2015 & 2016

2015 är över och det är dags för en liten årsresumé. Det känns som det har varit ett litet mellanår där det inte hänt så mycket vid första tanke, men när man funderar lite så har det faktiskt hunnits med en hel del!

Första halvåret gick Gabbi från att göra en 90cm med att missa ett hinder till att faktiskt gå 105 på ett riktigt bra och stabilt sätt. Årets 11 starter kan man nog sammanfatta som succe! Förutom första starten så glömde jag ett hinder i SRK och red en bedrövlig väg till det, som resultetade i en rivning, totalt ryttarfel alltså. Sen så fick hon lite panik första utestarterna i Piteå och gick varken att styra eller bromsa, så där missade vi lite för många hinder helt enkelt. Men alltså sju felfria ritter av en fantastisk häst som absolut inte blev serverad dom perfekta ritterna. En annan häst hade rivit ett gäng hinder på vägen. 
 
Andra halvan på året blev lite sämre. En hovböld/blåmärke i hoven gjorde att hon fick vila 10 veckor och sattes igång lagom till höstmörker och frusen backe. Jag har varit trött hela hösten ovh Gabbi har känts trött hela hösten. Men nu har hon tänt till igen, så nu får vi försöka göra ett vettigt upplägg inför hösten. Dock så kom världens bästa medryttare i form av Cissi L in i bilden och det är nog både jag & Gabbi tacksamma för!

Gabbi har också flyttat från världens bästa stall hos Tomas "hem" till mig. Hon står hos grannen, men jag sköter allt själv och har bara 50 meter till stallet, underbart! Och så hämtade jag hem Hilly i slutet av augusti.
 
När Hilly kom så var hon osäker, rädd och lite farlig. Jag lyckades skrämma henne tre gånger så hon slog fulla slag. En fullträff fick hon in och jag haltade i två veckor. Efter mycket basic-träning med Join Up, lyfta fötter och bekantskaps-träning och efter att ha klivit upp och ner från en pall sjuhundra gånger så klättrade jag upp en dag. Och gjorde många, många upp- och nedsittningar innan jag till slut fick hjälp med lite godis att försiktigt locka henne att skritta några steg. Från det var det inte långt från att vi började rida själva i skritt och trav, underbara lilla ponny! Hon har fått mycket bättre självförtroende och är inte lika rädd. Men det är oerhört mycket jobb kvar innan hon blir bekväm med att bli riden.
 
Själv så har jag bytt jobb från att vara biträdande butikschef på Coop i Lövånger till anställd på Botnia Fisk. Jättekul, men tungt jobb. Jag håller nog fortfarande på att vänja mig tror jag. Dessutom har jag självklart gått från idé till att faktiskt förverkliga en dröm som egen företagare. Robertsson Hästsport har tagit form och kommit igång. Det har krävt oerhört mycket arbete och det finns massor kvar att göra. Det har varit oerhört kul och jag ser fram emot nästa år. Tack alla fantastiska kunder!
 
Mål för 2016 då? Jag försöker vara försiktig med att sätta mål, det är så lätt att det händer något och gör att man misslyckas. Men jag hoppas mest på friska och glada hästar, då är resten en bonus! Hilly tänkte jag försöka rida in klart, det vill säga; galoppera, hoppa och rida ut i skogen. Då är hon klar och all utbildning utöver blir bara en bonus. Hade varit kul att rida dut i skogen tillsammans på tjejerna!
 
Med Gabbi är det stora målet att vara med på så många träningar som möjligt. Just nu vill jag få henne starkare och mer uthållig. Lite mer ihop och mer energi i galoppen när det kommer till hoppningen. I dressyren finns det mer att träna på. Jag vill ha henne lite känsligare för sidförande och lite mer samarbetsvillig. Nu möts lite jobbiga saker med lätt motstånd tills hon ger med sig. Tävlingsmässigt vill jag upp på 110cm. Gabbi fixar nog det direkt, men ryttaren måste bli mer skicklig.
 
Jag då? Träna. Har massor kvar att lära inom ridning, både dressyr och hoppning. Bättre position mellan hinder, våga hålla kvar hela vägen fram till hinder. Mer fokus och ha en bättre plan inför varje ridpass.
 

Pay and Jump

Igår var det dags för Pay and Jump. Duktig häst, bedrövlig pilot, man får ju skämmas! Nej, kanske inte riktigt så illa, men nu vat jag i alla fall vad vi måste träna på! I 1 m så gick det riktigt bra tills jag blev lite osäker på ett avstånd, nära eller stort? Min avståndsbedömning suger. Så jag fegar ut och lägger fram handen, vilket gör att Gabbi dyker rakt igenom hindret. Inte snällt att överge henne sådär. Sen var det en ensprångskombination räcke-räcke, vet faktiskt inte om hon provat det förr? I alla fall så smög hon in och la in två språng.
 
Sen red vi 110 och efter något språng kände jag att hon var lite matt, vi rev två oxrar, jag la säkert fram handen lite där också. Sen hade vi problem i kombinationen, vi fick ta om den två gånger, hon smög in och landade stillastående två gånger innan vi fick ett bra läge in. Härligt med Pay & Jump, så får man räta ut sina problem! Så kombinationer ska vi träna på, så hon har lite mer självförtroende in. Och jag ska våga hålla i henne hela vägen fram till hindren. Och räta på mig, men det är ett konstant problem, haha.
 
I övrigt så hoppar hon fina språng och har en fantastisk inställning, fina tjejen! Nu ska matte bara börja våga också!
  

Äntligen på gång!

Det har varit en tung höst, Gabbi har känts trött och otaggad. Men hon var riktigt fin igår. Hoppade en serie med tre räcken, två plus tre språng. Det flöt på fint och avslutade på 115. Hade ingen medhjälpare och det var en lämplig övning att göra själv, skönt med en häst som inte gärna river!

Jag rakade även Gabbi i helgen. Så nu ser hon lite mer ut som en tävlingshäst. Innan så såg hon ut som en gammal ridskolehäst, haha! Imorgon åker vi på pay & jump och kollar vad vi måste träna på!Foderbyte och allroundträning

Det här med foder till hästar är svårt. Tidigare har vi inte haft så mycket att välja på "här uppe". Krafft och granngårdens egna, och betfor typ. 
 
Jag vill personligen inte ge varmpressad pellets. Dels tycker jag hästarna kastar i sig det och dels så sväller det oerhört mycket. Så vad händer med pelletsen i magen? Jo den suger upp rejält med vätska ur magsaften. Känns inte så bra va? Betfor då? Uppblött och hästarna gillar det. Men vem tusan vill ge en häst så mycket socker?? Varför skulle man vilja det? Dom blir speedade och om man jämför med människor på socker, man mår inte så bra.
 
Så Gabbi har helt enkelt varit i princip utan kraftfoder. Hittade foder på Lakkapä som avr små pellets som lätt föll sönder och inte sög åt sig så mycket vatten, så då blev det att ge liten mängd av det.

Så nu har Andrea på Wallers Sadelcentrum tagit in St Hippolyt. Vad jag personligen gillar med det fodret är att det är sammansatt av en massa olika naturliga örter och det är kallpressat. Så Gabbi har fått äta deras naturmüsli i drygt två veckor och även en "mineralboost" som heter Microvital. Den burken ska räcka en månad och återställa mineralbalansen i kroppen. När den är slut ska jag övergå till deras GKM, vanliga mineraler. Deras säljare, Jennifer, ska även kika på analysen av höet och se om hon kan hitta något som saknas. Så det ska bli intressant hur Gabbi kommer fungera på det här fodret! Dessutom luktar det helt fantastiskt!
 
Gabbi är för övrigt en fantastisk allround-häst. Jag bestämde ganska omgående när jag köpte henne att hon sklle köras in. Hon har varit i olika former av vagn cirka 10 gånger skulle jag gissa. Igår kopplade jag på risslan, hängde på bjällerkransen och körde en vända i skogen. I alla gångarter, haha. Hon var lite för glad, så hon bjöd på lite galopp, men hon är stencool. Vilken häst!

Idag var jag in på ridhuset och hoppade lite serie, tror vi slutade på 115-120, utan problem. En gång klev hon av lite märkligt in i serien, så då hoppade vi den utan tyglar. Ryttaren får vara mer beredd helt enkelt!
 
Ponnyn har chillat någon vecka, men jag red hemma både idag och igår. Igår var hon väldigt spänd, så vi chillade mest. Idag skulle jag inte rida, utan bara longera lite, men det slutade med att jag klättrade upp barbacka med bara en lina. Vi tränade på att sänka huvudet vid tryck och gå framåt med lågt huvud och vi fick verkligen till det! Så fort vi får hyfsat underlag tänkte jag att vi kan börja trava hemma. Det ska inte vara för jobbigt, det är lite mycket snö just nu. Det ska bli kul när hon blir så tuff att hon törs galoppera, hon ser ut att ha en riktigt mysig galopp!
 
Slänger in lite printscreen från hoppträning för Lotta Sjöberg för två veckor sen också. Fin häst!
 

RSS 2.0