Hilly & Halm

Idag har Hily fått röra sig lite, dock gick det inte speciellt fort idag. Hon skrittade på jättefint på våran uppskottade ridbana, den är dock inte helt nertrampad, så Hilly blir lite osäker på underlaget. Skulle trava och hon gjorde en jättefin igångsättning, men snubblade till efter en liten stund, då blir hon lite rädd och introvert, så då blev det svårt att bara skritta. Så vi kämpade på med det en stund, sen satt jag av och longerade lite och då bjöd hon jättefint igen. Jag får fundera på hur jag ska ge henne självförtroende när jag sitter på också! Vi ska skotta ridbanan igen på söndag och se om det går bättre sen.
 
Sen så har hästarna fått en halmbal till vindskyddet. Dom blev alldeles lyckliga! Dom övergav genast sin höbal och käkade halm istället. Jag och Jimmy ska utomlands på några veckor och enklaste lösningen med hästarna blev att dom ska bo ute, så jag ska passa på i helgen när det är bra väder och vänja in dom, så får dom bo ute tills vidare. Jag tror dom kommer bli glada över att slippa gå in! När dom går ute från 05-21 och bara står och vill ut direkt när dom kommer in så tror jag det betyder att dom inte blir ledsna av att få bo ute! Dessutom hade Hilly halm upp till magen, så dom lär mysa en hel del i huset!
 
Gabbi och Hilly är dessutom tuffa och fryser inte så lätt, så jag är inte orolig! 
 
Imorogn är det pay&jump, håll tummarna för att jag kommer ihåg hur man ska rida!
 

Lotta-kurs

I helgen har Gabbi kämpat på med kurs hela helgen.

På lördagen jobbade vi på stora mittvolten över bommar som man skulle variera 3 och fyra galoppsprång mellan. Vi hade jäkligt jobbigt med det. Gabbi var framtung och svårsväng och vi kämpade på.
 
Idag kan jag säga att gårdagens kämpande givit resultat! Gabbi var störtfin! Ryttaren måste bara räta upp sig och lägga på ben, hur svårt ska det vara!? ;) Jag har lyft upp huvudet på Gabbi idag och helt plötsligt har jag broms, fick tillbaka henne ordentligt när hon gav sig iväg lite. Överlag så är jag riktigt näöjd med Gabbi, jag har mer att jobba på!
  

Ponny

Jag är så förtjust i min lilla ponny! I helgen har vi gjort lite svåra saker. Jag hittade lite mugg på hennes lurviga bakben och klippa med sax är totalt omöjligt, hon har ju helt galet lurviga ben. Så med lite hjälp att hålla henne så rakade jag båda bakbenen. Tilläggas bör att hon tycker det är halv-läskigt att man lyfter banbenen, så ni måste förstå hur läskigt det måste vara att bli rakad, hon var dessutom väldigt skeptisk över rakapparaten. Imponerande!

Idag har jag longerat och hon är väldigt avslappnad i traven och börjar förstå vad galopp innebär, hon är dessutom bara glad, inte alls stressad. Och hon orkar galoppera längre än ett kvarts varv, så det tar sig! 
 
Jag har munkorg och fri tillgång i hagen, det har faktiskt fungerat perfekt! Trots -30 grader i ganska många dagar så fungerar det. Ja, munkorgen fryser lite, speciellt delen som hamnar i vatten när hon dricker, men hon får i sig ordentligt med hö ändå, hon är inte hungrig när hon får komma in på kvällen och får äta hö utan den på. Världens bästa grej! Det tog ungefär två dagar innan hon lärde sig tekniken. Finns att köpa på Wallers Sadelcentrum, den var inte alls dyr. Jag tror på fri tillgång och många tuggtimmar och har man en lättfödd häst är det inte möjligt utan begränsning.

Jag är inte jätteförtjust i småmaskiga nät, Lukas hade det och fick problem med nacken, vilket han inte hade innan näten. Dock åt han mer med nät än utan, och han var svår i maten, så det var det enda alternativet tyvärr.
 
I alla fall, visst ser det ut som att Hilly gått ner lite i vikt sen i somras? Tänk bort all vinterpäls också! 
 
 

Vurpa

Jag har haft häst i cirka 10-15 år och faktiskt aldrig trillat av. Då räknar jag dock bort barbackaridning, då får man liksom skylla sig själv, haha. Det är faktiskt en lågoddsare, då jag faktiskt red in Iris själv när jag var typ 15 och knappt kunde rida. Och såklart en unghäst som bara var lätt inriden. Jag kan nog skylla hälften på bra balans och hälften på tur, sen har jag haft väldigt snälla hästar också.
 
Igår lyckades jag dock med något som jag är glad att ingen såg.. Vi hade kört skoter på ridbanan i ett försök att packa snön för att få ett bättre underlag, så jag tänkte testa den lite snabbt barbacka. Så jag tog med ett träns, klädde på Gabbi och tänkte rida i några minuter, så lämnade täcket på. Själv var jag iklädd powerboots, täckbyxor och en stor jacka. Något klumpigt klädd alltså. Klättrade upp på en vinglig pall och kastade upp högerbenet. DÅ försvann pallen och jag tokvurpade och skrek. Gabbi såg något förvånad ut kan jag säga! Bara att klättra upp och rida, haha!

Idag vaknade jag med rejäl nackspärr och förstod inte var den kom ifrån, hmm.. ;) Det blev en uteritt med rejält med jobb för Gabbi, tänkte rida runt min galopplägda, som visade sig bestå av ganska mycket djupsnö. Så hon kämpade sig nästan hela vägen runt, den är enorm. Sen så såg jag inte var dikerna gick, så vi fick vända och gå tillbaka heeela vägen igen. Trots det var Gabbi riktigt pigg när vi galopperade på plogad väg igen, dock blev hon riktigt fin!

Imorgon ska vi skutta lite är planen!
 

Övning

Idag byggde jag en lite trixig övning, se bild. Jag valde dock att inte rida rakt fram, Gabbi har inga som helst problem att ta hindren lite på snedden, då är det betydligt viktigare att hon inte genar utan följer mina hjälper.


Övningen var faktisk ganska svår, men till slut fick vi till det. Sen höjde hindren och hoppade dom en och en. Jag måste rida bättre fram till hindren. Jag hade bra galopp idag, men måste hålla i hela vägen fram och komma ihåg att lägga på lite ben, då hoppar hon fantastiskt!

Hilly var med och fick trava lite. Det är lite läskigt, men idag travade hon på lite mer framåt. Snart kanske vi vågar prova galoppera också, spännande!Riktig vinter

Ingen kan väl ha missat att det plötsligt blev vinter? Vi har haft minus 30 i någon dag och det kräver lite mer när det kommer till hästarna. Världens bästa Jimmy byggde en isolerad vattenbalja åt mig i höstas och jag måste säga att vattnet endast fryser uppifrån, så han har gjort ett kanonjobb! Men Man har fått vara där 3-4 gånger om dagen och göra hål på isen nu när det varit som kallast. Ner till -15 har hästarna inga större problem att hålla öppet själva.
 
När det blir sådär kallt får man kolla hästarna extra noga så dom inte fryser. Ponnyn som är orakad har gått naken hela tiden och varit nöjd. Hon har dessutom munkorg och får kämpa lite för att äta från balen, vilket jag tycker har fungerat kanonbra. Hon lärde sig tekniken efter bara en-två dagar och är väldigt nöjd att ha den på. På så sätt får hon väldigt många ät-timmar utan att få i sig så mycket. Tycker det är ett bättre alternativ för henne än slowfeeding-nät då det blir mycket ryck och risk för spänningar i nacken. Det vet jag av erfarenhet då det var enda sättet att få i Lukas hö i boxen, dock fick han besöka equiterapeuten lite oftare.
Hilly är utrustad för att klara av vintern

Gabbi frös dock en dag. Och hur vet man det? Jo, hästarna skakar och ser missnöjda ut. Det pågår dock en diskussion nu då en person i en studie påstår att hästar inte frysar när dom skakar. Det är dock totalt fel och jag hoppas att ingen börjar ha sina hästar nakna för att någon påstår att det är bäst för alla hästar. Hästar fryser, likaväl som hundar och människor. Bara för att vi är olika arter är vi fortfarande däggdjur allihopa och fungerar liknande. Åter till Gabbi, hon fick komma in, få ett extra täcke, hö och stå inne och bli varm två timmar. Sen gick hästarna ut igen och var i hagen från 05-21, trots att det var -30. Jag tycker att det är att ta sitt ansvar som hästägare att se till att hästarna är bekväma, dom har trots allt olika förutsättningar. Gabbi är mer avlad för att stå inomhus 24 timmar än att gå naken i hagen året runt. Rakar man hästen måste man ersätta pälsen med något likvärdigt. Likadant på sommaren, en del hästar tål inte att bli blöta. Både Iris och Lukas behövde täcke vid regn. Blev Iris blöt så fick hon rejält ont i ryggen och stackars Lukas fick nog ont i själen, haha. Och täcken är inte skadligt om man väljer bra modeller som passar. Köp inga täcken på Hööks eller liknande, det ska vara Horseware! HAr nog provat det mesta och det finns inget som går att jämföra med. Även Bucas tycker jag har dålig passform. Dom tusenlapparna jag lagt ner på ett riktigt Rambo-täcke har varit värt varenda krona!
 
Idag hade vi tur, -13 stod termometern på, så det blev uteritt modell längre. Jag behövde inte frysa, Gabbi var galen, haha! Hon har aldrig varit så laddad någon gång i livet tror jag. Ju mer jag kortade tyglarna, ju högre upp åkte huvudet och tempot var oförändrat. Hon studsade runt överallt när vi galopperade och tog chansen och stack när jag inte var beredd. Tårarna sprutade och Gabbi hade störtkul, tokhäst! Jobbade öppna/sluta och tempoväxlingar i traven och det gick något bättre än att galoppera.

Imorgon blir det ridhus och markarbete/hoppning. Jag sitter med ett gäng böcker med bomövningar och suger i mig inspiration, nu kör vi 2016!
 

Clinic för Roffe

Igår var det clinic för kungen Rolf-Göran Bengtsson. Behöver inte säga mer än att det var fantastiskt!

Med den inspirationen i bagaget så trotsade vi kylan på -20-25 och åkte till ridhuset och hoppade lite. Det blev en linje med oxer-21m-kombination. Vi hade ju lite problem med kombinationen på pay&jump så nu ska vi hårdträna. Vi hoppade linjen åt båda hållen och jag var riktigt nöjd med galoppen mot slutet!

Med Roffes ord i bakhuvudet så fick jag till det riktigt bra på slutet! Jag tycker att jag red helt okej, men det finns mycket att jobba på!
Äntligen ett bra dressyrpass!

Sen Gabbi hade vilat klart i höst har hon känts seg som kola. Lång och energilös. Gjort allt man bett om, men med fördröjning och totalt utan energi. 

Men nu har det äntligen släppt ordentligt! Energin sprudlar, hon är skitjobbig i stallet, ska pilla på allt och peta ner allt hon ser. Vägrar stå still i transporten och är glad jämt, som vanligt!

Så idag jobbade vi med serpentiner, det har Gabbi tyckt varit ganska jobbigt, men det gick kanon. Sen har vi gjort öppna och sluta och jag har äntligen kommit på hur jag ska göra rörelsen korrekt! Då visade det sig att Gabbi minsann kunde! Sen jobbade jag med samma sak i galopp och även flyttade henne i galopp. Jättejobbigt, men hon blev ruskigt fin!
RSS 2.0