Den perfekta utevistelsen

Genom åren har jag varit lyckligt lottad med dom stall jag stått i, med ett undantag då jag var i Bollnäs och jobbade. Men överlag har jag stått i stall med rejält med utevistelse i ganska stora hagar.

Tio år i Bureå hos Tomas blev det. I samma stall, samma rutiner. Utsläpp 07. Lunch 12. Eftermiddag 16. Intag 22. På ett ungefär. Men alltså få timmar inomhus. Lägg till kallstall med bra ventilation och luft. Jag är övertygad om att det är nyckeln till friska hästar!

Nu har Gabbi flyttat till grannen här i tuvan och jag sköter allt själv utom luncher på veckan och utsläpp lördagmorgon. På veckorna kommer dom ut 5 på morgonen och in klockan 21. Och får tre mål i hagen. Trots det så skulle jag vilja ha dom ute ännu längre. Helst dygnet runt. Dom har en hage på 40x60 meter som har bra underlag och ligghall. Varför ska jag ta in dom över huvud taget? Jag tycker inte att det finns någon bra anledning, om man bortser från dåligt väder. 

Men tyvärr så är jag inhyrd och stallägaren vill ha in hästarna på natten, så det är bara att anpassa sig helt enkelt.

Men jag förstår verkligen inte dom som har ute hästarna mellan 7-17 eller ännu kortare. En häst är gjord för att vandra. När dom går så håller dom igång lederna och även magen! Jag tror att man skulle minska fall av kolik rejält om man ställde alla hästar på lösdrift. Och man skulle ha mindre stela hästar. Såklart i BRA hagar och med hästar som fungerar bra med varandra.

Och nej, alla hästar skulle inte trivas på lösdrift. Jag har träffat en som skulle tycka att det var förskräckligt att sova utomhus på vintern. Min kära Lukas, som frös så fort det började blåsa och snöa på tvären. Men hästarna jag har nu är tuffa. Hilly är en ponny som mest troligt är uppväxt i flock på Irland och Gabbi, som trots temperaturer på ner till -7 grader inte har haft täcke än i höst, borträknat ett fodrat regntäcke någon blöt dag. Hon har dock satt lite päls, men innan hon ska börja trimmas ordentligt på ridhuset så får hon se lite mindre sportig ut! 😅


Högt tempo!

Tempot på livet är högt just nu! Med heltidsjobb, två extrajobb och eget företag så hinner man inte mycket när man dessutom har två hästar. Men herregud så kul jag har!

Jag trivs väldigt bra på mitt nya jobb, är startpersonal på travet sen många år och dessutom ridinstruktör varannan söndag på fjälbyns ridskola. Har ärligt sagt att jag inte har en aning om hur man undervisar, men elever och föräldrar verkar nöjda, så det är jättekul!

Företaget går bra nu! Det är många som köper hästskor, både privatpersoner, travtränare och hovslagare! Och det är så otroligt roligt och jag lär mig massor varje dag. Dock tar det mer tid än man kan tro, med beställningar, fakturering och bokföring.

Gabbi är riktigt fin just nu. Vi rider mest i skogen och gör mycket tempoväxlingar och flyttar för skänklarna. Dessutom har vi en stor lägda som vi galopptränar på. Världens bästa bonde har gett mig lov att rida där. Gabbi trivs väldigt bra att galoppintervalla där. Hon är lugn, lydig och avslappnad! Bättre än på våran vanliga runda i skogen faktist! Hon är dock lite för lycklig överlag när vi rider. Väldigt glad och intresserad av ungefär allt annat än att trava sakta. Men när hon har sprungit av dig blir hon riktigt fin. Snart ska vi nog börja åka in till ridhuset och börja trimma!


Hilly har landat ordentligt och börjat kräva lite mer uppmärksamhet. "Jag vill också vara med!" Så idag tränade vi "hänga på Hilly". Hänga på en häst är superjobbigt och obekvämt. Så efter att ha klättrat upp och glidit ner igen ett gäng gånger utan att Hilly brydde sig så satt jag helt enkelt upp. Barbacka. Hilly hade bara grimma och ett grimskaft. Jag hade faktiskt hjälm. Hon var lite spänd men fann sig i situationen! Det är ett enormt steg framåt! När jag tog hem henne stod det typ "oridbar, galen, farlig" i annonsen. Jag förklarade att Hilly skulle vara sällskapsponny, men jag inte skulle kunna låta bli att prova rida.. Haha, jag kan inte stå emot en utmaning! Nej, men Hilly är oerhört social och jag är övertygad om att hon skulle trivas med att få arbeta lite, så det vore jättekul om hon gick att rida in. Men inga krav eller mål finns, utan varje dag man kan göra något är en bonus! Lite höstbilder

Jag bor alltså i den lilla timmerstugan i bakgrunden, underbara tuvan!  ♥
 
 

Onsdag

Gabbi förvånar! Igångsättningen har gått fantastiskt. Tre dagar skritt var bedrövligt, hon var skitjobbig. Men så fort hon fick trava och galoppera började hon bete sig exemplariskt.

Jag har tur och får använda en lägda som jag får rida på, så det blev några galoppvändor och Gabbi var väldigt snäll.

Hon går helst inte så rakt just nu, skjuter vänsterbogen och är väldigt nöjd så, vilket vi jobbar lite på. Rida rakt fram är svårt! 

Hilly landar mer och mer och idag hängde jag ordentligt på henne och hon var lugn och helt okej med det! Tänk vad lite gräs kan göra!
Vid liv!

Vi lever allihopa, om ni funderade tänkte jag! Gabbi blev halt vid ett vanligt hopp-pass i somras och jag var stensäker på att det var en hovböld, röntgade hoven och uteslöt sprickor och liknade. Hovslagare och veterinärer hade ingen annan teori. Gabbi var glad och totalt oöm för tryck men lite halt. Efter nio veckor åkte vi till Timrå och bästa PH vet och blev friskförklarad! I och med att det gått så lång tid ville jag ha helt grönt ljus innan jag satt igång igen. Mest troligt handlade det om en stukad hovled eller något annat mystiskt.


Hilly trivs och hon och Gabbi är kompisar. Men Gabbi bestämmer och hilly är låg i rang och har enorm respekt för Gabbi, så en morgon klockan fem i mörkret blev det lite tokigt och jag hamnade bakom hilly, mellan henne och Gabbi och fick mig en rejäl spark på musklerna på smalbenet och haltade ordentligt i flera dagar. Säkrare rutiner infördes vid utsläpp i mörkret efteråt! Stackars Hilly är oerhört snäll men oerhört rädd att bli trängd, smulan.

Igår så red jag i alla fall Gabbi i alla gångarter och hon var supersnäll, men väldigt oriden såklart. Så nu har jag flera månader med jobb innan vi är tillbaka där vi var i somras igen!Sista ridpasset i somras, fina smulan!
RSS 2.0