Dressyrträning och hagstädning

Igår blev det dressyrlektion som omväxling! Jag red 40 minuter för Carro lagerhjelm. Mitt mål är att få Gabbi lättare för handen, mer ihop och mer på bakbenen. Alltså inget man gör på ett pass. Vi jobbade med lite skänkelvikningar och mycket med tagen bakdel i alla gångarter. Skitjobbigt tyckte både jag och Gabbi. Gabbi protesterade ganska ordentligt när det blev jobbigt, men vi kämpade igenom det hela och avslutade på ett trevligt sätt! Så planen är att försöka boka in lite fler pass och kämpa på med att få en bättre grund att stå på!

I övrigt har jag påbörjat den obligatoriska hagstädningen nu på våren. Kratta ihop vinterns bajs alltså. Det är inte världens roligaste jobb, men timmarna man investerar är värt mycket sen! Bajs blir lera och det vill man inte ha i hagen. Jag kanske har lyckats kratta en fjärdedel? Jag kommer inte hinna riktigt alltihop, men hälften borde räcka för att dom ska slippa gå i gegga. Jag har krattat ihop högar som jag ska skotta ut när hagen har torkat upp. Det är bara dumt att skotta ut skiten när den är genomblöt, man ska inte slita i onödan! Det värsta får vi ta ut med traktor.

Det absolut roligaste är såklart att dika bort vatten! Självklart var hästarna hjälpsamma och stod oftast mellan mig och spaden och krävde kärlek, älskade flickor!Gabbi hjälper till...
Hoppat

Idag blev de lite hoppning och det gick skitbra! Gabbi var både lydig och som en tiger och gjorde inget fel, höjde upp ett räcke till 125 och det var inga problem! Jag längtar till träningar och tävlingar!
Fick en intressant kommentar om inlägget med hilly som jag tänkte svara på;

Jag kan inte riktigt hålla med, historien är lite mer invecklad än så. Och ja, Hilly VAR farlig, hon var så rädd och osäker vilket gjorde henne oberäknelig. Dom blev väldigt lurade och hade möjlighet att byta häst, alltså skicka tillbaka henne till Irland. Dom var helt enkelt för mycket djurvänner för att ta det beslutet och dom hade henne i ett år innan dom la ut på annons. I och med att hon var så pass osäker så valde dom att kalla henne farlig när det kom till ridning för att ingen skulle göra sig illa. Att våga säga, "hon har skrämt mig, jag ska aldrig mer prova rida" tycker jag är starkt! 

Jag tror inte att jättemånga hade fått till henne, om jag ska vara ärlig. Jag har jobbat mycket med horsemanship och haft hand om ett gäng problemhästar, jobbat med unghästar, hingstar osv och jag har ändå behövt ta till proffshjälp på vägen. Nu litar hon på mig, men har inte speciellt mycket självförtroende och det har tagit 6 månader.

Många hästar kan skrämma folk och bli kallade problem eller farliga, men det är inte många hästar som jag har träffat som har haft så djupt rotade problem som Hilly. Men det gör mig glad att hon har blivit lycklig med livet hon har fått! :)


Hilly - vilken hjälte!

Alltså, min underbara ponny! Jag vet inte hur mycket jag har berättat, men jag kan delge er med lite information.
 
Jag hämtade Hilly för ett halvår sen, i Umeå. Ägaren hade importerat henne från Irland som ridponny. Hon hade kommit fram, och dom skulle rida. Dom hade sett någon suddig liten video på en svart ponny som hoppade omkring långt bort. Hilly fick panik och for iväg som en idiot och kastade av sin ryttare. Sen har ingen provat rida igen, då dom insåg att hon inte var inriden. Dom hade henne i ett år innan hon åkte ut på annons.
 
Jag for och tittade på henne och möttes av en väldigt osäker och ängslig, men snäll ponny. Ingen rymmare, klarade av att gå på bete och låg i rang, perfekt sällskapsponny, hon fick följa med hem.
 
I mitt fodervärdskontrakt(hon ska få stanna hos mig, då ägaren inte är intresserad av att få igen henne, men vill ha kontroll på att hon inte hamnar tokigt till) så står det "hon är farlig, INTE till ridning". 
 
Men alla som känner mig, vet att jag inte kan låta bli.. Vi har longerat, lyft hovar(superläskigt, hon var totalt fastfrusen i backen i början), klappat, promenerat(hon har gått extremt sakta bakom ryggen på mig), klivit upp och ner på en pall 4000 gånger(förberedelse för uppsittning), hängt och kliat och till slut satt upp. Hovslagaren fick på framskor, men det slutade med att hon blev rädd ändå och vi fick börja om från början med hovarna. Hon fick mugg och jag fick raka bort allt hovskägg, det var en utmaning! I karlederna och runt kotorna har hon gamla ärr, mest troligt obehandlad mugg, så vi har kämpat med smörjning och mjukgörande och äntligen börjar det ge resultat.

Och nu är vi här idag, en ponny som stencoolt lastas, åker till ridhuset, görs i ordning, rids omkring med 7 hästar i ridhuset och kan stolt säga att hon har galopperat!!! Hilly tyckte det var jätteroligt, dock så hade jag ingen riktig styrning alls, men hon bjöd framåt! I början när vi skrittade gick hon två-tre steg, blev spänd och frös fast. Smackade jag så gick hon ännu långsammare.

Den här lilla ponnyn har galopperat rakt in i mitt hjärta och jag älskar henne till döds! Jag ser fram emot våren, framtinade vägar och mysiga
 
 

Överanalyserar vidare!

Halva grejen med att tävla är nog att analysera efteråt! 

Min insats var helt okej. Ska köpa rein bows, så jag slutar låta tyglarna glida iväg när jag tycker vi kommer lite nära på hinder. Det blir inte direkt bättre stöd för Gabbi om jag smyglänger tyglarna när hon behöver stöd.

I övrigt så tycker jag faktiskt att vi gjorde vårat bästa. Det är över 9 månader sen vi tävlade och nästan ett år sen vi tävlade inomhus. Jag kan inte direkt räkna med en avslappnad häst då Gabbi bara tävlat i ett halvår!

Jag måste dock få henne mer eftergiven och acceptera bettet. Grunder, grunder, grunder. Vi ska kämpa på och jag dör om inte Pontus märker någon skillnad nästa gång han kommer, haha!

Hinderhöjden känns lätt, vilket är skönt, då jag brukar tycka att högre hinder gör det hela lite spännande! Alla hinder hon rev i helgen var räcken. Inga grova rivningar och hon brukar sällan riva, så jag skyller bara på att hon var spänd. Eventuellt att jag var lite för forcerad, men hellre rivningar än vingel och en häst som står emot. Helt okej språng på söndagen, inget att skämmas för! Träna på att tävla är helt enkelt det vi måste göra!

Årets mål är som jag tidigare nämnt, stadiga 110. Om vi känner oss redo och har fått till grunderna så vore det skitkul om vi blir klar och vågar prova 115. Men det är långt borta i dagsläget.

Jag är så himla glad över att Gabbi är frisk och att vi har möjlighet att åka på tävlingar och ha kul tillsammans! Jag var lite rädd att jag skulle vara besviken om det inte gick bra, med tanke på att hon inte rev ett hinder på hela förra året på tävling, men jag är inte ett dugg missnöjd! Fina, fina Gabbi!!!
12 fel och jättenöjd!

Ni måste ju tro att det är något fel på mig.. ;) 12 fel i 105.

Gabbi var fortsatt spänd, men betydligt bättre än igår! Framridningen var bra, framhoppningen helt okej! Men totalt kaos... Folk överallt, red framför en i anridning mot hinder, skrittade på spåret och höll inte åt höger. Lite svårt att fokusera på sin ridning då.

Väl på banan la jag upp min ridning lite annorlunda mot igår, visade inte lika många hinder och travade direkt, jag tycker det gav resultat och fick henne att slappna av lite. Hon rev tre hinder men gjorde bra språng, lyfte inte tillräckligt på tassarna bara. Hon vinglade lite in i kombinationen, men gjorde det betydligt bättre än igår, petade utsprånget.

Men hon har varit fantastisk i all hantering! Super att ha både i spilta och på Box, fick jogga i longerlina igår kväll och var så avslappnad. Skrittade ut en vända imorse. Hon tyckte det var så spännande att hon försökte vända tillbaka flera gånger på hemvägen, haha!

Hon har stått så fint på släpen, ätit och druckit bra och varit så glad hela tiden! Så hennes första meeting tycker jag är lovande för framtiden!
15 fel och nöjd!

Gabbis årsdebut är avklarad, 15 fel och en bedrövlig ridbarhet, men jag är nöjd!

Hur kommer det sig? Dels har jag åkt helt själv och klarat allt utan hjälp, Gabbi är så oerhört lättsam att lämna i en spilta, inget gör henne speciellt upprörd, hon pratar glatt mer samtliga som gnäggar, haha!

Vad gick fel då? Lite för kort framridning, man fick dessutom inte galoppera där. Och jag rider fram med graman just nu för att få igenom henne ordentligt, vilket blev väldigt svårt. På framhoppningen var det rörigt och väggen bakom hindren var en sarg med boxar bakom. Så en massa folk och hästar som levde om, lite spännande helt enkelt! Så Gabbi var inte helt igenom och bjöd inte riktigt mot hindren. Dålig Framhoppning.

In på banan, skrittade runt och kollade in hindren, stencool häst. Börjar galoppera och hon blir extremt spänd. Ingen tid att reda ut det direkt, så vi får kämpa på. Hon missar första hindret ungefär 15 meter innan vi når fram till det. Något spänd alltså! Mot 4:an passerar vi porten, där det läcker in en ljusstrimma som Gabbi hoppar över, petar ner nästa hinder. In i kombinationen, som är våran svaghet, kliver hon in, lägger in tre språng och river ut. Ingen katastrof.

Inatt står hon i boxarna vid framhoppningen och så har jag dessutom ridit igenom henne ordentligt. Har en plan för morgondagen och hoppas på en bättre känsla!

Hyrde boende för natten, tydligen är det bara jag. Så jag har ett helt HUS för 8 personer. Själv! Övertaggad

I helgen blir det tävlingsdebut! Åker till Luleå och rider 100, 105, en klass lördag och en söndag.

Genrepade idag, hoppade kombination, som har strulat lite tidigare, gick dock bara fint idag. Sen hoppade jag två fristående hinder med lite utfyllnader som Gabbi inte sett innan, perfekt! Jag har den stora lyxen att ha en häst som inte är speciellt tittig, visade inte hindren före, och det gick bra. Värre var det att Jimmy stod bredvid ett hinder, Gabbi är lite för social, haha!

Hoppade en liten bana på 105 cirka och det kändes enkelt, jag ska bara komma ihåg att hålla i hela vägen fram till hindret. Kommer vi lite stort så släpper jag gärna efter lite på tyglarna, då dyker Gabbi lite och det blir svårare för henne att göra ett bra språng.

Jag åker helt själv i helgen, men jag hoppas att jag kan gulla med någon så att jag hinner gå banan ordentligt och får rundorna på film. Håll tummarna!
Bloppis

Kingsland tröja stl S, 400kr
Väst stl S, 100kr
Stor, helt ny yllefilt, 400kr
Stl full, 300kr
Stl 41, kanonskick. 400kr
Mountain horse supreme High rider stl 39 normal/narrow. Nypris 4000kr, mitt pris 800kr


Jobbar på hemläxan

Vi fick läxa från Pontus och har kämpat på dom senaste två dagarna, jag har försökt vara hård med mig själv och har analyserat min ridning. Gabbi är det inga fel på, det är bara piloten som måste bli skickligare!

Var ute och galopperade både igår och idag och försöker korta ihop giraffen. Igår fick hon jobba i backe och idag inbillar jag mig viss skillnad! Kunde till och med göra ett byte på rakt spår i skogen åt ena hållet! Kanske inte så mycket att skryta om, men det är ett stort steg för mig om inte annat! Nu längtar vi verkligen till tävling!!!! Tjoho!
Pontus-träning

Oj, oj, säger jag bara. Jag har aldrig i mitt liv varit så trött efter ett ridpass som jag var i lördags. Gabbi var skummig från öronen till hovarna hon också. Vi har fått massor av läxa på markjobbet. Nu ska Gabbi ihop och jobba ordentligt! Gabbi hade några invändningar och jag kämpade som en galning. Jag hoppas att vi klarar av att uppnå åtminstonde hälften av den utmaningen tills Pontus kommer nästa gång. Utan någon på marken som kan hjälpa mig i det läget så tror jag tyvärr att jag inte riktigt reder ut det, men vi ska försöka så gott vi kan!
 
Banhoppning idag. Känns enkelt, bitarna börjar falla på plats!
 

KDRF 2015

 
 
 
 
 
 

Mer bilder

 
 
 
 
 

Bortglömda bilder!

Jag hittade ett helt gäng bilder på ett minneskort från i somras, jättekul! Jag slänger några under veckan!

 
 

I fas

Helt plötsligt känns det som att saker börjar falla på plats med Gabbi. Var in och hoppade igår, det stod uppe en bana som jag hoppade, höjde upp lite och det var så enkelt! Gabbi gör exakt det hon ska och det rullar på! Vi känner oss absolut redo för kurs i helgen, tjoho!
 
När jag hade hoppat "klart" så sänkte vi lite och jag provade svänga lite mot omhoppning för första gången, när Gabbi förstod vad vi skulle göra var hon med på noterna! Svänga åt vänster är lite svårare då hon int eär lika stark, men det borde komma allt eftersom. Jag avslutade med att hoppa lite diagonalt över hindren och hon gjorde sitt bästa. Kanske man kan få någon placering i år? Ska bli ruskigt roligt att se!
 
I tisdags kände jag mig lite slö, så jag tänkte rida barbacka på banan, provade rida med hackamoret, men det blev lite för skarpt och jag fick inte riktigt till det, så jag for ut och galopperade i skogen istället. Då blev det lagom skarpt, rider man barbacka är det skönt att handbromsen fungerar ordenligt. Och i traven kom hon upp så mycket med ryggen att jag bara gled omkring, haha!

 

RSS 2.0