Bus-Gabbi..

Idag var tredje dagen Gabbi står i sin sjukhage som är byggd inuti den vanliga hagen. Hon har varit så duktig, lugn och snäll! Men idag blev hon less när nalle skulle in och skos, så hon hoppade helt enkelt ut och hade rally i hagen... Jäkla skithäst, bryta mot bus-förbudet sådär! Men hon ska få stå ut i en och en halv vecka till innan hon får komma på betet. Men söndag, måndag någon gång ska jag börja rida henne igen, då får hon göra av med lite energi under mer kontrollerade former!

För att göra det hela ännu värre för henne så har hennes kompis nalle åkt till mig på bete nu. Så min utsikt är numera tre hästar på bete, det är helt underbart!! Och det kommer två till på söndag, så sjukt mysigt! Jag älskar förresten mitt hus, jag mår hur bra som helst här! Igår satt jag på verandan och solade med en bra bok i knät, svårslaget!
Stackars smulan är redan uttråkad!

Det här med veterinärer

Det är kanske lite märkligt att man kör 40 mil för att åka till veterinären när det säkert finns minst fem kliniker närmare? Inte ett dugg om skadan sitter i en muskel. Dom flesta veterinärer vet inte vad dom ska göra då. Låt mig berätta en liten historia.

Iris, min första häst, ett varmblod, skadade sig på betet typ.. 2009? I alla fall så tog jag ut en lokal veterinär då hon var dynghalt. Jag kunde själv inte närvara på besöket då jag åkte akut med en annan häst till kliniken i Umeå. Men i alla fall så ringde veterinären upp mig och sa "hon är ohalt, det är bara att fara ut och rida!" Jag synade det och när jag kom hem så var hon fortfarande riktigt halt, kanske 3 grader om inte mer. Så den veterinären kommer jag aldrig att anlita till något igen..

Då åker vi till kliniken i Umeå. Jag säger, "det sitter högt upp" och får springa med henne. Veterinärerna börjar direkt bedöva knä/noga. Jag försöker argumentera emot men dom kör på och blir väldigt förvånad då hon är lika halt ändå. Ger mig ett recept på antiinflammatoriska och skickar hem mig 15 mil. Men innan jag ska lasta så träffar jag Ingemar på stallbacken! Ingemar är min equiterapeut, eller blev det efter den dagen. 

Så då ringer jag till per i Timrå. Över telefon så frågar han om hon är försäkrad, vilket hon inte är. Han frågar om jag har tid att låta henne vila ett år, för på det jag beskriver så är det en nog som borde självläka. Jag ställer av henne och Ingemar behandlar med akupunktur. Åtta månader senare är hon fräsch.

Två veterinärer hade ingen aning och nummer tre har full koll över telefon. Det är katastrof. Det är så många veterinärer som har stenkoll på att hästar har fyra ben, men verkar glömma att dom har en hel kropp ovanför som dom också kan ha ont i.. Riktigt, riktigt dåligt. Lukas åkte jag 40 mil till Finland med för jag inte ville åka till någon annan. Jag tror ingen annan hade upptäckt att han hade artros i halsen och dessutom sprutat honom där! Den skadan läkte kanon, men kotsenskidan han fick sen var för svårbehandlade för att hålla tyvärr..

Jag är så glad över mitt team som jag har runt mig, kompetenta veterinärer, hovslagare och en equiterapeut som är ärligt intresserad. Och såklart tränare som jag trivs att rida för också. Och kunniga kompisar att bolla funderingar och bekymmer med! Jag vet att alla inte har det så bra som jag, men jag hoppas att dom första slipper ha att göra med riktiga knäppskallar!

Har du några dåliga erfarenheter att dela med dig av?

Iris, fina ängel

140528

Vart tog hela månaden maj vägen? Nu rusar dagarna förbi, det gäller att hinna njuta innan det blir vinter igen!

Jag har förresten bott några nätter i stugan nu, alla viktiga prylar har fått flytta med. Det är nu man inser hur jäkla mycket grejer man har som man inte behöver.. Galet. Om jag hade haft lite motivation så hade man utan problem kunnat styra ihop en loppis, men där går gränsen, fy så drygt!

Jag kan nog inte lova någon större bättring på bloggfronten i sommar. Jag har inget internet i stugan och funderar på att strunta i att styra upp det. På mobilen har jag edge, ibland. Men jag tänkte dra hit ett gäng böcker och läsa istället. Har dock en dator som jag har fyllt med serier, så jag ska nog kunna roa mig ändå! Så om inläggen går att ladda upp med bilder återstår att se!

Gabbi står i en liten mindre hage i hagen och är garanterat redan uttråkad. Idag masserade jag bogen enligt veterinärens instruktioner, myste lite och släppte ut henne på gräsmattan så fick hon vara lös och beta under tiden jag gjorde klart stallet. Hon skulle egentligen få gå i en stor hage om hon inte var så busig när hon är ute. Jag ska faktiskt få börja rida redan på söndag-måndag. Jag hade ställt in mig på 2-3 månaders vila, så det känns lite konstigt faktiskt. Helt enkelt lättare att ställa in sig på det värsta och bli glatt överraskad än tvärtom helt enkelt!

Imorgon blir det att mysa lite med Gabbi och sen är det min tur att renoveras! Jag har några nerver i kläm i ryggen och det kryper i benen så att jag håller på att bli GALEN! Så världens bästa kiropraktiker ska få slita lite i mig. Sen ska jag inhandla ingredienser till mojito's, det ska bli sommarens fredagsmys på altanen!

Veterinärbesöket avklarat!

Jag måste börja med att säga vilken stjärna min häst är! Klockren att lasta på lilla lastbilen som hon aldrig åkt förut och har stått som ett ljus i sammanlagt tio timmar på bilen. Och uppfört sig kanon hos veterinären.

40 mil och PH vet var destinationen, hon fick resesällskap av en liten kallblodshingt, en riktig gentleman! Han får gärna flytta in hos mig.

I alla fall så förklarade jag problemet och fick longera en liten vända. Gabbi såg ljusår bättre ut än för en vecka sen då vi longerade sist, men veterinären Per såg precis problemet. Ingen riktig hälta, men hon lyfta inte höger fram ordentligt och tog inte heller ut steget riktigt ordentligt. Hon var dessuom helt oberörd av böjprovet som gjordes.

Så hon blev ultraljudad och inget fel hittades. Dock hittade han ganska omdelbart en skadad muskel som används vid just lyftandet och den framåtdrivande rörelsen i framdelen. Så hon blev sprutad på ett antal ställen runt den muskeln. Det här är mest troligt en bus-skada, hon har nog tänkt göra tvärstopp och han halkat7sträckt sig. Ingen är förvånad va? 

Nu har hon fått busförbud och får därmed stå i en sjukhage. Dock ska jag rida henne i början av nästa vecka, blandat med massage. På 2-3 veckor ska hon vara sitt vanliga jag igen, det låter nästan för bra för att vara sant.

Per var otroligt proffsig och noggrann och jag åker gärna 40 mil igen om det skulle behövas!
 

Allt eller inget

Jag lever, Gabbi lever. Jag har massor att göra och Gabbi gör ingenting.

Jag har hållit igång henne för att hon inte ska vila sig fräsch men nu får hon stå till på tisdag då det är dags för genomgång! Jag är en riktig pessimist så jag är helt säker på att hon ska vila i ett år och helst stå på box hela tiden, så det kan ju inte bli så mycket sämre direkt? ;)

Imorgon så åker jag till Umeå på kurs två dagar. Klockan är 22 och jag har varken duschat eller börjat packa än.
Torsdag kväll så får jag packa om, jag jobbar fredag och åker sen direkt till Umeå igen, bara för att hoppa på flyget och åka till Sthlm. Det blir hemfärd på måndag, kvällsjobb på travet till typ 22 och sen uppstigning på tisdag typ 04 för färd mot Timrå. Och såklart börjar jag jobba 06 på onsdag...

Torsdag nästa vecka har jag en ledig dag, jag kommer behöva vila upp mig då kan jag lugnt påstå!
Bebishoppning förra året!
 

Tid bokad!

Tisdag den 27/5 åker jag och Gabbi till Timrå för att gå igenom henne ordentligt. När jag ringde dit så tog dom egentligen inte emot några nya kunder, men som tur var löste det sig ändå! Hon kommer dessutom få åka dit i en liten hästbuss med en kompis, så hon kommer nog vara nöjd! Jag får dessutom med mig sällskap, så det blir en bra dag,

Fram till dess så ska hon ridas som vanligt så att hon inte "vilar sig frisk" är planen. Jag vill att dom ska hitta orsaken till min dåliga magkänsla helt enkelt. Igår var vi en vända på ridbanan och idag är jag inte frisk så vi myste lite i skogen. Hon är så rolig, jag rider på babypelhamet med dubbla tyglar ute. Jag behöver bara använda den nedre tygeln när vi galopperar, för att hon blir lite för stark. I alla fall, om jag kortar den övre tygeln så väntar hon lugnt på travkommando, men om jag kortar den nedre så väntar hon inte en sekund, utan tar galopp direkt, haha. Hon är inte jättekorkad, den lilla damen. 

Nästa vecka blir det lite intensivt, kurs i umeå onsdag-torsdag, sen blir det en weekend i sthlm fredag-måndag. När jag kommer hem på måndag blir det trav på kvällen och på tisdag rullar vi mot Timrå före fem på morgonen.. 

Nä, nu ska jag till stugan och städa lite så man kan flytta in någon gång!

Bjuder på lite mer bilder fårn betet... Nu längtar jag!
 
 
 

BETESBILDER

Gud vad jag längtar. Nu är det inte länge kvar! Det kommer bli nästan samma gäng som förra sommaren, gud så mysigt, jättetrevliga hästar hela bunten! Och för att inte tala om världens bästa hästägare också. Förstår ni att jag och Johanna ska bo på den här underbara platsen!!?

Lukas och Nalle, Lukas sista vecka. Saknar dig prinsen ♥
 

Iris ♥

Iris & Berra

Fina Berrabus!

Rist, bruksnordis som jag ridit in.

Fina, fina AK! ♥

Lysingür, islandshäst

Dom vita Corint & Herman
 

140511

Det händer inte mycket i stallet just nu. Gabbi går på halvfart och jag har tagit beslutet att åka till Timrå och kolla upp henne ordentligt, jag misstänker att sträckningen som hon fick i februari(!) fortfarande spökar. Men veterinären i Timrå är riktigt duktig, så jag hoppas att han kan hitta något som besvärar henne och göra upp en plan. Jag är beredd att släppa henne på bete så får hon mysa hela sommaren om det skulle behövas.

Igår var jag i alla fall ute och skrittade barbacka och bara myste. Det är så härligt att ha en häst som man litar på och vågar slappna av på! Sen så har vi varit på travet och skott och jag har äntligen fått duscha henne! Svansen var inte rolig kan jag säga. Oavsett hur mycket pälsglans jag har dränkt den i så har det inte gjort någon skillnad.. Men nu är det ordning igen!

Sen så har jag också hunnit rida Wessel Egden, ett jättemysigt kallblod som jag red några gånger i somras. Superfet är dock en underdrift.. Jag red förbi skjutbanan och såg att det stod en bil där, men hade inte hört någon skjuta. När jag ver 15 meter ifrån skjulet där dom står och skjuter brände dom dock av ett skott med älgstudsaren. Jag hann tänka "Nu jävlar bär det av!" Men "Wesslan" bara ryckte till och skrittade vidare. Det ska vara travhästar!

Sen så har storstädningen i Ljusvattnet börjat! Vi har nästan slängt en hel traktorsläp med grejer och det finns säkert minst lika mycket till som vi ska kasta.. Men det är en bra början i alla fall! Jag ser inte jättemycket fram emot städningen som vi ska försöka ta tag i till veckan. Det finns fruktansvärt mycket att göra helt enkelt!

Jag har inte byggt sommarhage eller bytt däck på varken bilen eller släpen heller. Oops.
Dagens insats, woho!

Smulan!

Igår så var det så härligt att rida! Jag for ut på heden och galopperade på sandvägarna. Jag red på baby-gummi-pelhamet med dubbla tyglar och i princip på bara övre tygeln. Men när jag fattade galopp sa Gabbi "TJOHOOO!" så jag fick plocka upp tygel nummer två och tog tillbaka ordentligt en gång. Sen blev hon superfin! Kunde till och med rida på framåt utan att hon blev stark.

Idag red jag på banan med samma bett, hon var riktigt taggad. Jag red väldigt basic, hade bara fokus på att hon skulle vara lydig och inte glida iväg med bogarna. I galoppen gjorde jag lika som igår ute, tog tillbaka ordentligt en gång och rullade bara på en liten stund. Hon fick klart godkänt!
 

140504

Ojoj vilken helg! fredag jobbade jag från 07-22, så den dagen blev det inte mycket annart gjort på. Lördagen skulle jag äntligen få sovmorgon och skuttade upp ur sängen före åtta. Gabbi fick ett pass på ridbanan som inte var speciellt långt, men desto mer intensivt. Hon var väldigt lydig, dock lite väl mycket i handen. 

Idag jobbade jag på klubbens hopptävlingar, så jag var där mellan 8-16, sen rann klockan iväg och var efter åtta innan jag satt på Gabbi. Jag tror att hon hade träningsvärk. Hon gjorde precis vad jag bad henne om, dock inte något utöver det, ridskolehäst-känsla. Så jag kämpade på i kanske tio minuter innan jag insåg att det var lönlöst, så hon fick galoppera en stund på långa tyglar och röra på sig. Hon får vila imorgon så gör vi ett nytt försök på tisdag.

Kvällen har jag ägnat åt städning och planering av veckan/månaden. Jag har ett helt gäng projekt som ska slutföras, sen ska Gabbi och även jag tränas utöver det. Men jag kanske har tid att sova i Juni!

Veckans högsta prioritering måste dock vara däckbyte på bil och släp. Men jag känner mig inte för sent ute då det faktiskt var snö imorse. Man blir inte lite avundsjuk på alla som bor söderut och rider i tshirt i grönskan. Jag bor verkligen på fel ställe. Helt klart beredd att sälja allt jag äger och förflytta mig söderut!

När man är på hopptävling och får syn på en ärlig liten häst som verkligen ställer upp för sin ryttare så kan jag inte låta bli att sakna min prins. Min vackra svarta kärlek. Mannen i mitt liv, the love of my life. Jag hade gett allt för att få ett år till med honom. ♥
 

RSS 2.0