Foderbyte och allroundträning

Det här med foder till hästar är svårt. Tidigare har vi inte haft så mycket att välja på "här uppe". Krafft och granngårdens egna, och betfor typ. 
 
Jag vill personligen inte ge varmpressad pellets. Dels tycker jag hästarna kastar i sig det och dels så sväller det oerhört mycket. Så vad händer med pelletsen i magen? Jo den suger upp rejält med vätska ur magsaften. Känns inte så bra va? Betfor då? Uppblött och hästarna gillar det. Men vem tusan vill ge en häst så mycket socker?? Varför skulle man vilja det? Dom blir speedade och om man jämför med människor på socker, man mår inte så bra.
 
Så Gabbi har helt enkelt varit i princip utan kraftfoder. Hittade foder på Lakkapä som avr små pellets som lätt föll sönder och inte sög åt sig så mycket vatten, så då blev det att ge liten mängd av det.

Så nu har Andrea på Wallers Sadelcentrum tagit in St Hippolyt. Vad jag personligen gillar med det fodret är att det är sammansatt av en massa olika naturliga örter och det är kallpressat. Så Gabbi har fått äta deras naturmüsli i drygt två veckor och även en "mineralboost" som heter Microvital. Den burken ska räcka en månad och återställa mineralbalansen i kroppen. När den är slut ska jag övergå till deras GKM, vanliga mineraler. Deras säljare, Jennifer, ska även kika på analysen av höet och se om hon kan hitta något som saknas. Så det ska bli intressant hur Gabbi kommer fungera på det här fodret! Dessutom luktar det helt fantastiskt!
 
Gabbi är för övrigt en fantastisk allround-häst. Jag bestämde ganska omgående när jag köpte henne att hon sklle köras in. Hon har varit i olika former av vagn cirka 10 gånger skulle jag gissa. Igår kopplade jag på risslan, hängde på bjällerkransen och körde en vända i skogen. I alla gångarter, haha. Hon var lite för glad, så hon bjöd på lite galopp, men hon är stencool. Vilken häst!

Idag var jag in på ridhuset och hoppade lite serie, tror vi slutade på 115-120, utan problem. En gång klev hon av lite märkligt in i serien, så då hoppade vi den utan tyglar. Ryttaren får vara mer beredd helt enkelt!
 
Ponnyn har chillat någon vecka, men jag red hemma både idag och igår. Igår var hon väldigt spänd, så vi chillade mest. Idag skulle jag inte rida, utan bara longera lite, men det slutade med att jag klättrade upp barbacka med bara en lina. Vi tränade på att sänka huvudet vid tryck och gå framåt med lågt huvud och vi fick verkligen till det! Så fort vi får hyfsat underlag tänkte jag att vi kan börja trava hemma. Det ska inte vara för jobbigt, det är lite mycket snö just nu. Det ska bli kul när hon blir så tuff att hon törs galoppera, hon ser ut att ha en riktigt mysig galopp!
 
Slänger in lite printscreen från hoppträning för Lotta Sjöberg för två veckor sen också. Fin häst!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0