Galen anorexia-Lukas

Alltså, Lukas och mat. Han måste ha anorexia. Han har ätit riktigt bra i flera veckor och jag har varit så lycklig! 12 kg hö och kanske 2 liter kraftfoder sammanlagt. Den senaste veckan har jag fått i honom cirka 10 kg hö och max 1 liter kraftfoder. Och jag tycker redan att han har gått ner i vikt. Han har inte direkt många kilo att ta från så jag blir otroligt frustrerad. Han totalvägrar äta krafft och muskel just nu, vilket han verkligen behöver. Men han äter i alla fall müslin och korn så jag har ökat på kornet så han får i sig någonting.

Jag har aldrig träffat en såhär petig häst någonsin. Jag skulle mycket hellre ha en häst som åt 24/7, det är så mycket enklare att göra något åt!

I alla fall så var planen att fara till ridhuset idag, men vädret var helt fantastiskt, så det blev en uteritt istället. På jaktkandaret. Vilket inte är så roligt då han blir spänd och hög i nacken på det. Hade dock lite mer att säga till om när vi galopperade, även om det inte var helt bra där heller. Världens i-landsproblem, rider jag på ett annat bett så är han jättetrevlig i traven men totalt omöjlig att galoppera på. Med jaktkandaret går han att galoppera på, men går inte alls trevligt.. Men jag tror att han har vårkänslor och är extra taggad just nu och hoppas att han chillar lite.

Tänkte fara till ridhuset imorgon istället, är helt sjukt sugen på ett ordentligt dressyrpass!

Har jag berättat...

att jag vill – flytta söderut och prova om det är något för mig, någon gång.
att jag har - ett fruktansvärt ointressant liv. Jag jobbar och motionerar mina hästar.
att jag lyssnar mycket på – ingenting. Jag trivs bäst när det är tyst. Men jag har svårt att somna om tvn inte är igång.
att jag funderar på – varför en del personer skaffar djur och sen inte prioriterar dom över sina övriga intressen.
att jag pratar – väldigt mycket och väldigt fort. Vilket jag nog aldrig kommer att sluta med.
att jag inte gillar – ouppfostrade djur. Främst hundar och hästar. Jag TÅL INTE när en häst promenerar över mig eller när en hund inte lyssnar på vad jag säger.
att min första tävling jag fick pris på – var på en hopptävling på 70 cm på ett varmblod, Vi kom fyra och slog en massa privatryttare. Vilket jag tyckte var så häftigt!
att jag avskyr när folk snackar – om djuruppfostran eller liknande när dom inte sköter sina egna djur ordentligt.
att kärlek är – det jag känner för mina djur.
att jag gillar – cola och kött.
att jag alltid kommer att – sträva efter att bli bättre på allt jag gör.
att sist jag skrev ett handskrivet brev – var för massor av år sen, säkert i mellanstadiet då jag hade brevvänner.
att min mobiltelefon är – en iPhone 4s.
att när jag vaknar på morgonen – är temperaturen det första jag kollar.
att innan jag går och lägger mig – har jag igång tvn och kollar mailen på mobilen.
att idag har jag – kört häst och hade sällskap av en förvirrad ren som sprang framför mig på vägen i några minuter.
att jag just nu tänker på – att jag ska rida ut i solen strax.
att i kväll ska jag – vika ihop min tvätt som jag tvättade igår.
att i morgon kommer jag – jobba och kanske fara till ridhuset.
att jag hoppas – att våren kommer fort så ridbanan tinar och torkar fort!
att jag verkligen vill – hoppträna!

(inte alls retuscherad bild, jag är alltid såhär snygg)

Marsmål

Jag varken utvärderade januarimålen eller gjorde mål för februari, men nu kör vi igång igen!
IRIS

- Ska sättas igång och ridas 3-4 dagar i veckan. Bara göra lätta saker på banan så att det går bra och är roligt!
LUKAS
Han är kollad av både equiterapeut och tandläkare, så det är bara att köra på!
- Vi ska egentligen träna på allt. I dressyren ska vi jobba lite på allt helt enkelt, men fokus på avslappning och lyhördhet! Stärka galoppen mera!
- 2 stycken Pay&Jump (om dom blir av) och en hopptävling är inbokad! Får stämma av och se vad vi behöver träna på, vi har inte hoppat på "riktigt" på otroligt länge.


MÅNDAG

Jag höll mitt löfte från igår och red båda hästarna. Dock blev det lite kortare pass på ridbanan.

Med Iris, som inte har ridits seriöst på banan på en mindre evighet hade jag hemskt låga krav. Travade runt på halvlång tygel länge innan jag kortade tyglarna. Ganska omedelbart när hon blev genomvarm gick hon i en trevlig form, duktig tjej! Jag joggade runt ett tag innan jag känd emig ganska nöjd och tog några varv i båda galopperna. Hon var supertrevlig där! Egentligen hade hon riktigt trevlig bjudning hela passet och gjorde vad jag sa åt henne, så jag var riktigt nöjd!

Med Lukas hade jag inte heller några höga krav, fokuserade på att vara lätt i handen och att han skulle lyssna på vikt och vara lätt i handen, vilket han var. Jättetrevlig i galoppen var han också! 

Imorgon får vi se om jag hinner rida Lukas, vilket jag verkligen borde, men jag kommer vara i umeå halva dagen.. Och på fredag kan det bli tight då jag jobbar på dagen och Berra startar i Umeå på kvällen!

Iris & Pia för några år sedan!

Slut på det roliga

Nu har Iris gått på halvfart sen mitten av november. Men nu är det slut på det roliga och hon ska IGÅNG. Jag får sparka mig själv i arslet och få igång min motivation. Hon behöver bygga muskler över ryggen omgående. Så från och med imorgon ska bägge hästarna ut. Iris ska dock bara gå varannan dag, så det är bara köra på.

Märker ni att det blir bristande uppdatering angående att jag rider Iris så får ni klaga på mig så jag skäms och tar mig i kragen! Min medryttare Frida är dock friskare nu och kommer också att rida, dessutom kan Lina rida på helgerna, så det ska nog vara smärtfritt att sätta igång henne. Jag önskar bara att jag hade en bättre dragbil så jag vågade ta med mig bägge hästarna till ridhuset samtidigt!


Såhär ska hon se ut i slutet av maj senast!Markarbete

Idag körde vi då markarbete för första gången! Vi höll det på en låg nivå med bara travbommar och studs. Underlaget var dock bättre än väntat så imorgon blir det att dressyra ordentligt!

I alla fall så var Berra ordentligt spänd i början, han flög i luften två gånger när han råkade bli själv längst upp på ridbanan, han tror att alla andra hästar har tänkt lämna honom där... Och när någon annan häst slog i bommarna hoppade han också rakt upp. Men han travade bommarna fint till slut, när han fick ligga en meter bakom Lukas rumpa(Lina red). Sen hoppade vi lite studs och det gick sådär. Han hoppade ordentligt med ryggen, men hoppade bara ett eller två studs och hoppade ut ur den lilla serien på tre studs. Vi höjde och då blev det alldeles för trångt för Berra som rev tvåan och trean och då tappade han lite självförtroende så han fick hoppa ett ensamt litet hinder på 60-70 cm. Det var roligt!

Berra blev faktiskt lite trött i huvudet, underbart! Han är outtröttlig när det kommer till ren konditionsträning, men när han får använda huvudet lite så kan han faktiskt bli lite trött.


Han ser sig för ordentligt i alla fall! Var faktiskt bara andra gången han hoppar studs, förra gången var ett helt år sen, så han skötte sig riktigt bra!


Duktiga killen!

Alltså, HAHA!

Jag kan inte låta bli att garva åt den här videon, jävlar kaos!! HAHA! Att alla skriker innan jag hoppar sista hindret beror på att det var två hundrar PRECIS bakom hindret, dock hann dom flytta på sig..! Höj ljudet och njut! ;)

Det är också fantastiskt att vi tar 3-kombinationen på 1+1 språng istället för 1+2.... HAHA!

Helg

Hade önskat lite mer minusgrader idag, hade -19 imorse, hehe. Men när jag skulle rida Berra var det -3 och klibbsnö. Suck.

Jag red i alla fall på ridbanan, mest skrittjobb. Berra går med rumpan till höger hela tiden. Tror att det delvis är mitt fel och delvis något annat. Eller så är han helt enkelt extremt känslig. Ska försöka sätta upp någon annan ryttare och se om han går annorlunda. I alla fall så gjorde vi skänkelvikningar och fram- och bakdelsvändningar idag! Måste bara säga att Berra kan inte det. Eller, jo. Tydligen! Han gjorde allt klockrent för vänster skänkel, men han är ovilligare för höger skänkel så vi flyttade bara rumpan och gjorde lite skänkelvikningar. När jag kom fram i trav var han jättelugn och gick att sitta på hela tiden. Dock hade han fått styltor, så jag gav mig ganska omgående, hoppade av och rensade hovarna och red sen hem. Berra var i alla fall riktigt duktig!

Måste bara kräkas lite över snön just nu. Jag hatar dåligt underlag. Det är det absolut värsta jag vet när hästarna inte har fäste. Jag har gått omkull fyra gånger på grund av dåligt underlag och är ganska manisk över det nu för tiden. Det går oftast bra att rida rakt fram även om underlaget sviker, men att till exempel galoppera på volt när man är osäker på underlaget suger. Men på söndag ska jag i alla fall skruva fast mina polarpad snösulor på Berras framhovar så han har lite fäste i alla fall!

För att trösta mig själv lite så skrapade vi banan 3:e april förra året. Dit är det 39 dagar. JAG MÅSTE STÅ UT.

Lukas har nog anorexia btw. Vi har två hösilagebalar vi "blandar" så hästarna får 1 kg ur den ena balen och 1 kg ur den andra. Lukas gillar bara den ena, så han äter bara det höet. Jag funderar på att låta honom vara utan mat en vecka, så kanske han lär sig äta det som serveras! Skithäst.

14 april! LÄNGTAR!

TORSDAG

Idag händer det inte mycket! 
Jag har hört Iris hosta till några gånger, så hon får vila vidare. Lukas ska vila efter vaccination och tandraspning. Så det blev ut med Berra en sväng. Dock fick han snöstyltor och slirade mest omkring, så vi plumsade lite djupsnö, sen promenerade jag hem och red två varv i djupsnön i hagen. Det uppskattades inte kan jag säga! Berra är alltid glad och positiv till allt, men att jobba i hagen? Nja.

Imorgon hoppas jag på lite fler minusgrader så underlaget är lite roligare. Jag är väldigt sugen på att rida lite dressyr, men då måste det vara 3-4 minusgrader för att underlaget ska vara bra.

På lördag ska jag på utbildning/kickoff på travet och är borta mellan typ 10-19, så då rider Lina Lukas! Så hoppas vi på bra underlag på söndag då vi inleder markarbetesträningen! Lina rider Lukas och jag rider Berra! Första gången blir det mest travbommar och kanske lite studs, det går fortfarande att anmäla sig!

Inbjudan till markarbetsträning
När: Söndagar start kl 10.00
Kostnad: Du måste vara medlem
Instruktörer: Klubbens egna

Anmälan kan göra till alla träningar eller vissa söndagar, Anmälan till evlu04@hotmail.com, el 0730517173 BUREÅ HÄSTKLUBB
Berrabus förra vintern!

Jobbet

Tänkte slänga upp någon mobilbild från jobbet på några av hästarna så ni får se vilka godingar jag jobbar med!


William Express, hingst 9 år. (Min favorit, tihi)
(Man skymtar Björli Svarten i hörnet, hingst 6 år)

Spjutsporren, hingst 11 år

Lappsvarten, valack 5 år

Tone klipp, sto 4 år


Intressant onsdag

Det var en intressant dag på jobbet. Körde spjutsporren med pullert(en ganska stor 4-hjulsvagn) och min kollega red bakom mig på Lundell när vi mötte en lastbil som svängde ut på våran, ganska smala väg. Det som hör till är att det var snorhalt. I alla fall så stannar lastbilen. Jag ser att det inte finns en chans att vagnen ryms mellan lastbilen och snökanten så jag vinkar den närmare. Så lastbilschaffisen rullar sakta mot oss och till slut finns det plats för vagnen + kanske en decimeter till. Så jag börjar köra. Det är för övrigt en fullastad timmerlastbil med släp. Det går bra att skritta förbi halva släpet, sen råkar pullersten ta i snökanten på höger sida och får sladd, smäller in i sidan på lastbilen, vilket blev en jävla smäll! Spjutsporren blir såklart lite rädd och travar typ 10 steg innan jag får stopp på honom, kollar bakåt och inser att Lundell inte längre är bakom vagnen. Han gick alltså bakom vagnen och var "fast" mellan snökanten och lastbilen och blev nog rädd för smällen, så han hade kastat sig över snövallen på cirka 80-90 cm ut i djupsnön på lägdan. Så där står han med snö över halva magen, mer vit än svart. Dock är det en klok herre, så min kollega klättrar av och upp på vägen och smackar sen på Lundell som klättrar över kanten igen. Lastbilschaffisen slog av motorn så fort det smällde och kollade att det var okej med oss. Det var absolut inte hans fel och det gick ju riktigt bra, inte en skråma någonstans! Men nu har jag alltså krockat med en lastbil, med häst! Haha!

Sen så blev det hem och invänta veterinär-peter. Jag upptäckte att jag inte var helt smart. Jag hade lite panik över att vaccinera men tänkte fel så det var egentligen en hel månad kvar.. haha! Men jag tänkte ändå ta tänderna på hästarna, så lika bra att få det gjort innan tävlingssäsongen.

Iris är ju en stjärna. Peter ger i princip alltid lugnande när han ska ta tänderna, men jag tyckte inte det behövdes på Iris. Hon hade lite hakar, var lite vass lite sår i kinderna och lite vågbett. Hon stod som ett ljus under allt trixande, trots att det säkert inte alls var bekvämt..

Lukas var lite vass, hade lite sår och dessutom var hans tänder på vänster sida i underkäken inte helt "raka". Dom låg alltså inte i en helt rak linje, utan lite ojämt helt enkelt. Men jag har upplevt att han inte har varit helt lugn i munnen så det var ju bra att vi kunde göra något åt det!

Nu får han och Iris vila i två dagar, så då ska jag försöka hitta på något roligt med Berra istället!

Iris ♥

Mera armtrött

Red ut Lukas idag också, med graman denna gång. Han var riktigt fin i traven bitvis! Men galoppen var lika som igår. Det gick inte fort, men mina armar höll på att trilla av när vi var klara. Jag får väl inse mig besegrad och rida med jaktkandaret ute, för att bara skritta och trava kändes lite trist.. Men på jaktkandaret går han mer spänd men lyssnar bra. I-landsproblem.

Får se vad jag gör imorgon. Ridbanan är oplogad, så antingen uteritt med bara trav eller så på med jaktkandaret och galoppera mycket?

Vädret var dock fantastiskt idag! +3 grader och sol! Dock var det lite farligt med snöras från taken.. Lukas brydde sig inte, men ovanför ingången till stallet har taket inte rasat än, det är lite spännande att passera.. 

Sommarlängtan! (Rizzo på bild)

Armtrött

Fantastiskt väder idag igen, några minusgrader och strålande sol, fantastiskt att få jobba utomhus sånna här dagar!

I alla fall så bestämde jag mig för att rida ut Lukas en sväng idag, efter två dagars vila. Han var laddad till tusen kan jag säga! Det tog ett bra tag för honom att slappna av i skritten, i traven slappnade han nog aldrig av på riktigt, haha! Sen skulle jag galoppera. Jag höll honom extremt kort då jag kände att om han får en millimeter frihet då blir det en ordentlig dragkamp. Så superkort galopp med en ordentlig förhållning i varje steg. Efter halva galoppsträckan var jag tvungen att skritta och vila lite innan vi fortsatte. Mina armar var inte särskilt pigga efter det kan jag lova. Red nämligen på babypelhamet fast jag redan konstaterat att det inte fungerar ute. 

Vi får se om jag rider ut eller om jag kör imorgon. På onsdag beror det lite på när jag slutar om jag hinner ut en kortis, veterinären kommer nämligen med vaccination och tandkontroll. Vi får se om Lukas behöver åtgärdas, då får han stå några dagar då han är omöjlig att rida på hackamore. Eller styrservon och bromsen fungerar mycket bristfälligt. Eventuellt kör jag lite rissla/stötting i skritt, vi får se!

Tomas far bort på onsdag och är borta resten av veckan så jag ska motionera Berra minst en gång. Någon som vill rida med mig i slutet av veckan? :D (Iris och eventuellt Lukas utlånas!)

Färdigsvamlat. Är det förresten något speciellt ni vill läsa om, eller undrar ni något? Ge mig gärna något tips!

Marr3

SKA VI HÄNGA?

Marr3 & Primo

SÖNDAG

Enda sovmorgonen på hela veckan och jag vaknade 07.55! Det kändes grymt ovärt måste jag säga. For i alla fall till ridhuset och kollade på lite hoppkurs på förmiddagen i brist på bättre. Blev självklart hoppsugen själv!

Sen for jag och Tomas ut med pållarna, det blåste nämligen betydligt mindre idag. Jag red Iris bakom Tomas som körde stötting med Berra. Vi for en sväng i skogen och plumsade snö. Iris tyckte att det var onödigt att anstränga sig sådär mycket! Dock hostade hon inte en enda gång, så hon har nog blivit frisk från sin förkylning. Blir nog lugnt ett tag till ändå för henne men!

Bara ladda för en ny arbetsvecka och försöka motionera hästarna i all snö som vi har fått!

Berra idag!

Svar på kommentar

Kan ni inte bara lämna mail om ni inte har en blogg så man slipper svara här?


Självklart är det inte utrustningen som gör ryttaren. Men under tiden jag inte fått ut några pengar har jag inte heller shoppat en massa. Det blev en piké på rea i januari för 249 kr och såklart sprengerbettet alldeles nyss för nästan 2000 kr. Innan dess har jag inte shoppat sen i november(och då på rea). Och sprengerbettet behövde jag var tvungen att lämna tillbaka bettet jag lånat och Lukas inte trivdes på något annat av mina bett i dressyren. När jag väl ska köpa något så blir det dock oftast märkesgrejer då dom håller bättre och passar bättre. Hellre ett schabrak för 800 kr som håller så länge jag vill ha det, än ett i dålig kvalité för 200 kr som blir förstört efter en eller två tvättar. Och då måste man köpa ett nytt efter några veckor/månader om man vill ha fräsh utrustning. Dessutom är det ett bra andrahandsvärde på märkesgrejer. Jag har till exempel köpt begagnade märkesgrejer som jag har använt några gånger, sen inte varit så förtjust i och sålt dyrare än jag köpte dom.
Som jag ser det är billig utrustning slöseri i längden.

Jag köper extremt sällan saker till mig själv, utan dom sista månaderna har mina pengar gått till stallhyra, hovslagare, foder och bensin i princip. Men har jag pengar över så shoppar jag till hästarna för att jag tycker att det är roligt!

Suck.

Har gnällt på akassan förut. Har alltså inte fått några pengar på två månader och nu är jag fantastiskt less. Dom på akassan har bett om papper som mina arbetsgivare inte ens har hört talas om, men dom kämpar på åt mig, vilket är guld värt! I alla fall sålde jag alla hästsaker jag inte behövde förra månaden för att i alla fall få ihop till stallhyran.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska sälja, men jag har letat upp några saker i skåpen i alla fall.. En lampa, en mixer och en pokerväska har jag hittat, jag blir garanteras miljonär. Dock är jag inte strandsatt, då jag har min snälla pappa(som till exempel betalade bensinräkningen och service+rep på bilen förra månaden. Dock ska han få betalt så fort jag får pengar.)

I alla fall så ville jag bara hata a-kassan lite. Får jag inte pengar under nästa vecka vet jag inte vad jag gör. Troligtvis så slår jag ihjäl någon.

På tal om pengar, jag får INTE glömma att ta ut veterinär-peter under nästa vecka, det är dax att vaccinera. Funderar på att ta tänderna på pållarna samtidigt, billigt och bra. <3

Någon som vill köpa en lampa, haha? xDLÖRDAG

Idag var jag i stallet före sju. Equiterapeuten Ingemar kom och gick igenom Lukas.

Som jag misstänkte hade han en låsning i nacken, även SI-leden och så hade han lite ont i höger fram. Vilket släppte efter behandling. Så nu chillar han i helgen!

Efter Lukas var klar så skulle Ingemar till mitt jobb, jag hade inget bättre för mig så jag hakade på. Sen, på eftermiddagen skulle jag rida Iris för fösta gången på säkert tre veckor! Tänkte rida barbacka, men det blåste en del så sadeln fick åka på. Jag hann inte rida många meter innan jag insåg att det blåste som FAN. Red till torpet och travad elite längs vägen och Iris gjorde nog sitt värsta bocksprång i sitt liv, haha galning! Väl framme på torpet blåste det så sjukt mycket att jag inte ens såg något och en pressening som satt för spånskjulet fladdrade säkert 5-6 meter med en jävla fart. Helt livsfarligt! Jag blev ruskigt förbannad då vi hade ett möte för typ en månad sen då det blev bestämt att presseningen skulle knytas fast och det har inte blivit gjort av dom som skulle göra det.. Så jag ställde in Iris i en box och fixade det. 

Sen red jag hem igen. Skrittade halvvägs på en extremt spänd häst med minst 10m/s i rumpan. Halvvägs hem beslutade jag mig för att gå. Det är nog första gången jag någonsin klivit av Iris för att hon har varit så spänd. I alla fall så fick hästarna komma in då jag kom hem, när det blåser såhär mycket är det nästan en säkerhetsrisk att ha dom ute.

Planen imorgon var att Iris och Berra skulle få gå lite djupsnö, men det ska tydligen fortsätta blåsa så vi får väl se hur det blir!

Hur långt vill du komma med din ridning?

Det här inlägget är främst riktat till hästryttare, då jag inte tycker att det gäller dom flesta ponnyryttarna.

Jag tycker att det är hemskt många som rider och tävlar på samma nivå hela tiden. Okej att hästarna har sina begränsningar, men jag upplever det som att många bara rider på samma sätt som dom alltid gjort utan att förbättra sin ridning.

Även om man inte har råd att rida för en tränare så tycker jag ändå att man ska försöka förbättra sin ridning och jobba på sina problem. En tränare är självklart enormt underlättande!

Jag använder mig själv som exempel. Jag har ridit sen jag var ungefär 12 år, alltså i tio år. Jag tror att jag red en termin eller två på ridskola när jag var 14. Första gången jag tränade seriöst för någon var jag 19 år tror jag. Men ändå har jag stadigt blivit bättre på att rida hela tiden. Dock gick det betydligt fortare när jag hade hjälp från en tränare. Men jag har alltid haft mål. Jag har alltid velat bli bättre.

Nu rider jag bra på 100 cm kanske. Hyfsat på 110. Så mitt långsiktiga mål är att rida bra på 120 cm. Även om inte det händer i år så spelar det ingen roll. Jag har som mål att bli bättre. När jag har klarat det målet så ska jag sätta upp ett nytt.

Inom dressyren vet jag inte riktigt var jag ligger då jag inte tävlar. Men jag vill bli bättre. Jag vet att jag har massor att lära mig och ska bli bättre och bättre för varje år så länge jag rider!

Jag förstår dom som har häst för att bara komma ut och njuta i skogen, använda hästen som en kompis och som avslappning. Men i övrigt tycker jag att fler ska kämpa för att bli bättre ryttare, varje år!

Såhär såg det ut sommaren 2009.

Sommaren 2011, alltså två år senare. (Fortfarande inte bra, fram och ner i sadeln, upp med blicken med mera!)

Jag längtar till resultatet sommaren 2013. Då ska det ske en lika stor förbättring!

Mardröm

Jag hade en "mardröm" inatt. Om tre veckor ska jag tävla i Luleå med Lukas och hade en knasig dröm om det. I alla fall så kom jag in på banan utan att ha sett någon banskiss. Jag hade jagat ansvariga personer som en galning, men ingen hade varken skiss eller startlista till min klass. Men jag kom till start, såg mig omkring och hade ingen aning om hur banan gick, utan började rida och kollade hur hindren var numrerade. Jag tog mig till sista hindret som jag såg alldeles för sent, det var en oxer som jag hoppade så snett som det bara gick. Med gott om luft, dock hoppade vi rakt igenom ena hinderstödet och rev hela hindret. Men eftersom jag ändå inte kunde omhoppningsbanan så tyckte jag att det var lika bra.

Jag var i alla fall grymt besviken när jag skrittade ut från banan, hamnade dock fort på läktaren där det var full fest. 

Är det tävlingsnerver som spökar tro? I alla fall så kan det förhoppningsvis bara gå bättre!

Iris i Luleå ♥

Unghästar

Det finns få saker som är så givande som att jobba med unghästar. Ju mindre desto bättre!

På jobbet har vi en söt liten unghingst på 8 månader. Dom senaste månaderna är det inte gjort mycket med honom så jag tänkte börja från början och har hållig på i kanske 3-4 dagar.

Den första dagen skulle han ut i hagen. Han hade stått inne över natten. Annars går dom på lösdrift. Husse fick åka efter i grimskaftet ut i hagen.

Dag ett då jag jobbade med honom tog det 5-10 minuter att få fast grimskaftet i grimman då han var väldigt huvudskygg och känslig för allt annat än mikroskopiskt långsamma handrörelser. Ett grimskaft runt näsan och ett som vanligt i grimman för att ta sig in och ut.

Dag två gick jag bara ut i hagen och fick klia lite då Alex som han kallas låg ner. Sen gick jag därifrån och gullade med en av märrarna. Efter kanske 10 minuter hade jag någon som snusade mig i håret. Efter tio minuter till njöt han fullständigt då jag kliade honom. Sen gick jag därifrån och han hängde på!

Dag tre borstade jag honom i boxen och lyfte alla ben. Kliade i pannan och tjollrade. Ledde ut honom i hagen på löst grimskaft, dock i rumpan på mamma!

Dag fyra(idag) kom han när han såg mig och ville bli kliad direkt och följde med på långt grimskaft in i stallet. Dock blev det lite pauser på vägen då det stod folk(!!!!) på gården. Borstade lite och gick ut igen. Han hade klart bråttom ut, 10 minuter utan mamma, hallå!? Men han stannade när jag sa till, hade dock inte tålamod att stå still utan ställde sig på bakbenen en gång.

I alla fall så blev det lite längre än jag tänkte, men det är så otroligt roligt att jobba med småhästarna! Jag har redan så många planer för lilla Alex. Bli lugn inne, ledträna, lastträna, tömköra och så vidare! Ska försöka ta en bild på plutten imorgon(eller idag, skrev detta inlägg igår) om jag kommer ihåg!

Iris & Lili, 8 månader gammal!

Vad tycker du?

Har sett det här hos någon bloggare tidigare och tänkte härmas.
Om jag skulle sätta ut Lukas på annons, skulle du vilja provrida då? Varför/Varför inte? Om du skulle vilja köpa honom, vad skulle du då betala?

"Varmblodig travare -96. Tävlad upp till reg 110 felfritt med placering. Rosettplockare upp till 100cm! Stannar aldrig och river sällan. Utbildad LB/LA dressyr, förvänd galopp i vänster varv sitter inte ännu. Världens snällaste och en gentleman från marken. Pigg att rida!"

MVG!

Dagen började sådär med ett besök till ögondoktorn. Jag är torr i ögonen och därmed inte en optimal patient för laseroperation. Ska dock fara på en konsultation så småningom och höra vad dom säger.. Jag har dock varit på så många besök nu så jag har frikort, haha!
Sen så jobbade jag några timmar innan jag for hem och åt middag, chillade en stund och for sen och grävde fram finkan. Någon smart person hade ställt soptunnan en bra bit framför finkan så plogbilen hade inte kommit åt att ploga. Jag var INTE nöjd då jag fick en hel del att handskotta..

I alla fall så var planen att rida dressyr på babypelhamet. Hade dubbla tyglar på. Dock var det ganska mycket folk i ridhuset och det var två äckliga ponnysar(tyckte Lukas då!) där som gjorde att Lukas spände till så fort dom kom för nära. Så jag var väl inte superkonsekvent. I traven har jag det jobbigt när jag försöker sitta ner. Han springer gärna på i sitt tempo, vilket är otroligt obekvämt att sitta i. När jag försöker korta honom saktar han av. Dock måste jag nästan berömma det då han brukar vara "svår" att bryta av från trav med. I alla fall så kämpade jag med nedsittningen ett tag, jag måste träna på det!

Sen övergick jag till galopp. Den svåra vänster direkt. Och jag dog. SÅ fin han var! Otroligt lätt i handen(i vänster har han tidigare hängt i handen - och fort har det gått!) Och nästan så mycket på bakdelen att jag inte förstod vad som hände! Han bjöd till och med på ett litet bocksprång! Vilket var kanske andra gången på 1,5 år, haha! Jag gjorde klockrena vändningar för ytterskänkeln och satt bara och njöt!

Högergaloppen var lika bra, vilket hör till det normala!
Sen så stod det framme lite småhinder.. Jag kunde inte låta bli att skutta lite då han var så fin! Han var så sjukt fin på en bruten linje i höger varv, så jag dog lite igen. Hoppade en linje-kombination också i höger varv som han gjorde asbra! Trots PONNY-avstånd i kombinationen. Här snackar vi hästen som vissa dagar tycker att man kan ta två-språngskombinationer på ett språng, nemas problemas. Dock hade han lite jobbigt i den kombinationen i vänster varv, hehe. Efter vi hade skuttat lite galoppjobbade vi ännu mer. Kärlek på hästen. Så skuttade vi lite till innan jag galopperade lite mer (helt lyrisk). Och han kunde galoppera hyfsat lugnt på lång tygel i BÅDA varven! Och sänka huvudet! 

Nu ska jag sluta höja min fina häst till skyarna och gå och lägga mig. Jag är trött som ett as, om ni inte redan har räknat ut det. Det här inlägget började så seriöst innan det spårade. Tjo.

Btw så har jag anmält till två stycken pay&jump i mars, woop woop! (Har man inte riktiga tävlingar att fara på som alla jävlar i södra sverige så tar man vad man kan få.)

I´m sexy and i know it

Motion

Idag funderade jag på vad Lukas skulle få hitta på. Han borde verkligen få komma ut i skogen och få bli lite trött. Men han är så jädra energisk hela tiden så det slutar med att den som är trött är jag. Så jag kom på den geniala idén att köra motion för vagn. Sagt och gjort, gissar att jag körde 1,2-1,4 mil med vagn och travade minst 3/4 av sträckan. Han var fortfarande pigg och glad när vi kom hem, så nog har han kondition!

I alla fall så gick han med rumpan lite åt höger och huvudet lite åt vänster, precis som han gjort vid ridning på slutet så det fastställde att det inte är jag som har varit sned(enbart) utan även Lukas har någon låsning någonstans. Men equiterapeuten Ingemar kommer i helgen så det blir nog super!

Imorgon funderar jag på ridhuset på kvällen, dressyr. Men vi ser väl vad som händer.

Älskar för övrigt att det fortfarande var ljust ute när jag kom tillbaka till stallet kvart i fem efter jag hade kört!

Jävla berra......

Jobbade halvdag idag, sen fick jag sms av Tomas "berra är skyldig iris ett nytt täcke.."

Så jag for till stallet för att inspektera skadan. Berra har på något jävla sätt pillat upp båda bogspännerna och även den dubbla, rejäla kardborren under. Jag kan säga att det är otroligt pillrigt att få upp! Sen hade han på något sätt lyckats slita av henne täcket med bogspännen fortfarande spända. Sen har han slaktat tyget som ska ligga mot hästen.. Någon bit saknas och det är nog otroligt svårt att laga.

Igår var täcket i nyskick och ett år gammalt. Nypris? 2200 kr. Men Tomas erbjöd sig betala ett nytt som tur var! Kändes dock inte så värt då yttertyget fortfarande är i nyskick..

Det var Berras protest till att bara ha fått skrittjobba med stöttingen i några veckor! Så tomas skodde och ska köra ordentligt imorgon! Skithäst, haha!

Sen så for jag med Lukas på ridbanan, red med babypelhamet med dubbla tyglar men använde bara båda när jag galopperade. Med tanke på att han inte alls gillar snöunderlag så var han riktigt fin! Galoppen var bättre än tidigare idag och han var avslappnad och fin i traven! Fina Lukas! Så efter dagens ridpass får babypelhamet stanna några dagar till.


Inbjudan hopp/markarbetesträningar

Inbjudan till markarbetsträning
När: Söndagar start kl 10.00, så snart som möjligt. STOR avslutning 10/6
Kostnad: Du måste vara medlem
Instruktörer: Klubbens egna

Anmälan kan göra till alla träningar eller vissa söndagar, Anmälan till evlu04@hotmail.com, el 0730517173 BUREÅ HÄSTKLUBB

Just det!

På torpet kommer vi börja köra markarbetesträningar på söndagar senare i vår. Enda kostnaden är medlemskap i klubben. Det blir väl mer mot hoppning när underlaget är bra misstänker jag!

Jag blev tillfrågad att vara instruktör. Instruktör, jag?! Jag kan ju ingenting? Jag kan inte rida heller, jag har bara tur, eller hur? ;D

Men i alla fall så kommer det förhoppningsvis vara många som vill vara med, kommer publicera en inbjudan när det är på gång. Men är det någon som är sugen redan nu kan ni alltid lämna en kommentar!

På bilden markarbetade jag berra för ett år sen!


Bakis

Klockan är åtta på kvällen och jag är fortfarande bakis. Så jag kommer typ vara det imorgon också. Fy tusan. Men jag hade helt sjukt roligt igår så man får ta smällen nu. Har dock lite ångest över att jag gjorde av med över 400 spänn på alkohol, black Jack och mat. Men jaja, får ta det!

Idag har jag alltså inte gjort något alls, bara mockat, vilket var en bedrift. Men i lördags red jag ut Lukas på babypelhamet på dubbla tyglar. Han var supertrevlig i skritten och traven, han slappnar av på ett helt annat sätt än med jaktkandaret. Sen fattade jag galopp. Till slut låg jag raklång och slet allt jag kunde kändes det som. Hände inget alls. Jävla skit!!! Så nu vet jag inte hur jag ska göra. Lämna igen sprengerbettet och köpa ett baucherbett från England för 900 spänn istället och fortsätta tävla och rida ut på jaktkandaret.. Suck.

Well, nu laddar vi för veckan som kommer!


Travgala!

Woop woop!


Tillknäckt

Fantastiskt väder idag, bara -5 grader, awesome!

For till stan på morgonen, handlade lite foder och hängde med Marr3 på shell. Sen for jag till kotknäckaren och sa att jag var sne i höften. Ryggen såg faktiskt bra ut, lite muskelspänningar bara. Men höften fick han slita och dra rejält i. Tror inte att det gick till sig helt, men det är väl mest troligt bättre!

Sen for jag till stallet och följde med Tomas & Berra ut i djupsnön med Lukas. Lukas har hemskt svårt att slappna av, gå sakta och bara jobba. Han klev på stöttingen gång efter gång, med huvudet i vädret och fattade inte att han var tvungen att hålla avståndet lite. Så han fick gå i snön bredvid istället = mycket jobbigare. Men när vi hade hållit på i kanske 30-40 minuter kunde han äntligen gå bakom Tomas & Berra utan att jag var tvungen att hålla tillbaka honom. Han hade fixat ett litet balltramp också, dock väldigt ytligt.

Sen myste jag lite i hagen med Iris, hoppas hon blir frisk från förkylningen snart, jag är så sugen på att rida henne!

Fick förresten ett meddelande på facebook från en tjej som gjorde min dag!
"hejhej! Förlåt om jag som är en helt okänd person skriver till dig! Men måste bara säga, SHIT vad fin Lukas har blivit nu när du haft han! ) Är jätteglad för de, han ser så harmonisk ut nu!
kram"

Sned

Min kisse är inte snäll. Hon ligger mellan mig och tangentbordet och så fort jag försöker skriva något så bits hon. Inte hårt men det är sjukt störande och inte snällt. Så nu fick hon flytta till stolen bredvid mig..

I alla fall så saknar 3/6 hästar på jobbet just nu en baksko, pullerten har frysit och vi har saknat en brösta till speedcarten. Så vi har ridit 5 hästar i djupsnön. Otroligt långtråkigt måste jag säga. Den sista hästen är för galen för att våga göra något med utan en sko så han fick leva rövare i hagen!

Så var jag jättesugen på att rida Lukas seriöst! Det var bara -8 grader och strålande sol, så jag tog sikte mot ridbanan, med mitt nya pelham (tygeln i enbart översta ringen = fungerar som baucherbettet). Dock gick det inte alls. I minst två veckor har Lukas försökt tala om för mig att jag är sned i bäckenet genom att gå med rumpan åt höger. Först när en häst på jobbet och även Berra har försökt tala om det för mig har jag insett det. Och när jag är sned går inte Lukas att rida, han är så otroligt känslig. Så jag red typ 10-15 minuter, släppte lös honom så han fick bralla lite och red hem. Gjorde dock misstaget att galoppera på hemvägen. Hade alldeles för snällt bett för en galopp ute kan jag intyga! Lukas hade nog roligt i alla fall.

Jag ringde dock ryggakuten direkt och fick en tid imorgon 11.30. Totalt värdelös tid och jag kommer inte kunna jobba imorgon. Sjukt irriterande då jag var riktigt taggad! Men jag får väl ladda om för nästa vecka och köra all in!

Mina fina hästar! ♥

Svar på kommentar

Så jävla synd att så många köper teknikskydd men inte fattar innebörden av skydden! Använd vanliga skydd istället.

Information:
Alias/namn 
E-postadress: 
URL: 
Det är alltså bakskydden nedan som jag fick kommentaren om. Jag har haft "vanliga" bakskydd tidigare, men dom har suttit dåligt och snurrat. Anledningen att jag har köpt eskadrons air easy skydd är enbart för att ha ett par skydd som sitter still på rätt plats hela ridpasset och inte bara en stund i början. Särskilt på Lukas, han är på skydden bak och då behöver dom stanna på rätt plats. Man behöver ju inte dra åt skydden som en galning heller, bara så att dom sitter på plats.

Lämna gärna mail eller en bloggadress så slipper jag svara i ett inlägg!

Oflyt

Idag har jag haft oflyt på jobbet. Häst nummer ett saknade en sko. När jag körde häst nummer två (William, måste säga att han nog är min favorit) så gick bröstan sönder mitt i en backintervall. Som tur var stannade han ganska fort så jag kunde flocka bort den. Dock hade vagnen åkt bak så jag fick i princip sela om ute på vägen. William stod relativt snällt och väntade.

På häst nummer tre tappade en sko under ridturen. Dock var det när vi var nästan klara, så han fick i alla fall sin motion!

Tove red Lukas idag och var bara nöjd! Hon kommer nog blogga om det senare på vinterponnyer.blogg.se! Tomas är sjuk och frågade om jag kunde rida Berra en sväng. Till saken hör det att Berra saknar framskor just nu. Och jag är lite rädd att han ska halka när man rider, men jag for ut i mörkret på en otroligt pigg häst ändå.. For på ridbanan och skulle aktivera honom lite, men så fort jag travade så bara kastade han med huvudet, superpigg. Så jag släppte lös honom på ridbanan, herregud så taggad han blev, haha! Skrittade honom för hand en stund så han skulle lugna sig innan jag hoppade upp. Sen skulle jag släcka på ridbanan från ryggen och ha honom att stå still, då blev han så taggad att han stegrade.. Spännande att skritta hem kan jag lova! Men han ska snart få skor så han ska få springa av sig.

Slänger in två bilder på William så ska ni få se vilken snygging han är! Har stulit dom av Nathalie, som skötte honom när han bodde i östersund!


Iris ♥

Just nu saknar jag Iris. Jag har inte ridit henne på en halv evighet känns det som! Skulle rida igår, men då hade dom precis fått eftermiddagshö, och att ta Iris från maten tycker hon inte att är ok! Haha! Idag hade jag tänkt ta ut henne en sväng, men Tomas hade hört att hon hostat, så jag tog in henne och la på henne ett extra täcke. Är inte direkt omöjligt att hon har blivit lite förkyld då det har varit så kallt i 4-5 dagar. Dessutom tycker jag att hon har gått ner i vikt, så har ökat höet och kraftfodret, gissar att någon blev glatt överraskad när hon fick komma in! Så hon ska få ett par dagar på sig att bli frisk som en nötkärna, och så hoppas jag att vädret skärper sig så vi kan komma ut en sväng!

Iris är en kämpe som ställer upp i alla lägen och situationer jag sätter henne i och jag kan inte ha haft en bättre förstahäst i mina ögon. Vi har lärt varandra massor under våra tio år tillsammans!

2006

Jag är så stolt över oss! ♥

Sprenger

Betthelveten. Beställde från en fransk sida. Fick ett mail igår om att dom inte hade dom på lager och inte gick att beställa. Skit.

Så idag var jag på royal och köpte ett sprenger babypelham. För nästan 2000kr. Inte ball. Men rider jag på översta ringen fungerar det som ett baucherbett och jag har velat prova pelham samtidigt så nu får vi köra på det!

Träning, dag 2!

Idag kom jag iväg bättre, dessutom var det bara 22-23 minusgrader, skönt! (Om man jämför med -32 grader alltså!)

Dock hade jag lite problem med filmare, men fick tag i Tove i sista sekund, TACK!

Idag hoppade vi småhinder i ganska skarpa kurvor och lite linjer. Otroligt nyttigt och svårt för Lukas i vänstervarvet, han flöt ut ganska mycket för att orka. Linjerna gick bara fint, lite småmissar men fullt godkänt. Jag måste komma ihåg att räta på mig i svängarna också, inte bara i anridningen mot hindren. Jag var inte riktigt med på sista linjen, men det löste Lukas bra!

Efter träningen var Lukas trött så det kändes BRA, han är outtröttlig i vanliga fall... 

Summerat av träningen så fick vi egentligen inte så mycket kritik, utan mest beröm. Vilket känns lite konstigt, för SÅ duktiga var vi väl ändå inte? ;) Haha, nej men det jag menar är att jag vill ha mer kritik då man får mer att jobba på. Att bara räta upp sig är såklart viktigt, men det känns som att jag ville ha lite mer att jobba på för att utvecklas. I övrigt var övningarna jättebra och det kändes nyttigt att inte nöta på med samma sak hela tiden, utan ständigt variera övningarna!

Fryser hästarna?

Jag har suttit och läst så många korkade kommentarer om det här ämnet med kyla.

Hästen skakar, fryser den då? SJÄLVKLART! Dock verkar många ha blivit ilurade att den bara skakar för att den inte fryser utan för att hålla värmen. Då borde hästen logiskt sätt skaka året runt, eller hur? Nej, hästen skakar för att den inte klarar hålla rätt kroppstemperatur och försöker få upp värmen.

Vad ska man då göra åt problemet? Steg ett är att öka grovfodergivan. Är det -30 som vi har här uppe just nu förespråkar jag fri tillgång ute. Har du en häst som hetsäter, så skulle jag rekommendera sloow-feeding nät. Då får dom äta samma mängd men under en längre tid.

Fryser hästen ändå? Hur ska man då täcka den? Det optimala täcket att ha underst är ett ylletäcke. Om man själv tänker på vad som är varmast så har man ju raggsockar av ylle. Det binder värme och ligger ofta bra på hästen. Sen lägger man på täcken till hästen inte fryser längre.

Fungerar det fortfarande bristfälligt? Jag förespråkar utegång så många timmar av dygnet som möjligt, men det är inte många dagar det är såhär fruktansvärt kallt, så ta in hästen tidigare. Bättre att det blir fler innetimmar än att hästen fryser!

Lukas är den enda hästen i stallet som fryser, trots fri tillgång på hö och 1000gr täcken. Så det blir mer innevistelse än jag egentligen tycker att är bra.

Hoppkurs dag 1!

Oj så roligt det var att äntligen få träna!!

Men innan vi fick oss dit... Pappas bil strulade också, batteriet var dött! Men med startkablar fick vi igång den. Dock vågade jag inte slå av den, så jag körde till träningen och hade bilen på tomgången i sammanlagt fyra timmar...

Träningen då! Jo, vi värmde upp självständigt med grundtanken att hästarna skulle få komma igång ordentligt och röra sig ganska fritt i gångarterna innan vi satt ihop dom. Riktigt på slutet av uppvärmingen blev han jättefin, härligt! Kände att gårdagens pass hade fungerat!

Vi gjorde egentligen inget speciellt, hoppade en längre bana i slutet. Lukas var faktiskt riktigt lyhörd tillbaka och Erik sa åt mig att räta upp mig genom att skjuta fram höften och när jag gjorde det fick jag en helt annan känsla mot hindren. Galoppen blev lite mer "studsig" och mindre framåt men med samma tempo. Dock är det mycket jobb på vänstergaloppen. När han landar i fel så rider jag vidare och gör det jobbigt för honom istället för att bryta av direkt, då han fort lär sig det och landar i slängtrav. Dock blev jag lite förvånad när han tog en hel kurva i fel galopp, haha. 

Imorgon ska jag tänka på att räta upp mig med hjälp av höften och så ska jag vara mer noga med vänstergaloppen. Men med tanke på att vi inte tränat på en evighet så är jag nöjd!

....

-33 grader som kallast här inatt, trasig motorvärmare på bilen. Så nej, den startade inte idag. Hade lite panik ett tag när jag egentligen skulle befinna mig på ridhuset nu. Men jag ska få hoppa i unghästsgruppen klockan tre istället. Absolut inte optimalt men bättre än att stanna hemma och se pengarna kastas i sjön.

Pappas bil bör nämligen starta vid den tiden utan problem. 

Jag är less på kylan kan jag säga. Lukas står i hagen några timmar idag med fri tillgång på hö och 1000gr vintertäcke.

Ska man vara positiv så skiner solen iaf?
LÄNGTAR

Bloggtävling!

Klicka här för att tävla!

Idioti

Blev som sagt ledig från jobbet igår.

Insåg att min motorvärmare inte längre fungerade. Men en eloge till min tappra volvo, den startade i -30 grader utan motorvärmare! Duktig bil!

Fick skjuts till stallet, fixade allt där och gick sedan hem. Hurtigt! 

Tänkte att Lukas skulle få stå i kylan men efter lång fundering och lite dåligt samvete for jag och lastade Lukas för att fara till ridhuset. Har jag betalat 800 kr för en kurs så måste jag ha rätt förutsättningar känner jag.

Väl på plats glömde jag sätta på gramanen och tänkte rida utan på det tredelade bettet. Jobbade LÄNGE i skritten, men Lukas var stum i högertygeln trots att jag gjorde öppna/sluta och skänkelvikning i all oändlighet. Jobbade ett tag i traven, återgick till skritten och det släppte aldrig... Efter typ en halvtimme gav jag upp och hämtade gramanen(är han sådär i skritten och traven har jag inget att säga till om i galoppen). Sen jobbade jag lite mer i traven, men han blev aldrig fin.

Så jag galopperade på halvlånga tyglar runt fyrkantsspåret i höger varv. I typ tio varv(stort ridhus). Han slappnade faktiskt av riktigt fint till slut! Övergick till vänster och insåg hur sinnessjukt mycket han har tappat där. Fort gick det, han ställde sig utåt och hade rumpan utanför spåret. Fick jobba som en idiot för att få honom att bara gå rakt fram.

Jag vill ha ridbanan här hemma tinad. Jag vill jobba på galoppen och rida ordentligt hemma.. Kan det inte bli april snart?

Men efter ridpasset var Lukas i alla fall trött och svettig. Så vi får hoppas att han inte är galen imorgon. Men det värsta är om han ska vara stum i högertygeln och vara lika jobbig i vänstergaloppen..

Över till något helt annat så hatar jag min a-kassa. Ringde idag och frågade när dom skulle utbetala mina pengar. Då nämner hon något papper dom INTE nämnde förra gången jag ringde och frågade om dom saknade något....... Så nu är det minst två veckor bort innan jag har fått papperna, skickar dom och akassan har hanterat mitt ärende. Och jag har inga pengar, jag blir tokig. Har inget mer att sälja heller. Och vägrar låna mer pengar av pappa.

Och så har bilen varit på service idag. För säkert 2000 kr. Plus att motorvärmaren skulle kosta ytterligare en tusenlapp att laga sen. Längtar efter den räkningen...

Så fort jag får pengar måste jag uppsöka ryggakuten, mitt bäcken är åt helvete nämligen. Och om inte Lukas blir finare snarast måste han undersökas av en equiterapeut, misstänker att han har någon låsning i hals eller nacke.. Jäkla skithäst att få låsningar hela jävla tiden. Det blir så dyrt!

Färdiggnällt. Startar inte bilen imorgon när jag ska på kursen blir jag dock galen. Hade -31 när jag rullade hem ikväll nämligen.

Gårdagens trav

Det var som sagt kallt på travet i Boden igår. Mitt köldrekord på trav i alla fall, -30 grader. Och jag fick äran att värma William.. Men jag klädde mig som tusan och det enda jag frös om var händerna. Det blev inte en lång värmning kan jag lätt säga, jag kände hur fingrarna domnade bort en efter en.. Men dom tinade snabbt upp när jag kom in i värmen igen!

En vanlig travdag brukar det vara mellan 3-5 strykningar. I Boden igår var det 28 strukna hästar...


Första gången jag har sett att tävlingar ställs in på grund av kyla. Men fantastiskt klokt beslut!

Kyligt

Det blir inte att fara till ridhuset idag. Det blir inte att rida ute. Lukas får alltså vila TVÅ dagar innan kurs. Det här känns inte bra alltså..!

Chefen ringde till och med och tyckte att jag skulle stanna hemma idag. Ja tack.


Rockstar

Trav i Boden. -30 grader och värma häst på rakbanan.

Im a rockstar.


Hingstjävel

Det var -14 när jag for till jobbet, så jag tänkte att det var så kallt hela dagen, red två hästar och körde en, utan att frysa! När jag for hem låg dock tempen på -19.. Att frysa är tydligen psykiskt?

Jag skulle då rida Björli Svarten idag också. Vi kan dock inte mer än 500 meter innan han började bocka.. Där kan vi snacka bockningar! Trots att jag höll upp huvudet på honom så var han fantastiskt smidig. Reste 2-3 decimeter och kastade sen upp bakbenen rejält högt. Jag stod upp i stigbyglarna och bara höll i mig. Han gjorde det i intervaller med 4-5 bockningar, gick 5-10 steg och började om. Efter 15-20 bockningar gick han dock halverst ner i diket och bockade sig upp. Då hamnade jag på snedden och tappade en stigbygel. När jag skulle slita mig på plats igen gled den förbannade bomlösa sadeln efter och jag insåg att det var kört. Då stod han dock snällt stilla, tills jag tappade greppet, då vände han sig om, slog och drog! Såg honom springa glatt hela vägen hem.. Rackare! hade inte sadeln glidit hade jag kanske vunnit fighten. Men det blev hem, sadla om och ut igen, dock med chefen i änden på ett långt grimskaft som säkerhet. Provocerade fram lite fler bockningar, tog striden och gick segrande ut. Men nu ska vi rida i grimskaft en månad eller så, tills han fattar att det är jag som bestämmer, skithingst! Haha!

Efter jobbet blev det hem, slänga i sig mat och sen fara till stallet. 
STACKARS Lukas. Han frös så han skakade! Jag hade räknat med -10 grader idag när jag tittade på vädret, inte -20.. Så 400gr räckte inte. Vi skulle till ridhuset direkt så jag slängde på tre täcken, sammalagt 1000gr och for mot ridhuset. När vi var framme var han varm i alla fall!

Världens bästa Marre hjälpte mig och jag är jättenöjd! Han var riktigt fin när jag red fram och när vi började hoppa så hoppade vi tre små studs på en 15-metersvolt(?) och det var ruskigt jobbigt men fantastiskt nyttigt.

Sen hoppade vi tre låga oxrar med 9 meter mellan(2 galoppsprång). Det gick KALASBRA! Sen höjde vi och då gick det lite fortare, men sista vändan gick det riktigt bra. Han hoppade den ena oxern så sjukt bra, blev ett toppensprång, det är superkul att han hoppar ordentligt ibland, inte bara på fart! Sen fick Marre provrida och Lukas såg så fin ut efter en stund!

När jag kom hem igen, klockan sju, då gjorde vi klart stallet och tog in hästarna tidigt. Imorgon ska Tomas kolla till Lukas lite extra när han ger lunch och eftermiddag, fryser han så ska han få komma in! Nu har han dock 650gr täcken på sig, så han borde klara sig.

Tänkte rida imorgon på förmiddagen, ska på trav med jobbet på eftermiddagen nämligen. Men är det mer än -15 så får jag kanske ställa in det, Lukas fryser helt enkelt för mycket! Känns som en otrolig begränsning, men man ska inte plåga djuren i onödan... Kanske rider Iris en sväng istället, hon är lite mer härdad!

Det ska vara kallblod, dom är inte frusna av sig!

RSS 2.0