Optimal utfodring

I vinter kommer hästarna bo hemma på gården, det blir i alla fall Gabbi och Hilly, eventuellt plats för en till, vi får helt enkelt se.

Jag tror, som ni säkert vet, på mycket grovfoder och många timmars ätande. Jag är övertygad om att det minskar risken för både kolik och magsår bland annat.

Ett problem är det såklart att Gabbi skulle kunna gå på fri tillgång året runt och ponnyn skulle kunna leva på luft, haha! Självklart måste man mata efter den som har störst behov av mat.

Jag tycker dock inte om att ställa ut en bal före december-januari. Mycket fukt och regn i balen känns inte hygieniskt, bra kvalité på fodret är viktigast!

Hur ska man då lösa det när man har ett arbete? Frukost 05.30, nästa mål 15.30? Nix, det fungerar ju inte om man vill ha mätta och nöjda hästar.

Men jag hade turen att komma över en automatisk fodergrind! Den funkar kort förklarat att man stänger ut en del av hagen, lägger in Hö och ställer en timer. Så när timern slår till öppnas hagen och hästarna får lunch! Genialiskt, jag hoppas det fungerar bara. Minusgrader, is och snö kanske ställer till det?

I varje fall så skulle det kunna innebära att dom får hö mitt i natten, jag ger frukost i vanliga hagen, lägger in lunch och kan komma hem efter jobbet utan att stressa.

Så i teorin ger jag hästarna frukost, eftermiddag och kväll och den automatiska grinden ger dom lunch och nattmat! Fem fordringar per dag med minimalt jobb!

Hållbar och enkel hästhållning!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0