Den perfekta utevistelsen

Genom åren har jag varit lyckligt lottad med dom stall jag stått i, med ett undantag då jag var i Bollnäs och jobbade. Men överlag har jag stått i stall med rejält med utevistelse i ganska stora hagar.

Tio år i Bureå hos Tomas blev det. I samma stall, samma rutiner. Utsläpp 07. Lunch 12. Eftermiddag 16. Intag 22. På ett ungefär. Men alltså få timmar inomhus. Lägg till kallstall med bra ventilation och luft. Jag är övertygad om att det är nyckeln till friska hästar!

Nu har Gabbi flyttat till grannen här i tuvan och jag sköter allt själv utom luncher på veckan och utsläpp lördagmorgon. På veckorna kommer dom ut 5 på morgonen och in klockan 21. Och får tre mål i hagen. Trots det så skulle jag vilja ha dom ute ännu längre. Helst dygnet runt. Dom har en hage på 40x60 meter som har bra underlag och ligghall. Varför ska jag ta in dom över huvud taget? Jag tycker inte att det finns någon bra anledning, om man bortser från dåligt väder. 

Men tyvärr så är jag inhyrd och stallägaren vill ha in hästarna på natten, så det är bara att anpassa sig helt enkelt.

Men jag förstår verkligen inte dom som har ute hästarna mellan 7-17 eller ännu kortare. En häst är gjord för att vandra. När dom går så håller dom igång lederna och även magen! Jag tror att man skulle minska fall av kolik rejält om man ställde alla hästar på lösdrift. Och man skulle ha mindre stela hästar. Såklart i BRA hagar och med hästar som fungerar bra med varandra.

Och nej, alla hästar skulle inte trivas på lösdrift. Jag har träffat en som skulle tycka att det var förskräckligt att sova utomhus på vintern. Min kära Lukas, som frös så fort det började blåsa och snöa på tvären. Men hästarna jag har nu är tuffa. Hilly är en ponny som mest troligt är uppväxt i flock på Irland och Gabbi, som trots temperaturer på ner till -7 grader inte har haft täcke än i höst, borträknat ett fodrat regntäcke någon blöt dag. Hon har dock satt lite päls, men innan hon ska börja trimmas ordentligt på ridhuset så får hon se lite mindre sportig ut! 😅


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0