått in en fullträff, men det är 100% Gabbis fel som springer och biter honom i rumpan så han ska busa med henne. Suck.

Jag ringde dock världens bästa equiterapeut som instruerade på olika punkter jag skulle massera/hålla tryck på för att öka blodflöde och så. Inte helt lätt att förstå över telefon, men gör det lite skillnad så är det mycket värt.

Sååå istället för att fortsätta sätta igång och trimma så skrittarvi vidare. Jag är beredd att kidnappa någons häst så jag får rida ordentligt!!

Jag gjorde dock nästan det.. Jag for till bergsbyn och red Johannas häst. Superkul, vi skuttade till och med lite småhinder, jag vet inte vem av jag och hästen tyckte det var roligast!

Ikväll så har jag lekt med grillen och lyckades nog leverera en helt okej middag. I sommar ska det tränas så jag blir bäst på att grilla! Och så hade jag tänkt lära mig köra traktor också. Wish me luck!
 

Att ha en plan

Jag har funderat sen gårdagens värdelösa ridpass på Gabbi. Vad gör jag för fel? Jag försökte analysera det under tiden jag red och jag vet faktiskt inte riktigt. Jag ville verkligen få bort henne från handen och koncentrerade mig på att lätta ur när hon släppte bettet och bar sig själv, men det kändes mest som hon tog det som en ursäkt att få bli lång. När hon fick vara lång så var hon dock trevligare i handen, men mulen halvvägs ner till marken kändes inte riktigt som vad jag var ute efter. Gabbi var dock supernöjd. Jag hade inte så stora krav. Vi snackar övergångar skritt-trav och ingen dragkamp, ska det vara så svårt? Tydligen. Jag tänkte eventuellt rida ut imorgon och så fara på ridbanan och ge det en chans till. Annars ger jag upp och skänker henne till första bästa som är sugen. ;)

Känslan som jag letar efter är en alert häst som svarar både fram och tillbaka och har ett lätt stöd i handen. Känner att mina krav inte är orlimliga då Berra, travhäst fixar det med bravur.

Skärpning Gabbi! Jag bjuder på den enda dumhet hon gjort, stördot. Tur att jag tycker om henne ändå. Jag är bara lite frustrerad just nu, haha.
"Hallå kråkan, vänta på miiiiiiiiiiiiiiiiiig!!!!"
 

+/-

Dagen blev lite stressigare än planerat då jag fick jobba över en timme, men jag hann precis det jag skulle ändå!

Började med att rida Berra. Jesus så laddad. Jag hängde på en livlina i form av graman och for till ridbanan. På vägen dit höll han på att hoppa ur skinnet tre gånger. ;) Väl på ridbanan var det flera ekipage i full gång som markarbetade lite. Ojoj så spänd och laddad Berra var, jag tänkte att det inte skulle gå att göra något alls. Men jag hade jättefel, han slappnade av ganska fort och var kanontrevlig att rida! När dom andra hästarna lämnade ridbanan tänkte jag att det skulle bli totalt hjärnsläpp, men han var superfin! Jag är tok-impad. Vi rider dressyr typ 3-4 gånger om året och senast var i höstas, men trots det gå gjorde han klockrena skänkelvikningar och framdelsvändingar. Han kom även ihåg hur man gör galoppfattningar och han vågade skutta över minikryssen som stod på ridbanan, hisnande 30 cm höga, haha. På vägen hem var han lika laddad igen och jag fick hänga i gramanen vid ett tillfälle då han stack över en äng för att det passerade en bil med släp 40 meter bort... Stördo.

Gabbi är tvärtom. Vi passerade en övning som brandmännen hade vid brandstationen och jag var tvungen att styra åt andra hållet för att Gabbi inte skulle knalla in mellan brandbilarna för att kolla in vad dom höll på med. Störda häst, haha! Ridpasset var gräsligt. Hon känns oriden och inte alls uppmärksam samtidigt som jag har ungefär 600 kg i tyglarna. Självförtroendet är inte på topp, fy så dåligt jag red. Känns ungefär som att jag ska hålla mig till skritt i fortsättningen, det borde jag ju klara av...
 

140415

Idag hade jag planerat en uteritt i solen. Men jag kom hem och gjorde misstaget att sätta mig i soffan. Sen tog det mig två timmar att få mig iväg till stallet och då fanns det inte tid för någon längre tur, så det blev en vända till ridbanan. 

Gabbi var så tråkig. Hon var superpigg och drog lite mot utgången hela tiden. Så syftet med ridpasset var helt enkelt att kunna rida på en exakt rund volt i exakt samma tempo. Inte direkt superinspirerande. Det blåste dessutom ganska kallt, så jag var inte på superhumör när jag kom tillbaka till stallet. Vad gör Gabbi då när jag tar av tränset? Jo, hon trycker upp mulen i ansiktet på mig och jag smälter. Mysiga lilla häst! Sen så bestämde jag mig för att ta bort broddarna, nu har nämligen isen i hagen äntligen försvunnit. Såklart gick alla broddar utom den sista lätt att få ur. Så fem försök, lite olja och en sträckt bröstmuskel senare så lyckades jag få ur den sista brodden. 

Sen så tog jag in hästarna tidigt, för jag kände verkligen inte för att åka tillbaka igen. Vad är då tidigt? 20.15 i mina ögon, haha. Dom brukar inte få komma in innan nio i vanliga fall.

Imorgon ska jag rida både Berra och Gabbi. Håll tummarna för att Berra inte har ätit raketbränsle, då kan det bli spännande!

Kände för att bjuda på en liten bildbomb på bus, visst är han charmig?
Såhär stilig var han när vi ledde defileringarna på sleipner-dagen för några år sen!
 
 

Frustrerande

Tävlingssäsongen håller på att kicka igång ordentligt! Maj månad ser riktigt rolig ut och frustrationen över att chilla i skogen och inte ens rida dressyr är lite väl påtaglig. Eller, det känns faktiskt värre att underlaget på ridbanan är riktigt bra och jag inte utnyttjar det innan det är dags att släppa på bete, haha.

Men planen är att ta det lugnt ett tag till innan jag tar upp träningen igen, sen så blir det ett lite senare betesläpp är planen, så vi hinner träna igång lite ordentligt innan jag måste börja transportera henne till ridbanan.

Betet passerar jag för övrigt varje dag och tittar längtansfullt dit. Hagen ska vi försöka bygga redan till helgen och jag börjar vara minst sagt sugen på att flytta dit redan nu! Det måste dock monteras en vattenrenare först och sen är det en rejäl storstädning på schemat innan det är beboeligt.

Jag ser verkligen fram emot sommaren!
 

Mystur

Imorse satt jag på Gabbi strax efter åtta, vaknade bara tidigt och klev upp och for till stallet. Så det blev en mystur på heden, mest skritt och korta travbitar där underlaget tillät. Sen råkade vi hoppa över en liten stock ute i skogen, Gabbi blev lite för glad och sprang glatt på bland blåbärsriset, haha. 

Gabbi är så störd btw. Hon fick gå lite som hon ville när vi var nästan hemma. Hon går då rakt ut i skogen, över stock och sten, genom rishögar och avslutade genom att klättra genom ett krondike, flera meter brett och djupt. När Gabbi själv får välja, hon är galen. Och var hemskt lycklig över att få snubbla omkring i skogen. Det är tur att hon är söt.

Ikväll ska jag och mina fina vänner ut och äta på O´learys, det ska bli riktigt roligt!
 

Det här med känsla

Jag funderade på en sak under dagens uteritt. Dom här toppryttarna, eller egentligen många proffs inom alla möjliga grenar, dom har en sån fantastiskt känsla för ridning eller körning till exempel. Det är nog något som alla strävar efter och kämpar för att få, men jag tror att det är mer eller mindre medfött. En del kan rida hela livet och inte ha någon känsla alls. En del förstår och accepterar det och gör det bästa med situatonen och en del är inte alls med på att deras känsla suger.

Någon som har den bästa känslan för ridning som jag sett live är Jens Fredricsson. Helt amazing, han är absolut min nya förebild.

Brutalt ärligt kan jag säga att den där ridkänslan saknar jag. Jag önskar inget mer än att få några procent av den känslan som Jens har. Men jag kan leva med att jag inte kommer rida svår dressyr eller hoppning och kunna skryta med att jag har en ganska bra känsla för hästen, på backen. Jag har en förmåga att få hästar att slappna av och sluta med olater. Att helt enkelt bli trygga med sig själv och sin omgivning. Jag kan läsa vad hästen känner ganska bra. Om jag får ha en häst i några månader kan jag lova att den uppför sig korrekt, är avslappnad och litar på mig. Lastning och all hantering från marken fungerar utmärkt om jag tar mig tiden.

Dock så tappar jag tålamodet ibland jag också, och då fungerar ingenting, vilket man aldrig lär sig. Och ibland är man för stressad eller trött och blir irriterad, varför lär man sig aldrig att man ska ge sig innan man psykiskt ger upp? Jag tror dock jag har blivit bättre på det.

Ibland saknar jag Iris lite, man känner en häst ganska bra efter tio år tillsammans.
 

Det har jag ju glömt!

För någon vecka sen så firade faktiskt jag och Gabbi ett år!

Oj vilken resa vi har gjort! Från att ha strulat i flera månader med en oseriös affär och varit utan pass till att faktiskt ha kommit en bit i hennes utbildning, det känns otroligt. Det som är mest fantastiskt är dock att jag lyckades hitta en häst med det perfekta temperamentet för mig. Hon är känslig men gudasnäll. Hon har trotsat lite i omgångar, men det har varit löjligt lätt att reda ut. Trots att hon knappt var inriden när hon kom så har hon inte bockat eller slagit EN ENDA gång. Att hon dessutom inte är rädd för något utom människor/barn som gör konstiga grejer känns otroligt skönt, hon var löjligt lätt att köra in. Att hon dessutom debuterade 1 m i höstas lätt som en plätt värmer också i hjärtat!

Vi har haft lite bakslag i vinter med två sträckningar och har hamnat lite efter, men vi fortsätter ta det lugnt tills det känns 100%, för vet ni vad? Det finns ingen anledning att stressa, hon är fem år och vi ska hänga ihop i många år till hoppas jag! Dock är jag så sugen på att trimma ordentligt att jag håller på att dö, men vi får köra stenhårt i sommar istället!

 Bjuder på blandade bilder från första halvåret hos mig!
 
Sandra och Gabbi debuterade på en P&J!

Annonsbilden 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plötsligt händer det ;)

 

Shopping!

I år har det varit otroligt lugnt på shoppingfronten, det har varit vinter och dötrist att köpa något åt hästarna. Men idag blev det lite shopping!

Jag måste förresten hissa Hööks lite! Jag köpte ett par lamicell-skydd i höstas som jag älskar, dom sitter kanonbra och väger nästan ingenting. I alla fall så gick dom sönder i förra veckan, och via mailkontakt har hööks letat upp mitt kvitto och byter ut skydden åt mig, kanonbra service!
I alla fall så åkte jag förbi bästa Wallers Sadelcentrum efter jobbet och plockade på mig lite småsaker. Pälsglanset ska jag skriva en liten recention på när jag har hunnit prova det! Det roligaste inköpet ska jag dock hålla på en eller två veckor, det kommer bli spännande, jag lovar! ;)

Andréa har fått in blingade Equality Line-schabrak! Dom är såååå mycket snyggare irl, åk dit och titta!
Efter shoppingen så blev det att åka till stallet och försöka få ut en tossig Berra, lyckas montera Kråkan bakom vagnen och få med Gabbi ut på vägen, dock blev hon lämnad lite efter och höll på att hoppa ur kedjorna i förtvivlan. Jag fick promenera bredvid en balanstravande Gabbi i tio minuter innan jag försökte klättra upp. Kråkan balantravade lika mycket han, dock säkert fastspänd bakom vagnen. Det blev en skritt-tur med några små travsträckor på typ 100 meter, för sen var vi tvungna att stanna och vänta in Berra, som blir lite förtvivlad då vi försvinner.

Gabbi mötte även ett barn i en skottkärra utan att kissa ner sig, det måste man räkna som framsteg, hehe.
Imorgon är det min tur att besöka kiropraktikern, så Gabbi får bråka med Nalle i hagen hela dagen, jag tror inte att hon klagar. Vad Nalle tycker om saken låter vi vara osagt. 
 
 
 

Sunday

Idag har vi blivit bortskämda med fantastiskt väder och jag har passat på att mysa i stallet i flera timmar!

Ingemar kom förbi en vända idag också och körde lite mer laser, Gabbi tyckte att det var väldigt skönt. Sen så pysslade jag på lite i hagen, dikade och krattade skit. Har man lite att göra och vädret är bra så finns det inget trevligare att hålla på med. Dock var Gabbi lite drys och stod med mulen i mitt ansikte och krävde kärlek, fina lilla häst! Hon fick också vara naken någon timme, hon stod i solen och såg mycket nöjd ut med livet!

Berra skulle egentligen starta på Romme idag, men han var lite hovöm vid skoningen igår, så han fick helt enkelt stanna hemma, tråkigt men inte mycket att göra!

När jag kom hem så blev det invigning av våran inglasade altan, det var så mysigt att jag somnade och låg och sov i två timmar, haha! Sen så har jag suttit och kollar in ryttareliten - stallet. Det rekomenderas!
 

EQ

Äntligen, äntligen har ridbanan kommit fram och dessutom torkat! Det blev ett lugnt pass med fokus på att hon skulle vara trevlig i handen och lydig, gå rakt fram mellan hjälperna. Vi gjorde lite övergångar till trav och så fick hon rulla på lite i en avslappnad galopp, hon kändes nöjd med det passet.

Imorse kom Ingemar förbi och behandlade med laser och akupunktur, så nu blir det några vilodagar och en lugn vecka.Inkörd - check

Skulle rida Gabbi en vända idag egentligen, men ändrade mig och bestämde mig för att slutföra inkörningen.

Så jag tömkörde i 10 minuter och satt sen på vagnen och hoppade upp. Tomas hängde med i 100 meter innan vi insåg att det var lugnt och vi klarade oss själva, så vi for ut på en skitt-tur. Jag kan inte påstå att vi hade tur. Vi mötte traktorer, bilar med släp och två stycken som stod och slängde skräp på släpar. Första gången bangade Gabbi och slängde sig runt. Som tur var så var det bara människorna hon var rädd för, vagnen var inga problem, så det var bara att hitta någonstans att vända och försöka passera igen, vilket gick bara bra. Sen kommer vi ut på den lite större vägen igen och får först möta dubbeldäckaren och blir sen omkörd av våran livs första långtradare... Jag kan inte påstå att jag inte var darrig! Gabbi skötte sig dock som den stjärnan hon är och skrittade fint på framåt!

Jag är stolt över min lilla hopphäst! ♥
 

RSS 2.0