Riktig vinter

Ingen kan väl ha missat att det plötsligt blev vinter? Vi har haft minus 30 i någon dag och det kräver lite mer när det kommer till hästarna. Världens bästa Jimmy byggde en isolerad vattenbalja åt mig i höstas och jag måste säga att vattnet endast fryser uppifrån, så han har gjort ett kanonjobb! Men Man har fått vara där 3-4 gånger om dagen och göra hål på isen nu när det varit som kallast. Ner till -15 har hästarna inga större problem att hålla öppet själva.
 
När det blir sådär kallt får man kolla hästarna extra noga så dom inte fryser. Ponnyn som är orakad har gått naken hela tiden och varit nöjd. Hon har dessutom munkorg och får kämpa lite för att äta från balen, vilket jag tycker har fungerat kanonbra. Hon lärde sig tekniken efter bara en-två dagar och är väldigt nöjd att ha den på. På så sätt får hon väldigt många ät-timmar utan att få i sig så mycket. Tycker det är ett bättre alternativ för henne än slowfeeding-nät då det blir mycket ryck och risk för spänningar i nacken. Det vet jag av erfarenhet då det var enda sättet att få i Lukas hö i boxen, dock fick han besöka equiterapeuten lite oftare.
Hilly är utrustad för att klara av vintern

Gabbi frös dock en dag. Och hur vet man det? Jo, hästarna skakar och ser missnöjda ut. Det pågår dock en diskussion nu då en person i en studie påstår att hästar inte frysar när dom skakar. Det är dock totalt fel och jag hoppas att ingen börjar ha sina hästar nakna för att någon påstår att det är bäst för alla hästar. Hästar fryser, likaväl som hundar och människor. Bara för att vi är olika arter är vi fortfarande däggdjur allihopa och fungerar liknande. Åter till Gabbi, hon fick komma in, få ett extra täcke, hö och stå inne och bli varm två timmar. Sen gick hästarna ut igen och var i hagen från 05-21, trots att det var -30. Jag tycker att det är att ta sitt ansvar som hästägare att se till att hästarna är bekväma, dom har trots allt olika förutsättningar. Gabbi är mer avlad för att stå inomhus 24 timmar än att gå naken i hagen året runt. Rakar man hästen måste man ersätta pälsen med något likvärdigt. Likadant på sommaren, en del hästar tål inte att bli blöta. Både Iris och Lukas behövde täcke vid regn. Blev Iris blöt så fick hon rejält ont i ryggen och stackars Lukas fick nog ont i själen, haha. Och täcken är inte skadligt om man väljer bra modeller som passar. Köp inga täcken på Hööks eller liknande, det ska vara Horseware! HAr nog provat det mesta och det finns inget som går att jämföra med. Även Bucas tycker jag har dålig passform. Dom tusenlapparna jag lagt ner på ett riktigt Rambo-täcke har varit värt varenda krona!
 
Idag hade vi tur, -13 stod termometern på, så det blev uteritt modell längre. Jag behövde inte frysa, Gabbi var galen, haha! Hon har aldrig varit så laddad någon gång i livet tror jag. Ju mer jag kortade tyglarna, ju högre upp åkte huvudet och tempot var oförändrat. Hon studsade runt överallt när vi galopperade och tog chansen och stack när jag inte var beredd. Tårarna sprutade och Gabbi hade störtkul, tokhäst! Jobbade öppna/sluta och tempoväxlingar i traven och det gick något bättre än att galoppera.

Imorgon blir det ridhus och markarbete/hoppning. Jag sitter med ett gäng böcker med bomövningar och suger i mig inspiration, nu kör vi 2016!
 

Kommentarer
Postat av: Cathrine

Håller med om horseware-täcken, värda varenda krona! Dock har min ena häst ett helt fenomenalt vintertäcke både passforms- och funktionsmässigt, från....Börjes! Så ibland kan man komma över billiga guldkorn ;)

Svar: Det finns absolut guldkorn som passar vissa hästar! Men man blir oftast besviken, tyvärr! Hade varit kanon att kunna köpa ett budget-täcke med bra passform också. :)
Camilla Robertsson

2016-01-09 @ 19:10:57
Postat av: Evelina Blomqvist

Horseware-täcken är verkligen grymt bra!

2016-01-11 @ 20:19:29
URL: http://evelinablomqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0