Höjer lägstanivån

Idag har jag ridit efter fyra dagar totalt däckad i feber. Nivån på min insats var inte speciellt hög, hade hoppläder och orkade inte länga dom, så jag red helt enkelt utan stigbyglar. Det blev mycket skrittpauser och mest jobb på halvlång tygel. Dock tycker jag att hon skötte sig riktigt bra, lyssnade bra och gjorde bra övergångar. I galoppen jobbade jag med att hon skulle vara avslappnad och gjorde lite tempoväxlingar, även lite byten. Efter byterna blir hon lite stark och höjer tempot lite, så jag får vara mer noga där.
 
Trots min slöa insats tyckte jag faktiskt att det var ett vettigt ridpass. Om det här är det sämsta vi gör nu, så är det enormt mycket bättre än för två månader sen, hurra!
 
Hästarna har snart gått ute en vecka dygnet runt och jag måste säga att Gabbi är enormt mycket bättre! Hon står och väntar när jag ska hämta henne i hagen, och skyndar sig glatt in på ridbanan, redo att jobba! På kvällarna så är hästarna väldigt sociala och intresserade av att umgås, men vill absolut inte komma in, superkul! Det här spär verkligen på min teori om att de flesta hästar mår bätte av att bo ute dygnet runt.
 
Stackars Hilly har jag behandlat för mugg en vecka cirka. Det tog ett tag innan jag upptäckte det, på grund av hennes enorma mängder hovskägg. Så hovskägget skulle helt enkelt bort, började med en sax, det blev något mindre hår, men fortfarande inte möjligt att behandla mugg. Alltså stod jag där med en häst som vägrade lyfta fötterna och var rädd om benen för 4-5 månader sen och skulle försöka raka benen från knäna och ner. Kul uppgift va? Men Hilly var såå duktig! Rädd för maskinen och lyfte benen och hade dessutom ont i sina sår. Och jag lyckades raka dom hyfsat i alla fall! Efter det har jag jobbat vidare med saxen i dom drabbade områderna och efter bara 1,5 veckor så kan jag säga att frambenen är bra på några dagar till, vi har ett sår kvar på ett bakben och 3-4 stycken på det sista. Hon är sjukt snäll att behandla, en riktig ängel! Sen har vi tränat på att raspa bakhovarna också, det börjar vara dags för besök från hovslagaren igen.
 
Ett problem jag har med framhovarna är att hon tycker det är läskigt när man klämmer fast frambenen mellan knäna, som en hovslagare gör. Hon drar helt enkelt frambenen rakt fram utan varning, det går ju bra så länge man inte har en vass söm som sticker ut, då kan någon göra sig riktigt illa. Hon har nämligen framskor för att kunna ta sig fram utan att halka. Jag tränar på och hon litar på mig, men hon tycker det är läskigt när andra människor ska lyfta i hennes ben.. 
 
Förra året.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag tycker varken att lösdrift är extremt bra eller dåligt, allt har sina för och nackdelar. Det beror på individen och sammanhanget. Ex tror jag att det är perfekt för understimulerade hästar och att de blir gladare av att få möjlighet till ständig utevistelse då de på så sätt får göra sig av med mer energi. Bara för att de går ute behöver de inte få mindre energi, många klarar ex kyla, blåst och nederbörd bra. Men hur många hästar på lösdrift står inte bara still i sina vindskjul efter ett tag? Tror inte att de i slutändan rör sig mer än de hästar som inte går på lösdrift. Men hagstorleken är även avgörande såklart. Dock så kan lösdriften däremot påverka hästarna negativt om de ständigt ska stå med modd och styltor som följd eller i leriga hagar vår och höst. Många förstår nog inte att just det kan bidra till många låga problem med just kotleder och senskidor. Samtidigt är det är enkelt för många att ha dom ute och de slipper risken för dålig stallmiljö. Många hästar trivs med tanken att gå in om natten medans andra gärna stannar ute. Men en god stallhygien tillsammans med bra och frisk luft är ett måste för de som har sina hästar inne om nätterna för att de ska må som bäst. Jag förstår att det är skönt att veta att en frusen och yster häst får stå inne när det blåser och snöar som mest om nätterna. Även om de klarar mer än vad man tror.

Som sagt, jag tror inte att lösdrift överlag är bättre än en god stallmiljö, men inte sämre heller :) Men jag håller absolut med om att hästarna ska få vara ute så mycket som möjligt så länge vädret tillåter och hästarna trivs! Men har man ett bra stall ska man inte skämmas för att ha dem inne om nätterna.

Man ska nog sträva efter att inse att båda har sina för och nackdelar, ingen är bättre än någon annan och alla individer är olika - helt enkelt inte se ner på något alternativ :)

2016-02-06 @ 21:10:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0