Crap

Nu äntligen har mitt tdb börjat fungera. Dock hann jag inte få en box i Luleå och har fått boka en spilta istället. Crap. Men det är billigare, får väl gå ut på extra promenader.

Men eftersom jag mailade om detta för över en månad sen är jag lite bitter då hon som skulle fixa det hade fått mailet men inte ens svarat på det, men när jag ringde så visste hon precis vad jag pratade om.. MEN GÖR NÅGOT ÅT DET DÅ! Det tog typ två minuter att fixa över telefon....


Dålig fantasi

Jag har funderat i en timme vad jag ska göra med Lukas idag. Så la jag mig i soffan och kom på var jag skulle göra. Ingenting! Nej, men det passar rätt bra med en vilodag idag, så får vi köra hårt imorgon istället.

I övrigt har jag ridit tre hästar idag, red ut barbacka på en av hingstarna på jobbet, William! Det kändes kaxigt, men han var så snäll så! Och hade riktigt mysig trav. Sen red jag björli svarten, han har jag blivit varnad för i två dagar då han tydligen är galen och han imponerade med att vara sjukt snäll, försökte till och med provocera honom för att han skulle testa mig, men inte det! Tji fick jag, haha!

Jag ska iväg till Konsum och skicka lite paket och panta burkar, sjukt produktivt.
Sen ska jag drömma mig utomlands....


Nya jobbet.

Idag har jag jobbat första dagen på mitt nya jobb. Det är bara en deltid och kommer vara mellan 15-25 timmar i veckan.

I alla fall så har jag två mil till jobbet och ska agera hästskötare! Hästarna nedanför ska jag träna! Vi är två tjejer som ska hjälpas åt och min kollega red Lappsvarten och Tone Klipp, såg ut att vara trevliga hästar. Jag körde Lundell(nallebjörn!) och William Express, riktigt trevliga hästar båda två! William skulle dock smaka på en hela tiden, haha!

Imorgon ska den största utmaningen ske, jag ska rida Björli Svarten, han är tydligen en jävel på att testa, så jag lär få hålla i mig!
HästnamnÅlderKönStartprissummaStartpoäng
ALEXIS GOODLAND 1 hingst 0 0
BJÖRLI SVARTEN (NO) 6 hingst 121 994 1 700
LAPPSVARTEN 5 valack 0 0
LUNDELL 9 valack 172 000 245
SPJUTSPORREN 11 hingst 602 100 1 070
TONE KLIPP 4 sto 2 000 20
WILLIAM EXPRESS 9 hingst
(försvann att William har tjänat 167 250kr)

I alla fall så red jag Lukas på kvällen och trodde att han skulle vara lite trött från gårdagens galopparbete. Eller så inte. Han är så sjukt pigg! Hur tusan ska jag orka rida honom trött varje dag? Skulle vilja plocka bort allt kraftfoder, men det finns ju där av anledningen att han ska få i sig mer fett och protein så han kan tjocka på sig och bygga muskler! Dock snålar jag med müslin, grooven och muskeln och ger större del korn just nu.. Galning!

På onsdag måste jag in på ridhuset och hoppa lite, han måste göra av med lite energi! Funderar på ett dressyrpass i ridhuset på fredag så han kanske är LITE muskeltrött inför helgens hoppkurs...

Bett

Nu har jag letat som en galning i flera dagar efter ett tredelat baucherbett som ser ut som jag vill, det existerar inte för under tusenlappen.

Så istället sökte jag ett tredelat pelham i samma stil, finns inte heller i storlek under 12,5!!

Hittade dock båda betten på en fransk sida där frakten kostar 400 kr. Men med tanke på dagarnas ridpass så slog jag till och beställde dom. Inte så billigt, slutade på 1350 kr med frakt, men då bör jag ha så jag klarar mig ett tag. Då kan jag rida på pelhamet med dubbla tyglar ute. I skritten och traven behöver jag bara använda tygeln i den övre ringen, men i galoppen behövs det lite mer och då kan jag använda båda tyglarna. Tror dessutom detta räknas som ett babypelham?


Havrepappan on norrland

Kan havrepappan ha mer rätt?

"Sverige är ett enormt stort land, och förutsättningarna för att ha häst skiljer sig väldigt mycket åt, beroende på vart i landet man bor.

 

I Skåne är det inte längre till hästtävlingarna att man skulle kunna gå dit i sina träskor med sadeln på armen och hästen i den andra handen. Eftersom Skåne dessutom är så platt så kan man till och med sitta hemma vid köksbordet med en kikare och se när det börjar bli dags att gå till framridningen.

 

Ju längre norrut du kommer i landet, desto längre blir det mellan utposterna av "hästcivilisation" och tävlingar. Redan i trakerna av Halland så börjar avstånden bli så långa att man faktiskt måste lasta hästen i en transport för att kunna ta sig till tävlingsplatsen.  Resan tar för det mesta mindre än en timme.

 

När man är i Norrland så börjar det bli riktigt jobbigt att ha häst och vilja tävla. Fyra timmars bilfärd enkel väg till tävlingen är alls inte ovanligt. Det låter helt jävla sinnessjukt! Hur kommer man ens på tanken att ha en häst i ett sådant läge? Jag förstår plötsligt varför renar är ett vanligare husdjur än hästar i Norrland.

 

Första start kl 8, fyra timmars resväg och innan dess skall man knoppa och fixa i ordning. Man kan ju stänga av 22-nyheterna på TV4 och sen hoppa in i bilen och åka till stallet. Om man har tur så är man hemma igen i lagom tid för att se samma nyhetssändning, fast ett dygn senare.

 

Att ha häst och tävla på nationell nivå, och samtidigt bo i Norrland, måste vara något slags självskadebeteende. Ungefär som att skära sig själv i handlederna, fast värre.  Jag ser framför mig hur kidsen i skolan tävlar om vem som är har det värst, och diskussionen dödas av att en tjej säger: -Jag har häst.

 

Dessutom så börjar vi prata om en sport som är riktigt, riktigt dyr. Okej att en stallplats i Norrland kostar en femtedel av en stallplats i Stockholm eller Göteborg, men de pengarna man sparar där, försvinner väldigt fort när man måste tanka två gånger för att ens komma till tävlingen.

 

Det finns såklart ingen lösning på problemet. Saker är väl som de är, och om man väljer att ha häst och bo i Norrland så har man väl inget annat val än att leva med det. Precis som den som bor i Skåne och bestämmer sig för att börja föda upp isbjörnar kommer att ha sina bekymmer.

 

En möjlig lösning är förstås att man förbjuder alla hästar norr om Gävle, men det vore ju en ganska tråkig lösning trots allt."


Tror att jag stod och knoppade Lukas 04.00 innan den här tävlingen..


SÖNDAG

Vaknade ganska tidigt, tittade på termometern som sa -19.. Så jag stannade hemma till klockan elva, då var det -16 så då var det bara att fara till stallet!

Plockade in Lukas, korstade ansiktet och kratsade hovarna, sen tog jag av täcket. Lukas tyckte att det var kallt och stod och skakade, fjollan! I stallet hade vi kanske 3-4 minusgrader skulle jag tro. I alla fall så sadlade jag fort som tusan och skyndade mig ut och upp och skrittade iväg så han inte skulle behöva frysa så länge. Så fort jag plockade tyglarna började vi trava och gjorde det ganska länge, dock slappnade han aldrig av så mycket som han brukar på baucherbettet (red på jaktkandaret). När vi hade ridit halva rundan och tagit en skrittpaus så plockade jag upp tyglarna och han tog en kort och samlad vänstergalopp(jag hade tänkt skritta ett tag till) men eftersom han tog en så lugn galopp så fick han gå i den en liten stund innan han insåg hur jobbigt det var och vi jobbade vidare i trav. Sen kom vi till galoppsträckan och började i höger galopp. Fokus på lugn galopp, rak häst. 
Sen flyttade jag honom över vägen, han är förvånansvärt duktig på det! Har inte gjort mycket sidoförflyttningar i galopp på ridbanan faktiskt.

Sen övergick vi till vänster galopp på en längre sträcka. Jobbade mycket på rakställning och lite vänsterböjning då han har jobbigt för det. Sen flyttade jag honom fram och tillbaka över vägen, gick riktigt bra! Gjorde ngra avbrott och nya fattningar också.

När vi hade galopperat klart var han inte lika het som förra gången utan kunde slappna av bättre, duktig kille!

Imorgon blir det ridbana efter "jobbet".. 

Lurvbollen Lukas förra året, en kall dag!

Ny piké

Jag hade 50% på valfri vara till ryttaren men behövde egentligen ingenting så det blev en piké från schockemöle som jag ska ha i sommar! Nypris 649kr, men jag lämnade tillbaka ett par hästskor också så jag betalade 249kr. Helt okej!


Crazy horse

Jobbade cirka en halvtimme idag. Ett kval, 4 hästar. Fantastiskt ansträngande, inte. 

Sen pysslade jag i stallet ett tag innan det blev dags för uteritt. Fick sällskap av Saga, 12 år som fick rida Iris. Red Lukas på mitt vanliga tredelade. Stort misstag. I traven fick jag typ inte stopp på honom, det gick inte fort, men skritt var inget alternativ. Sen galopperade vi en bit. Gick bra, tills vi skulle sakta av till skritt. Jag var itne nöjd direkt, Lukas lyssnade inte en sekund. 

Iris skötte sig dock perfekt, Saga red bakom oss när vi travade och galopperade. Iris gillar verkligen Saga, för hon är egentligen inte helt lättriden!

I alla fall så ska Lukas ut och GALOPPERA imorgon. Tänkte galoppintervaller på jaktkandaret. Sen på måndag eller tisdag borde jag verkligen in och hoppa lite inför helgens hoppkurs!

Förresten börjar jag jobba på måndag! Visserligen bara deltid, men återkommer när jag vet mer..


Iris & Saga 2007 (Saga bjuder Iris på piggelin!)

Iris & Saga 2010
2010

Verkligt?

Inatt drömde jag en riktigt verklig dröm. I alla fall så dog Lukas och jag vaknade till och var helt säker på att det var sant. Otroligt obehagligt var det! Det tog ett tag innan jag var säker på att han fortfarande levde och jag kunde somna igen.

Förresten så fick jag rapport hur det gick för Sören igår, brutet nyckelben och två revben! Hoppas det läker fort.

Nu ska jag på travet och jobba ett kvallopp. Det vill säga typ en kvart, haha. Värt.


Tävlingsresultat, Berra!

Ojojoj vilken dag..
Föret på e4an var värdelöst, blankis! Så jag valde att stanna hemma, vilket suger. Jag är sjukt åkrädd när det är halt.

I alla fall satt jag hemma och hade igång liven och höll på med en massa annat när jag hörde att en häst hade gått omkull på banan. Jag är tokförvirrad och ser ett kallblod(dålig vinkel på kameran) ligga utslagen på banan och Sören stod bredvid. Fick panik då jag inte såg om det var Berra eller inte, men tyckte att vagnen hade fel färg. Sen såg jag att rakningen inte stämde, men jag var ändå inte helt säker på att det inte var Berra som låg och såg död ut på banan.

Dock reste hästen på sig, och det visade sig att det var Voje troll. Sören stod bredvid men tog inte tag i hästen som efter 5-10 sekunder började trava iväg, galopperade en bit men stannade ett halvvarv senare. Sören satt dock ner i en snödriva tills det kom en bil och hämtade honom. Hästen hade alltså stegrat över och landat på Sören. Så han hade ont i bröstkorgen och axeln och fick fara till akuten. Dock gick han själv till bilen så jag hoppas att det gock bra.

Så alltså var det kuskbyte som gällde. Vi fick ta Roger Nilsson, som aldrig kört Berra förut.. Så utan att han hade kört en meter så fick han köra.. Berra gick iväg från start men galopperade efter 150 meter och tappade MASSOR... Typ 60-80 meter.. Det tog 800 innan han kom ikapp dom övriga, men han avslutade starkt som femma. Duktig kille! Det får väl räknas som maxutdelning med tanke på förutsättningarna..

Nu är det planerad vintervila för Berra som gäller, nästa gång han ska ut så ska det vara sommarbana!

Vackraste killen!

Bett

Lämnade som sagt tillbaka baucherbettet igår och skulle rida på det tredelade d-ringsbettet som jag red en del på i våras.

Fy säger jag bara. Så fort jag plockade upp tyglarna  så började han gapa. I skritten gick det dock bra. Traven gick inte alls så bra och i galoppen la han faktiskt bak öronen lite. Vilket måste vara första gången. Och detta trots att att jag stod i lätt sits och bara lät honom rulla på. Så jag skrittade hem och plockade av tränset halvvägs, då blev han nöjd!

Så tills vidare blir det att rida på det tredelade eggbettet.

Nu är detta Berras egna bett, han gillar det i alla fall!

Lina & Iris

Kom nyss hem från att ha varit på ridbanan och skrikit på Lina & Iris. Det gick riktigt bra och Iris såg fin ut! Först fick dom jobba lite i skritten på att flytta bakdelen/öppna/sluta. Det fick dom båda två lite läxa på! I traven så var det bara fokus på framåtbjudning och form. I galoppen låg fokus på att ha en trevlig 3-taktig galopp.

Det krävs nog en del liknande pass innan man kan kräva så mycket mer i traven och galoppen.

Förra vintern, jag & Lukas, Lina & Iris. Här var det KALLT!

Sadelkoll

Hade ut Andrea från Royal idag. Hon mätte om Lukas och han har breddat sig 5mm över ryggen, så nu ligger sadeln faktiskt ännu bättre än den gjorde när jag köpte den. Känns bra att ha kollat ordentligt. Så har jag sadlat någon cm för långt fram så ska vara ännu mera noga i fortsättningen.

Cillen fick tillbaka sitt bett idag och jag har ännu inte hittat något eget som jag vill ha. Andrea hade dock pratat någon som jobbat åt stübben och gjorde egna bett, så eventuellt kan han tillverka ett bett åt mig. Håll tummarna! Nu är bara frågan om vad jag ska rida på tills vidare.. Ska prova d-ringsbettet, var väldigt länge sen jag red på det nu! Det tredelade är nog lite för milt just nu, han är ganska tung och stark i galoppen.

Hopp!

Idag har jag och Lukas hoppat för första gången på flera månader!

Dagens övning var "huset" med lite omhoppningssvängar. I början travade vi bommar och travhoppade lite. Oj så spänd jag var, haha! Jag har inte ridit Lukas med sadel på flera månader känns det som, jag var riktigt obalanserad!

Sen övergick vi till att hoppa lite linjer och tanken var att vi skulle rida hästarna lite kort och få in 6 galoppsprång, men för att det ska gå på Lukas måste han vara extremt lyhörd, vilket han inte var idag, taggad var ordet! Så vi tog det på fem, fortfarande tillbaka. Vissa hästar tog det nämligen på fyra också. "omhoppningssvängarna" gick sådär, han flöt ut för mycket och lyssnade inte på ytterhjälperna, men det är han förlåten.

Vi avslutade med att hoppa en bana på 1 m och jag är faktiskt riktigt nöjd! Han hoppade mig nästan ur sadeln på en oxer och trots att jag tog ut vägarna där vi tidigare hade gjort omhoppning flöt han ut alldeles för mycket. Sen till sista linjen hade vi en lite (för Lukas) jobbig vänstersväng så det tog jag om, men då var han så het att jag drog tvärstopp och tog om det igen. Då var han riktigt fin! I alla fall så kändes det som att jag kom närmare sadeln och var lite mer samspelt över hindren, wiie!

Fotleden kände jag av en del, speciellt i avsaktningarna från galopp till trav, men det är bara att härda! Med tanke på förutsättningarna kunde jag inte vara mer nöjd! I början av veckan blir det att skutta igen och nästa helg är det kurs!! Ska lägga in ett dressyrpass på ridhuset också.

Förresten, när jag tog in hästarna efter kursen så gick jag och hämtade Iris och Berra. Iris fick gå lös bakom, insåg väl halvvägs till stallet att hon var lös, kom och brände i galopp, jag sträckte bara ut handen och högg tag i täcket när hon tänkte passera, då tvärstannade hon, haha! Där kan vi säga att jag har en jävla pli på min häst! ;DSälja

Jag har alltid varit shoppinggalen. Och jag har alltid samlat på grejer och har haft hemskt svårt att göra mig av med saker.

Ett tag hade jag säkert 20 täcken till en häst. Dock var alla köpta begagnade, många lagade och så vidare. Nu har jag kanske 10 täcken sammanlagt till två hästar. Lite rimligare kanske. 

Under 2011 har jag sålt mängder av saker. Först och främst har jag valt att byta ut många av mina budgetprylat till bättre grejer med kvalité. Alla mina utegångstäcken är till exempel horseware. Just nu är jag kvalitétmässigt nöjd med det mesta av mina grejer. Undantag är min hoppgjord och min kavaj, som jag planerar att byta ut under året.

Nu kan vi säga att jag har sålt allt som jag vill bli av med. Skulle jag gå igenom alla mina grejer skulle jag säkert hitta några benlindor eller ett täcke att sälja, men jag skulle inte få ihop en hel hög med grejer.

Och det känns SÅ bra. Från att ha varit en samlare och njutit av att ha massor av grejer har jag övergått till att må dåligt över att ha lådvis med prylar jag inte använder. Det känns som slöseri, Jag har även gjort en rensning i min privata garderob och lagt ut en halv säck med grejer på tradera.

Har man dåligt med pengar är det något jag rekommenderar, snart har jag fått ihop 2000 kr den här veckan genom att sälja saker som inte ens används och jag inte kommer att sakna.

Mina röda JW-byxor såldes idag. Det var inte tänkt men jag fick ett bra bud.. haha!

Tävlingsplanering

Tanken var att årsdebutera den 25/2 i umeå men dom har konstaterat kvarka i veckan så det kanske inte blir av? Annars spelar vädret in lite och hur mycket anmälningar det blir osv, då jag har tänkt ha Lukas på transporten mellan klasserna. Det var lämpliga klasser att årsdebutera i, tänkte starta 90-100cm.
Dock har jag inte lyckats lösa min licens än...... Måste ringa och tjata så mitt tdb-konto börjar fungera igen!

Ställer dom in Umeå får vi debutera i Luleå istället den 10/3!

Berra bus!

Idag fick Berra komma ut och busa! Han drog av sig en framsko häromdagen så Tomas ryckte den andra då han ska sko honom imorgon, så jag fick rida med bara bakskor. Var lite spännande, men han halkade inte en enda gång, det är faktiskt lite imponerande! Vi skrittade mestadels, men travade på en väg som var ganska oplogad, på hemvägen busgalopperade vi lite där också, Berra var pigg och hade jätteroligt! Vi avslutade med att plumsa i lite snö.

Ikväll blir det äntligen hoppning med Lukas som gäller, fy så roligt det ska bli!!!
Fina LG & Berra

Idioter

Har aldrig varit så nära att bli påkörd när jag rider som idag.
Senariot: Jag rider på en 50-väg. Möter en idiot som kör så motorn vrålar och snön sprutar utan en tanke på att lätta på gasen. Jag markerar att det inte är okej genom att rida ut i vägen när bilen är cirka 80-100 meter bort. Gubbj*veln som kör har noll koll på bilen, får sladd och börjar snurra runt, och får väl stopp på bilen mellan 5-10 meter ifrån mig och Lukas, jag hinner vända om och börja rida iväg åt andra hållet då jag var rädd att bli påkörd. Tror ni att gubben tog det lugnare? Nä, han hoppar ur bilen, skriker, hoppar in och varvar sönder bilen när han sladdar iväg så snön sprutar... Vissa skulle inte få ha körkort!!!!! Jag är så arg över att jag inte tog regnummret..

I alla fall så hade jag ridit typ 60 meter från gården när detta hände och var så jävla arg att jag fick planera om ridpasset, tanken var galoppintervaller men jag var så arg att det skulle aldrig ha blivit bra så det blev en vanlig uteritt med lite skänkelvikningar i trav och en lite längre galopp. Lukas var pigg och glad! 


Bara för att Lukas är så söt!MVG till Lukas!

Idag blev det äntligen dressyr i ridhuset på Lukas! Första dagen utan bandagerad fot på över tre veckor också, vilket gick super!

Först började jag att jobba i skritten med serpentiner, öppna/sluta och skänkelvikning tills det var klockrent, sen jobbade jag igenom honom ordentligt i traven, skänkelvikningar och öppna/sluta där också. När jag red lätt så gjorde jag så att jag stod upp två steg när jag bytte varv och sittben istället för att sitta ner ett extra steg. När jag väljer att sitta ner ett steg blir Lukas lite spänd och tappar rytmen lite, men när jag står upp ett extra steg är han fortsatt avslappnad, får tacka Tove som lärde mig det!

Sen gjorde jag samma saker igen, men under nedsittning. Jag tror inte att jag har suttit ner i traven i en sadel på tre månader.. Kan säga att jag studsade omkring en del och det kändes inte bra, men jag måste härda tills jag lärt mig igen, haha! Efter det så övergick vi till galoppen. Oj så fin han var!! Jättetrevlig i högergaloppen, jag kunde till och med göra en volt tillbaka och ta hela långsidan i förvänd galopp utan att han blev spänd, duktiga häst! Dock så orkade han inte det i vänster galopp och fick lite kortslutning i hjärnan så jag vände bara upp på medellinjen några gånger i vänster galopp så blockeringen släppte.

Jag är TOKNÖJD! Oj, så roligt det var att rida idag!

Imorgon ska jag ut och galopp-"intervalla" igen, så då kanske han inte är galen på onsdagens hoppning om jag har tur!

Galopp!

Red äntligen ett seriöst ridpass utan att känna av min fot, woho!

Red ut på jaktkandaret. Det är inte optimalt då han inte vill slappna av och ta stöd på det i traven, han blir lite hög och spänd. Dock hade vi galopparbete på schemat och ville orka hålla honom hela passet! Gjorde sidoförflyttningar i samtliga gångarter, först i skritten, han fuskade när vi gick åt höger och försökte gå före med rumpan så jobbade med det i både skritten och traven. I traven var han pigg och lite spänd men jobbade helt okej ändå med tanke på bettvalet.

Sen övergick vi till galopp, först en höger, cirka 500-700 meter då jag bara fokuserade på att han skulle vara rak. Sen galopperade jag vänster galopp i 1,5 kilometer cirka med 5-6 avbrott. Först ville jag bara ha honom rak, sen flyttade jag honom åt både höger och vänster på vägen, han blev riktigt trevlig och hamnade ordentligt på bakdelen. Sen började han ställa höger så då fick han galoppera vänsterböjd, jäklar så jobbigt han tyckte det var! Avslutade med en kort, rak galopp. Blev cirka 2-3 gånger så mycket vänster galopp, men det är den han har tappat mest i under våran långa, oplanerade vintervila, så passade på idag att rida igenom honom ordentligt.

Efter vi hade galopperat klart var han sjukt övertaggad och det tog kanske 600 meter i skritt innan han slutade stressa. Böjde igenom honom ordentligt i skritten. 

När vi var hemma igen så strechade jag halsen och ryggen ordentligt och han kändes mjuk och smidig!

Imorgon, då jävlar! Dressyr på ridhuset för första gången på minst 3-4 veckor! 

Rutiner

När det kommer till hästar är rutiner otroligt viktigt för att hästarna ska må bra, det är jag helt övertygad om.

Kommer hästarna ut klockan sju på morgonen så ska dom göra det varje dag. Inte sju en dag, nio en dag, åtta nästa dag. Folk påstår att hästarna inte kan klockan, men tro mig, det GÖR dom. Visst att man har en halvtimme-timme variation mellan dagarna, men att börja variera två timmar? Nej. Det finns alltid giltiga anledningar, till exempel snöstorm eller riktigt ösregn. Men inte vid vanligt "dåligt väder" tycker jag. Det finns ju dom som låter hästarna stå inne om det regnar, vilket jag absolut inte förstår. Skaffa ett ordentligt täcke som inte läcker!

Nu sköter Tomas stallet men våra hästar får komma ut 7-8 på morgonen, får lunch 11-12, eftermiddag 4-5 och kommer in 9-10 på kvällen. Dom kommer aldrig in före åtta om det inte är RIKTIGT skitväder.
Kommer jag till stallet halv elva så är det lugnt i hagarna, kommer jag halv tolv däremot, då talar hästarna direkt om att det är dags för lunch!

Iris stod i ett stall i Bollnäs där jag och en annan tjej delade på utsläppen. Jag släppte ut klockan åtta varje morgon. Den andra tjejen släppte ut när hon vaknade, mellan 9-10 kanske. Klockan åtta står hästarna och väntar på att få komma ut. Får dom vänta i två timmar så är det faktiskt synd om dom, tycker jag. Skulle aldrig kunna ställa mina hästar i ett stall utan rutiner, tror faktiskt att det är bevisat att magsår och magproblem ökar markant om man inte har fasta rutiner. Ju fler måltider per dag desto bättre också.

Ja, det är bland det viktigaste när det kommer till att ha häst. Har man inte rutiner själv är det bättre att ha på lösdrift så hästarna slipper stå och vänta hela tiden.

Rist på lösdrift för några år sedan!

Värt

Letat som en gnu efter ett eget bett till Lukas, då det jag använder har jag lånat av Cillen. Bettet kostar cirka 500 kr nytt. Har hittat det på en fransk sida. Bettet går på 450 svenska kr. Frakten? 400 svenska. Kändes inte så värt att punga ut 950 kr för ett bett som kostar 500 kr. KRÄKS.

Skulle någon vilja beställa något från denna sida, säg till så delar vi frakt! (sannolikheten för det känns ungefär minus tio miljoner.) http://www.equi-services.fr Dom har veredus, eskadron, dyón, proffesional choice, soft up, horseware med mera. 

För att göra det jävligare hittade jag hoppgjorden jag är sugen på för 400 kr mindre än i sverige, dock i FEL FÄRG. Haha. Där hade jag tjänat in frakten.. Får försöka maila dom på engelska, hoppas dom fattar och se om det går att få in gjorden, spara bettet till dess och SEN köpa det till sverige? 

Jaja, en positiv sak är att jag KANSKE, kanske får jobba lite i veckan. Vore askul! Och ja, jag behöver pengar sjukt mycket. Har lagt ut en massa kläder och skit på tradera så jag kan betala stallhyran nästa månad. Bra där!

http://www.tradera.com/auktioner/unafraid
Bland annat dessa till salu!

V75-starten!

Berra var hur fin som helst och låg 2a utvändigt hela loppet. Tyvärr tröttnade hästen framför och drog berra nästan sist, synd då berra hade krafter kvar! Men fin häst!


På väg!

Snart är vi i Umeå, en bit på vägen i alla fall! Jag åker dock med en konkurrent, rymdes inte i våran bil, haha!

Klockan 18.00 på TV4 är det sammandrag, berra startar i avdelning fem, så kolla på det!


Taggad!

Nu är taggen tillbaka! Imorgon blir det ingen ridning, far ju som sagt på V75 med berra!

Men sen så! Söndag ska jag ut och galoppintervalla för första gången på fantastiskt länge.

Måndag ska jag in på ridhuset för dressyr! Kanske får iris också följa?

Onsdag är det första hoppningen sen slutet av oktober! Kul som fasen ska det bli!


Sadelgjord?

I år ska jag förbättra min tävlingsgarderob med två saker. En ny kavaj och en hoppgjord. 
Kavaj är jag rätt säker på, jag vill verkligen ha en kingsland! Men jag ska prova först och Royal säljer tragiskt nog inte längre kingsland så vi får se när jag får möjlighet.

Den andra saken jag ska köpa är en ny hoppgjord. Då tänkte jag höra om det är någon som har något tips! Finns det någon speciell gjord med någon bra egenskap? Jag vill inte lägga ut mer än 2000-2500 kr. Om det inte är något speciellt som faller mig i smaken så tycker jag att HV polos gjord som finns på tophorse.se är riktigt läcker!


Jämförelsebild på Lukas

Det här var i somras, när han hade blivit lite tjockare. I våras kunde man räkna revbenen..
Och idag! Kassa bilder, men jag ser i alla fall en stor skillnad.

Videoblogg

Blev ett kortare dressyrpass på ridbanan i cirka 1dm nysnö. Lukas blev riktigt avslappnad i både skritten och till slut också i traven. På grund av att det var lite ojämt under nysnön skippade jag galoppen och släppte lös honom istället. Idag blev det inga bockningar, vilket borde tyda på att han är lite mer rastad nu än sist.

Mer intervju

Förutom förstasidan så fick Berra en till helsida!

Stolt!

Ja, hur roligt är inte det här!? Förstasidan och en HEL sida i tidningen!? :D
Iris fick också vara med på ett hörn, haha!


TORSDAG

Igår kväll var jag och Johanna ute på en lite lugnare tur. Jag red Berra och Johanna Gulden. Vi skrittade mest och red genom byn hem. Berra lekte hund och hade mulen i backen, även när vi travade.. Han är så söt så!

Idag var jag i stan på förmiddagen och har äntligen en broddnyckel med spärrskaft! Skulle ha skaffat den i typ november egentligen, men bättre sent än aldrig!

Kom hem ganska nyss, jag och Frida red samma sväng som igår, dock jag på Lukas och hon på Iris. Jag tror ärligt att balansen sitter i fotleden, måste jogga en stund innan jag hittar balansen. Lukas var dock riktigt avslappnad och fin, duktig häst! Vi galopperade en bit också, och jäklar vad häst jag fick i handen, JÄTTEKUL sa Lukas! Men helt ärligt så kan det vara 2-3 månader sen underlaget tillät galopp ute så han är ursäktad!

Imorgon tror jag det blir banan för lite dressyr om det inte fortsätter vräka ner allt för mycket snö!

4 månader tidigare: Vild mustang


Fem timmar

Idag har Lukas fått vara ute i fem timmar! Klockan nio var risslan fastspänd och vi begav oss till Dag där han spände på Rist och sen for vi till Dags skogsskifte. Det tog 45 minuter att köra dit. Lukas var pigg men inte överdrivet, så vi joggade kanske halvvägs. Väl på plats var Lukas först ut att arbeta. Vi drog fram ett litet timmerlass, dock var han lite stressad och jobbade inte ordentligt, så istället för att dra fram ett lass till körde vi några varv med bara stöttingen och till slut så lugnade han ner sig. Då tog vi en fikapaus innan vi jobbade med Rist istället, han fick dra fram tre lass, inte så stora men större än Lukas lass i alla fall.

Sen åt vi lunch och körde hem. Lukas var PIGG på hemvägen och ville inte lyssna på mina förhållningar, så jag fick ta tag i honom rejält några gånger. 
Fikapaus!

Lukas frös och fick låna min filt.


Dag & Rist

TISDAG

Börjar med att uttrycka mitt ursinne mot arbetsförmedlingen som slarvat med papper och vägrar erkänna det så jag blir utan tre dagar a-kassa.....
Något annat som är störande är att skomakaren hade inte gjort klart mina grejer som skulle vara klara idag. Han hade typ glömt dom...
En annan grej är störande också. Akassan är segast i världen och jag kommer nog aldrig få mina pengar.
Osv.

I alla fall så fick Lukas vila idag och Iris fick gå ett kortare dressyrpass på banan. Det gick lite bättre att rida Iris än Lukas faktiskt, kan bero på att Iris har en dressyrsadel. I alla fall så hade jag inte några större krav, hon gick i form och gick framåt i samtliga gångarter, fina häst! Hon är lite mer lättriden än Lukas så jag kunde fokusera på att få bra takt och balans. Jag låter som en nybörjare men det bjuder jag på, haha!

Imorgon ska jag till skogen med Lukas, Dag & Rist! Ska bli spännande, hoppas att det inte är kallare än -10 bara, för då ställer vi in!

Iris i skogen, mys!

Mitt bett

Har fått några frågor om vad jag rider Lukas på för bett och hur det fungerar. Det är ett baucher half-cheek. Det fungerar som ett pelham med tygeln i den stora ringen. Lite hävstångseffekt och något skarpare än ett vanligt tredelat.

Lukas har en tendens att bli lite väl stark i galoppen så då fungerar detta bett bra på honom. När han är riktigt välriden går han lika brapå ett vanligt tredelat.

Jag har dock bara lånat bettet och har ett helvete att få tag på ett eget av det märke jag vill ha, HG. Men jag jobbar på det.


Ridning!

Idag har jag faktiskt ridit på riktigt!

Jag klädde på Lukas och skrittade till ridbanan, det kändes ganska okej att ha foten i stigbygeln, dock hade jag ett hål längre läder på min skadade högersida för att avlasta lite. Väl på ridbanan skrittade jag en del då han gärna vill gå superfort, men det tog inte lång tid innan han var lugn och fin. Ganska snabbt insåg jag att jag hade trätt på gramanen lite skumt så den fick hänga som prydnad idag, haha.

När vi travade så fick jag vara lite försiktig, gjorde lite ont i foten, så jag koncentrerade mig mest på att hålla balansen, Lukas skötte sig fint. Provade också galoppera lite. I högergaloppen var han riktigt trevlig! I vänstergaloppen har han som sagt tappat en del, men han skötte sig helt okej där också. Avsaktningarna var dock inte bekväma för min fot, resten gick dock bra! Så nu ska jag komma igång och försöka hitta rytm och balans igen, nu är ridbanan helt okej att rida på, så nu ska vi börja träna och komma tillbaka till toppformen! (Där hoppas jag att vi är i slutet av april, då ridbanan har varit framtinad några veckor och man inte behöver fjorton lager kläder när man ska rida!)

När vi hade ridit en stund hittade jag för övrigt nästa fel, jag hade nosgrimman på utsidan av ena sidostycket. Dock har jag den så löst spänd att jag inte orkade göra något åt det, Lukas var lika fin ändå, haha!

Sen i stallet så var jag lite pedantisk och mockade supernoga, så nu är det fint kan jag lova!
Bra där.

Rackarns

Nu har jag varvat My horse. Vad ska jag nu göra på kvällarna?


Jag dör, så spännande!!!!

WOOP WOOP! Vi har kanske inte en chans, men HUR KUL SKA DET INTE BLI!? :D Se på tv på lördag ;D


Tove & Lukas idag!

Det är i princip första riktiga dressyrpasset på 3 månader! Han har tappat massor på vänstergaloppen.. Men det tar vi igen i vår!


Helgen

Helgen har varit fullt ös. I lördags tittade jag på hoppkurser halva dagen och sen kikade jag på när Tove red Lukas och sen avslutade med att fara på fest och hängda lite på kvällen.

Idag så kikade jag lite mer på hoppkurs och sen for jag hem några timmar innan jag for tillbaka till SRK för anläggningskortsmöte. Den bästa nyheten var att klubben bjöd på hela licensen! Så cirka 700 kr jag slipper lägga ut, det blir en halv tävling extra om jag har tur! När tävlingsdebuten blir i år är dock lite oklart. Sen hängde jag på SRK i flera timmar och kikade på lite mera hoppning.

Just det ja! När jag var hemma så red jag faktiskt en sväng.. Inte på mina hästar dock, vi var förbi i ett annat stall där Karina hade problem med Tyri, ett 11-årigt kallblod som är en riktig tjurskalle och har insett att stegra är en fantastisk protest.. Han har stegrat så karina flygit av och senast i torsdags stegrade han över på travet.. Ingen koll över huvud taget alltså. Karina fick honom inte av gården, han bara skjöt ut bogen och svängde runt stallet. Så jag koppade upp med ett spö i handen. Jag höll i fel ända så jag hade handtaget nedåt. När han skjöt ut bogen petade jag på bogen med spöet och hangick rakt fram. När han lättade fram slog jag honom lite lätt i ansiktet för att få honom på andra tankar. Han gav sig hyfsat fort faktiskt och karina hoppade upp med ett spö i varje hand för att kunna reglera bogarna och tog sig ut från gården.

Kort filmsnutt när jag precis satt upp, hade lite långa tyglar, men ni ser hur lätt han är i framdelen, han lättade en del senare också. Synd att Tove inte filmade mera!

Förresten är det vettigt att vara kaxig och rida en bråkstake då jag behövde hjälp ner från hästen sen för att jag inte vågar landa på högerfoten.. haha!

???

Fick en kommentar utan uppgifter. Svar ja, skicka mig dina kontaktuppgifter!


Iris ♥

Det är tur att Iris var världens finaste idag.

For ut och körde tung-speedcart i skitvädret. - 4 grader, liiite snöande men rejäl blåst. Klädde mig som att det var -15 grader så det var bara mysigt! Dessutom var Iris riktigt fin. Hon är normalt rejält vänsterställd när man kör men jag pillade lite i högertömmen och bitvis gick hon i form i vagn! För att vara Iris hör det inte till vanligheterna direkt! 

På rakbanan och i backen efter tog hon i för kung och fosterland, oj så roligt hon hade! På hemvägen fick hon springa lite fortare på rakbanan med tokspetsade öron! Hon har en suverän klippning då hon inte alls var svettig när vi kom hem och jag antar att hon inte frös när det blåste som mest heller. Dock är det inte så snyggt, haha!

negativ

Just nu ser jag inte fram emot någonting, kunna rida igen, träningar, tävlingar, ja framtiden. Fyfan så less jag är på allt.

Ska inte ens bli kul att fara ut och köra om ett tag.

Livet suger just nu, bara så ni vet.

TILL SALU - Pannband

Svart stl full, 120 kr inklusive frakt.

Tips mot mugg

Här i norr är inte detta så aktuellt just nu då vi har torr och fin snö överallt, men tänkte ändå lägga in tipset då jag har förstått att många söderut har problem just nu!

Lukas fick mugg förra vintern(!) som utvecklades efter att han fick ett litet sår. Det här fungerade klockrent för mig.

det som funkade för mig (köps på apotek) SALYVASE(för hudåtkommor på människor) & Microcid.(mot svinkoppor)
Kladda på ORDENTLIGT med salyvase(finns förresten två styrkor, jag använde den starkare) på kvällen och linda benen ända ner till hoven.
På morgonen torkar man bort allt klass och gnuggar bort skorporna(lossnade bäst av att gnugga bort det faktiskt). Och sen gnuggar man in microcid ordentligt.
Man ska inte tvätta någonting med vatten då fukt gör det hela värre. Provade massa småsaker innan detta men det här fungerade faktiskt klockrent!

Gå på apoteket och köp; SALYVASE(för hudåtkommor på människor) & MICROCID.(mot svinkoppor)

På kvällen innan man ställer in hästen sk du kladda på ORDENTLIGT med salyvase(finns förresten två styrkor, jag använde den starkare) och linda benen ända ner till hoven.
På morgonen torkar man bort allt klass och gnuggar bort skorporna(lossnade bäst av att gnugga bort det faktiskt). Och sen gnuggar man in microcid ordentligt. Ut i hagen hela dagen. En fördel är om hästen får stå torrt självklart. I värsta fall, gör en sjukhage på ett torrt ställe och kör in sand eller spån. Dom får INTE bli blöta!

Man ska inte tvätta någonting med vatten då fukt gör det hela värre. Provade massa småsaker innan detta men det här fungerade faktiskt klockrent!


Snokremmar

Jag har säkert tio snokremmar hängandes i stallet, betydligt fler än antal träns i alla fall. Som jag aldrig använder. Nu har dom dock kommit till användning! I min loksele har en rem gått sönder och är hos skomakaren så jag har ersatt den med tre snokremmar istället. Funkar i krig!

TORSDAG

Jag är småless på att vara halt. Men det blir långsamt bättre. Nu tar det inte 400 år att hämta hästarna i hagarna längre, bara nästan. Har kanske 80-100 meter till hagen då jag ska ge Iris och Berra hö. Det är alltså minst 150 meter fram och tillbaka. Idag tog jag bilen. DET TAR JU SÅ SATANS LÅNG TID ATT GÅ. Iris kan ju svälta ihjäl. Enligt henne i alla fall.

Jag styrde dock upp min dag lite idag. Var i stallet före tio för första gången på flera veckor. Så jag plockade in Lukas och for ut och körde fram+ bakstötting i djupsnön på en lägda. Han var pigg och började trava. Jag hade tänkt att han skulle inse sitt misstag och sakta av själv till slut. Efter tre varv på lägdan insåg jag att han inte var så smart och sa åt honom att skritta igen. Han var hyfsat anfådd, men han får skylla sig själv, korkskalle! Skrittade några varv och for sen hem, tänkte att han bara skulle få rasta av sig lite, han ska nämligen bli riden tre dagar i rad, lina rider imorgon och sen har jag anlitat Tove i helgen! Jag ska hålla tummarna för att jag kan rida på måndag...

Sen skoddes Iris också, så nu är hon välbroddad och har sulor fram! Imorgon ska jag ut och köra henne en sväng. Hon kommer vara HOTHOT, det blir spännande. Ska ta den rejälare vagnen då det kan komma ett bakben om jag håller i henne när hon kokar över nämligen, hehe. Sen får vi se om jag rider henne barbacka i helgen kanske? Det borde gå med min fot så länge jag inte faller av, då kommer jag dö av smärta säger jag bara.

I helgen ska jag också TITTA på hoppkursen jag egentligen skulle vara med på. Jag kommer vara en riktig bitterfitta känner jag. Kan inte jag så ska jag då INTE glädjas åt någon annan! (sagt med viss ironi).

Får ladda om till nästa kurs istället. Den lilla sväng jag red Lukas igår kändes han faktiskt mjuk och fin så får han bara några rejälare pass så borde det kunna gå hyfsat ändå. Nu har vi ju faktiskt en bra ridbana här hemma!
TRAVA bommar är vi kickass på, i swear.

Galning

Jag provade rida idag, för första gången på två veckor! Det gick inte. Red kanske 20 minuter innan jag gav upp. Lukas var dock jättetrevlig i både skritt och trav. i traven höll jag dock i mig och red bara med tyglarna, trots det var han fin. Jag tror att han har saknat ridbanan. Så när jag hade gett upp hoppade jag av, plockade av tyglarna och smackade lite. Lukas uppskattade det kan jag säga!
Jag vill kunna rida min hääääääst.

HAHAHAHAHAHAHA <3


Jag dör!


Smörjning

1. Pullarnosgrimma stl cob. Någon som vill köpa?
2. Pullarträns från hööks med Glen Gordon-pannband. Lukas tävlingsträns. Lite trist läderkvalité men det är hur svårt som helst att hitta snygga pullarträns!
3. Iris hoppträns. Ihopplock från hööks, billigträns som jag själv blingat med swarowskipärlor, med swarowskipannband.
4. Berras tävlingshuvudlag, det var riktigt jävligt att smörja då jag inte riktigt ville plocka isär det eftersom det är många remmar och hål att hålla reda på. Till nästa start sätter jag nog dit en röd käk, kommer bli så snyggt! ;D

Lite större bild på mitt egetblingade träns. har blivit helt manisk på att snurra ihop tränsen, vilket är snyggt och praktiskt i sadelkammaren.

TISDAG

Idag började jag dagen med att fara till stan och klippa och fäga håret, det var verkligen på tiden! Tror att jag klippte mig sist före sommaren. Och jag blev riktigt nöjd, fick behålla ganska mycket längd, så nu har jag äntligen långt hår som inte är risigt, haha!När jag kom hem så for jag till stallet, där hade Tomas och Johanna fixat allt redan! Toppen! Sen hjälpte jag ut tomas med Berra och framstöttingen. Han var riktigt duktig, stod och kikade när han plumsade djupsnö.

Klockan åtta ska jag till stallet igen, då ska min medryttare rida Iris en sväng på ridbanan. Jag tror jag håller mig på marken. Lukas ska få ridas en sväng imorgon på ridbanan om jag får mig upp. Han skulle dock behöva ARBETAS ordentligt, om någon är sugen är det bara att komma förbi!

MÅNDAG

Gissa vad jag och Lukas har gjort idag? Hemskt ovanligt, kört rissla. Lukas ville gärna explodera, han är så pigg, så pigg! Imorgon ska jag dock rida! Även om det blir skrittarbete barbacka, upp på ryggen ska jag! 

Fast först så ska jag till stan och äntligen klippa och färga håret! Börjar vara 8-9 månader sen skulle jag gissa!

Sen så har jag faktiskt varit lite produktiv idag. Plockade hem lite träns och tvättade och smorde otroligt noga. Kokade till och med betten! Höll säkert på i två timmar med tre träns. Har tre till som får bli morgondagens projekt.

När jag tvättar och smörjer använder jag effaxs produkter, som jag tycker att fungerar riktigt bra. dessutom luktar dom gott, så effax rekommenderar jag varmt!

Träns nummer 1: Dyón working collection med swarowskipannband. Jag var dock tvungen att köpa storlek cob och ändå ha käkremmen på innersta hålet, jättekonstiga storlekar. Dessutom är läderkvalitén värdelös om man räknar med att tränset kostat 1200 kr. På flera ställen har den svarta färgen försvunnit och det ser slitet ut. Köpte det här tränset i somras.

Träns nummer 2: Treadstone. Nosgrimman befinner sig hos skomakaren då den var enorm, även på dom innersta hålen så var den för stor för själva tränset, väldigt skumt. Kostade cirka 700 kr och jag älskar läderkvalitén för det priset. Ganska nytt, har bara haft det i 1-2 månader. Finns matchande martingal som är sååå snygg.

Träns nummer 3: Schockemöhle New Caste, pris 1500 kr. Jag ÄLSKAR det här tränset. Kvalitén är fantastisk, har använd det i cirka 3-4 månader och det är fortfarande helt i nyskick. Love!

Sen har vi gramanen som också fick sig en omgång.

Bra dag!

Idag har jag haft en bra dag för första gången på länge!

Började med att köra stötting med Berra i djupsnön. HUR UNDERBART som helst! Och Berra fick jobba ordentligt, han skötte sig klockrent idag igen, trots att skaklarna tog emot benen och det gick otroligt tungt. Jag blev riktigt imponerad.

Sen dök Frida upp. Hon ska eventuellt bli medryttare på Iris så vi for ut en sväng. Jag körde Lukas i risslan. Oj så pigg han är...! Han skulle må bra av att få galoppera lite kan jag säga. I alla fall så hade Iris superkul, testade lite men det hör till. Hon tyckte i alla fall att det var superkul att komma ut och få röra på sig. och jag lovar att jag blev ridsugen när jag såg på. Jag har inte ridit på tio dagar! Jag hoppas att jag kan rida på tisdag-onsdag. Måste först få på mig mina kängor. Just nu använder jag pappas powerboots, storlek typ 45-46 på högerfoten då jag inte får på mig något annat. Fungerar nog dåligt att rida i skulle jag tro, haha!

Imorgon antar jag att det blir rissla för Lukas igen. Undrar när han kommer att explodera? ;D

Iris med stöttingen för några år sen.

LÖRDAG

Alltså igår. For på akuten för jag var röd i ögat och hade lite ont i det och ögonmottagningen inte är öppen förrän på måndag. Jag var där runt sex. Väntade en evighet och fick veta 21.20 att jag skulle behöva åka till Umeå för dom hade ingen kompetent personal i Skellefteå. Hur fan skulle jag få mig dit? Hade precis börjat köra lite bil, dock inte helt lätt då foten fortfarande gör ont. Så klockan tio satt jag i en taxi mot umeå. Som tur var fick jag betala 160 kr tur och retur. Väl i umeå gick det rätt fort, dom såg inget jättekonstigt utan gissade på virusinfektion och jag fick en salva med mig hem. Halv tre låg jag i sängen igen.
Fick en månads linsförbud... Jag tål inte ha glasögon så det blir kul. Men nu har jag då bestämt att i slutet av januari ska jag fara till Lule och bedömma om jag kan göra en laseroperation.

Idag sov jag halva dagen innan jag for till stallet. Jag körde en sväng med Berra i djupsnön med fram. och bakstötting. Så fantastiskt underbart! Duktiga Berra, han gjorde det fantastiskt bra! Kallblod är födda till att dra stötting måste jag faktiskt säga! Imorgon ska vi en lite längre vända, jag längtar! 30-40 cm pudersnö.. Så fort jag kan rida ska jag ut och galoppera i det kan jag lova!
Lukas idag. Han gillar sitt 400 g amigotäcke med hals!

Ballt liv

Åkte till akuten med mitt öga. Dom skickar mig till umeå, 15 mil!!!!!! Klockan är halv elva.... Fick dock sjuktransport iaf. Älskar mitt liv.


Skellefteåtravets årskrönika - Kallblod

De kallblod som satte Skelleftetravet på sverigekartan under 2011 var utan tvekan de tre
sjuåringarna Farmfurir, Gräft Berra och Prins Tabac som tillsammans under året sprang in
över en miljon! Farmfurir går från klarhet till klarhet. 2011 var det bara omöjlige Hallsta Lotus, av alla äldre kallblod i landet, som lyckades tjäna mer pengar än den lille grå krigaren
med det enorma hjärtat. Farmfurirs årssaldo landade på 749.500 kr. Han har också under det
gångna året utvecklat sin snabbhet och än har vi nog inte sett botten i honom. Årets höjdpunkt
var enligt tränare Gustafsson V75-segern i Boden, dock tycker jag att Guldtäcket på Dannero
smäller högre och eftersom detta är min krönika, så får det bli Guldtäcket. Gräft Berra har i
och för sig ”bara” vunnit två lopp, men han har varit på pengar i 17 av 21 starter, ofta i
dubbelcupssammanhang, och det har lett till att ägare Åhman har kunnat inkassera precis över
200.000.
"...De kallblod som satte Skelleftetravet på sverigekartan under 2011 var utan tvekan de tre sjuåringarna Farmfurir, Gräft Berra och Prins Tabac som tillsammans under året sprang in över en miljon! (...) Gräft Berra har i och för sig ”bara” vunnit två lopp, men han har varit på pengar i 17 av 21 starter, ofta i dubbelcupssammanhang, och det har lett till att ägare Åhman har kunnat inkassera precis över 200.000."

Mer sexigt

Det här är foten på en människa som aldrig får blåmärken. Föll ju i trappen tidigare i veckan och hade ont överallt. Trots det, inte det minsta blåmärke! Jag har något att skryta med iaf..


Suck

Jag har inte tur. Jag har fått tillbaka min ögoninflammation. Som att det inte jävlas tillräckligt?

Fick börja dagen med att skotta ut bilen i 20 minuter. Går fantastiskt när man knappt kan gå.

Sen blev det stallet och skotta fram risslan också.. Sen for jag och Johanna ut och körde en sväng. Lukas var pigg och glad! Blir en del körning tills min fot fungerar igen. Tur att jag har hästar som går att köra!


Min blogg är så spännande

Jag har så mycket att skriva om. 

Igår gick jag i alla fall från att vara blockhalt till att kunna stödja på foten lite. Idag kunde jag gå lite! Sakta men säkert tog jag mig framåt hemma så jag for till stallet en sväng!

Mockade en box och gjorde hö och kraftfoder till mina hästar. Det tog nog minst 45 minuter, haha!

Sen for jag hem och var hemma en stund innan plogbilen kom och gjorde värsta drivan bakom min bil.. Så med stukad fot fick jag ut och skotta. Inte speciellt kul direkt! Men det gick.

Imorgon blir det en sväng till stan med Johanna, måste köpa nya skor och lite brodd.

På torsdag har jag bestämt att jag ska köra Lukas med risslan, det ska bli otroligt mysigt!

Bra jobbat!

Fixade det här med en stukad fot!


Sexigt

You like it


Januarimål

IRIS
- En medryttare ska provrida
- I övrigt bara jobba på grunder, framåtbjudning osv.
LUKAS
- Så fort jag kan gå igen ska Lukas komma igång ordentligt! Ridhuset 1-2 gånger i veckan!
- Hoppträna! Har en helgträning och en kvällsträning inbokad.
- Dressyra mera! Vill få Lukas mer avspänd och att han ska vänta mer på mig, inte bara springa på.
- Galoppera mera! Galoppen håller på att bli bättre men ännu bättre kan vi!


Utvärdering decembermål

Skriver upp förra månadens mål och utvärderar i kursiv stil!

IRIS

- Hon ska rakas när jag kommer hem från utlandet, en eventuell medrytatre ska provrida. Hon är rakad, en medryttare har provat, har en annan på g.
- Beroende på underlag får vi se vad hon får göra. Främst uteritter om det går. Hon har mest chillat och haft vintervila.
- När jag rider dressyr ska fokus ligga på att hon bjuder framåt och VILL jobba. Ska ha ett spö med som hjälp. (då hon respekterar spöet så bra att man inte ens behöver använda det) Ridit ett seriöst dressyrpass och hon skötte sig fnt, gick framåt bra!
LUKAS
- Boka in ett equiterapeutbesök och se vad som säjs. Förhoppningsvis få börja rida i sadel igen.. Klart!
- Eventuellt raka honom.. Gjort!
- Två klubbhoppningar är inbokade. Poänghoppning 1m på SRK och KM på KDRF(då jag tävlar för dom året ut). Dock är höjden 90 cm men det är stilbedömning i omhoppningen så det skadar inte att prova. Skippade KDRF men var med på SRK.
- Dressyra mera! Vill få Lukas mer avspänd och att han ska vänta mer på mig, inte bara springa på. Underlaget har svikit så det har mest blivit skritt ute.
- Galoppera mera! Galoppen håller på att bli bättre men ännu bättre kan vi! Om jag får rida i sadel vill jag rida en lektion eller liknande. Samma här om underlaget.

Årsresumé 2011

Januari
Jadu, hände nog inte mycket här. Var iväg på en hoppkurs med Lukas som jag då var riktigt nöjd med, men som jag nu tycker såg förjävligt ut, vilket tyder på lite utveckling i alla fall!
Iris var under igångsättning, tror jag började trava henne lite första gången efter hon skadade sig i juni 2010.

Februari
Markarbetade Lukas lite på banan, lämnade in sadeln på omstoppning och red i westernsadel, så det var inte så seriös ridning. Berra fick också hoppa studs en gång och imponerade! Det var typ -25 grader hela januari och februari också. Burr!
Iris fortsattes sättas igång, med lite galoppinslag!

Mars
Red en hoppkurs i dressyrsadel på lukas. Inte min bästa ide! Lukas fuskade hemskt mycket och bröt av tillö trav så fort han fick chansen mellan hindren.  Var också en sväng till en klinik i finland med två hästar. Alldeles själv! Lite spännande faktiskt!
Berra fick vinna lopp också, duktiga killen!
Jag red Iris mer seriöst i alla gångarter och det kändes helt okej, vi avslutade dock månaden med att gå omkull på ridbanan. 
April
Iris fick hoppa några gånger, jag vet inte vem som hade roligast, hon eller jag?! Dessutom hoppade jag Lukas en hel del ute när banorna tinat fram! Hoppade bana på 1m och kommer ihåg att det var så högt och så spännande att hoppa kombination! Fort gick det och eftergift existerade inte.
Jag red lite dressyr på Berra och han var superduktig!

Maj
Månaden började bra med årets första träningstävling! Iris fick hoppa 60 cm utom tävlan och hade så roligt, jag vara bara lycklig över att hon var frisk och hade kul! Med Lukas hoppade jag 80 + 90 cm men jag glömde vägen och sånt, Lukas hade rally och tyckte det var roligt, haha!
Hoppade bana med Lukas hemma en dag på 100-110 och hoppade enkelhinder på 130cm! Han var riktigt fin den dagen!
Startade också min första lokala tävling på Lukas, 95 + 105 cm. Tappade stigbyglarna i omhoppningen i första klassen och gjorde halt, la en volt och red vidare, men felfri på hinder! I 105 så rev vi ett hinder och jag glömde vägen och insåg det för sent så vi stoppade på sista hindret, helt klart godkänt!
Jag red också någon dressyrlektion och det gick riktigt bra, Lukas var avslappnad och fin.
Jag och några till ordnade en hopptävling på torpet, vilket jag aldrig gör om igen.. Vi var 3-4 stycken som kämpade och ungefär lika många som motarbetade allt vi gjorde. Dock var Iris en stjärna och vann 70+80 cm. Lukas var 2a i 80 cm och rev en bom i 90 cm.
Träningstävling på KDRF, Iris var galen i 70 cm men vi vann 80 cm! Lukas vann 90 cm och rev ett hinder i 100 cm.
Tävlade Lukas lokalt igen, 95 + 100 cm. Trea i 95 cm, rev ett hinde ri omhoppningen på 100 cm, men hade snabbast tid! Här började det klicka lite bättre trots att det fortfarande gick lite fort och lite flängit.
Juni
Hopptränade med Cissi på Srk, hoppade bana på 110 första gången, jag var så lycklig! 
Tävlade lokalt med Iris och nollade både 80+90 cm! red div3 95 cm med Lukas och vann induviduellt och laget vann också! Red en fruktansvärt dålig väg i omhoppningen på 100 cm och fick ett stopp.
Sen tävlade vi vårat första meeting i vännäs, vann första klassen, 100 cm! Debuterade 110 cm och tog oss till omhoppning där vi dock stoppade 2 gånger och petade ett hinder. Dagen efter nollade vi 95 cm och hade ett stopp i omhoppningen.
Sen var det betessläpp också!
Gick omkull med Lukas när jag red dressyr.
Juli
Började månaden med att vinna 95 cm och vara TVÅA i våran andra 110 cm i norrskenet!
Jag och berra ledde defileringarna på Skellefteåtravet, sjukt roligt!
Gick omkull med Iris när jag red dressyr och rev upp hela armen rejält. Inte kul. tredje gången 2011..
Simmade några gånger med hästarna! Kom fram till att Iris var någon talanglös och sjönk som en sten, haha!
Hopptränade i Bergsbyn, gick inte så bra men hade sjukt roligt!
Red meeting i vindeln, underlaget var under all kritik och det föll några bommar men överlag var det helt okej!
Augusti
Lukas fick stå några veckor i bergsbyn, Cissi var hästvakt då jag var i luleå och jobbade och sen fick han vara kvar ett tag till efter det.
Sen var det dags för vännäsmeeting, 3-dagars!
Vi var 2a och 3a i 1 m och red sen 110, ett miniderby med 8 fel, men ojh så kul det var! Red en 110 cm med en rivning sista dagen.
Berra vann lopp igen!
September
Lukas var halt, vilket visade sig vara en muskelbristning.
Så Iris fick tävla lite, först meeting i Umeå på SURF, 90 +95 cm, totalt oförberredda och två rivningar i bägge klasserna, men jag var helnöjd ändå!
Sen blev det 80 + 90 cm på SRK och ett pet i varje klass, fortfarande väldigt nöjd med henne! 
Iris fortsatte imponera i dressyrarbetet också och jag var så nöjd!
Startade 80 cm inomhus med 1 rivning i arvidsjaur.
Oktober
Jag hade haft Lukas i ett år och provade ut en ny sadel, det blev en Lippo Fazzino, en sadel jag är jättenöjd med!
Fixade även underlaget i Lukas hage, körde in några lass sand och det blev sjukt bra! En höhäck fixade vi också!
Red ett dressyrpass på Berra och han var sjukt duktig!
Iris rakades då hon tappade all sin päls(något hormontjoller tror jag). Vi skaffade Slow-feeding nät till Berra och Iris hage, vilket fungerade fantastiskt bra!
Meeting i Luleå med Iris, 90, 95 + 100 cm. Debuterade en meter och petade några hinder i varje klass, men iris skötte sig riktigt bra!
Lukas startade också en tävling, 100 +100 cm på SRK. Första klassen vann vi med flera sekunder till godo och jag var SÅ lycklig! Andra klassen hade vi ett pet i.
Lukas fick sadelförbud på grund av att han var snemusklad och jag red i barbackagjord.
November
Körde Lukas hemskt mycket med lastvagn, mängder av skritt blev det.
For till ridhuset med Berra som skötte sig över förväntan.
Hände otroligt lite denna månad.

December
For en vecka utomlands!
Var med på glögghoppet med Lukas, han var galen, haha!
var iväg några gånger med Lukas till ridhuset och han skötte sig bra. Equiterapeuten gav tummen upp och vi fick börja rida med sadel igen!
Berra startade tre gånger och var tvåa alla gånger! Avslutade tävlingsåret med att tjäna över 200 000 kr och kvalificera sig till v75-final!
Jag var förkyld, hade ögoninflammation och stukade foten.

Gott nytt år?

Jag hoppar runt på kryckor och kan inte gå, vilket resulterar i att jag har träningsvärk i hela kroppen. Det första jag gjorde idag var att försöka hoppa upp för trappen med kryckor. Tog mig nästan hela vägen upp innan jag föll raklång bakåt.

GOTT NYTT ÅR..........

Här mådde jag också som en prinsessa. Inte.

RSS 2.0