Nytt bett!

Idag klev jag upp tidigt, släptpe ut odjuren och for på SRK och jobbade som funktionär på deras ponny-hopptävlingar. När dagen där var slut så for jag till stallet. Jag var absolut inte sugen på att rida, men kände att jag var tvungen då det gått så otroligt dåligt dom två senaste dagarna. Jag kände mig inte alls fräsh i höfterna och la undan alla planer på ett seriöst ridpass. Jag köpte ett begagnat rakt bett idag på tävlingen och red med det och graman.

Mina förväntningar var noll på det nya bettet, reservplanen var att jobba i skritt. I alla fall så var han riktigt fin på det raka bettet! I skritten och traven jobbade han suveränt, lugnt och stadigt! Vi gjord emycket öppna/sluta, skänkelvikningar och så vidare. Högergaloppen var dessutom helt okej. I vänstergaloppen krängde han lite och gled iväg och försökte öka, så jag galopperade bara något varv på volten innan jag beslutade mig för att strunta i den, då jag ville få en bra känsla idag. När jag sen kunde trava hem på helt långa tyglar så var jag ruskigt nöjd, fina Lukas!

Sjukt värt 50 kr!

Suck.

Tänkte rida Lukas före lunch, men jag frös och var otaggad så jag gjorde det efter lunch istället. Dock gick det så jävla dåligt. Snäppet bätte än igår men det gick sjukt värdelöst i vänster varv. 

Sen så har jag varit ute och sprungit för tredje gången, denna vecka dessutom! Jag blev sjukt besviken då jag sprang andra gången, då jag sprang på exakt samma tid. Idag var jag dock en minut snabbare, woop woop!

Sen skulle jag ha byggt bana på SRK inför ponnytävlingarna i helgen, vilket jag totalt glömt. Jävla skit. Imorgon ska jag upp tidigt, ut med hästarna och sen jobba på ponnytävlingarna hela dagen.

TORSDAG

Jag somnade halv nio igår kväll och sov i tolv timmar. Det behövde jag verkligen!

Jag började dagen med att fara ut och köra Berra.  Jag började med att fara mot skjutbanan, men den vägen var helt värdelös, is/slask blandat med mindre sjöar. Så vi vände och körde sex stycken intervaller på rakbanan. Jag tyckte inte jag körde speciellt fort men jag hade på iphonen som mätte hastighet och Berra sprang ner mot 2 minuters-tempo med tung-speedcart. När vi kom hem såg Berra hemskt nöjd ut måste jag säga!

Efter lunch så red jag Lukas på ridbanan och Johanna var med och fotade. Det gick så sjukt dåligt att jag hotade att slå ihjäl Lukas och sen lämna honom på ridbanan för att frysa ihjäl inatt. Inte ens då skärpte han sig. Sjukt irriterande att han inte kan vara fin då vi har en fotograf för första gången sen i november innan banan frös. Det är förresten första gången för i år som vi red på en tinad bana! Hurra! Dock blir det minusgrader igen imorgon, men vi får stå ut tills våren kommer!
Galopp och hopp!

Jag är helt slut.
Det har varit en tung vecka då jag har släppt ut och tagit in hästarna varje dag i cirka en vecka. Jag behöver verkligen sova!

I alla fall så blev det en uteritt med den tokiga damen på förmiddagen. Iris var riktigt fin i traven, lätt i handen och joggade på i samma tempo. Sen var det dags för galoppen! Hon kickade "bara" i fattningen och jag var nöjd. Efter 5-6 galoppsprång fick hon dock syn på något "farligt" och kastade sig och sidan och drog en bockserie. Galning! resten av galoppen kastade hon sig åt sidan 3-4 gånger till. I vanliga fall är hon HELT otittig, så det är solklart vårkänslor som spökar! Traven efter galoppen var också helt okej!

På eftermiddagen blev det ridhus och hoppning tillsammans med Marre och Emma. Lukas var riktigt trevlig idag! Det är så otroligt kul att han faktiskt har börjat hoppa och inte bara tar allt på fart! Jag hoppade en böjd linje några gånger och när jag gjorde rätt så var han riktigt fin! Sen övergick vi till att hoppa en linje med tvåsprångskombination och sen fem galoppsprång till en oxer. Hoppade den åt båda hållen. Luka shoppade riktigt fint över en oxer med vattenmattor under, duktig häst! Vi avslutade med att hoppa allt på 1 meter och jag tycker att Lukas gjorde det riktigt bra, det är bara det att jag skulle kunna rida bättre!

Imorgon ska jag ut och köra Berra och så får vi se vad Lukas får göra!

Utflykt

Idag har halva dagen gått åt med en utflykt med Berra! 

Vi började med att fara till innervik, låna en vanlig vagn och fara ut och springa lite på vägarna. Det tyckte Berra att var hemskt roligt! Det var länge sen han fick sträcka ut lite. 
Sen for vi in och bytte till loksele. Helena assisterade och så satt vi fast honom i pullerten(stor fyrhjulsvagn) och körde en sväng. Jag gick och hade Berra i grimskaft i kanske 150 meter, sen orkade jag inte längre och åkte med. Eller, rättare sagt, så var Berra kolugn och behövde inget sällskap. Så vi körde i kanske 15-20 minuter och var sen mycket nöjda med Berra, duktig kille!

Sen fortsatte äventyret till travet, där Sören skulle sko. Sören körde dock sitt 3-åriga kallblod som hade kolik. Så vi bytte så jag körde och Sören skodde Berra. Vi joggade bara på i skogen. När vi körde klart så lastade jag, (han hade bara åkt finka en gång tidigare i sitt liv?) vilket tog tre minuter, och körde en sväng för att stimulera magen lite. När han fick komma in i sin box la han sig dock ganska direkt, men han hade ljud från tarmarna och såg mest trött ut. När Berra var klar kom veterinären och kikade på honom och sa att det såg jättebra ut, så han fick bara lite kramplösande och lite mer motion, så jag hoppas han mår bättre nu. 

Igår for jag förresten ut och sprang för första gången på ett halvår! Planen är att inte springa så långt, cirka 3 km, men springa på kortare tid varje gång. Jag vågar inte springa längre då min ena höft strular lite. Jag har rejäl träningsvärk i en muskel på framsidan på höften idag, men inte ont i själva höften, tror jag i alla fall. Jag tejpade foten ordentligt så fotleden fick rejält med stöd, då gick det super att löpa!

Idag får Berra en guldstjärna! Han har varit så duktig. Förresten hade han feber på bilden över, visst sys det, stackars snutte!

Roliga nyheter!

På det sista styrelsemötet med bureå hästklubb bestämde vi att vi skulle beställa tio stycken plastade bommar från safety system, så nu får vi både lättare och roligare hindermaterial! Det finns bommar sen tidigare, dom ska nu målas om också! Dom gamla bommarna är dock riktigt tunga och jobbiga att släpa på, så det blir en bra förbättring. Det finns dessutom äldre 8-kantiga bommar som ingen orkar använda då dom väger ett ton.

Nu ska det bli ännu roligare att hoppa!


MÅNDAG

Idag är det verkligen trist väder ute. Kallt och grått. Jag har i alla fall motionerat både Berra och Lukas före lunch! Berra var jag ute och drog däck med i nästan 1,5 timme. Sen for jag ut och körde Lukas en sväng också. Nu är jag hemma och latar mig tills jag blir less, då ska jag tillbaka och mocka och göra fint i stallet.

Imorgon ska jag eventuellt jobba på förmiddagen, annars ska jag in till stan på ett möte. På eftermiddagen ska Berra på äventyr! Vi ska till innervik och prova köra pullert, Helena ska hjälpa till. Berra är ju lite bakrädd innerst inne, så det kan vara bra om man är två i början! Efter det ska vi vidare till travet, då ska Sören sko om honom.

På onsdag ska jag in till ridhuset och hoppa lite.

På torsdag ska jag komma ihåg att hämta Johanna på busstationen, jag lovar att jag kommer att glömma det!

Fredag är det banbygge som står på schemat, det är nämligen ponnytävlingar i helgen. Dessutom ska jag och Carro städa seket/dommartornet.

På lördag är jag funktionär på ponnytävlingarna hela dagen.

På söndag startar Berra och jag jobbar på travet. Ska försöka pussla ihop selning och jobb så gott det går. Ska nog inte vara omöjligt, bara lite svårt, haha.

Lång dag!

Jag tog lite "sovmorgon" och släppte ut hästarna strax före åtta idag. Eftersom det är sommartid så blev det ingen sovmorgon då vi förlorat en timme, rackarns!

Sen for jag ut och drog däck med Berra. Det har kommit 5-7 cm snö under natten så det blev fort styltor, men vi skrittade bara och Berra halkade inte alls. Jag blev dock full i skratt när vi vände hemåt efter rakbanan, det såg ut som att jag hade varit ute och fyllekört, slalom längs hela rakbanan! Jag tror att Berra var bakis!

Sen blev det lite jobb, red en häst och blev sen bjuden på pizza, awesome! Sen blev det raka vägen till årsmöte/styrelsemöte med Bureå hästklubb. Det togs förhoppningsvis ett roligt beslut, som jag kan berätta om typ imorgon, om allt klaffar! 

Sen var jag hemma i en timme innan jag fick fara tillbaka till stallet och ta in odjuren igen. Imorgon blir det upp sju och släppa ut dom igen. Jag känner mig extremt hurtig när jag släpper ut och tar in hästarna varje dag, men inser också att det finns dom som har hästarna på gården och får kliva upp före sju varje morgon, 365 dagar om året. Då kan jag inte skryta med att jag är duktig längre, hehe.

Imorgon ska jag i alla fall dra däck med Berra igen. Beroende på underlag får vi se vad Lukas får göra, men det blir nog en uteritt, "som vanligt"!

Favve & Berra

Shoppat

Jag är så jävla lycklig över att jag har fått tag på tävlingstoppen på bilden här nere. Jag fick tag i den begagnad för 320 kr inklusive frakt. Jag har en röd redan och den är så sjukt bekväm. Det blev en storlek för stor, men det skiter jag i!

Jag har även beställt en ny hoppgjord, blir en lippogjord från Royal. Men dom hade inte min storlek hemma så det kan ta ett bra tag innan jag får den. Inte för att jag har bråttom. Hittar dock ingen bild på internet. På tal om Lippo så fick jag sitta i en tokskön dressyrsadel från Lippo.. Vet ni hur nice det hade varit med en dressyrsadel som Lukas kunde ha? Jag får köpa en lott och hoppas på det bästa!

Bambarabam!

Idag ha rjag varit sjukt slö. Släppte ut hästarna vid sju och for sen hem och gjorde ingenting till klockan tolv. Då for jag och fixade stallet och tog in min bruna ferrari för en uteritt. Måste säga att hon är lättborstad nu när hon är helt naken, hehe.

I alla fall så var hon faktiskt fin i traven. Sist jag red så tjuvökade hon hela tiden och tog inga förhållningar. Nu jobbade hon på i samma tempo, hur skönt som helst. Sist jag red hade jag förresten Lukas hoppsadel på henne, då jag förväntad emig jävligheter, dock hade den gnuggat henne på ryggen, så det blev dressyrsadel idag. När vi kom till galoppsträckan så ställde jag mig i lätt sits före jag fattade galopp. Det var ett mycket klokt beslut. För Iris, 16 år gammal, har äntligen(?) lärt sig att bocka på riktigt. Dock gör det inget om man är beredd, hon är bara snäppet smidigare än ett kylskåp. I alla fall så bockade hon 2-3 gånger när jag gjorde fattningen och så en till gång efter typ halva galoppsträckan. Särhäst. När vi hade galopperat större delen av sträckan kände jag hur stum hon var i benen. När det kommer till lunga-hjärta-kondition så kan hon nog springa flera mil och blir aldrig trött, men muskel-konditionen suger just nu. Om man ens kan uttrycka sig så. Men efter galoppen travade vi på en lång bit och hon var faktiskt riktigt fin! Särskilt om man jämför med sist, då var hon en katastrof.

Sen pysslade jag lite mer i stallet och under tiden tittade Lukas på mig med stora ögon. "vadå, ska inte jag få komma ut!?" Det är bra att man får dåligt samvete för att ens häst får en vilodag då han har gått fem dagar i rad. Och nu blir det definitivt ingen ridning då det snöar ordentligt.

Imorgon ska jag släppa ut hästarna, jobba på morgonen, köra Berra och rida Lukas. Så vi får hoppas att jag är lite hurtigare imorgon helt enkelt!Snart kanske det går att rida på ridbanan!!

Ridhuset

Det blev som sagt ridhuset för Berra och Lukas idag. Bägge hästarna gick som vanligt super att lasta och sen for jag till ridhuset och ställde in dom i varsin box. Sen satt jag i solen och pratade med lite srk-brudar innan Tove kom och vi skulle rida. Tove red då Lukas och jag red Berra.

När vi kom in i ridhuset var det en annan häst där, vilket Berra tyckte var spännande. Det var för övrigt andra gången han var i ett ridhus och första gången i stora ridhuset. Men ganska fort slappnade han av och gick superfint i både skritt och trav, klockren form bitvis! Vi lekte lite "följa John" efter Tove och Lukas då Berra gärna får lite panik när han blir själv, men efter en stund höll vi oss själva på en volt. Sen kom det in häst efter häst. Tror det var fem hästar som galopperade runt, bommar som släpades fram, barn som sprang på läktaren, hästar som bråkade med sina ryttare(slog mot hjälperna osv) och Berra blev ganska förvirrad. Han ville helst följa efter Lukas, men jag tyckte att vi skulle hålla oss på våran volt. Ibland ville han till exempel svänga höger när jag tyckte att vi skulle vänster och då protesterade han med att stegra sig. Dock så gör det inte så mycket, då han inte kastar sig upp, utan det känns som att han reser med ganska vinklade bakben och har god balans. Det är en ovana, men det känns inte livsfarligt. Jag röt dock åt honom och då lyssnade han igen. Varje gång jag röt åt Berra blev tydligen Lukas rädd, haha! Han har det inte lätt, matte skriker ju! 

Men mot slutet av passet blev nog Berra för trött i huvudet och reste fler gånger. Vi höll även på att gå över en plastbom som var mycket läskig, så hans hjärna blev nog lite överhettad. Dessutom blev han rädd när det skvätte sand mot manegeväggen och slog åt det en gång, så det hände mycket läskiga saker på kort tid. Jag vet en häst som kommer att sova gott inatt! 

Jag tror att ridbanan kommer vara ridbar om ungefär en vecka, då ska vi dit och trimma. Uppe i hörnet vid den läskiga hinderboden ska vi vara, för nu är det slut på tjoller!

Lukas gick förresten jättefint! Han var ganska stark tyckte Tove, men hon red på det tre-delade bettet, vilket jag nog inte har gjort på flera månader. Men Lukas såg väldigt stadig ut i formen och stödde lika mycket på båda tyglarna, så det är ju superbra! Tove lär blogga mer om det på www.vinterponnyer.blogg.se!
Så fort banan tinar fram ska jag tvinga någon att ta nya bilder på mig och Berra! Han har ju blivit sjukt fin nu!

Kiropraktiker

För en vecka sen hade jag bokat en tid på Ryggakuten. När jag kom dit var det dock inte Gunnar som alltid är där, utan en tjej. Och jag blev inte alls nöjd, jag kände mig faktiskt sämre efter än innan. Så jag ringde och pratade med Gunnar och fick komma dit idag igen. Gratis! Så man kan nog reklamera det mesta. Nu känns det i alla fall bättre, jag blev dock ordinerad en dags vila, så jag får väl bara rida en häst idag då, haha! Tänkte rida ut på Iris i det fina vädret, men vi får göra det imorgon istället!

Berra ska jag dock rida i ridhuset, medan Tove rider Lukas!

TORSDAG

Jag sov inte toppen inatt, vaknade 07.30 och såg lite tv. På förmiddagen fick jag lite småsaker gjort och var med Johanna.

Efter lunch så red jag ut Lukas. Jag var heeeelt slut redan innan jag började rida men tvingade mig ut ändå. Idag gick det att galoppera dubbelt så långt som idag! Hurra! Lukas kändes fin, han satt dock fast i halsen/nacken och jag fick inte loss det förrän vi var hemma och strechade. Han stretchar dock otroligt bra nu, känns superkul att smidigheten kommer tillbaka i takt med värmen!

Sen blev det lite mer chillande hemma innan jag for tillbaka till stallet igen. Vi rullade in en ny rundbal in i stallet och jag rakade Iris. Hon fick bli naken! Jag tror faktiskt hon tyckte att det var riktigt skönt att bli rakad. Jag rakade även hela huvudet på henne och jag måste säga att Iris är en stjärna! Stod helt lös när jag rakade hela huvudet och öronen. Hon tyckte att jag var lite äcklig när jag var runt mulen så jag lämnade lite där. Jag rakade inte benen från knän/haser och ner, det är så jävla pyssligt och jag orkar inte bry mig, det känns som att det håret får skydda benen.

Före

Efter

Visst blev hon fin?

ONSDAG

Jo, jag var trött igår. Strax efter jag stängde av datorn la jag mig i soffan och slocknade, fullt påklädd, inklusive långkalsonger under byxorna. Vaknade utvilad imorse!

Dagen har varit intensiv. Började dagen med att skotta/hacka fram ett däck som Berra skulle få dra bakom vagnen idag. Jag gick även till skogen och hämtade det ponny-ätande liggunderlaget så Berra inte skulle kissa på sig. Sen broddade jag om Berra och for ut och drog däck.

Sen fick hästarna lunch. När dom ätit så blev Iris skodd, så nu har hon fina fötter! Sen red jag ut Lukas, rakbanan var faktiskt riktigt fin, så där galopperade vi! Lukas var kalasfin! Trodde att han skulle vara het, men inte det! Här snackar vi hästen som älskar sommarföre, han hatar verkligen snö!

Sen fick hästarna middagshö. Efter det så fick Iris skritta lite på ridbanan, där var föret totalt värdelöst.

Sen blev det kväll och jag är sjukt trött. Ska dock försöka klä av mig innan jag går och lägger mig ikväll.

Imorgon ska jag nog rida ut Lukas samma sväng och så har jag tänkt raka Iris!

Trött

Jag är så trött att jag har svårt att hålla ögonen öppna, men är skrivsugen, så jag ber om ursäkt för alla gramatiska fel som kommer att uppstå!

Släppte ut hästarna vid sju som vanligt, skulle egentligen till stan sen, men fick jobba lite. Så det blev att sela ut ett gäng pållar på travet, duscha och lasta och köra hem dom igen, trevligt!

Sen blev det hem, klockan blev mycket direkt, så till stallet och motionera Lukas. Jag kände mig ganska omotiverad så det blev barbackagjord och ut och chilla! Han skrittar så lugnt och fint tills vi travar, då är det kört sen. Han skrittar ordentligt, men så jävla fort att man blir sjösjuk.

Efter det så for jag och Tomas till stan på sleipner-möte. Sleipner är väl "kallblods-travare-klubb" så det gicks igenom lite årsprotokoll och så föreläste Alf Jonsson i någon timme, intressant!

Imorgon blir det att köra Berra och motionera Lukas!

Fredag blir det ridhuset med Berra & Lukas, Tove rider Lukas!

Bloppis

Det här blir en snabb bloppis, ligger bara ute några dagar innan grejerna hamnar på tradera! Det som gäller är snabb affär och är flera intresserade är det högsta budet som gäller!

Läderskydd från Herve Godignon = kvalitétsskydd. Jättefint läder, strålande passform och en insida i neopreneliknade material. 400kr

2-delat bett med fasta ringar, märke pessoa, stl 12,5. Delen hästen har i munnen är av ett annat material som hästarna ska gilla. 50 kr.

2-delat bett med rullar, 12,5 cm 50 kr

I princip helt nya ridbyxor från horka stl 40, 170 kr.

I princip nya transportskydd från Horseware amigo stl full, 400 kr

Helt nya fleecelindor, 70 kr.


Hoppgjord med magplatta stl 140 i bra skick, 225 kr.

Sporrar med bling, 50 kr

Lädergjord stl 120, superfint läder och bra skick! 220 kr.

2 stycken helt nya tränsväskor, 50 kr/styck

Nytt schabrak stl full, 120 kr

Nytt schabrakl stl full, 150 kr

Nytt hansbotäcke stl 145, nypris 1000 kr, jag vill ha 600 kr.

Ridstövlar i kanonskick från Mountain Horse stl 40. 1200 kr.

Träns stl full, 100 kr

Sele med quick hitch, nypris 4500 kr. Selen är i princip aldrig använd. Utsidan på gummigjorden har sprickor i gummit, dock inget mot hästen. Medföljer helt nytt selunderlägg och begagnat huvudlag med bett, tömmar och förbygel. 2400 kr.Fleecetäcke stl 140, 120 kr.

Har även ett par obetydligt använda stallkängor(vinter) stl 40 som jag missade ta bild på om någon är intresserad. Gummifot, 120 kr.


Det här med lastning!

Tänkte visa hur jag gör när jag lastar mina hästar. Nu förstörde dock Iris det hela lite genom att vara tokbrunstig och trycka rumpan mot rampen så jag inte kunde stänga, skithäst! I alla fall så ska man självklart absolut inte gå bakom rampen när man inte har stängt. Men trots att Iris strulade lite så tycker jag att det är hyfsat att lasta två hästar på 1,5 minuter. 

När jag bara ska till ridhuset så har hästarna boots, ska jag åka längre lindar jag benen också.

Ridhus

Idag blev det ridhuset för båda hästarna. Iris har visat lite småbrunst ett par dagar så när jag lastade blev hon tokbrunstig. Det är som att trycka på en knapp, hon blir alltid hur brunstig som helst då jag lastar henne! Så jag beställde omedelbart munkpeppar.. Hoppas det hjälper!

Jag red i alla fall Iris först, hon var överraskande pigg faktiskt! Hon har inte gått dressyr på väligt länge så hon fick gå i ett lite högre tempo i traven och hon skötte sig helt okej. Samma sak i galoppen, fick jobba i ett lite högre tempo där med. Sen fick hon duscha! Så någon dag till veckan ska hon rakas!

Sen väntade jag in Marr3 för lite markarbete. Sussi och Jean kom förbi och kikade också. Vi hoppade tre räcken på en linje med cirka 13 meter mellan. Först lågt och sen cirka 1 m. Mitt stora problem är att komma ner i sadeln direkt efter hindren när det blir lite högre, det känns som jag studsar upp igen och då blir det lite knasigt. Men mot slutet lyckades jag i alla fall någon gång.

Det stod två klosshinder på en böjd linje med cirka 18(?) meter till linjen, jag är ruskigt imponerad över att Lukas klarade av att galoppera hela linjen och sen vända uppe i hörnet, ta klosshindret och linjen igen, utan att bryta av till trav. Det var inte vackert, men det gick. Så lite mer kontroll har jag nog fått!

Iris nybadad! Vill någon köpa täcket så hojta till! Gissar att det är stl 145.

Lukas, Jean & Primo!

Just nu

Iris är inte alls brunstig, näädå!


SÖNDAG

Trav idag då! Berra var en riktig skithäst och galopperade på upploppet, banan var lite för lös för hans smak helt enkelt, i övrigt gjorde han ett bra lopp! Får hoppas att han är lite trött så det går att rida i veckan utan att han har damp och vårkänslor på samma gång.

På umeås hästffär, pegasus, hittade jag min nya kavaj! 3700 kr kostade den. Jag har inte 3700 kr. Jag har inte ens 700 kr(eller, det är alla pengar jag har). Så jag grinade lite och dom hängde undan den. Jag fyller år om en månad, så jag hoppas jag får jävligt mycket cash(inte troligt). Men dom var söta som orkade hänga undan den så länge måste jag säga!

När jag kom hem så chillade jag lite innan jag gjorde stallet. Och letade i alla möjliga lådor efter saker att sälja(då jag inte kommer få 3700 kr i födelsedagspresent lär jag behöva betala större delen av kavajen själv.) I alla fall så gjorde jag några större uppoffringar och ska lägga upp en bloppis i veckan innehållande transportskydd(vi får köra på boots och lindor!), mitt förra par ridstövlar(</3), mitt älskade splitternya hansbo svettäcke, ett par framskydd i läder från HG, 2 schabrak, 2 tränsväskor, 2 bett, ett 4-pack benlindor, Iris hoppgjord(hon får dra in magen så hon får på sig Lukas gjord..), ett stycke sadelgjord till, blingsporrar, en vit piké och säkert något mer. Ska också sälja en klick-sele åt Tomas, men det tjänar jag inte direkt några pengar på. Hade tänkt sälja min kavaj också, men det kändes dumt att sälja den INNAN jag har köpt en ny, ifall min plan inte fungerar, hehe.

Imorgon ska jag vara hurtig. Släppa ut hästarna och när dom har ätit så ska jag upp på ridhuset, innan klockan elva ska Iris vara både riden och duschad, för då ska jag och Marr3 skutta med Lukas och Primoplutt, wiie!

Konsten att linda ben

Jag har stulit HELA inlägget från http://jolisporthorses.blogg.se, en blogg jag kan tipsa om! Rebecca har beskrivit konsten att linda ben perfekt, så läs och lär!

"Att linda är inte helt lätt
, och det är definitvt inte så lätt som det ser ut. Det kräver ganska mycket övning innan man får till det, och gör man det fel kan det få förödanade konsekvenser. Jag har själv sett hästar som tagit skada pga fel-lindade benlindor, allt från brännskador till senskador, så man ska verkligen inte ge sig på att linda om man inte vet vad man gör.

Jag har fått lära mig flera olika sätt att linda, detta pga att jag jobbat både inom galoppen och som hästskötare inom ridsporten. Med lindning är det som med allt annat inom hästvärlden, lyssna på alla, hör argument för och emot, och bilda dig sedan en egen upfattning.

Först och främst ska man ju ha klart för sig varför man lindar.
Vid ridning gör jag det enbart för att skydda om hästen stryker sig, och för att det är estetiskt tilltalande. Någon annan funktion har inte lindor vid ridning. Är man inte bra på att linda, så bör man inte rida med lindor, utan välja damasker istället. Det är säkrare och inte speciellt mycket dyrare. En senskada är betydligt dyrare, och smärtsammare. Jag har damasker från Källqvist, modellen heter Protector och kostar 199:-.När man lägger ett stallbandage så gör man det för att hålla benen varma och öka blodcirkulationen. Då används tjockare och längre paddar, men återigen, är man inte bra på att linda så finns det billiga alternativ som är mycket säkrare. Jag har själv stallskydd från Horze, kostar 229:- och är kanonbra.Man kan även linda vid transport, även då med tjockare och längre paddar, men risken är stor att det kasar och återigen finns det bra skydd som är ett säkrare alternativ.


Hur lindar man säkert?
Jo, först och främst, använd alltid pad, oavsett vad alla säger. En pad skyddar hästens känsliga ben mot punkttryck och friktion som kan uppstå av benlindor. Elastiska lindor är att föredra vid ridning, men är svårare att linda, så är du oerfaren, använd hellre fleece, som egentligen är främst stallbandage, men som lättare går sönder om lindan råkar lindas upp och hästen trampar på den. Dessutom så är den inte lika lätt att dra åt för hårt. Det finns lindor som är både fleece och elastiska, och även om det påstås att dessa kan användas utan pad så är det fel. Använd alltid pad vid lindning.

Det finns många olika typer av paddar, jag gillar gel-paddar, de är lite dyrare, men väldigt smidiga att använda, dessutom kan man frysa dem och använda dem som kylbandage. Vanligast är ju dock någon form av tygpaddar, det finns i alla möjliga varianter, frotté, fleece osv.

För ett tag sedan gjorde jag en liten film när jag lindar, så jag tänkte posta den här, så kan ni se hur jag gör. Eftersom jag pratar skånska, och det tyldligen är ett språk som är svårt att förstå för folk som inte är infödda, så har jag skonat er från en muntlig redogörelse och tänker istället skriva varför jag gör som jag gör.


Jag börjar med att lägga på padden, här har jag valt att använda en tygpad eftersom det är det vanligaste och det som de flesta har tillgång till. Padden lägger jag alltid så att kanterna inte hamnar på på senan.

Jag börjar linda under knäet. Jag vet att många börjar linda mitt på benet, men jag tycker att om man gör det, så måste man oxå sluta mitt på benet för att få lika mycket linda jämnt fördelat. Börjar man på mitten av benet och slutar under knäet så blir det ju tunnare lager linda på den övre halvan, och då blir det ju inte ett jämnt tryck över benet.

Jag lägger lindan på sned högst upp, så att det blir en spets som jag sedan kan vika ner. Detta gör jag för att det låser lindan och risken att den kasar och går uppblir mindre.

Det är viktigt att inte dra åt lindan, utan man ska linda ganska löst. Lindar man rätt behöver man inte spänna den. Man ska linda med jämt tryck hela vägen, och absolut inte under några omständigheter dra åt linan över senan. Det räcker att bara låta lindan rulla runt benet, det gäller även elastiska lindor som absolut inte får dras åt alls! Då förlorar de sin funktion, som ska vara att kunna flexa när hästens ben rör sig. Linda jämnt, dvs så det blir lika stort avstånd mellan varven. När jag kommer till kotan så lindar jag ett par varv över kotan, och lindar sedan uppåt mot knäet igen.

Det är viktig att inte linda för högt. Lindar man för högt upp på knäet så hämmar man hästens rörelser, och på baksidan av hästens ben finns en känslig skelettdel som heter ärt-ben som är otroligt känslig för tryck. Vid knäet finns massor av känsliga senfästen som inte heller får hämmas av lindan för då kan de ta allvarlig skada. Jag brukar lägga sista varvet någon centimeter upp på knäet på framsidan, men tänk på som sagt att vara noga med att inte linda för högt.

Det kräver lite övning att få till det så att man inte har massa linda kvar när man kommer upp till knäet. Det får ta lite tid i början, och blir det inte bra så är det bara att linda om. Övning ger färdighet, och rid inte med lindor som inte sitter 100%.

Lindan jag lindar med är en fleece-linda som är lite elastisk, alltså lämpar den sig mer till ridning än en linda som är helt stum. Jag valde en färg som syns bra... Hoppas ni blir lite klokare!"

Vårkänslor

Red som sagt ut på bruna faran idag, även kallad Iris. Tänkte att vi skulle ha lite mysigt oxh njuta av en ridtur. Det tyckte inte Iris. Hon var galen. Hon är det någon vecka varje år, så det är väl dags nu. När vi travade tjuvökade hon heeeeeela tiden och tog ina förhållningar alls. Så kom vi på rakbanan och skulle galoppera. Helsike vad hon bockade! Och här pratar vi om damen som bockar 1-2 gånger om året. Sen så bröt hon av till trav och jag höll inte på att få henne i galopp igen, knasfia! Dock lyckades vi galoppera nästan hela rakbanan och avslutade självklart med en pallnit, vilket jag som tur var hade förutsett. Sen travade vi lite mer och hon var fortsatt tokig! Nu tar det någon vecka innan hon blir ridbar, men eftersom man vet om det får man härda helt enkelt!
Planen är ridhuset och dusch på måndag, sen ska hon få bli naken! Jaja, man ska inte raka efter nyårs och så vidare, men Iris har vinterpäls kvar vid midsommar om man inte rakar. Och hon har alltid världens finaste sommarpäls, så alla som har tänkt gnälla kan hålla käften, för jag vet bättre än er!

Dressyr

Jag har varit upp på ridhuset med Lukas på morgonen. Förväntade mig en halvgalen häst då han har fått gå så lugnt i veckan. Men han var faktiskt riktigt ridbar!

Började med att skritta och trava på halvlånga tyglar och att han bara skulle följa mina ledande tygeltag. Sen så jobbade vi en stund i skritt innan vi gick över till trav. Jag satt ner i sadeln större delen av passet. Jag har inte suttit ner i traven på hela hösten och vintern i princip, så jag håller på att vänja mig igen. Han förvånade mig faktiskt lite idag med att vara otroligt lyhörd på vikthjälperna, han klarade faktiskt av övergången trav-halt, vilket han har väldigt svårt för, han blir gärna lite stretig när han ska göra halt. Galoppen var riktigt trevlig, fick några fina galopp-trav övergångar i höger varv, det är dock en del styrka som saknas i vänster varv.

Nu är jag hemma och chillar lite, men jag ska snart tillbaka till stallet, då väntar en uteritt på Iris. Oj så kul vi ska ha!

Lukas posar framför volvon. Jag har bara gramanen runt halsen för jag hade tänkt att han skulle få rulla sig i ridhuset, men han tyckte det var konstigt att sitta fast så han vägrade, haha. Så då gick vi ut ur ridhuset och till stallet för att klä på honom täcke och boots inför hemfärden. Mina hästar är inte så svåra att ha med sig, dom är inte så dramatiska, hehe.

FREDAG

Igår var det fullt ös! Jag hade en kiropraktioker-tid bokad till mig klockan åtta på morgonen! Dock var det inte den ordinarie där och jag känner mig nästan värre än innan jag gick dit. Så jag ska ringa på måndag och kolla om man kan reklamera besöket och få det omgjort!

Efter det red jag Lukas en sväng, mest skritt och lite trav. Han är så less på att ha en lugn vecka att det var nära att jag fick tugga grus. Jag red utan stigbyglar och gjorde halt vid en väg då han kastade sig åt sidan. Skithäst, han vill bara ha mer motion! Haha!

Sen blev det att jobba, trav med William i Boden stod på schemat. Jag fick värma och jag måste säga att William är en mycket speciell herre! Hemma kan han vara hingstig och leva om massor, men jag skulle inte tro att någon på travet insåg att han var en hingst. Speciellt när vi duschade och folk skulle gå förbi med hästar och stannade precis framför oss så William kunde lukta dom i rumpan, hehe. Det kändes lite för spännande! Han är så sjukt snäll att köra också. När jag ville att han skulle sakta av så behövde jag inte ta i honom, bara ptroa lite. Då var vi ändå på travet, en tävlingsdag. Sen har jag inte suttit många mil i en tävlingssulky, så när jag släppte ner benen råkade jag peta honom på bakbenen, det gick bra det med, hehe. Han galopperade dubbelt i loppet och kusken skyllde på balansen. (för lätta skor fram).

Idag blev det lite sovmorgon innan jobbet, vi gjorde fredags-fint i stallet och red lite intervaller. Hade askorta läder då jag red i en bomlös sadel och dom är HELT VÄRDELÖSA, fyfan. Så jag kände mig lite som en jockey. Att kallblodet ser ut som en bruksnordis och har enorm hals gör det svårbromsat när han bara läggar all tyngd på bettet och drar på. Jag kände mig som en fluglort på ryggen, men han hade ruskigt roligt, vi intervallade nästan hela vägen till stallet, vilket jag INTE planerat..

Sen blev det hem och rida nästa galning, alltså Berra. Det blåser så det är vågor på vattenpölarna, så det gör hästarna lite nippriga, så jag satt på Berra luva. Dock plockade jag av den efter 10 minuter då Berra skakade på huvudet så mycket att jag var rädd att han skulle skaka av tränset igen. Då piggnade herrn till kan jag lova. Vi skrittade mest och gjord elite skänkelvikningar för att hålla tankarna borta för ponny-ätande liggunderlag som gömde sig i skogen. Vi lyckade faktiskt göra någon i trav också! Sen skulle vi vända. Herrejävlar, jag trodde Berra skulle skicka mig i diktet... Men han höll sig i skinnet och vi överlevde hela vägen hem. Förutom att jag gick sista biten hem och han lyckades trampa av ena tygeln.. Skithäst!

Så var det dags för nästa skithäst, Lukas. Orkade inte hålla i mig idag också, så jag for till ridbanan. På spåret kunde man rida på ena långsidan och en kortsida, så jag red där fram och tillbaka. Dock gick det att rida i alla gångarter och jag måste säga att avsaktningarna från höger galopp till trav var riktigt trevliga! Det finns hopp! Jag red lite öppna/sluta och även rakt fram. Det är fan svårt att rida rakt fram. Får träna mer på det!
När jag red hem på långa tyglar fick jag hålla ena handen i sadeln för att Lukas hoppade till för saker hela tiden, han har så sjukt mycket överskottsenergi att han ska få gå ett mördarpass i ridhuset imorgon förmiddag! Sen ska jag rida ut på Iris, hurra så kul! Hon kommer också vara galen, skithäst.

Mog1

Jag stör mig så gudförbannat på mailen från hööks och Horze. Dom kör samma erbjudanden men en ska ALLTID vara snäppet värre. Jag har inte tänkt handa från Horze av den anledningen att dom är så jävla OMOGNA!!!!!

Det ska vara kul att tävla!

Bevis på att jag och Lukas tycker att det roligaste som finns är att tävla!

Skärmklipp från helgens ritter

Tävling på KDRF i somras.

ONSDAG

Äntligen har det slutat blåsa storm! Så det var ruskigt skönt att köra häst på jobbet måste jag säga. När jag kom hem så körde jag Berra till banan så han fick springa av sig lite, det uppskattade han kan jag lova!

Imorgon ska jag fixa ryggen på morgonen, sen göra några snabba ärenden innan Lukas ska ridas. Tänkte mig lugna uteritter både imorgon och på fredag om jag hinner, Berra ska också få röra sig på fredag nämligen.
På eftermiddagen ska jag till Boden på trav med jobbet, blir trevligt!

På lördag ska jag försöka rida Iris och Lukas och på söndag är det trav i Umeå med Berra på dagen!

Från och med på måndag är jag "arbetslös" igen, så vi får se vad jag hittar på!

Life is good

Sitter på travet och njuter av kanske 2 plusgrader och kikar på Sören som motionerar berra bus, love life!


Lugn dag

Det blev en kortdag på jobbet, morgonen började dock ganska häftigt med att en av hingstarna smet in till tre andra hästar. Så det blev lite spännande att sära på dom då hingsten jagade stoet och dom två valackerna hamnade mitt mellan. I varje fall gjorde hingsten misstaget att springa i djupsnön en bit och gav då upp jakten. Skithäst! Sen fick han komma in och då går det inte att vistas i stallet, för att det blir ett jävla liv, så vi gjorde dagen kort och slutade före lunch!

Väl hemma skrittade jag Lukas. Han fick gå på långa tyglar och valde då att gå till ridbanan. Så vi skrittade några varv där och red sedan hem igen. Ridbanan är dock bara is just nu, så nu hoppas jag att våren kommer fort! När vi skrittade hem var Lukas riktigt lugn, han hade till och med tid att lukta på lite saker på marken istället för att gå fortast möjligt hem! Väl hemma lyckades jag bjuda honom på lite krafft, hurra! Han har totalvägrat äta det i några veckor, men idag såg han faktiskt ut att gilla det.

Sen så städade jag lite i sadelkammaren och packade upp allt från i helgen och gjorde lite ordning, skönt! Jag har även plockat upp lite hemma och tvättat lite, riktigt skönt att få det gjort!

Det jag nu ser fram emot är sommartiden. Nästa söndag får vi ljust en timme längre! Hurra!

Tävlingsbilder!
Shoppat!

Det har blivit lite nya prylar på slutet som jag inte har visat!

Kunde inte motstå det här gula schabraket från hööks! Lina köpte lindorna som kommer fram i april! Hur snygg blir inte Lukas i gult!?

Detta schabraket vann jag i en facebooktävling, också från hööks!


Hood från Gina Tricot, Borås Grand Prix-kollektionen! HUR snygg och skön som helst!


Ett av helgens priser! Det här är faktiskt mitt första vita schabrak någonsin! Vann även ett tandsmycke(!) och ett presentkort på 200 kr från Ride with Style.

Vinterstövlar från have2have. Fick dock fel storlek hem så var tvungen att retunera dom, men ett nytt par ligger på posten och väntar!

Babbel

Jag har missat att blogga lite, men vi börjar med förra onsdagen. Då var jag på travet med Berra som fick gå provlopp. Det blåste massor och jag förväntade mig att han skulle vara väldigt spänd, men han var lugn och fin och skötte sig perfekt!

I loppet gick han iväg som en raket, det var några varmblod på volten framför som Berra skulle hänga med! Så han gick sista varvet på 31 tror jag. Pigg och glad!

Idag har jag varit duktig. Körde lite häst på jobbet i halv storm och är faktiskt imponerad då ingen av hästarna var ett dugg påverkade av blåsten! När jag kom hem så for jag ut och red Berra. Johanna ställde upp som psykiskt stöd med Iris. Men Berra imponerade! Jag hade visserligen gummiöron + luva, men han var helcool! Dock hade det blåst omkull en hel del soptunnor och en del lock rörde på sig när vi red förbi. Enligt Berra var det ponny-ätande monster! Vi plumsade lite snö och red ut en kort vända. Han lyckades skaka av sig både huva och träns när vi gick hem också, det var väl mindre lyckat, haha!

Sen så har vi varit duktiga! Vi har en släp som vi tömmer skottkärran på som nu blivit full. Tomas har alltid tömt den, men han har som sagt en kotkompression, så jag, Johanna, pappa och även Tomas for och skulle tömma den. (Tomas skulle övervaka, han är nog lite uttråkad!). Dock fixade bonden som vi lämnar det hos allt med traktorn, så det var busenkelt! Vi passade även på att hämta havre. När vi kom hem så fixade vi in en ny hösilagebal i stallet. Så nu måste vi bara hämta spån, så klarar vi oss en stund. Vi har varit så duktiga!

Jag måste slänga in en liten veckoplanering också! Lukas ska få en lugnare vecka. Vi får se vad Iris får göra!
Tisdag: Lukas ska motioneras. Packa upp allt från helgen och smörja Berras nya sele.
Onsdag: Banan med Berra
Torsdag: Ryggakuten på morgonen. Trav i Boden med jobbet
Fredag: Köra/rida Berra. Lukas ska motioneras.
Lördag: Lukas ska motioneras.
Söndag: Berra startar i Umeå

Berra var snygg idag!

Tävlingsresultat!

Okej, här kommer ett lite utförligare tävlingsresultat!

LÖRDAG
100 cm:
Inte mycket att säga egentligen, Lukas var superfin och hoppade riktigt bra. Vi tog en linje i trav, då det lätt blir lite flamsigt att fatta ny galopp på en raksträcka. Sista svängen i omhoppningen var inte den snyggaste, men det är ju så svårt att svänga vänster tycker Lukas!
Resultat: 0,0 fel, Första plats!

SÖNDAG
95 cm: En clear round. Lukas var väldigt pigg. Efter andra hindret tittade Lukas på ljuset från dörren som lyste upp en smal strimma på manegeunderlaget och vi tappade lite rytmen efter det. Lukas fick hemskt bråttom och så fort jag ptroar åt honom bryter han av till trav, det spelar ingen roll hur fort han galopperar, så det blev lite travinslag. 
Resultat: 0 fel, rosett

105 cm: Framhoppningen var lite intressant, han hoppade av enormt tidigt och stort på oxern en gång och Sussi frågade mig om vi planerade att tävla 150cm.. I alla fall så var han lite trött och det blev lite trav på linjerna, men på vissa hinder så hoppade han så otroligt bra! I omhoppningen hade jag lite för långa tyglar och styrde mest bara, men det gick vägen ändå!
Resultat: 0,0 fel, Första plats!

Rent allmänt så saknade jag helt känslan för avstånd i helgen, jag ser när det kommer bli rätt och fel, men vet inte riktigt vad jag ska göra åt saken när det blir fel, så i helgen smackade jag på! Haha, men det är en färskvara och träningssak och med mer banhoppning i kroppen kommer jag börja se avstånden igen. I övrigt så har Lukas varit så otroligt glad och har haft SÅ roligt! Och vissa språng han har gjort har varit fantastiska!Vilken outfit var snyggast?

Helgens skörd

95 cm clear round, 100cm och 105cm! Lukas är ju bäst på stället!!


Dagens klass avklarad!

1m <3


TORSDAG

Mina planeringar verkar då gå åt skogen som vanligt!

Slutade tidigt på jobbet och for sen till stallet. I alla fall så skulle jag bara rida Lukas en stund på banan men kände mig så galet otaggad när jag kom fram och insåg att den inte längre går att galoppera på. Lukas ville inte samarbeta i höger varv, men jag har blivit sned i bäckenet igen så jag kände att det var mitt fel. Jag skrittade ett tag och gjorde halter/ryggningar och lite fram-/bakdelsvändningar. När jag kände att han lyssnade uppmärksamt började jag trava och han var riktigt trevlig! Han sprang inte ifrån mig utan joggade bara på. Jag red lite åttor och hade inga större krav, utan joggade ner honom efter en stund. Det blev bara 20 minuter på banan, jag hade ingen ork, underlaget var dåligt och Lukas kändes fin, så fanns ingen anledning att nöta på!

Att få sig från gården ridbanan ligger på var nog mest spännande på hela passet, det slår i eltrådarna precis där man passerar för att komma ut och Lukas tyckte att det var jätteäckligt! Dock har jag nu bett någon fixa det för tredje gången idag, så jag hoppas det inte smäller i den nästa gång jag rider förbi..

Jag rakade och klippte Lukas lite. Han har egentligen inte fått någon päls, bara några långa, fula strån överallt, så jag rakade lite under halsen, på benen och i ansiktet, alltså där man såg håren mest. Dom på kroppen struntade jag i.

Efter det så blev det packning och smörjning. Jag orkade dock inte smörja sadeln, vi har inget bra ställe som vi kan hålla till när vi ska smörja sadlar nämligen. I varje fall så är det klart! Nu måste jag bara packa mina saker också.. Varför ska det vara jobbigast?! Mest spännande den här tävlingshelgen kommer att vara om jag får på mig mina vita ridbyxor.. Jag har gått upp typ 5 kg sen jag hade dom sist, hehe. Men jag får ta med mina svarta i reserv om det skiter sig!

Det är tur att Lukas inte tycker att 1m är högt i alla fall!

Bilder från igår

Maja har fotat dessa!
Snyggaste hoppsitsen norr om gävle!


Pay & Jump

Idag var det dags för en Pay & Jump! Framridningen gick värdelöst i traven. Lukas slappnade inte av och jag tror att jag räknade till 13 hästar i manegen samtidigt, rätt trångt. I galoppem var han dock riktigt fin! 
När jag hoppade fram så hoppade han för kung och fosterland, herregud säger jag bara! 

Banan vi hoppade var 1 m och det gick hyfsat fort kan jag säga. Lukas var jättepigg och laddade järnet. Marre trodde att Lukas skulle ta ensprångskombinationen på studs. Jag hade inte blivit förvånad kan jag säga! Vi tog något hinder i trav också. Positivt var i alla fall att han hade en enorm bjudning och hoppade ordentligt! Tyvärr blev det en miss så tyvärr ingen film. Bilder kommer nog så småningom skulle jag tro.

I alla fall så var det en riktigt bra bana, inte busenkelt, utan lite trixiga vägar i alla fall!

Helgen kommer bli spännande, vi får väl satsa på snabbast tid i grunden, som vanligt.. Hehe.

Varför hoppa av nära när man kan hoppa av långt ifrån? (man skymtar muren till vänster i bild..)

MÅNDAG

Den här veckan började sådär. Var vaken mellan tre och fyra inatt för att jag hostade för mycket för att kunna sova. Så jag mår inte fantastiskt. Nu har jag både feber och huvudvärk.

Dock chill dag på jobbet då chefen bjöd på semlor!

I alla fall så blev det hem en snabbis innan det var dags att rida Berra! Eller ska jag säga krutpaketet?! När jag hade satt upp och börjat skritta så kastade han med huvudet hela tiden. Vilket jag tror att han aldrig gjort tidigare. Och var spänd. ALLT var läskigt. Och det är superkul att börja ridturen genom byn då. Inte. I alla fall så var han lugnare när jag travade, men vi mötte så många läskiga saker hela tiden. Plastpåsar, sparkar, BARN med sparkar, lösa hundar och dessutom en kisse som kom fram och hälsade och strök sig mot Berras ben. Berra var småskeptisk. I alla fall så blev väl jag minst lika spänd. Men inget hände och dessutom slutade han kasta med huvudet när jag bad honom göra skänkelvikning. Dock är skänkelvikning ute = gå till den andra sidan av vägen. Men det fick duga! När vi hade ridit större delen av turen slappnade han i alla fall av bitvis. Dock Blev det bara skritt och lugn trav då det var blankis nästan överallt. Dessutom kändes det som att utmana ödet att galoppera idag.

När vi kom hem från ridturen var jag helt slut och hade huvudvärk, så jag lyckades övertala Johanna att rida Lukas. Eller, jag tog bilen till ridbanan och tittade på. Det gick sådär. Johanna var nämligen sned och då går inte Lukas att rida. Så jag hoppade upp och red i typ tio minuter. Han kändes fin, men han vill dock inte ställa åt höger så gärna. Då är frågan om han fortfarande sitter fast i nacken/käken eller om det är något annat? Stelhet? Efter det gick Johanna hem med honom igen, TACK! Göra stallet tog en evighet. 

Jag insåg att den här, lite extrema, veckan som jag har framför mig kommer ta på krafterna, så jag sjukanmälde mig imorgon.

Saker att göra i veckan utöver att motionera odjuren:
Tvätta schabrak som ska användas på tävlingen. (gör imorgon!!!!)
Raka bort Lukas "utväxt" i ansiktet inför tävlingen. 
Smörja och tvätta tävlingsutrustning
Packa tävlingsskåp + mina grejer

SÖNDAG

Den här dagen blev inte som planerad, suck. Skulle markarbeta Lukas klockan tio, trava lite bommar och mest jogga i traven var planen, men när jag kom till stallet klockan nio var hästarna fortfarande inne, så det var bara att släppa ut dom och ge frukost.. 

Sen for jag och jobbade på travet. När jag kom hem så tog jag in Berra och rengjorde hans balltramp grundligt. Jag måste köpa väteperoxid, det är awesome på såna saker! Sen skulle jag kolla Berra på en volt och se om han var halt. Det var halvsvårt då han sprang och kastade med huvudet och galopperade. Så jag gav upp ganska omgående då det var blankis där jag skulle kolla och ville inte riskera att Berra skulle fara omkull när han busade. Med tanke på att han mest skuttade omkring så bestämde jag att han inte hade några men från skenturen. Så imorgon blir det ridtur! Kommer bli sjukt spännande då jag inte vet om jag har sett honom såhär pigg någon gång!?

Liten veckoplanering. Lina har Iris hela veckan!
Måndag: Uteritt på Berra. Eventuellt följer Lina med på Lukas, annars gör hon något annat med honom.
Tisdag: Pay & jump med Lukas.
Onsdag: Berra går provlopp. Lina rider Lukas?
Torsdag: Berra motion. Vagn om jag har fått tag på en sele, annars under sadel. Lukas ridning.
Fredag: Far till Luleå för tävling med Lukas och rider honom på plats.

Lördagshoppning

Idag har det varit en ganska lugn dag, jag har försökt göra allt utan att stressa.

Fixade fint i stallet och packade in grejer i bilen och for till ridhuset med Lukas. Han var lite gallig bak efter gårdagens skentur men jag ville försöka hålla mig till planeringen ändå.

När jag red fram kändes han fin, inte lika het som vanligt, men det är ju alltid trevligt! Han hade varit perfekt att rida dressyr på, men vi skulle hoppa lite!

Vi rullade på en lite lägre bana, 70-80 cm och allt kändes bara bra, så vi höjde till 1 m. Vi hade lite problem in i en ensprångskombination kort från väggen i vänster varv, men vi tog om den och då kändes det bra. Jag känner mig lite ovan att hoppa och tog väl i själv som det var 130 cm..

Inatt ska Lukas få sova med Back on Track på benen och är förhoppningsvis torr och fin i benen imorgon! Berra var liiite svullen i ett ben också, men jag hittade ett pyttelitet sår under all päls som förklarade det hela. Han hade dessutom ett balltramp, men det såg helt okej ut. Så jag tog ut Berra på en liten promenad. När han inte stod helt still och slickade på marken så han riktigt pigg och kastade med huvudet, pigg och glad!

Imorgon är det markarbete på torpet, ska väl dit och bara trava någon bom med Lukas och röra på honom i skritt och trav. På tisdag är det pay & jump, 1 meter ska vi hoppa.

Nessa & Berra

Skentur

Idag for jag och Lina ut med Berra och Lukas.
Jag körde Berra med remsele och en tyngre vagn, speedcart modell större och tyngre. Vi var nästan hemma när vi mötte en ponny med rissla på en väg som egentligen var för smal för att mötas på, så jag styrde ut Berra i djupsnön för att vänta. Men Berra blev så jävla rädd, kastade sig förbi och började tokslå. Jag höll allt jag kunde tills ena tömmen gick av. Så jag slet i den jag hade kvar. Då gick selen sönder, hamnade bakom Berra och vagnen hängde på. Då insåg jag att det inte skulle sluta bra och hoppade av i en snödriva. Lina och Lukas befann sig framför Berra som satt av i sken med vagnen slängandes bakom honom. Lina fick sig till slut åt sidan så Berra kunde passera. Lukas var dock nästan panikslagen han också, så han halkade och landade på rumpan och Lina for i backen. Så for han också i sken.

Ganska omedelbart fick vi skjuts till stallet. Lukas hade sprungit in i en box och Berra var borta...! Vi letade som galningar tills vi tillslut fick vi veta att han var på väg mot e4an. For dit fort som fan och blev fruktansvärt lättad när vi mötte Berra som en fantastisk man kom och ledde. Han hade alltså sprungit rakt genom byn (passerat statoil, folkan, konsum mm. och var inte många hundra meter från e4an när han blev fasttagen. Han var helt lugn och helt oskadd, helt otroligt om ni frågar mig!

Måste såklart tacka alla underbara människor för all hjälp! Innan jag var hemma med Berra igen så var resterna av selen och även vagnen redan i stallet, TACK!

Samtliga hästar och människor klarade sig bra, dock har Lina lite ont i ryggen efter hon for i backen.

Fina Berrabus ♥

Just det ja!

Alltså Lukas hade något fel idag. Först var han livrädd för dom stackars vattenmattorna som låg mitt i ridhuset. Dom var han rädd för resten av ridpasset. Hade dom legat under ett hinder hade han inte brytt sig.

Sen så hände det en ganska intressant grej, jag hoppade upp och Lukas skrittade iväg i räserskritt som vanligt och jag pillade med min tröja. Då skakade Lukas på huvudet och fick på något vänster tyglarna över huvudet! Jag försökte ptroa,
men det gick inte, så inom några sekunder hoppade jag av i farten. Som tur var gick han med huvudet bland stjärnorna så tyglarna nuddade inte ens marken.

Efter ridpasset fick han bli naken och rulla sig i ridhuset. Supermysigt tyckte han och vägrade bli fångad?! Skithäst.


What a day...

Motgångarna började igår kväll då Tomas bad mig släppa ut hästarna då han hade fallit när han skulle skotta ner snö från taket, stegen hade fallit så han hade landat på ryggen.

Släppte ut hästarna och möttes av en ambulans. Tomas hade så ont i ryggen att han inte kunde gå så han for in på lassa. Sen for jag och jobbade. Red en häst och kunde knappt sitta ordentligt i sadeln, det gjorde ont överallt, dock bara på en plats år gången.

När jag kom hem fick jag veta att Tomas har fått en kotkompression = typ fraktur på en ryggkota. Så jag och Johanna får dela på stallet, dock är lunch och eftermiddag löst så det fixar sig. Dock kan nog inte Tomas köra häst på flera månader, så helt plötsligt har jag tre hästar att träna.. Dock har min ena medryttare Frida sagt att hon vill rida Iris några dagar i veckan så det ska nog lösa sig. Berra ska gå varannan dag ungefär och Lukas ska i princip gå varje dag. Så jag får kämpa med motivationen och ge järnet några månader. Så jag får kliva upp tidigare varje dag och släppa ut hästarna innan jobbet.

I alla fall så for jag till ridhuset med Lukas. Det gick dåligt. I början så sprang han mest på, jag gjorde mycket avsaktningar/halter/ryggningar för små hjälper och han lyssnade bra. Dock hade han ingen form alls. Kämpade på i traven ett tag, men det gick sådär. Provade galoppen och det gick också sådär. Så jag satt på gramanen och jobbade som en galning i traven. Jag red i kanske 75-80 minuter och mot slutet lyssnade han faktiskt på mina halvhalter och travade i ett bra tempo, dock något spänd.

Vänstergaloppen var katastrofdålig, fyrtaktig och hemsk. 

Nu har jag ont i ryggen, det strålar i höfterna och stallet är omockat. JAG ORKAR INTE. Jag har dessutom slut cola för att göra det hela ännu jävligare. Dessutom har jag lite ont i halsen och tror jag har feber.

Berra skulle egentligen starta imorgon, men vi stryker. Banan kommer nog vara dålig i det varma vädret och jag orkar inte.

Färdig-gnällt.


Kotkompression

RSS 2.0