Från snö till is

Idag har vi haft lite kallare väder än dom senaste dagarna. Det har gått från slask till is. Något bättre underlag i skogen, så efter tre dagars vila gjorde jag och gabbi ett försök i skogen.

Första problemet för gabbi var solklart att hon fick gå in i stallet. Det är fortfarande mycket kvar att bygga, men det var undanplockat så man kan sätta fast en häst. Jag har gjort i ordning i hagen i ett halvår, vilket fungerat fint! Gabbi står helt lös under borstning och sadling. Men idag skulle vi plötsligt gå in. Och hon tappade sin älskade ponny ur synhåll... Gabbis solklart största skräck i livet, bli lämnad. Så hon var lite hysterisk, vilket följde med en stund på ridturen, dessutom hade hon som sagt vilat i tre dagar. Hon skötte sig dock fint och var snäll i stallet när vi kom hem igen.

Dock upplevde jag det lite väl halt, så jag broddade upp henne lite. Från 8mm till 10mm, förutom i tån bak, brukar ha lite mindre brodd där, ifall hon skulle råka trampa sig.

Jag vet inte riktigt vilket väder jag önskar mig. Att allt tinar bort? Att vi får riktig vinter igen? Jag tror vi får bita ihop några veckor och halka runt i skogen. Transporten är i alla fall framskottad och har fått vinterdäck, så det alternativet finns också, även om planen är att hon främst ska gå i skogen en månad till.


Snöstorm och igångsättning

Nu har vädret lugnat ner sig efter 4-5 dagar med ihållande dalande flingor(även full fart från sidan bitvis) som resulterat i 80-100cm snö, ungefär. I början av november! Det brukar vara i slutet av januari, men det är inte mycket att göra, bara att acceptera läget.
Normalt så brukar vi ha två-tre månader av fruset, stenhårt underlag och kolmörker. Jag såg fram emot det lite, för första gången någonsin, haha. Jag har nämligen möjlighet att rida längs kanten på en jättelägda, det brukar vara lagom hårt underlag, fast det är fruset i marken. Nu hann det vara fruset i två dagar, sen kom det så mycket snö på en gång, att man inte ens hann vara med och rida upp en stig. Så jag har en liten slinga som är en kilometer lång, att rida fram och tillbaka på. Tjoho! Äh, Gabbi ska sättas igång nu och ridas rätt lugnt i några veckor, så det ska nog gå bra! Sen så har jag faktiskt ridbanan, som är uppskottad. Dock får jag bara hålla till där med Hilly, då Gabbi ska undvika böjt spår ett tag till.
I några dagar har jag rört Gabbi i trav och sen igår i galopp. Hon har fått en större hage och skuttar glatt omkring där, så jag måste rasta henne ordentligt, så hon är snäll i hagen.. Dessa eviga bekymmer! Det är svårt att ta bort det viktigaste för att Gabbi ska stå still, glädjen. Hon är inte bråkig, inte stressad, bara lycklig. Och det må hon väl få vara! Gabbi är för övrigt döds-snäll. Idag hade jag bett för första gången på 4,5 månad. Vi har tjollrat med hackamore tills nu. Häromdagen, i snöstormen, var hon riktigt på tårna, då red jag barbacka. Värre än så blir hon oftast inte! Hon går att rida barbacka på i alla gångarter i skogen och har inte kastat av någon sen hon kom till mig, fyra år och nyinriden. Tvivlar att hon har bockat under ryttare en enda gång, bekvämt!

Hilly fick besök av Erika Furberg i helgen, Parelli-instruktör. Jag känner att jag har kört fast lite, jag får inte henne att slappa av ordentligt. Jag fick lite verktyg och ska bland annat härda henne och göra plötsliga, märkliga grejer, och Hilly ska lista ut att fly inte fungerar. Så om någon åker förbi tuvan och ser mig hoppa omkring som att jag har alla möjliga fel i huvudet behöver ni inte ringa psyket... Jag ser mest troligt inte klok ut. Hilly tycker jag beter mig oerhört märkligt, det kan jag intyga. Gjorde ett pass från marken igår och idag, sen hoppade jag upp och red lite. När jag har fått till övningarna lite bättre och Hilly har slappnat av ett steg till ska jag ta ut Erika igen, förhoppningsvis kan jag få mer verktyg i ridningen då. 
 

 
 

Foder jag inte använder

Det finns minst två foder jag inte ger hästar;
Korn
Korn är inte hästmat, det är grismat. Det är bedrövligt att det finns veterinärer som rekommenderar det som foder 2016!

Betfor
Socker. Varför ge en häst socker? Vill du få din häst pigg finns det fantastiskt mycket foder att välja på. Vill du få in den vätska finns det mash.

Sen skulle jag aldrig ge kraffts pellets utan att låta det svälla i vatten. Prova själv och se hur mycket det drar åt sig. Tänk att den drar den vätskan ur magen istället, inte bra!

Sen så ger jag helst analyserat hösilage + mineraler främst och eventuellt kraftfoder om det behövs. St hippolyts naturmusli är en solklar favorit! Luktar fantastiskt, hästarna älskar det och dom blir oerhört fina i kropp och päls!


Basic stall

Med tanke på att vi köpte gården i maj och hästarna ska bo hemma så har det blivit en hel del pyssel. Drömmen om ett riktigt stall finns, men kommer inte vara aktuellt på ett par år.

Men det mesta går att lösa ändå, jag tänkte visa hur vi gjort!

Höförvaring
Vi saknade en vettig plats att förvara höet på, så jag fick tag på ett gammalt cykelskjul som skänktes bort. Det är påbyggt lite och placerat bredvid vinterhagen för smidig hantering. Efter bilden togs har det tillkommit två dörrar.

Lösdriften
Som tur var byggde Jimmy den förra året och flyttade hit den med traktor. Den har godkända mått för tre hästar och hästarna trivs väldigt bra i den. Vi har hämtat sand från ljusvattnet och lagt in. På bilden är Gabbis sjukhage och innan vi la in sanden.

Sadelkammare
Vi har ett gammalt traktorskjul som ska bli stall/sadelkammare och väldigt lite plats helt enkelt, men det är något jag får leva med. Den är nästan klar, det ska inhandlas mer krokar, in med plastmatta och så småningom målas vita väggar.

Vinterhage
Vinterhagen blir faktiskt ganska liten. Jag ska lägga sand i hela hagen för att undvika lera och halka och då blir den inte större. Jag har även byggt så att jag kan koppla ihop ridbanan med hagen om underlaget blir för tråkigt i hagen. Vid bra väder kan jag öppna upp hagen åt andra hållet, där det är vanlig mark. Bilden visar när vi byggde hagarna och hade lagt in lite sand, mer kommer till veckan. Jag har även ställt in en höhäck och kommer att montera upp en lunchgrind. Förra året gjorde Jimmy en isolerad vattenbalja som fungerade riktigt bra! Eventuellt försöker vi lägga till en värmeslinga i den också.

Det är inte något att skryta med, men vi har kommit billigt undan och fokus har legat på funktion, jag har försökt göra allt så genomtänkt och lättjobbat som möjligt. Stallet är en kaosartad byggarbetsplats just nu, så jag tackar den fina hösten då allt pyssel med hästarna sker ute i hagen just nu.


RSS 2.0