Nyårsafton

Hur firar era hästar nyår? Är dom rädd för smällare och raketer? Lukas är faktiskt det. Han är 200% trafiksäker och inte rädd för något utom raketer och smällare. Han tycker att eld är lite läskigt, men det känns ganska okej. Men han är faktiskt livrädd för raketer. Förra året när jag red på dagen på nyårsafton var det någon idiot som provsköt raketer och det var bara att vända efter tio minuter. Inte roligt!

Så våra hästar kom in i samband med eftermiddagshöet och kommer ha tänt i stallet så dom inte ser raketerna ute. Dessutom får radion vara på under natten.

Hoppas att folk skjuter sina raketer vid tolvslaget och sen inte skjuter fler innan nästa nyår!

Förresten så fyller alla hästarna år nu inatt, hur gamla blir era hästar? Berra blir nio år! Han som bara var en liten plutt nyss! Hur gick det till? Tone blir fem år! Ingen bäbis längre. Lukas fyller inte år längre, jag vägrar! Ska man vara petig så blir han väl sjutton i juli..! 
Berra 4 år!
 

Start på V75!

Vi går hårt ut 2013 och startar i V75 på lördag! Perfekt utgångsläge med spår ett dessutom..! Hejja Berra bus!

Fina hästar x3!

Idag har jag varit duktig! Jag började med att göra extra fint i stallet innan jag red Lukas. Idag var det värme i luften och jag kunde rida med ett par tunnare vantar, ridstövlar och ett lager kläder mindre. Helt underbart! Lukas var fantastiskt avslappnad redan från början. Han skrittade lugnt genom byn på långa tyglar och var helt oberörd av folk och bilar. När vi började trava så var han väldigt avslappnad och lyhörd, så jag jobbade under nedsittning med skänkelvikningar. Om man nuddar honom med skänklarna när vi travar ute så brukar han bara ladda iväg, så det kändes kanon! Det blev ett riktigt dressyrpass ute helt enkelt! När det var dags för galopp så var han kanonfin! Vi hittade en sträcka på ett par kilometer som vi red i en samlad och avslappnad galopp. Mot slutet var han dock väldigt tung i handen, men han hade varit så duktig så jag tror att han blev rejält trött i musklerna. Fina häst!!

Efter det så rakade jag Berra. Han såg rent förskräcklig ut. Men jag rakade efter Tomas order och lämnade halva hästarn. Så fruktansvärt fult, det gör lite ont i hjärtat. Nej, ni får ingen bild på det!

Sen så red jag Tone en vända. Den lilla damen utvecklas lite för varje dag! Idag så skrittade hon större delen av ridturen, blev bara lite trippig korta bitar. En bra bit skrittade hon till och med avslappnat med mulen i backen! När vi hade ridit större delen av ridturen blev hon dock stressad och gnäggade och blev lite snurrig, så jag klivde av och gick i några minuter tills hon lugnade ner sig. Då hoppade jag upp igen och det gick kanon! Jag vill undvika all stress och jag vet att hon lugnar sig om jag går bredvid och visar henne att det går bra, så jag ska fortsätta med det. När vi kom tillbaka till stallet hade Tomas dragit in min presenning-täckta rissla i stallgången. Den var helt livsfarlig och hon tordes inte gå in. Som tur var hade jag lite morotsbitar i fickan och till slut åt hon direkt från presenningen. Klok tjej!

Efter det så tränsade jag Berra i hagen och red runt lite där. Han saknar framskor och nu är det halt överallt, så han fick gå runt en stund på stigarna i hagen innan vi plumsade lite djupsnö! Vi gick bara tre vändor, för jag kände riktigt hur tungt det var. Man ska vara försiktig med att plumsa för länge i djupsnö. Nu är Berra visserligen i toppkondition, men jag vågar inte riskera något med guldklimpen!

Söndag

Det blev ingen extra ridtur för Lukas igår, istället blev det film-mys med brudarna, hur trevligt som helst!

Idag tog jag lite sovmorgon innan jag for till stallet. Lukas fick komma ut på en ridtur. Jag grinade nästan för att plogbilarna hade skrapat alla vägar som äntligen gick att rida på! Dock hittade jag en oplogad vägsträcka med 1dm klibbsnö. Där blev det tre galoppintervaller. En av intervallerna gick i lite högre tempo än jag egentligen hade planerat. Men Lukas hade jätteroligt och jag måste erkänna att jag också hade det! Sen så red jag ut på burviksvägen och insåg att den faktiskt var fullt ridbar. Skrittade på långa tyglar och hade tänkt plocka upp dom lite, då fattade Lukas galopp, haha. Jag tänkte bryta av, men insåg att den var väldigt lugn och avslappnad så jag åkte med och njöt! efter att ha rullat på i en ganska bra bit så bröt jag av och tog den andra galoppen, lika underbart det! Skönt att kunna galoppera och att han inte är rabiat..!

När jag kom tillbaka till stallet så fick jag skotta taket av både stallet och hästarnas vindskydd. Det var en jäkla massa snö kan jag säga!

Nu kom jag nyss hem efter att ha varit och rakat en ponny. Nu ska jag nog bara chilla och samla kraft så kanske jag orkar motionera Berra en sväng ikväll! Tone får chilla i hagen idag.
Sådär kan man också stå, ja. När jag skulle strecha frambenen bakåt så ställde han den på bakhoven. Han börjar vara hyfsat smidig!
 

Härlig dag!

Det blev en ganska tidig dag i stallet idag! Klockan nio var jag i stallet för en liten skrittur med Loella. Hon fick rida Lukas i barbackagjorden och jag red då Tone första riktiga turen. Det var ganska kallt med -18 grader, men jag hade klätt mig för typ -30 grader så jag frös inte alls, hehe.

Tone fick ha sadel idag och även hackamore. Och jag måste säga att jag är imponerad, hon är så jäkla cool! Vi red genom byn och mötte både bilar och hästar och hon fick ta in en massa nya intryck. Trots det så var hon stencool hela tiden! Hon stannade och tittade på lite saker från håll och sådär, men var som sagt cool hela tiden. De första 15-25 minutrarna så småtravade hon hela tiden när Lukas skrittade, på långa tyglar. Hon har inte ro att bara skritta utan trippar. Men efter ett tag så slappnade hon av och längde på halsen och skrittade faktiskt. Väldigt fort gick det, men det var i alla fall skritt! Så det som är kvar är att hon slappnar av lite och vilar på steget. Ska bli en del dressyr så fort banan är skottad också. Och så ska jag introducera ett gummibett, är lite för trixigt att rida dressyr på hackamore tycker jag. 

Efter det så åkte jag med Tomas in till travet, där skulle Berra få springa av sig tillsammans med en annan häst. Men efter drygt ett halvt varv så fick Berra springa ifrån sin kompis, han var så jäkla laddad! Han lyckades trampa av sig en sko som Tomas hade slagit dit två timmar tidigare också. Jag är väldigt glad över att Berra inte är min häst som jag måste betala någon för att sko, han är en jävel på att plocka av sig framskorna! Han har lyckats med det även när han har boots i hagen..  Berra är för övrigt kär. Överdrivet kär till och med! Han får alltid kraftfoder i hagen på morgonen, vilket han alltid får ha ifred då Lukas är lite livrädd för att gå nära. Men igår var Berra för upptagen med att flörta med tjejen i hagen bredvid så Lukas åt upp allt foder.. Vilket typ är lika med 3 gånger så mycket som Lukas får på en dag. Enligt Tomas så var Lukas stolt och glad! Det tvivlar jag inte på en sekund..!

Nu är klockan bara halv fem och jag har inget mer att göra idag.. Jag funderar på att rida Lukas en sväng ikväll! Han blev ändå bara skrittad imorse. Det är nämligen bara -9 grader nu, så jag är lite taggad! Imorgon ska det vara plusgrader och regn. Vad fan hände där? Vi får se om det går att rida i det vädret.. Lär inte vara så mysigt! Att gå fråm -23 till plusgrader på två dagar känns inte helt okej..!

Äntligen långhelg, woho!

Nu jobbar jag inte förrän på tisdag, woho! 

Imorse när jag klev upp var det -23. Inte okej. Och värmen i min bil suger, så jag höll på att frysa ihjäl när jag körde till jobbet. När jag kom hem igen var det 17 grader inne på nedervåningen. Uppe var det betydligt kallare, fyfan! Men jag har eldat några timmar så nu är det betydligt bättre!

När jag kom till stallet hade jag tänkt köra Lukas. Han stod dock och hängde vid grinden och försökte se så söt ut som han bara kunde, så jag mockade och tog in pojkarna. Berra blev heeeeelt förtvivlad, Tone var ju kvar själv ute i sin hage... Kan någon tala om för honom att han blev kastrerad när han var två år gammal och inte ska veta vad tjejer är??!

Tone tjollrade jag på med ganska länge, sen premiär-red jag henne en sväng. I bara grimma. Och utan sadel. Hon är alltså fyra år och det var första ridturen här. Hon är så jäkla cool. Red inne bland bostadsområdet och hon var noll procent tittig. Hon stannade och kollade på saker några gånger, men utan att vara skvättig. Hon ville småtrava hela tiden(hennes största problem), men var inga problem att kontrollera i bara grimma. Varför red jag då barbacka i bara grimma? Jo, hon har varit tokstressad och het direkt man suttit upp tidigare och jag vill börja om helt. Jag är ganska säker på att det är bettet hon har fått lite panik över, så imorgon ska jag ha sadel och se om hon är lika lugn! Dock ska jag rida med hackamore också, kan vara bra att ha lite styrning då vi måste rida genom byn för att ta oss någonstans.
Alltså, hur söt?!

BRA dag!

Nu har jag varit i stallet en andra vända efter att ha skottat den ena uppfarten. Våran uppfart är för stor när det snöar... Det är så sjukt jobbigt.

Andra vändan i stallet tänkte jag ta Tone på en liten promenad runt gården och hagen. I hagen är det snö. Ganska mycket snö. Så efter två steg i hagen så klev jag upp på Tone. Klev. Jag sjönk nämligen inte lika långt som Tone, haha! Sen så skrittade vi ett varv runt hagen i grimma. Mina skor släpade i snön. Nej, Tone är ingen b-ponny! Sen så styrde jag och Tomas upp en lite högre tråd. Det har nämligen kommit så mycket snö att tråden är cirka 2 dm över snön.. Inte så avskräckande om Berra känner för att hälsa på sin nya hagkompis. Nu är den i alla fall en halvmeter! Under tiden vi höll på med tråden så fick Tone vara lös i hagen, själv ute i mörkret på en ny plats. Och hon var stencool. Fasen vad jag är imponerad!

För att göra dagen ännu bättre så har jag sålt min dressyrsadel för 2500 kr, woho!! Och igår plockade jag ut 1000 kr från ett nätkasino, det går fan bra just nu!

Dålig bild, men tråden är i alla fall 120 cm hög. Och vi har fått höja den ytterligare 30 cm..!

Nytillskott i stallet!

 
Idag blev "överraskningen" av! Det har flyttat in en ny häst i stallet! Och jag som bara har varit utan häst i en månad och pratat om hur skönt det är att bara ha en? Vad hände där?

Såhär ligger det till! Det är en häst från jobbet. Vi körde nämligen upp två hästar på travet och en till mig. Då är det bara avelsmärrar kvar på gården, alltså hade det varit lite långt (2,5 mil enkel väg) för att träna en häst. Så lilla Tone Klipp, 4 år, bor hos mig tills vidare. Hon är alltså inte min och jag får betalt för att träna henne. Så jag jobbar hemifrån nu helt enkelt! ;)

Tone är lite snurrig i huvudet och lite lättstressad så planen är att skritta och träna horsemanship/lastträna och mysa massor tills hon lugnar ner sig. Först då ska vi börja trava. Hon är mycket riden men inte utbildad, så det blir kanske dressyr också. Hon är inte speciellt stor, cirka 152 cm skulle jag gissa på. Planen är att hon förhoppningsvis ska komma till start till sommaren senast. Hon är i full kondition och har nyss stått i proffsträning hos Jan Norberg, som var jättenöjd med henne tills hon bestämde sig för att skena på banan en dag. Men det ska vi förhoppningsvis slippa. Hon är nyss kollad i munnen och korrigerad lite där. Så nu börjar vi från början!

Ni kommer få höra mycket mer om henne och få lite bilder i helgen. Nu måste jag ut och skotta och ta Tone på en liten promenad! Imorgon ska hon få gå i hagen och vänja sig vid sitt nya hem och i helgen tänkte jag ut och skritta lite. Lukas får vila idag och så får vi se vad jag hittar på imorgon!
 

Uteritt

Idag jobbade jag bara 12-17, så jag mockade på morgonen och red på kvällen. Idag var det bara -7 grader! En viss skillnad mot gårdagens -17!

I alla fall så kändes Lukas lite väl pigg och sprang på en del i traven, så jag tänkte att han skulle vara galen då det var dags för galopp. Men han förvånade mig och var faktiskt ganska avslappnad! Pigg och lite stark, men inte spänd. Så det blev en galopp i varje och sen en massa beröm. Och han gick fort ner i en lång och avslappnad form i traven, duktig kille!

Nu börjar det finnas lite vägar att rida på inne i byn faktiskt. Dock så blev det lite labyrint mellan gatorna för att få ridturen att bli lite längre. Jag tyckte att jag hade varit ute hyfsat länge. Då hade jag varit ute i 40 minuter, haha! Det blir inga långritter vintertid direkt.. Men när fler vägar blir ridbara så kan man rida lite längre vändor.

Ni kommer ihåg överraskningen som jag pratade om för ett tag sen? Den kaaanske blir av imorgon.. Ni får väl se! Det är en ganska stor överraskning.. Mer säger jag inte!

Årskrönika 2012

Då var nästan det här året slut också! Och händelserikt har det absolut varit!
 
Jag började året på sämsta tänkbara sätt, stukade foten rejält så jag inte kunde rida på flera veckor.. Egentligen gick väl året ganska bra till maj (om man bortser från skenturen med Berra som hade kunnat slutat hur som helst!).  Jag och Lukas tävlade på och det gick bra nästan jämt. Vi dubbelnollade våran andra 110 cm i slutet av maj och det kändes så fruktansvärt bra! Efter det så började allt dock strula..

Lukas blev behandlad i ett framben(kotsenskida) och samma stund som han skulle sättas igång igen så började dom mystiska svettningarna på halsen.. Dagen innan vi skulle börja trava igen så hoppade jag också Iris. Och kraschade. Som ni vet så blev det bäckenfraktur och 8 veckors sjukskrivning, varav 6 veckor med rullator(!).

Lukas svettningar fortsatte att strula och han hade stora besvär av det. Så i augusti så rullade hästbilen mot finland för röntgen. Jag var övertygad om att han hade en fraktur/spricka i någon halskota. Båda equiterapeuterna som hade kollat på Lukas var inte hoppfulla. Dock så hade vi tur. Det visade sig att han hade artros mellan två kotor och en inflammation som gjorde att någon nerv kom i kläm. Så det behandlades och Lukas och jag kunde sätta igång tillsammans.

Allt gick bra, vi kom igång och hann både hoppträna och tävla en gång! Den klassen vann vi och jag var lyckligast i världen! Dock så kom kotsenskidan tillbaka.. När det hade läkt så blev han sparkad/vrickade sig i hagen och hade en reakton på senan. Dock så var det inget allvarligt. Efter det så fick han en galla på ett bakben som jag inte alls gillade...

Men nu så känns han så jäkla fräsch och jag hoppas och tror att vi kommer hinna ha jävligt roligt 2013!

Årets bästa beslut var att göra mig av med Iris. Jag har haft funderingar på det under ett års tid och för drygt en månad sen så blev det av. Hon låg ute på annons och jag hade ganska många intresserade, men jag är fruktansvärt kräsen så ingen dög i mina ögon. Dock så tog min gamla medryttare henne på foder så det hela löste sig på bästa sätt!

Årets bästa köp är helt klart min hästtransport..! Förra året den här tiden så önskade jag mig verkligen en hästtransport, en boggie med fronturlastning ville jag ha..! Det blev ingen fronturlastning, men det blev en perfekt finka för mig och Lukas i alla fall! Jag ska fortsätta renoveringen nästa år, då kommer den att vara ännu mer perfekt!

Årets bästa är nog alla meeting och tävlingar. Även om jag inte har kunnat tävla själv så har det varit fantastiskt roligt att vara på plats. Även med rullator, haha!

Att tävlingarna har varit bäst beror självklart på alla fina vänner som har gjort att det här skitåret ändå har varit ganska bra! Men nästa år hoppas jag att jag och alla mina vänner slipper den jäkla oturen och får njuta av allt underbart istället!

Berra har varit riktigt duktig som vanligt och tjänat 170k i år, och dessutom lyckats med bedriften tre raka segrar och har nu V75-finaler att se fram emot..! Så det är bara att hålla tummarna och njuta!

Äntligen en ledig dag!

Idag har jag varit ledig och det har varit så fruktansvärt skönt! Jag började dagen med en liten sovmorgon innan jag klädde på mig fjorton lager kläder och for till stallet för att rida. Det var ungefär -15 grader och jag klarade mig utan täckbyxor utan att frysa om benen! Dock så är det thermoleggings + leggings + ridbyxor + benvärmare som gäller. Men man är hundra gånger smidigare än med täckbyxor. Jag var inte ute en så lång vända med Lukas, vi joggade mest på i trav och så tog vi någon galopp. Han är inte jätterolig att galoppera ute på just nu, han blir ganska stark och hög i nacken samtidigt som han inte slappnare av alls. När han slappnar av så mjuknar jag, men då ökar han farten istället, haha! Men efter galopperna så travade vi av i en lång och låg form och han slappnade av direkt! Tidigare har han bara laddad och velat galoppera igen. Så det är bara att njuta av framstegen!

Sen så for jag hem och städade lite innan jag for ut en sväng med Berra, då hade det hunnit bli -17 grader. Eftersom vi bara skulle skritta och plumsa snö så blev det täckbyxor och powerboots! Otroligt klumpigt men varmt och skönt! Först skrittade vi fram en vända på plogad väg. Berra kändes ovanligt avslappnad, så vi gick ett varv runt torget också. Det gick bra tills en bil la sig i rumpan på oss, då blev det lite för spännande, haha. När vi hade plumsat ett tag, tills Berra kändes less, så red jag lite skritt-dressyr på gårdsplanen. Vi gjorde lite skänkelvikningar och bakdelsvändningar. Sen klev jag av och gjorde lite skänkelvikningar från backen, vilket Berra tyckte att var jätteunderligt, han var ju tvungen att tänka så att han blev alldeles trött, haha!

När jag kom hem igen så har jag både lagat middag och startat en tvättmaskin. Jag är fruktansvärt nöjd med mig själv. Nu jobbar jag i tre dagar, sen är jag ledg i tre hela dagar! Synd bara att jag jobbar alla partydagar i julhelgen och den första januari.. Men det är roligare när det är dags för lön i alla fall!
Lukas fick ha sitt 250 grams ländtäcke idag. Mycket mysigt tyckte han!

Julafton

Igår så var det fullt ös, som vanligt. Jag jobbade till tre, halv fem skrämde jag barn(Jag var tomte, haha!) och sen så får jag till ursviken och firade jul med Marre och hennes mamma. På kvällen kom Emma förbi och vi hade jätteroligt! Jag har så fina vänner!

Ska visa årets julklappar också. Jag har egentligen sagt att jag inte ska ha några julklappar, men jag har fått några ändå.
Av Tomas & Berra fick jag ett presentkort på 500 kr!
Örhängerna från min chef har jag visat tidigare och av Marre så fick jag och Lukas en kanonmysigt yllefilt! 
Jag fick 1000 kr av mamma och pappa, jag köpte en tröja för 650 kr igår, resten ska jag spara. Det blev en supermysig ulltröja från kingsland, mums!
Så måste jag avsluta med att bjuda på en bild på kvällets sällskap..! Haha!

Helt slut, som vanligt?

Det känns som att jag jobbar jämt, men det gör jag nästan just nu.

Idag så var jag i ragg och jobbade med travisarna. Dagens plan var att transportera 3 stycken till travet. Dock lånade vi en transport, som både saknade mellanvägg och bom där bak, vilket vi upptäckte när vi öppnade den.. Så med tre stycken hästar som gärna slänger sig bakåt är det livsfarligt att försöka stänga rampen utan bom. Så vi lasttränade! Ettåringen gick det väl sämst med, han halkade och blev sen lite rädd. Men dom andra gick bättre. Lilla Tone miljötränade jag lite också. Luktade på farliga släpar och gjorde lite ledövningar. Sen klättrade jag upp på henne för att testa lite. När man sitter upp blir hon nämligen tokstressad, så jag tänkte prova kliva på utan sadel och efter vi hade gjort lite hjärngympa. Tone tyckte att det var chill och tog en promenad! Då hade jag ingen sadel, träns, bara ett grimskaft och ingen hjälm, haha! När jag tyckte att vi skulle gå hem och försökte vända så gjorde hon bara en volt och fortsatte sin promenad, så jag fick kliva av och gå hem, söta Tone!

Dessutom så fick jag en julklapp av chefen, örhängen från Efva Attling, hur snällt var inte det?! 

Jag hade lovat att rida Berra när jag kom hem, men jag höll fasen på att frysa ihjäl om fötterna, jag hade lasttränat hästar i typ en timme och hade blöta skor, inte mysigt. Så det blev på med powerbootsen. Och dom går inte att rida i. Men jag gjorde det endå! Vi skrittade en vända till byn och hem, och så travade jag en liten bit, haha! Det kändes som om jag var en nybörjare som aldrig ridit förut, haha! Sen så plumsade vi djupsnö i hagarna. Berra hade snö upp till magen och tyckte att det var asjobbigt. Vi har tydligen fått 2,4 meter snö hittils i december! Det har dock sjunkit ihop till cirka en meter. Berra skulle förresten starta i Boden igår, men när han var ute på morgonen så lyckades han trampa sig lite med brodden på båda frambenen, så han fick stanna hemma! Det var dock ytterst lite, men han var liiiite öm på ena ballen(ballarna?? hur fan säger man? På ett ben i alla fall!) så då blev det ingen tävling.

Lukas fick komma ut och dra rissla. Jag saknar min bjällerkrans lite. Jag lämnade in den hos skomakaren i januari och han har fortfarande inte gjort klart den.. Ska hämta den efter nyår och lämna in den till någon annan.. Jag har säkert tjatat 10-15 gånger också. Det skulle ta en vecka. Så nej, jag rekomenderar inte skomakaren på norrböle längre! I alla fall så joggade vi en del, Lukas var lätt och fin i handen. Att köra rissla är ganska spännande, den kan få någon jävulsk bredsladd från ingenstans, det är tur att Lukas är 100% stabil..! Vi fick två monstersladdar fast vi bara joggade. När man får sladd med risslan så lägger sig ena skakeln ordentligt mot hästens bakben och gör att dom måste springa jättensett, vilket nog skulle göra att dom flesta hästarna skulle börja slå eller få panik. Lukas undrade vad fan jag höll på med. Fina häst!

Jag blir så trött

Jag var hos kiropraktikern för två dagar sen. Idag är jag lika sned som vanligt igen. När jag inte sitter på en häst påverkar det mig inte alls. Eller, jag känner av det, men jag har inte ont av det. 

När jag sitter på en häst så är mina sittben på två helt olika ställen. Vänster är på "rätt" ställe och höger är både längre upp och längre fram. Alltså sitter jag mer på vänster sittben = hästarna flyttar rumpan åt höger och går konstant lite snett för att räta upp mig. Kan det vara nyttigt? nej. Om jag då "rider tillbaka" hästarna så får jag sitta och nöta hela tiden med högerskänkel för att balansera upp och ger då dubbla signaler = förvirrad häst. Om jag skiter i det så sitter jag och lutar mig i sadeln för att kompensera och jag får kramp i vänsterbenet av att bara skritta i tio minuter. Det känns dessutom som att jag inte riktigt når ner till höger stigbygel.

Så det går nästan inte att rida. Lukas var all over the place idag då han var lite laddad och jag hela tiden gav dubbla signaler. Han gick inte att rida rakt fram på i galoppen, det bara studsade överallt. Och det är så jävligt då det är mitt fel..

Jag ska i alla fall prova en ny kiropraktiker och hoppas att han kan hjälpa mig. För jag behöver verkligen hjälp..

Julklapp till Lukas!

Jävligt drygt att det här schabraket är till salu hos Charlies för 349 kr endast idag..! Men Lukas har i alla fall fått sin julklapp för i år! Hur snyggt är det inte?!

John Goodwin dressyrsadel till salu!

17", bommen är normal/wide. Den är mjuk i stoppningen och fin i lädret. Ej i behov av omstoppning. Bara positiva ord från sadelutprovare som tyckte att jag kunde ta 3000 kr för sadeln. Men jag vill bli av med den så fort som möjligt och säljer den för endast 2500 kr! Den är kanonskön att rida i och det medföljer sadelgjord, stigläder och sadelöverdrag,


Sadelkoll!

Idag har bästa Andréa kollat upp hur min sadel låg på Lukas. I och med att han har stått så mycket i år och egentligen inte blivit ordentligt riden på flera månader så räknade jag med att han hade ändrat sig lite i ryggen. Och jodå, med en front-riserpad så blev det betydligt bättre! Man hade kunnat byta till en smalare bom, men med front-riserpaden så finns det utrymme att bygga mer muskler, han har ju haft dom förut, så dom ska nog tillbaka igen! Dessutom så sa hon att sadeln såg riktigt bra ut i stoppningen fortfarande, härligt!

Andréa kikade också på Berra, där kunde jag plocka bort front-riserpaden. Skönt med små justeringar, nu vet man att sadlarna ligger bra!

Dessutom kikade hon lite på min dressyrsadel, så nu ska den säljas!
Lukas hoppsadel, en Lippo Fazzino. Jag trivs kanon i den här sadeln!

Tips på varma fötter!

Jag måste bara tipsa om världens bästa sockar! Jag köpte ett par ullstrumpor för 47 kr på strumplandet.se för att kolla om dom var bra. Och ja, dom är kanon! Jag brukar alltid ha dubbla sockar för att jag fryser så mycket, men det behöver jag inte längre. Fördelen med ull är dessutom att man kan bli blöt om fötterna, men man är fortfarande varm. Idag satt jag på mig mina stallkängor och insåg att dom var blöta. Klockan var cirka ett. Jag orkade dock inte byta skor utan var blöt om fötterna till klockan sju. Och jag frös inte ett dugg! Dessutom är dom inte så tjocka, så har man lite rymligare ridstövar eller skor så fungerar dom suveränt! Så det är dagens tips!

Lång dag!

Jag började dagen hos kiropraktikern. Han tyckte ändå inte att det såg sååå farligt ut. Tur det! Jag kanske går att få till någorlunda till slut?

Sen shoppade jag lite. Jag HATAR att gå på stan. På 45 minuter hann jag handla i fyra affärer, bland annat prova kläder osv. Sen så for jag till solbacken och handlade lite mer. Väl där så var jag så superstressad och svettades så jag ville helst gå i t-shirt. Alla som känner mig vet att jag har typ 4 lager kläder på mig på vintern, jämt. Att jag ville gå utomhus i t-shirt när det var -10, ja, då kanske ni förstår hur mycket jag avskyr att gå och shoppa? Jag får typ panik. 

Dock så fick jag med mig dom mysigaste tofflorna någonsin, 2 toppar och dom snyggaste skorna någonsin, wiiiiie!!!


När jag kom hem så for jag till stallet för att koppla hästtransporten som jag skottade fram igår. Den vägrade dock flytta på sig, så jag fick gunga loss den med bilen. Det tog ett tag, men till slut gick det. Fyrhjulsdrift, tack! Sen så lastade jag Lukas och for på travet. Sören ville nämligen inte komma och sko hemma hos oss, så jag tog med Lukas till travet. Jag hade ändå tänkt åka till ridhuset någon dag, så då gjorde jag det idag helt enkelt!

I alla fall så var jag så ruskigt nära att inte få mig upp för en backe med transporten. Jag insåg ganska fort att det inte skulle gå, men på något jäkla sätt lyckades jag krypa upp för den, fast bilen bara slirade. Tack gud. Och tomten, jag vill ha en fyrhjulsdriven bil i julklapp!

Väl i ridhuset så gick det kanon. Inte riktigt "jag-säljer-inte-min-häst-för-en-miljon", men han var så pass fin att med liiite mer styrka så kommer det snart att komma ett sånt ridpass! Jag var extra noga med tempoväxlingar idag. Jag är mer för att nöta övergångar då Lukas gärna går fram, men inte så gärna tar ner tempot igen, hehe. Idag var han dock riktigt trevlig! Han var faktiskt riktigt fin i traven. På slutet av ridpasset så kunde jag göra riktigt trevliga ökningar och han var klockren i formen. I galoppen så var han helt grym i vänster galopp idag. Han gjorde kanonfina slutor i vänster galopp och vände jättefint för ytterhjälperna. Dessutom så var han helt lugn när jag vände tillbaka till spåret i förvänd galopp plus att han klarade av en hörnpassering. Någonstans ska man börja!

Dettsutom så red jag serpentiner i galopp med ett syfte att byta galopp mellan bågarna. Lukas slängde in 2-3 travsteg och fattade glatt en ny galopp, haha. MEN! Han var lugn hela tiden! Tidigare har han blivit jättestressad när han har förstått att jag har tänkt galoppombyte eller förvänd galopp i vänster varv, men nu är han i alla fall lugn, så nu finns det något att jobba på. Så i vår ska jag börja försöka jobba med byten igen! Jag har inte gjort det på 1,5 år typ, för att han har blivit så blockerad. När han äntligen har lärt sig slappna av så kanske vi kan lyckas? Det återstår att se! Inte för att det spelar någon roll om han kan det på kommando eller inte, han byter själv på tävling nämligen.. Så han kan inte lura mig med att han inte kan i alla fall, haha!

I alla fall så ville jag inte sluta rida idag, för att han var så otroligt fin! Älskade häst, nu taggar vi 2013!!
Älskade luddöra!

Dressyrbilder

Bjuder på lite gamla dressyrbilder. Sista dressyrpasset innan han skadade sig i våras! Jag måste säga att min prins såg väldigt avslappnad ut. 

Jogging

Idag blev det jogging för Lukas. Vägarna var hyfsade idag faktiskt. Hoppas det fortsätter förbättras! Vi tog en galopp av varje sista biten och han var trevligare i högergaloppen än sist. Dock så var han lite för taggad. Vi ska galoppjobba ordentligt en dag i veckan har jag planerat!

När jag hade stoppat ut Lukas i hagen igen så smörjde jag upp grejerna. Jag brukar smörja cirka två gånger i veckan, men nu har det inte blivit gjort på 2-3 veckor..! Gissa om grejerna var äckliga? Stöviga och allmänt smutsiga! Jag tvättade upp tränset ordentligt idag och ska smörja in det imorgon. Sen skottade jag fram transporten.. Det gjorde pappa med traktorn för cirka en vecka sen, men det var bara att göra om det idag! Dessutom så försökte jag skotta taket på den, vilket gick sådär. Jag fick mest snö i ansiktet tror jag! Dock så fick jag nog bort två tredjedelar av all snö i alla fall. När jag köpte min transport så lagade jag den för några tusenlappar för att taket hade gått sönder då det hade varit för mycket snö på det. Så det ska inte hända igen!

Imorgon så kommer Sören och skor, då blir det riktiga snösulor runt om. Men jag måste säga att jag är grymt imponerad över mina glasskartong-sulor. Dom har suttit kvar 4-5 gånger och fungerar klockrent! Ska absolut spara dom till nästa vinter och använda om jag inte har snösulor när snön kommer!

På tisdag så kommer Andréa och kollar att sadeln fortfarande ligger bra. Dessutom ska jag be henne kika på min dressyrsadel, den ska jag nämligen sälja! Tyvärr så behöver jag 17,5" på sadlar, men dressyrsadeln är bara 17", så jag hamnar inte i någon bra position i den, vilket är jättesynd då den är otroligt skön!

Visar någon bild så ni ser vad jag menar, jag hamnar alldeles för långt bak i 17" sadlar.. :/
Och hur jag hamnar i en 17,5" sadel
 

 
 

Jobb

Igår jobbade jag som sagt dubbelt. Först så jobbade jag hos en travtränare och gjorde stallet och släppte ut och in cirka 15 hästar. Jag fick en karta så att jag skulle hålla koll på vilken häst som stod i vilken hage. Jag tror att samtliga hästar hamnade rätt, haha! På kvällen jobbade jag på konsum.

Idag jobbade jag i stallet igen, men jag var ruskigt effektiv så nu har jag varit hemma och chillat ett tag. Jag ska strax till stallet och rida Lukas en vända, när det fortfarande är ljust! Härligt!

På tal om att jobba i stall så känner jag att jag aldrig kommer att göra det igen. Det lilla jag gör nu är ju bara trevligt, det blir typ 10 timmar i veckan. Men heltid, aldrig! Vilket slitjobb det är, varje dag dessutom! Att fodra, höa i hagar, släppa ut, mocka, spåna och höa till hästarna tyg över tre timmar på 17 hästar. Vissa saker kan man säkert effektivisera, men jag är så jäkla noga. Jag kan inte göra något halvbra, då känns det som "fusk". 

Imorgon måste jag tyvärr till stan.. Jag ska först till kiropraktikern, sen ska jag uträtta några ärenden. Är det galet med folk kommer jag dock skita i det och fara hem, jag avskyr verkligen att trängas med folk på stan!

Galopp!

Idag var det en dryg dag på jobbet. Varorna kom tre timmar sent, killen som körde var typ nykläckt och hade säkert inte kört lastbil mer än en vecka. Så först viker han lastbilen så att han sitter fast, så vi får ringa in den största traktorn vi hittar och få lös honom. Så kör han fast IGEN och vi måste göra om allt igen.. När vi har lastat av varorna så var han 5,5 timme sen. Och då skulle han till fler ställen. Jag kan lova att det var småstressigt kaos kommande timmar.

När jag kom hem var jag rätt slut, men jag slängde i mig en pizza, startade en tvättmaskin och skickade ett paket innan jag for till stallet. Där var jag supernoga med allt och det blev kalasfint i stallet.

Jag red ut på Lukas, i jakt på någonstans att rida. Rakbanan är fan barskrapad och betonghård, inte okej. Dock hittade jag en av bureås mest trafikerade vägar som hade bra underlag typ 300-400 meter. Så där galopperade jag fram och tillbaka ett par gånger. Lukas var lite knäpp. I högergaloppen(den lättare) så kastade han ut rumpan och fattade fel galopp och var allmänt mongo och i den svåra galoppen var han ganska fin. Jag gjorde lite övergångar till skritt/halt då han lyssnade asdåligt på mina förhållningar. Tills slut skärpte han sig, då gick vi hem.

När jag kom hem så hackade jag bort all is från min bil (den har typ varit begravd under 2 cm is) och skottade hela uppfarten. Imorgon ska jag upp tidigt och fara och jobba i ett annat travstall än jag brukar till tre. Klockan fyra börjar jag på konsum här i bure, så det blir typ ett 12-timmarspass imorgon. Blä, jag måste nog gå och lägga mig.

(btw så ska Lukas få ett fint schabrak i julklapp, hihiiiii!!)
Snygg parkering version ett

Trött

Just nu jobbar jag för fullt! En ledig dag på tolv dagar kommer det att bli. Inget att gnälla över, men jag är inte riktigt van!

Idag så hängde Loella med mig ut och åkte rissla. Jag bjöd med henne så att jag skulle vara tvungen att bege mig ut! Det blev en skrittvända runt byn. Bitvis så var underlaget hyfsat, men det var lite för hårt plogat större delen av vägen. Men det fortsätter ju snöa hela tiden, så vi kanske får ett vettigt underlag snart om vi har tur! 

Planen för Lukas är att han ska fortsätta gå halvlungt december ut, mest för att jag jobbar så mycket nu innan jul. Men sen ska vi sätta igång ordentligt och förhoppningsvis kunna vara med på någon hoppkurs i februari. För vet ni vad? Det finns faktiskt några tävlingar redan i mars.. Jag håller alla tummar jag har och hoppas och önskar att vi kanske kan fara iväg en dag? Just nu känns det som en avlägsen dröm, men man får väl aldrig sluta hoppas i alla fall?

Imorgon så hoppas jag att jag är lite piggare än jag är idag (vilket inte är speciellt troligt dock), för då hade jag tänkt dressyra lite på torpet!

Till veckan så ska jag kolla upp hur bra min sadel ligger och förhoppningsvis sko om med snösulor runt om! Min hovslagare hatar snösulor och vägrar sko med det egentligen. Det är tur att jag kan tvinga honom, haha!
Min kisse hittade bästa sovplatsen! Jag blev lätt avundsjuk..!

Dålig hästägare

Igår var jag en dålig hästägare. Jag skulle till ridhuset och trimma. Dock var det en tung arbetsdag, så jag bara pussade lite extra på hästarna i hagen. Fy mig.

Jag har förresten fixat klänning för eventuell utgång i jul och travgalan! Woho!! Jag är kär.


Snabb-dressyr

Idag när jag kom till stallet möttes jag av hästarna. Berra på utforsknings-uppdrag och Lukas med huvudet i havretunnan, haha! Lukas vet hur man öppnar den..! I alla fall så tror jag att berra har fastnat i tråden till ingången, blivit rädd och öppnat.

Det var rätt kallt, -13 grader när jag red. Men på med batteri-vantarna från jula och mina kängor som är två storlekar för stora, som har lammulls-sulor och ullstrumpor på fötterna.
På benen provade jag något nytt! Dubbla leggings, ridbyxor som är en storlek för stora och utanpå det; benvärmare som jag drog över låren. Det fungerade! Jag frös inte! Stoppa pressarna, hehe. Och benvärmarna blev inte ett dugg klumpiga heller.

Till ridpasset då, ridbanan var nyplogad och hade lite "plogvallar" och var bitvis lite hårt plogad, men det fungerade utmärkt att jogga. Dock gled tyglarna ur händerna hela tiden så det blev mest en låg och lång form.. Men Lukas var fin ändå! Pigg och glad. Imorgon blir det ridhuset!


Värmesulorna!

Igår kom värmesulorna och idag hade jag tänkt prova dom. Men tyvärr så var dom alldeles för tjocka för att rymmas i mina ridstövlar. Sulan var lätt 2 cm tjock och det är nog inte många skor som har så mycket plats över.. Mina ridstövlar är för övrigt en storlek för stora. Så dom ska tyvärr retuneras! Tråkigt.

Fotografering

Jag fotade Helena & Otto lite i lördags. Jag insåg dock att jag måste ha fått altzimers och glömt hur man använder en kamera?! Jag är fruktansvärt irriterad på mig själv. Men vi ska göra om det någon annan gång! 

Fölis fick också vara med!

Djupsnö-plumsning

Idag var det en trevlig dag på jobbet, jag hade äntligen ordentlig tid till hästarna. Tidigare har det varit stora projekt med grejer som skulle fixas, hagbygge, spånhämtning med mera. Men idag var det bara mockning och träning, härligt! I alla fall så skulle jag köra Lundell, men när jag kom ut i hagen så gick han demonstrativt iväg. Och hagen är inte liten. Vad gör man då? Antingen kan man locka med mat, eller se till att vinna striden. Jag var alldeles för lat för att gå och hämta mat, så jag skickade iväg Lundell. Han tyckte att det var ball i början, galopperade och bockade och hade rally. Några av dom andra hästarna hakade på vissa stunder. Men efter typ tio minuter så var det inte så roligt längre, faktiskt ganska jobbigt! Så jag jagade på honom en liten stund till, sen pausade jag och då kom han fram till mig. Woho, 1-0 till mig.

Sen blev det en ganska lång tur med pullerten med Tone på släp, tokmysigt!

Idag har Lukas vilat, så istället fick Berra plumsa snö. Vi mötte fyra köttätande skotrar, vilket vi överlevde. Berra är hyfsat livrädd för skotrar nämligen. Sen plumsade vi djupsnö i cirka 15-20 minuter. Det var väl strax över knäna, all pudersnö hade sjunkit ihop en del. Vi var ETT steg från att råka gå ner i ett rejält krondike. Jag tappade bort mig lite, men insåg det i sista sekund, tur det! Annars hade vi mest troligt legat rejält illa till..! Berra tyckte att det var en bra idé att trava en tredjedel av den stora lägdan varje varv. Tokmysigt! Sista vändan, när han borde ha varit trött, så låtsades han bli rädd för en bil som var typ 20 meter bort och for iväg i full galopp över lägdan. Sjukt mysigt! 
Jag klagar inte på mitt jobb. Fast jag hade alldeles för lite kläder och frös.

Frisk häst!

Idag var equiteraputen och behandlade Lukas. Han har nog inte haft såhär lite att göra sen förra sommaren! Han knäckte honom ingenstans faktiskt! Lasrade lite rygg/bakben men tyckte att han kändes fin. Lukas har haft en galla på ett bakben i drygt två veckor tror jag. I början var den stor och hård, så jag skrittade en vecka utan att något hände. Då blistrade jag honom två dagar i rad och skrittade några dagar till. Då blev den mycket bättre och nu är det bara en liten och mjuk galla. Men Ingemar kände ingen ömhet alls så han bedömde att det inte var någon fara alls, kanon!

Btw, nej det är inte djurplågeri att blistra. Att blistra innebär inte att dom får stora brännsår och det blir vit päls när det växer ut. Man kan blistra med måtta också. Det innebär ett starkt liniment som gnuggas in med precition precis lagom länge och mycket. Det är inget som man ska göra om man inte vet hur det går till. Jag har sett på massor av gånger och även gjort det i jobbet. Trots det är jag extremt försiktig när jag gör det. I alla fall så fungerar det så att det kraftigt ökar blodflödet och värmen i problemområdet och "eldar på" inflammationen(om det finns någon) så den "brinner över" snabbare. Jag vet inte om det är exakt rätt förklarat, men lite enkelt i alla fall.

I alla fall så hann jag som sagt rida innan och det blev mest jogging. Underlaget är som sagt ingen höjdare någonstans, men vi joggade på en hel del. Lukas är kalasfin att jogga ute måste jag säga! Han slänger upp huvudet och älgar iväg ett par steg när vi börjar trava(som att han tror att det ska fungera?) men så fort jag gör en förhållning slappnar han av totalt och joggar i en låg form i ett trevligt tempo. Han är en fröjd att rida! Rakbanan var oplogad och hade kanske 5-8cm pudersnö och kändes hyfsat mjuk, så vi tog en vänstergalopp där. Han var riktigt trevlig faktiskt, älgade inte alls iväg! De två gångerna med jaktkandar lärde honom att det inte var okej att ha dragkamp med mig. Tur att han är lite smart i alla fall! Efter en ganska lång galopp halkade han dock till lite, så jag insåg att det var ganska halt under snön, efter det höll vi oss till trav.

Imorgon får han vila efter behandlingen, så ska Berra plågas i djupsnön, mohaha!
Snuttis idag ♥

Tillverka egna snösulor!

Idag bestämde jag mig för att tillverka egna snösulor av två lock till 2-liters glasspaket. Lukas saknar nämligen fortfarande snösulor. På framhovarna har jag skruvat dit polarpads, men han har inte haft något i bakhovarna. Jag har googlat och letat alternativ, men det är rätt dyrt. Polarpadsen kostar drygt 230 kr paret, vilket är det billigaste. Men tydligen så ska det fungera att tillverka egna, så jag provade! Och vet ni vad? det fungerade kanon! Till och med bättre än polarpadsen..! Lukas hade nämligen lite styltor fram när vi kom hem från ridturen, men ingenting bak! Här kommer en liten guide på hur man gör!
1. Du tar två lock till glasskartonger.
2. Du klipper ut en sula efter hovens form. Den ska vara lite för stor, jag klippte ut ungefär till där sömmarna gick. Att klippa ut en skåra för strålen är frivilligt.
3. Sen trycker du in sulan under skon, den ska fortfarande vara lite för stor så att den buktar utåt, då trycker du till den så den börjar bukta inåt istället. Klart!
Efter ridturen på 1,5 timme hade sulorna rört lite på sig, men båda satt kvar och inga styltor i sikte! Om jag provar göra nya någon gång så tror jag att jag struntar att klippa en skåra för strålen, så kanske dom sitter mer still. Jag gjorde dom eventuellt lite för små också!

Bloppis, påfyllning

Ridtäcke stl full, 100 kr. Lite smutsigt, men i mycket bra skick!

Pannband stl full, 80 kr

Bloppis, påfyllning

Ridtäcke stl full, 100 kr. Lite smutsigt, men i mycket bra skick!

Pannband stl full, 80 kr

Bloppis

Har haft oseriösa köpare på både tränset och jackan så lägger upp dom igen..! Ridbyxorna grinar jag lite över att jag köpte fel storlek av.. Dom är helt sjukt bekväma!
Hv Polo gaucho träns stl full, mycket bra skick. 400 kr
Vinterjacka stl 36 från Touch9. Mycket bra kvalité. 200 kr.

"Euro-star Laureta är en moderiktig oskodd ridbyxa med ljusa sömmar och ”Flextreme”resår längs benen och baktill för extrem rörelsefrihet."
Marinblå stl 38, använda ett fåtal gånger och i nyskick. Nypris 1630kr, mitt pris 900 kr.


Tick, tick...!

Det blev en sväng på Berra. Berra bomb. Herregud säger jag bara. Hästar i toppform är inte roliga. I förrgår gick han lopp och idag kändes det som att han stått och fått 10 kg havre per dag.. När vi skrittade förbi statoil (vi måste rida där nu, då våran vanliga väg är igenplogad med en snödriva..) så gick han typ i passage samtidigt som han kastade med huvudet. Och jag hade dressyrläder. Då är man inte kaxig! Men när vi hade passerat köttätande parkerade sparkar med livet i behåll så gick det kanon att plumsa djupsnö. Så då gjorde vi helt enkelt det! På vägen hem så gick jag förbi statoil, då passade vi även på att hälsa på en traktor som stod och tankade som Berra låtsades vara rädd för. Jag insåg dock att han bara spelade, 1-0 till mig.

berra fick en tidig julklapp idag, ett pannband! Jag har letat ett nytt pannband till honom ett tag och ville ha något som var lite speciellt och som inte var bling. Kallblod passar inte speciellt bra i bling och gulli-gull tyvärr! Men jag hittade ett idag som kostade 299 kr, så då slog jag till!

Jag har köpt fyra liter glass förresten. Jag ska använda locken till att tillverka tillfälliga snösulor. Återkommer imorgon om hur det gick. Är någon sugen på glass får ni komma förbi!

Äntligen helg!

Det har varit fullt ös i veckan, minst sagt! Igår så var jag så galet trött när jag kom hem från jobbet. Hade jag fått välja så hade jag lagt mig i soffan! Men Lukas skulle ju få prova på Equine Touch. "ET är en serie vibrationsframkallande grepp på den mjuka vävnaden. Blodcirkulationen ökar, smärta lindras, avslappnande i trötta och spända muskler, återhämtning av skador."

Jag vet inte riktigt vad jag tror om metoden, men Lukas tyckte i alla fall att det var mysigt, så det skadar åtminstonde inte!

Idag så skulle jag jobba i cirka en timme på travet på morgonen, men det var nästan nära att jag försov mig! Och då skulle jag kliva upp klockan nio.. Hehe. I alla fall så var det trevligt att jobba lite på travet, jag har så trevliga arbetskompisar! Och att få titta på fina hästar är inte dumt det heller.

Efter travet så skyndade jag mig hem och plockade in Lukas för den första riktiga ridturen på över en vecka. Vi har bara skrittat och rissla i en vecka, så nu var jag riktigt sugen! Dock så går det inte att rida någonstans. Vi har fått en meter snö och det är värdelöst underlag överallt. Hur är det möjligt? Jo, dom som har plogat har fan skrapat ner till asfalten överallt! Det är helt värdelöst! Där det inte är plogat är det som sagt en meter snö, så det är för mycket för att rida seriöst i.. Blä..! I alla fall så joggade jag honom mest, men hittade två korta bitar där dom inte hunnit ploga så jag lyckades galoppera 2 x 200 meter kanske? Lukas var så taggad att han fattade galopp för sätet hela tiden. Dock är jag lite sned, så det blev jäkligt svårt att inte "göra en galoppfattning med sätet". haha!

Efter vi kommit tillbaka till stallet så kom pappa förbi med traktorn. Jag älskar förresten att vi har en traktor! Jag kopplade bilen till en något översnöad hästtransport, som det inte fanns en chans att jag skulle kunna dra loss, så pappa bogserade loss oss med traktorn, och skottade så att jag kunde ställa tillbaka den, king!

Om någon timme så funderar jag på att fara tillbaka till stallet och fara ut med Berra en sväng, det var länge sen nu!

Lukas gillar sitt täcke från JH Collection, det är så mysigt med teddyfoder!

Duktiga Berra!

Berra startade i torsdags i umeå, som ni kanske vet.

I alla fall så var han fantastiskt duktig igen. Han gick direkt till ledningen och satt där hela vägen till 50 meter före mål, då kom Guli Järven och satt huvud och hals före. Så det blev en fin andraplats! Guli Järven hörde till en av sveriges bästa hästar i hans ålder under förra året, så det är inte fy skam! Nu ska Berra få lite semester i några veckor innan vi toppar formen till V75 i januari!

Ingen dålig rad va?! 

Tisdag

Idag har jag egentligen bara jobbat. Det var närmare - 20 grader när jag kom till stallet, så jag kände mig inte jättetaggad på att fara ut och skritta. Tomas ville inte heller följa med, så då fick det vara. Hästarna fick lite extra hö i hagen, så var dom nöjda sen! Men imorgon så ska jag rida eller köra rissla, vi får se vad jag hittar på!

Jag måste säga att jag faktiskt inte frös när jag var i stallet fast det var så pass kallt. Inne i stallet har vi ingen värme, men jag tror att det var runt 0 grader. Jag hade klätt mig så bra att jag var tvungen att öppna jackan för att inte börja svettas. Dock så blir det besvärligt att rida i så mycket kläder. Så det är tur att jag har både stötting och rissla! Dock är flaket till stöttingen begravt under en meter snö.. 

Annars så är det fullt upp i veckan! Jag jobbar ons-fre. På torsdag så ska jag till Umeå med Berra på kvällen efter jobbet. Då startar vi med siktet på fjärde raka segern! Haha.

På fredag ska Lukas eventuellt prova på "Equine Touch. ET är en serie vibrationsframkallande grepp på den mjuka vävnaden. Blodcirkulationen ökar, smärta lindras, avslappnande i trötta och spända muskler, återhämtning av skador." Det är en tjej i närheten som håller på att iutbilda sig, så Lukas ska få vara offer för denna behandlingsmetod. Man ska prova allt innan man vet vad som fungerar heter det ju!

På lördag så ska vi flytta en häst på jobbet till travet (eventuellt). Sen så ska jag jobba några timmar på travet.

På söndag så kanske Helena ska massera Lukas(och Berra?) på morgonen, sen kanske jag ska fota henne(och hästen?) om vädret tillåter det. Sen måste jag fara på ridhuset halva dagen för att jobba på luciashowen.. Blä!

Förutom detta så ska jag ut med Lukas onsdag, fredag(om han inte ska behandlas) och lördag. Han får gå lite lugnare just nu med mest skrittpass och mycket vilodagar. Han gick lite hårdare ett tag och nu tänkte jag att han skulle få en lugnare återhämtningsmetod och sen ska vi fortsätta bygga upp kondition och styrka! Vi är på god väg, men har ingenting att stressa till. Det är många månader kvar till nästa tävling.
 

Djupsnö

Idag var det en liten ridtur som gällde för Lukas. Eller, rättare sagt, agera moraliskt stöd för Berra. Det var nämligen premiärtur för stöttingen för i år. Berra har glömt att den inte äter ponnyhästar från förra året.

De första fem minutrarna gick jag och höll i både Berra och Lukas och Tomas körde. Berra var lite spänd. Bara lite. Han gick med mulen typ fem cm från bogen och skrittade med hemskt höga knälyft. Och om, gud förbjude, det var så välplogat att det råkade vara lite asfalt framme så att det lät när stöttingen åkte på det, ja då höll han ju på att kissa ner sig! Dock så kom vi in till djupsnön hyfsat fort. När man har snö till magen så får man koncentrera sig på att arbeta istället för att vara snurrig! Lukas tyckte att det var ganska chill att få skritta på långa tyglar hela turen. 

Nu är det dock slut på att ha ridbyxor och ridstövlar. Monster-kängorna och täckbyxorna kommer nog vara obligatoriska framöver. Jag provade trava i typ hundra meter, vilket fasen inte är enkelt i täckbyxor. Känns mycket underligt. 

Lukas fick inviga sitt ridtäcke från JH collection, det var kanonfint och satt som ett smäck! Jag hade också min pannlampa för första gången. Jag såg nästan lika bra som om det var ljust. Berra tyckte att jag var lite läskig som lyste upp halva skogen dock! Men jag kan lova att jag älskar den!

Förresten så kanske jag måste till kiropaktikern IGEN! Nu skrittade jag bara och fick kramp i mitt ena ben, jag är så pass sned i bäckenet att det är något som hamnar i kläm.. Suck! Vi får se när jag får tid till det.

Sen så kanske jag har en ganska stor nyhet så småningom.. Ni får vänta och se!

Fastkörning

"Äh, det går nog bra!". Eller så inte. Jag trodde inte att det hade kommit riktigt så mycket snö som det hade gjort. Så det resulterade i en fastkörning. Med Lukas. Med risslan..! Jag kan ju berätta att en rissla är så lätt att det inte är några som helt problem för 2 personer att lyfta upp den och bära den. I alla fall så var det helt enkelt en väg som var oplogad, men jag var övertygad om att det skulle gå bra. Efter typ tio meter inser jag hur sjukt mycket snö det är och hur tungt det går för Lukas, men det går inte att vända med en rissla, så vi får fortsätta. Den oplogade vägen kanske är 350 meter lång. Vi kom typ 150 meter innan Lukas gav upp. Så där stod vi mitt i skogen i en meter nysnö och kom ingenstans, för Lukas vägrade försöka....! Efter typ en kvart så fick jag plocka lös risslan och vända den för hand. Under tiden stod Lukas lös och tittade på mig.. Sen så fick jag fast allt igen och gick före Lukas i samma spår som vi hade gjort, tills vi kom ut på vägen igen. Sen for vi en runda i byn istället. En väg var ganska dåligt plogad, så där fick Lukas jogga på lite, tokmysigt!!

Det har förresten slutat snöa nu! Nu har vi helt seriöst tillräckligt med snö för att klara oss hela vintern. Snöar det så mycket att det står om det i aftonbladet så har det gått för långt..! Imorgon ska jag rida och plumsa lite snö tror jag!


 

Snökaos - videoblogg!

Idag har vi snökaos. Och är helt insnöade! Efter bilderna togs har vi gått 1-2 dm till och det toksnöar fortfarande! Samtliga av dagens planer är inställda. Ger sig vädret lite så blir det att köra Lukas en vända ikväll.Äntligen snö!

Idag har det varit fullt ös. Vaknade till ganska stark blåst imorse och for till stan och släppte ut Sörens hästar på travet. Där hade det kommit en decimeter snö! Sören har en lillasyster till Berra(samma mamma) som heter Gräft Lura. Hon är fantastiskt lik Berra! Både till utseendet och sättet. Genomsnäll men riktigt pillrig! Dessutom hade han en två-års hingst som var ännu mer pillrig. Han försökte hugga mig i fötterna, den rackaren! När dom var utsläppta så gjorde jag stallet och for hem. Ingen snö, men stark blåst som sagt. Lukas vände när han såg mig komma i hagen, det händer inte ofta. Så dom få gånger der händer så får han vara ifred. När dom fick lunch så fick dom arbeta lite för maten, för den blåste nämligen iväg, haha!

När det var dags att fara tillbaka till stan igen så kikade jag på lite hoppkurs innan jag tog in pållarna på travet. Sen så skyndade jag mig hem för att jobba några timmar på kvällen, i bureå för en gångs skull! Det var kanske 1-2 cm snö när jag gick till jobbet och fyra timmar senare så hade jag bitvis snö till knäna!

Imorgon ska det forsätta snöa i samma takt, men sluta blåsa, skönt! Morgondagen är också fullspäckad. Morgonen blir tidig med utsläpp av hästarna på travet igen, fixa stallet där, kika på hoppkurs, in med hästarna på travet, käka julbord och ut och köra släde med Lukas på kvällen tror jag! Eller galopp i djupsnön? Åh så mysigt!!
Såhär såg det ut i förmiddags, ni ska få en bild imorgon och se skillnaden.. Lukas som jobbar för att jaga ifatt lunchen!

Berras lillebror

 
Visst är dom lika varandra? Samma luddöron och näsa! Gräft Flaks är alltså till salu!

RSS 2.0