TORSDAG

Idag har jag börjat dagen på ett mycket annorlunda sätt. Jag har sprungit! Insåg att det var tre veckor sen sist och det gick väl inte kanonbra, men nu ska jag inte låta det gå så lång tid till nästa gång!

Strax blir det lite frukost innan jag far till stallet och ger Lukas medicin. Han ska gå på fenylbutazon(butta) i tio dagar. Försökte blanda det med betfor igår, men det smakade tydligen pyton, så jag drog upp det i en spruta istället och gav det direkt i munnen. Det gick fint!

Igår var jag och Lina ute med Iris och Berra. Berra är så söt, bara Iris är med är han så otroligt lugn. Vi snackar att det går bra att galoppera på lång tygel ute! Dock väntar han hela tiden på fröken Iris som är några meter bakom. Men han tycker att det är hur roligt som helst, jättekul!

På fredag ska Lukas som sagt behandlas av en equiterapeut, jag antar att han kommer att använda laser på kotan, vi får hoppas att det påskyndar läkningen! Inte för att jag vill komma igång fortare, men för att Lukas ska få bli 100% fräsh fortare! 

Onsdag

Det är otroligt trist att jobba hela dagarna. På sommaren skulle jag kunna vara ledig jämt, har massor av saker som jag vill göra!

Såklart rida på mina fina hästar, men även sommarstäda ordentligt, smörja grejer och måla och pyssla. Vi får se om jag hinner lite pyssel till helgen.

På fredag kväll ska mest troligt equiterapeuten komma och behandla Lukas, förutom kotan så tror jag att han har någon lättare låsning i halsen och möjligtvis nacken. Om han inte kommer för sent så var jag sugen på utgång på kvällen.

Enda planen på lördag är att skritta Lukas för hand och rida ut en sväng på Berra. På söndag ska jag och Lina mest troligt markarbeta Iris och Berra på torpet på morgonen. Mitt på dagen så är det trav och jag jobbar.

I mitten av nästa vecka planerar jag att släppa Lukas på bete så får han chilla lite innan jag sätter igång honom igen.

Ikväll blir det uteritt på Iris och Berra, galopp längs sandvägarna lät inte helt fel va?


SHOPAHOLIC

Jag har nyss köpt den dyraste pryl jag äger. Och jag är kär!
En Cheval Liberté 2002XL. Det är lite småfix och kanske lite rep på plasten längst bak, men nu har jag ett släp med gott om plats, ljust och högt i tak. Hingstvägg och dynor på insidan så hästarna kan vila mot dom. Den går jättestadigt och fint efter vägen och jag tror att hästarna kommer stå väldigt bra i den!
Jag ska skura upp den lite och sen ta fler bilder!


Min häst är en hjälte

Stackars Lukas var ganska halt vid böjprov i kotan där svullnaden satt. Så han har garanterat haft ont i helgen. Och inte visat någonting, hoppat helt fantastiskt. Fina, dumma häst! Sådär kan han ju inte göra om han har ont.

Om tio dagar ska jag börja sätta igång, han är sprutad med kortison. På grund av tävlingskarens på 28 dagar har jag strukit norrskenet också. När jag strök Umeå räknade jag att få igen alla pengar minus en avgift då jag har veterinärintyg. Men nej, boxen för 960 kr fick jag inte tillbaka för. Kul.

Så om någon ska till Umeå och vill ha mix box hela helgen så vill jag ha 800 kr, någon intresserad?? Annars kan jag hyra ut den bara över dagarna också, bara att fråga! Sprid gärna ordet vidare så är ni gulliga!


Nya planer!

Ikväll var Lukas svullen i gallan igen så jag bestämde att vi inte ska tävla i Umeå i helgen. Jag har även ringt ut veterinären som kommer imorgon förmiddag. Jag har dock jobb att vara på, så jag missar tyvärr det besöket.

Så vi får höra vad som sägs! Men jag misstänker vila i två veckor, minst. Blir det längre än så missar vi tyvärr norrskenet också. Men vad gör man? Det viktigaste är ju att min fina häst får vara frisk och glad!

Och under tiden så har jag faktiskt både iris och berra att rida på, så jag ska nog klara mig!


Ponnytävlingar

Det är fullt upp för mig hela tiden just nu känner jag!

Idag har jag i alla fall varit på ponnytävlingar halva dagen. Superbra väder med 23 grader varmt och strålande sol! Solade lite extra när jag kom hem, så nu har jag bränt mig lite till och med!

Efter det så var det dags att se elitloppet! Sagohästen Commander Crowe fick vinna, tårarna bara sprutade, haha! När Stamping fick vara trea i elitkampen rann även tårarna, kände hans förra ägare lite som dog i vintras och tänkte på hur otroligt lycklig han var över sin fina häst!

Sen så blev det betessläpp! Iris, Berra, XL och Nalle fick komma ut i paradiset, lyckliga var dom allt! Sprang ett varv och började sen äta. Inte mycket spännande. Bilder kommer när jag har tid. Den här veckan kommer det vara sjukt mycket också. Som tur är så har vi min medryttare som praktikant i stallet, så hon får styra upp!

6 hektar och ska ändå dela samma gräsfläck, sötisar!

Skärmklipp

Två otroligt kassa skärmklipp. Men vi hoppar alltså 110 cm. Jag saknar ord, så jävla fin häst jag har!


Tävlingsresultat!

100 cm
Denna klass var det bland annat stilbedömning på, så jag bestämde mig för att rida supernoga. Det gick sådär, han stoppade på tredje hindret, vi hade lite för dålig galopp och han tittade lite. Jag var inte beredd kan jag lova! Sen satt jag en ordentligare galopp, jag blev lite förbannad, haha! Så går det om man inte kan rida ordentligt!
Resultat: 4 fel

110 cm
Ja, vad ska man säga? Jag var sjukt nervös när jag gick in på banan, muren såg enorm ut! Men grunden flöt bara på och helt plötsligt var vi i omhoppning! Efter första omhoppningshindren gled tyglarna ur händerna på mig och jag hade inte tid att korta dom. Lukas var helt underbar, jag svängde riktigt snävt på en oxer och han löste det perfekt! Muren trodde jag nästan att Lukas skulle springa förbi, jag hade inga tyglar att rama in med, men min FINA häst bara hoppar!! Så vi slutar alltså på en andraplats!!! Jag är så sjukt jävla nöjd, fina, fina Lukas!
Resultat: 0,0 fel Andra placerade!

Konstigt!

Det känns lite fel. Imorgon har jag räknat ut att min första klass startar cirka 13.30. Och jag startar som nummer 18.  Alltså, om jag tar sjukt lång tid på mig kan jag fara 11.30 hemifrån. Det känns sjukt fel! Jag som alltid brukar starta i första klassen och dessutom ha långt till tävling. Jag klev ju upp klockan fem sist jag skulle tävla!

I alla fall så ska jag duscha Lukas lortgris på "morgonen" innan jag far. Efter han är duschad ska han bli knoppad och fin!

Nu ska jag skicka iväg något jobbmail, kolla om jag hittar godis någonstans och sen sova!
FREDAG

Idag har jag varit duktig igen!
Klev upp klockan åtta och satt på Lukas klockan nio! Skrittade mot ridbanan och mötte upp Loella där som fotade. Lukas kändes lite matt, vilket är bra då det är dags för dressyr, det är så jobbigt att försöka rida dressyr på en duracellkanin.. I alla fall så kändes han avslappnad och gjorde det jag bad honom om. Jag red inte så länge, då det är tävling imorgon!

Sen gjorde jag stallet och släppte Lukas mellan hagarna för att äta lite gräs. Iris och Berra fick också komma ut mellan hagarna då dom vägrade äta upp sin frukost i form av hö. Totalt ointressant var det tydligen! Efter det så for jag och Tomas och byggde sommarhage. Så nu är alla stolpar på plats och cirka 1/3 av tråden är dragen, då ska vi bara göra resten imorgon!

Sen har jag rensat lite bilder, både tävlingsbilder från förra helgen och så dagens bilder. Tävlingsbilderna får vänta med att bli redigerade ett tag till..

Strax ska jag äta middag, innan jag ska på travet och jobba!
Stilstudie.

Såhär går det när matte ber om ett galoppombyte!

Man kan inte vara bäst på allt helt enkelt!

Smakprov!

Snälla Loella fotade mig och Lukas idag, bjuder på lite smakprov!TORSDAG

Gjort idag:
♦ Vaknat 07.20 på min första sovmorgon på typ en vecka.
♦ Mockat i stallet, tagit av hästarna täckerna för första gången i år, byggt en minihage på gräs till Iris och Berra
♦ Börjat bygga sommarhage, styrt upp "vattenhålet"
♦ Farit hem, hängt tvätt och käkat
♦ Kört 25 minuter till jobbet och varit där klockan elva. ASSNABB!

♦ Jobbat till 19.15, kört hem 25 minuter, käkat, bytt om.
♦ Haft Lukas borstad och sadlad 20.00. ASSNABB igen.
♦ Ridit med Loella på heden. Vi skulle mest chilla och galoppera lite. Det gick jättebra tills Loella kom upp jämsides. Då drog Lukas. Det gick i 300km/h och jag hade inget att säga till om. Lukas hade så jävla roligt. Han lekte fullblodsgaloppör och träd, rötter och gropar bara flög förbi. Första gången han någonsin har stuckit, knaspålle! 
Sen styrde vi upp ridturen och galopperade lite mer kontrollerat, skuttade över lite små pinnar också!
♦ Rensat ungefär hälften av dom 42 kg morötter som jag fick gratis på jobbet. Hästarna gillar!
♦ Gett Iris och Berra mat ute, dom får börja sova ute inatt!

Imorgon har jag ungefär lika mycket att göra. Rida Lukas, göra stallet, bygga sommarhage, göra en hemlighet, jobba på travet, duscha Lukas och packa tävlingsskåpet. woopwoop. Jag gillar livet!

Lukas är en c-ponny, för er som inte visste det.

Shoppat

Lite nödvändigheter som jag shoppade igår.

Sax, Piggborste, ett till par karledsskydd, nummerlapp.

Mia´s bandageunderlägg, fram+bak, tvättsvamp, lädertyglar och ett hönät med modell mindre hål.

Städat

Jag var i stallet i fyra timmar idag, städade ordentligt. Ändå är det massor kvar! Men nu ser det inte förjävligt ut i alla fall! Jag släppte lös Lukas på gräsmattan i en halvtimme och krattade lite i hans hage under tiden. Det gick bra tills jag skulle gå och hämta honom, det var han inte så intresserad av, haha!

Sen så for jag och sladdade banan på torpet också, det blev så bra!

Jag fick lite mycket att göra i helgen också. På lördag ska jag tävla på KDRF, det är cirka 4 mil dit, så skönt att få tävla nära hem! Sen ska sommarhagen byggas! På Söndag ska nämligen Iris och Berra släppas på bete! Dom kommer bli mycket glada kan jag lova! Lukas ska inte släppas förrän efter Norrskenets tävlingar, 17 Juni blir det. Men jag ska försöka bygga en liten beteshage åt honom i stallet, har nog 15 x 50 meter som man kan göra en gräshage av!

Nu ska jag duscha och skicka in lite jobb.

Rider

Jag är just nu ute på heden och rider! Skrittar lite extra länge på hemvägen. Vi har galopperat på sandvägarna och främst klättrat i sandtaget. Det kräver en viss teknik som ryttare, men kul är det! Det blir en lugnare runda på heden imorgon igen!

Visst är Lukas fin i iris ljusrosa pyttelilla hoppschabrak? *host*


Jobb

Nu känns det som att jag jobbar hela tiden! Kan bero på tre olika jobb plus en utbildning i veckan!

Igår blev det 40 mil och jobb från 06-21. Så jag var inte ens förbi stallet, det är mycket ovanligt kan jag lova!

Jag lyckades dock shoppa på tre hästaffär i tre olika städer! Royal i Boden, hööks i Luleå och Royal i Skellefteå. Blev lite småsaker som jag kan visa ikväll om jag kommer ihåg!

Ikväll ska jag ut med Lukas på heden och klättra! Här ska vi stärka rygg och bakdel!


Bilder från tävlingen!

Samtliga är fotade av Jessica Jonsson, TACK!

Soft up till salu!

Jag är lite sugen på att köpa dom nya Soft up pro i en annan färg än dom jag har, så jag tänkte kolla om någon är intresserad av att köpa mina. Säljer både stigbyglar och tillhörande stigläder ihop. Nypriset är över 3000kr tillsammans och jag kan tänka mig 1900kr vid smidig affär! Det är stl M på stiglädren. SÅLDA

MÅNDAG

Jobbat, fått in en ny bal i stallet, bytt däck på finkan och motionerat Lukas! Världens bästa Johanna hade mockat åt mig, så det blev en grej mindre att göra.

Kvar idag som jag måste göra är att packa bilen och läsa det tusen sidor långa häftet med tillhörande korsförhör om hjärtstartarutbildningen. Blääääää.

I alla fall så fick Lukas premiärdra lastvagnen för idag. Jag tänkte att han skulle få chilla. Det gjorde han inte. Jäklar vilken powerwalk! Så skulle han få jogga lite hemåt. Eh. Kort hög hals, superspetsade öron och höga knän körde han på. Det är härligt med en häst som visar en sån livsglädje! Imorgon blir det i alla fall vila. Så på onsdag lär han vara galen! 

Shopping-saken som kanske jag ska köpa kanske blir redan på fredag, om det nu blir av, woho!

Mycket att göra

Idag har jag massor att göra! Först och främst jobbar jag till 16.15. Sen måste jag ringa några viktiga samtal direkt jag kommer hem.

Efter det ska pappa hjälpa mig in med en ny hösilagebal i stallet. Efter det ska vi byta till sommardäck på finkan som jag lånar. Sen ska jag göra stallet och fara ut på en lugn sväng med Lukas.

Måste dessutom tanka både min och pappas bil.

Imorgon rullar jag mot Boden 05.30 cirka för att jobba. 16.30 ska jag vara tillbaka i stan för att gå en hjärtstartarutbildning. Ikväll måste jag dessutom läsa igenom ett tjockt häfte om den och dessutom göra något test på internet som jag måste ha minst 80% rätt på för att få gå utbildningen. Som jag inte har en aning om hur lång tid som den kommer att ta.

I övrigt borde jag städa, både i stallet och hemma. Och smörja läder. Och redigera alla bilder och filmer från i helgen. Och så vidare.


New in

Magplatta från Lippo. Dyr som stryk. 1300 kr typ.

Kingslandströja! Halva priset hos AB nian under tävlingen! 549 kr betalade jag. Supermysig! Lite stor eventuellt, men fantastiskt snygg!

Sen så har jag ett modell STÖRRE inköp på g.. Återkommer om det senare, spännande!

Tävlingsresultat!

Jag måste börja med att säga att jag älskar Vännäs! Superbra tävlingsplats!

100 cm

Han kändes superfin i grunden och vi gick till omhoppning. Det var snävast väg som gällde till varje hinder så vi tog någon sväng i trav. Mot näst sista hindret inser jag i sista sekund att han bjuder mot ett räcke som inte är med i omhoppningen. Infångarna är infällda och hindret ligger på minst 125. Så jag panikdrar i ena tygeln och vi krashar lite, och håller på att rida in i dom stackars funktionärerna. Men så fortsätter vi och slutar på en fjärdeplats. Duktiga Lukas!
Resultat: 0,0 fel, en fjärdeplacering

110 cm
River första hindret och känns kalasfin resten av banan! 
Resultat: 4 fel

110 cm
Känns lite matt och trött i bakbenen men är jätteduktig. På näst sista hindret i grunden ser jag att avståndet kommer bli fel och tänker "väääääänta" men ballar ur och hoppar före ändå och vi river ganska ordentligt. 
Resultat: 4 fel

Sammanfattningsvis är jag så nöjd över helgen och har såklart världens finaste häst och världens bästa gäng att hänga med. NI ÄR BÄST!!!

Duktig pålle!

4a i 1m! Lukas bjöd dock på ett hinder som låg på typ 125 i omhoppningen så det blev lite knasigt!
I 110 så petade han första hindret och var jättefin sen!


Skit-berra

Berra var kanonfin idag! Låg i ledningen in på upploppet och såg hur fin ut som helst! Då galopperar hästskrället bort en seger och 40k..... Han är billig just nu!


Torsdag

Idag har det varit fullt ös!!

Efter jobbet så for jag ut på heden och galopperade på Lukas. Han var pigg och mycket glad! Klättrade även en sväng i sandtaget. Så sjukt roligt!! Blir mer av den varan nästa vecka!

När jag kom tillbaka till stallet så packade jag tävlingsskåpet. Ska rida imorgon bitti, men efter det ska bara sadeln och hjälmen in i skåpet så är det färdigpackat!

Sen blir det hem och duscha och käka lunch innan det blir tillbaka till stallet och packa Berras grejer, försöka borsta lortgrisen och sen hämta upp resesällskapet innan vi tullar mot Boden för trav!

Sen blir det hem och sova några timmar innan det är dags att gå upp snortidigt på lördag. Då är det Vännäs med Lukas som gäller!! Woho!!!


ONSDAG

Jäklar vilken dag! Har jobbat en heldag för första gången på MYCKET länge. Jag har haft lyxjobb sen förra sommaren vilket har innebärt korta dagar, men nu är det slut på det roliga! Tjänar dock mer pengar, mycket välkommet!

När jag slutade jobba så blev det till stallet för en ridtur på Lukas. Gallan kändes hyfsad, så vi for ut på heden för att galoppera lite. Jag var inte jättesmart. Första galoppen på heden för i år. På en häst som stått två dagar. På ett vanligt rakt bett. Att jag dessutom tänkte stå i fältsist gjorde att det gick något fortare än jag planerat. Vi galopperade över två isfläckar i farten bland annat. Inte planerat! Lukas slutade dock aldrig spetsa öronen och var jätteglad över att få komma ut i skogen. Så enligt Lukas är han frisk som en nötkärna!

Väl hemma så var gallan nästan borta. När jag tog in hästarna var den tillbaka lite men inte så farligt. Så Lukas har övertygat mig, vi far till Vännäs och tävlar i helgen! WOHO!

Den här dagen blev snäppet bättre då det kommit in cash på mitt konto! Så jag kunde betala min räkning och drämma in 1500 kr på tdb-kontot, så nu kan vi tävla ett meeting till, woho!

Jag är sjukt taggad över denna sommar, det kommer bli grymt!

Åsiktsinlägg - Täcken

Täcken är en fråga som alltid diskuteras. Vissa tycker att folk är knäppa som har hästarna utan täcken när det är -20 grader, när andra har 4-5 täcken på. Hur ska man då täcka hästen?
Det är högst induviduellt! TITTA på hästen. Är det -20 grader, hästen har ett vintertäcke och ser nöjd och glad ut? Då är den också det. Står den dock med lågt huvud och skakar, lägg på ett täcke till. Jag har tre olika hästar i stallet. 

Iris med björnpäls som tål kyla, men INTE tål att bli blöt. Blir hon blöt på ryggen får hon så ont att hon knäar och hon har faktiskt fått korsförlamning på SOMMAREN då det har regnat och hon har blivit blöt. Så jag är fruktansvärt noga med att täcka henne. Hon har regntäcke även på sommaren vid risk för nederbörd.
Berra som är helrakad och går med ett 350 gr vintertäcke även om det är -30 grader och blåser och är väldigt nöjd med livet.
Lukas som helst stannar inne om det är kallare än -15, även om han har 1000gr täcke på sig.

Idag har vi haft 13 grader varmt, sol och blåst. Berra har gått naken(vilket han gjort i någon vecka), Iris och Lukas har för första dagen fått ta av sig sina 150gr respektive 200gr-täcken och gått med ett ofodrat regntäcke. Nog hade dom kunnat gå nakna också, men personligen vill jag inte gå i t-shirt än, då tror jag inte att mina lite känsliga hästar vill vara helt nakna heller. Eventuellt Iris, men hon har så lite päls att jag inte är helt säker.

Så jag tar det säkra före det osäkra. Även när hästarna hade 200gr och 150 gr täcken(till mitt på dagen idag, då jag bytte) så svettades dom inte. Iris var snäppet varmare än Lukas, men hon såg inte ut att tycka att det var för varmt. Hästarna har både skugga och vatten i hagen och har all möjlighet att svalka sig. Men fryser dom så har dom inte möjlighet att värma sig på samma sätt. När jag kom till stallet hade Lukas sitt 150gr-täcke. Inte stod han i skuggan inte. Han låg och njöt mitt i hagen! 

Skulle Berra ha haft ett täcke idag så hade han plockat av sig det. Han skulle ha tyckt att det var för varmt! 

Så slutsatsen är att hästarna är hemskt olika. Ras, underhudsfett, päls, känslighet osv påverkar. Lika som för människor. Vissa går i tshirt när andra fortfarande har långkalsonger på sig.

Men bland det värsta jag vet är när folk säger - Hästarna skakar inte för att dom fryser, dom gör det för att hålla värmen. Men hallå!? Om du huttrar och skakar, fryser inte du då!?

Dagens odjur

Idag har jag gjort extra fint i stallet på morgonen. 

Sen red jag ut Iris med Tomas som körde Berra. Direkt när vi kom till rakbanan började Iris galoppera och vägrade sakta av förrän vi var på toppen av backen efter skjutbanan. Det är cirka 3 kilometer. Iris kändes faktiskt jättefin, min lilla tokfia! Vi vände och Tomas fortsatte hela vägen till Ljusvattnet, så vi hann skritta ungefär 3 km innan Tomas och Berra hann ikapp. Berra hade tydligen gnäggat hela vägen till Ljusvattnet, stackarn! Inte lätt att vara själv i stora skogen.. När Berra kom ikapp så travade vi hem.
Sista biten skulle vi jogga över en åker, som var väldigt jordig/lerig. Iris fick dock lite fnatt och började galoppera och bocka. Jag kunde inte sakta av, för då skulle Berra försvinna för långt iväg, så det var bara att håla i sig och galoppera på.. Knäpp-Iris! Väl hemma på gången så var hon heeeelt slut. Hon får skylla sig själv om hon ska hålla på och hitta på hyss!

Lukas galla är bättre idag, men inte helt bra. Så just nu känns helgens tävling 50/50. Men jag ska rida imorgon och se hur det ser ut. Vi var ut på en promenad idag i alla fall.
<3

Kloning?

Jag skulle nästan ha klonat mig känner jag. Nu blev jag erbjuden den fjärde arbetsintervjun på en vecka! Helt dött på jobbfronten i två månader och sen är det fullt ös när jag väl får ett jobb. Nu är jag bara lite ledsen över att jag redan har ett jobb, då detta var i bureå..! Jag hade alltså sparat 6 mil resväg om dagen. cirka 30 mil i veckan, 120 i månaden. (Jag kan hålla på hur länge som helst.) Det är alltså nästan 2000 kr i månaden i soppapengar. GAH!!!!! Och eftersom jag redan börjat på det andra jobbet så kan jag inte direkt sluta efter en dag. Det känns fan inte okej. 

Färdiggnällt. har nyss varit och lindad benen på min porslinshäst. Håll en tumme för att han är kalasfin i benet imorgon! Sen ska jag slå in hela hästen i bubbelplast resten av tävlingssäsongen.

Alltid ska det jävlas

Igår var jag ganska nöjd med livet, Hästarna var kalasfina, vädret underbart och allt var king.

Idag har det blåst som satan och varit typ 5 grader varmt halva dagen. Lägg på duggregn. Dessutom så är Lukas halt. Eller, han var det imorse, är det dock inte längre, vad jag kan se. Dock har han en hård galla ovanför ena framkotan. Dock kylde Johanna den på förmiddan, jag linimenterade + magnetbehandlade mitt på dagen. Sen blev det promenad + kylning och ikväll ska jag dit och linda på back on track. Imorgon ska jag ta en promenad på förmiddagen och eventuellt skritta ut en sväng på kvällen. Skulle det inte gå till sig så blir det inget Vännäsmeeting i helgen.

Det ser inte ut att vara något farligt alls och jag tror att vi kommer kunna tävla i helgen. Förra gången Lukas var lite halt och det inte såg så farligt ut visade det sig dock vara en muskelbristning och han var borta nästan två månader. Händer det nu igen så kommer jag att dö, tävlingssäsongen har ju äntligen börjat!

Men, jag ska inte bekymra mig mer föränn tidigast imorgon. Kloka ord från Marre; än är det bara måndag!

I övrigt så har jag jobbat första dagen på nya jobbet, det gick bra. Jag kommer nog ha ett råchill sommarjobb känner jag! Jag ska dessutom sluta äta godis för alltid, Nutrilett crunchy bar ska det bli i fortsättningen, dom är helt sjukt goda!

Planering

Det är mycket i veckan, så skriver ihop en liten planering. Det kommer nog att komma mera jobb förhoppningsvis.

Måndag: Jobb på nya jobbet (Coop i Lövånger) 7-14. Rida ut Lukas på heden och galoppera och klättra lite!
Tisdag: Jobb? Uteritt på Iris. Lugn tur på Lukas/vila
Onsdag: Jobb? Markarbete/Hoppning på Lukas
Torsdag: Kolla på lite träningstävling, sen en sväng till Luleå. Dressyr eller uteritt på Lukas
Fredag: Rida kort dressyrpass på Lukas på morgonen, packa klart inför Vännäs. Trav i Boden med Berra på kvällen. Eventuellt så far jag till Vännäs mitt i natten, vi får se!
Lördag-Söndag: Tävling i Vännäs!

TAGGA VÄNNÄS!!!!!!!

Iris & Lina

Iris & Lina var med i gruppen efter, här kommer en liten film!

Iris har alltså sett hinder 2 gånger i år och är inte i kondition, så hon var riktigt trött sista biten. Men i övrigt tycker jag att det gick bara bra! Iris behöver mycket mer styrka i galoppen för att orka ordentligt men kämpar på och tycker att det är roligt!

Hoppträning

Idag har det fått bli hoppträning för Erica Sjöström. Till och med på hemmaplan! Ruskigt skönt att kunna skritta till träning för en gångs skull! Lukas kändes kalasfin, lite tjorvig i vänstergaloppen bara. Vi avslutade med en bana på 110 cm, vilket kändes lätt. hade jag inte instruerat under hinderhöjningen och räknat hål själv hade jag trott att banan låg på 1 m. Så den här känslan ska vi spara till nästa helg då det är tävling i Vännäs!

Det enda negativa med denna träning är att det blev lite väl lång väntan bara, annars är jag toknöjd!

När vi hoppade näst sista rundan(på cirka 90 cm) så tyckte Erica att det såg väldigt proffsigt ut, vilket jag kan hålla med om, det kändes busenkelt!

Åsiktsinlägg - Hjälptyglar

Jag har använt 3 sorters hjälptyglar; vanlig inspänning vid longering, gummisnodd och graman.

Vanliga inspänningstyglar var jag personligen inte så förtjust vid, har använt dom 2-3 gånger bara så kan inte riktigt göra en utvärdering. 

Gummisnodd är jag inte alls förtjust i. Det känns som att man hela tiden har ett konstant tryck när man rider med den. Även när hästen gör rätt så ger den inte riktigt efter. Dock har jag använt den när jag har kört och inte kan påverka hur hästarna går. Dock har jag tyckt att det är bättre att dom går lite för djupt och lite bakom hand än men huvudet uppe bland stjärnorna, så det har blivit en liten kompromiss.

Graman är jag hemskt förtjust i av den anledningen att man kan använda den när den behövs och sen ge efter. Till exempel när jag rider dressyr på Lukas kan jag behöva den i vänstergaloppen då han kan bli lite stark. Så 95% av ridpasset hänger den löst, men när vi galopperar i vänster varv använder jag den. Om Lukas slår ifrån i tex traven så tar gramanen emot lite och Lukas går då tillbaka till arbete direkt. Jag tycker att den är suverän som hjälpmedel. Man ska självklart sträva efter att hästen går lika utan graman, vilket brukar komma ju starkare hästarna är.

Jag rider dessutom i princip alltid ut på graman. På Lukas kan jag då rida på ett rakt bett och använder gramanen som extra broms när vi galopperar. Utan graman får jag rida på jaktkandar och får en spänd häst med hög nacke. På enkelbett och graman får jag en jätteavslappnad häst i traven som tar jämt stöd på bettet och i galoppen så vågar han slappna av och inte bara studsa.

På Iris har jag gramanen ute då hon kan få lite frispel när vi galopperar och kastar upp huvudet, studsar och drar järnet. Med gramanen får jag bort ett kastande huvud som åker upp bland stjärnorna och har dessutom en chans att bromsa. Hon går på ett smalt tvådelat bett.

Sammanfattningsvis har gramanen hjälpt mig och Lukas enormt mycket men vi strävar efter att han ska gå lika klockrent utan graman som med.

Det här ridpasset galopperade han så lugnt och avslappnad och var otroligt lätt i handen.
Han galopperar faktiskt på bilden!

Åsiktsinlägg - betsling

Ytterligare en känslig fråga i mångas ögon - bett.

En del är otroligt envisa med att alla hästar ska ridas på enkelbett i alla situationer vad som än händer. Det håller jag inte alls med om. Man ska alltid sikta mot att ha hästen så lydig och lyhörd att man i alla situationer kan ha enkelbett, men det fungerar inte alltid.

Jag använder Lukas som exempel. Just nu rider jag dressyr på ett vanligt rakt bett. Lukas lyssnar bra och trivs med det. Dock blir han för stark när vi är ute och galopperar, vilket resulterar i en dragkamp. Just nu är han dock inne i en bra period och fungerar ute på rakt bett + graman, då har jag gramanen "spänd" när vi galopperar och lös i andra gångarter. I vintras var han dock crazy-bananas ute. På ett rakt bett fick jag ligga och slita för att ha en chans att få stopp på honom. Så då red jag på jaktkandaret istället. Och fick en betydligt mer harmonisk häst som lyssnade på mina hjälper.

Samma sak kommer till hoppning. På jaktkandaret lyssnar han hela tiden på mig, väntar på mina signaler och det blir lugna rundor på bådas villkor. Skulle jag stoppa in ett enkelbett så skulle det gå mycket fortare, jag skulle inte alls ha samma kontroll och det skulle inte alls se bra ut. På en linje skulle jag garanterar behöva slita tag i honom för att inte krascha i nästa hinder. Så vad är att föredra? Ett skarpare bett, rida med en mjuk hand och ha en uppmärksam häst. Eller rida på ett snällare bett, men behöva slita tag i hästen för en reaktion och mest troligt ha en stressad häst?

Så slutsatsen jag vill dra är att man måste anpassa betslingen till vilken situation man är i. Jag eftersträvar alltid att ha en häst som är lätt i munnen och lyssnar på mig i alla situationer utan att jag ska behöva ta i med all min kraft.

Tyvärr ser man på till exempel vissa hopptävlingar hur vissa har "för snälla" bett på sina hästar. Hästarna rusar iväg på linjer och ryttarna sliter i dom för att få tillbaka dom, och inget händer. Eller, vissa smarta hästar sliter ner huvudet och drar sin ryttare ur balans, vilket inte heller blir så bra. I en sån situation är det kanske inte dumt att betsla upp lite och få en mer harmonisk ritt. Detta kanske inte fungerar på alla hästar heller, men mest troligt på ganska många!

Vilket bett ska man då välja om man ska betsla upp? Det är bara att prova tills man hittar något som hästen trivs på. Jaktkandar är ganska skarpt, men många hästar trivs på det. Pelham eller babypelham med delta eller dubbel tygel? Gag? Det finns bett i all oändlighet, det gäller bara att hitta ett som både du och hästen trivs med.
På Lukas har jag provat många bett innan jag har hittat bett som både han och jag trivs bra på. Iris är en mycket enkel dam som rids på ett smalt tvådelat i alla situationer. 

Jaktkandar

Enkelbett - i det här fallet tredelat

Baucherbett, lite skarpare än vanligt tredelat.

LÖRDAG

Jaha. NU hade denna dag kunnat få ta slut, jag har inget mer att göra. Alla hästarna i stallet har redan rört på sig så där kan jag inte göra något mer.

Jag red dressyr på Lukas idag. Det kändes okej. Han lyssnade fint och gjorde som jag sa, men det hade varit roligt med det lilla extra. Vi jobbade mycket med galoppen idag i alla fall. Lite skänkelvikning i galopp längs långsidan, vilket gick helt okej. Sen jobbade vi med byten på en åttavolt. Han la in ett travsteg i varje "byte" som vanligt, men det som var mycket positivt var att han inte kastade sig iväg i den nya galoppen eller inte heller blev stressad. Bara det är en vinst! Sen jobbade jag lite med den förvända.

I höger varv gör jag en volt tillbaka i hörnet på en långsida och bryter av innan nästa hörn så att det hela är enkelt. I den förvända högergaloppen kan han dock utan problem ta kurvorna, men det sparar vi lite till senare. I vänstergaloppen så red jag i högervarvet och när vi kom till ena hörnet fattade vi vänster galopp och galopperade till nästa hörn för att göra det riktigt enkelt. Vi gjorde dock en volt tillbaka i slutet, woho! Tidigare han han brytit av till slängtrav direkt han har känt att vi vänder tillbaka lite.

Så det här ridpasset får sammanfattas med att han var lugn nästan hela tiden i galoppen. Han har något spöke i huvudet dock och kan inte lägga en volt i vänster galopp på den övre delen av ridbanan utan att stressa iväg och skjuta ut bogen. Men det kommer nog senare. Dessutom kan gramanen hänga löst även i vänstergaloppen under större delen av ridpasset, så det händer saker, även om det går sakta.

Det som känns "sämst" just nu är traven. Han vill inte riktigt vänta på mig och slappna av och vila på steget, utan har hela tiden bråttom framåt. Även mot slutet av ridpasset är han inte helt tillfreds i traven, även om det går att korta honom och trava i riktigt lugnt och samlat tempo så är han inte riktigt där jag vill ha honom. Vi får helt enkelt nöta vidare!

Markarbete

Idag blev det markarbete i Bersan för Lukas! Travbommar och galoppbommar på volt började vi med. Galoppbommarna i vänster varv var as-svårt tyckte Lukas, men mot slutet av passer gick det bra, duktig kille!

Sen körde vi en övning på ena långsidan. Det kom ett räcke fort, sen travbommar på mitten, ny galopp och ett till räcke. I högervarvet skötte han sig kalasbra, jag är sjukt imponerad. I vänster varv ville han kasta sig över det första räcket lite. Jag tror inte riktigt att Lukas litar på sig själv, han tror nog inte att han orkar över i vänstergaloppen om han tar det lugnt. Men vi får nöta vidare!

Det sista vi gjorde var att vi hade tre oxrar längs den andra sidan. Jag har lite hjärnsläpp men jag tror att vi hade ett kort galoppsprång mellan? Haha, bra minne. I alla fall så hoppade han dom bra i bägge varv, speciellt efter jag fick till rakställningen före serien. Bästa Marre instruerade såklart!

Åsiktsinlägg - Inkörning

Det här känns som ett otroligt brett ämne, men jag kortar av min åsikt lite.

Jag anser att ALLA hästar ska köras in. Vare sig du har tänkt rida dressyr, hoppning eller ska använda hästen till trav.

När ska man då börja? Så tidigt som det går! Unghingsten på mitt förra jobb blev inkörd för vagn 8 månader gammal. Dock bara i skritt och väldigt korta bitar, sen ska han få chilla till hösten då han ska tränas lite mer.

Men om man lägger på selen så fort unghästen är så grov att gjorden går att spänna så selen sitter fast är det bara ut och tömköra. I början så har hästen träns på sig, med grimma utanpå och en ledare med grimskaft i grimman. Så är det bara att tömköra så många timmar som det behövs innan man sätter dom för vagn. Det är dock extremt viktigt att folk som har erfarenhet av unghästar och inkörning är medverkande! För går det fel när hästen har vagn på sig kan det sluta mycket illa. 

Fördelen med att börja köra in så "extremt" tidigt är att unghästarna fortfarande är väldigt små och brukar oftast inte bråka så mycket, så länge dom är trygga med människorna runt omkring sig. Dom ska självklart inte belastas, utan bara dra en lätt vagn med en "lätt" person (ingen karl på 120 kg) i början. Och kanske 10-20 minuter max. När sen hästen känns inkörd så ska man inte utöka arbetet förrän efter betet som 1-åring. Men då har du en unghäst som har växt till sig och garanterat är lite kaxigare 14-15 månader gammal. Då är inkörningen på vintern som 8 månader gammal en fantastiskt bra erfarenhet att ha i bagaget.

Om du sen inte kör din häst alls efter denna inlärning spelar ingen roll. Hästen har tidigt lärt sig att lyda framåtdrivande hjälper, och förstår bettets inverkan. En sak som dom lär sig när man kör in dom är också att dom inte kan tvärvända när dom har en vagn på sig, dessutom hjälper det den naturliga framåtbjudningen väldigt bra. Du kommer ha mycket lättare att rida in hästen när det är dags för det!


Duktigt

Jag var kickass på jobbet idag. For till Boliden (5 mil) och hade glömt en tokviktig grej för att rigga upp studion. Så jag tvingade barnen att vara ute i regnet när jag fotade dom istället. WIN!

På kvällen red jag Lukas. Han var sär i hagen, bockade och hade sig! Sen tog jag in honom på gången och där var han så upprörd att han stegrade sig, haha! Eller, han stegrade väl inte på riktigt, men båda frambenen befann sig ovanför golvet samtidigt. 

För er som inte känner Lukas är han som en gammal gubbe. Står och chillar i hagen och är typ världens lugnaste på gången. Skulle typ kunna lägga mig och sova mellan frambenen. Så jag tänkte att det skulle bli spännande att rida.

Nej. Han var precis som vanligt. Travade fram och sen galopperade vi länge. Galoppvägen mot backen har äntligen tinat fram helt, så nu jädrar ska det galopptränas! Nötta vänstergaloppen länge, han fick även öka den lite i stenmjölsbacken, vilket han tyckte var superroligt! han frustade ordentligt efter första galoppsträckan (cirka 4 km) men återhämtade sig snabbt. Sen galopperade vi 2-3 km till. 

När vi kom hem svampade jag av honom med lite liniment för återhämtningen och sprayade benen med kylspray.

Åsiktsinlägg - Bomsadel vs bomlössadel

Nu har jag fått några superbra tips på åsiktsinlägg, så jag kommer att skriva några då och då.
Det här är alltså mina åsikter om saker och ting, alla får tycka som dom vill, men såhär tycker jag!

När det kommer till sadlar så föredrar jag helt klart en sadel med bom, utprovad av en kunnig sadelutprovare. Akademiska sadlar har jag absolut ingen erfarenhet av, så dom kan jag inte kommentera alls.

Vad tycker jag då om bomlösa sadlar? Dom ska passa "alla" hästar. Enligt min åsikt så ligger dom halv-värdelöst på alla hästar. Eftersom det inte finns någon bom så tycker jag inte att det finns någon stabilitet alls i dom sadlarna. Lägger du all vikt i en stigbygel och trycker till ordentligt så följer sadeln med. Det är jätteroligt när man sitter på tex. en hingst som försöker bocka av dig. Tro mig, jag har provat.

Dessutom har man inget stöd alls. Det är som att sitta i en soffa. Ganska skönt om man bara ska skritta, men där går gränsen. Jag rider hellre barbacka eller med en barbackagjord! Eftersom dom inte ligger stabilt av sig själv så får man dra åt gjorden stenhårt för att inte glida av. har du dessutom en häst som är bred över ryggen från början? Med en bomlös sadel blir dom sjukt mycket bredare, vilket inte alls är bekvämt.

Tyvärr tror jag att många köper en bomlös sadel för att dom inte har råd att ta ut en sadelutprovare, eller inte orkar leta en ordentlig sadel. Men det är värt det, tro mig! Jag har dessutom sett en häst på brännsår på manken av en bomlös sadel, efter en ridtur på 45-60 minuter.

Har man problem med att hitta en vanlig sadel åt sin häst så skulle jag hellre tipsa om en westernsadel än en bomlös!

Fortsätt gärna slänga in tips på ämnen! 

Helt orelevant bild på Berra från i tisdags!

Tips!

Jag skulle vilja ha ett tips på ett eller flera ämnen att skriva vad jag har för åsikt om! Det kan vara vad som helst, men gärna något som folk tycker olika om. Så kör hårt med tips!


Bloppis

ALLT ÄR SÅLT!
 
SCS3 säkerhetsstigbygel är en estetisk och enhetlig stigbygel som ökar säkerheten och hindrar foten att fastna i vid avfallning.
Nypris 1200 kr. Väldigt lite använd.
700 kr
Sjöhagen wear stl 135, fleecetäcke. 120 kr
Läderskydd från Herve Godignon = kvalitétsskydd. Jättefint läder, strålande passform och en insida i neopreneliknade material. 400kr
Skitiga på bilden, men lätt att göra rena. Resåren är inte nött.
Vit piké i nyskick från Gina Tricot stl M. 85 kr inklusive frakt!
Nytt schabrak stl full, 120 kr
 
 

Tidningen!

Jag och Lukas fick vara med i tidningen efter helgens hopptävlingar! Med både bild och text!

Tävlingsplanering

Sitter och planerar lite tävlingar och inser att jag sätter mig själv i skiten rätt så bra!

Nästa helg är det tävling i Vännäs lördag-söndag. På fredag kväll ska vi på trav i Boden med Berra. Egentligen vill jag åka till Vännäs kvällen innan, men med tanke på att vi säkert är hemma 11-12 från Boden med Berra är jag inte sugen på att åka vidare till Vännäs skulle jag tro. Så jag får gå upp tidigt som satan istället! Sträckan Boden- Vännäs är 33 mil.

Senare i sommar ska jag tävla i Norrskenet, Luleå en lördag-söndag. På fredagen jobbar jag dock i BORLÄNGE av alla ställen. Dock jobbar jag bara förmiddag. Men orkar nog inte åka hela vägen till tävlingen på fredagen. Sträckan Borlänge-Luleå är 85 mil.

HUR TÄNKTE JAG NU!?

Failbild (då jag skulle fota den hoppande hästen) som faktiskt blev riktigt bra!

ONSDAG

Idag har det varit en chill dag! Jobbade i Bureå och min låne-hund Nitro fick hänga med på jobbet. Jag fotar niornas avslutningskatalog och fotade i hembygdsparken. Nitro fick till och med vara med på ett klasskort, det tyckte han att var mycket roligt!

Efter det så for jag på ridbanan och tog lite kort på Johanna och skrek lite åt henne. Efter det följde Johanna med mig och Berra på banan och tog kort på oss!

Berra startade faktiskt igår, så han kändes inte så sugen om jag ska vara helt ärlig. Red inte alls länge, utan tjollrade mest på. Han slappnade av hyfsat i traven, vänster varv är dock skitjobbigt tycker Berra! Så provade vi lite galopp igen. I högervarvet fungerade styrningen sådär, men han galopperade på bra! I vänstervarvet tog han fattningen direkt och skötte sig riktigt bra! Förra gången jag bad om en seriös galoppfattning var förra sommaren, så Berra gjorde det klockrent!


Skänkelvikning åt det svåra hållet

Trevlig form!


TISDAG

Nu är det lite fullt ös i veckan!

Igår jobbade jag lite, storstädade i stallet efter helgen, det var kaos i stallet. Sen red jag och Johanna ut en kort sväng på heden för att kolla om det gick att rida där. Tyvärr var det lite för mycket snö fortfarande. Lukas var tokladdad på hemvägen! Jag som trodde att han skulle vara lite matt efter helgen. Det kunde jag ju glömma.

Idag har jag jobbat på travet och berrabus har startat! Det var några riktiga monsterhästar mot (Myllarfaks 2,2 miljoner tjänat, Mel odin 1 miljon, Best elden 1,8 miljoner. Berra har 460tusen intjänat). Och vad gör berra från start? Jo galopperar! Dock blev det omstart. Men i den giltiga starten galopperade Berra igen och tappade minst 40 meter. Men Sören gasade på hela loppet och 500 meter ifrån mål låg han på en tredjeplats. Dock rådde han inte på Mel Odin och Best Elden, men en fin tredjeplats fick vi med oss hem! Och Berra var inte ett dugg trött i mål, trots att han sänkte sitt rekord med 1,2 sekunder på aktuell distans, TROTS galopp! Duktig kille!

Sen blev det hem och chilla lite innan det var dags för dressyrträning på Lukas! Jag red fram i cirka 30 minuter. Lukas var dock spänd och pigg idag. Det var först dom sista 2 minutrarna han blev lösgjord och slappnade av..! Dock var han suveränt fin och vi gjorde lite skänkelvikning i båda galopperna! Vi har inte ridit för Lena Lu på ett år och hon tyckte att han hade fått jättefin galopp, så det var riktigt roligt att höra!

Nästa gång ska jag fan rida fram i en timme så jag får ut lite mer av lektionen! Och fara ut och galoppjobba dagen innan så han inte är så jädra laddad!

Det känns inte som att Lukas behöver vila imorgon, men han ska få göra det ändå!

Dressyrponnyn!

Helgens väder

Folk kanske inte riktigt har förstått hur dålig väder vi hade på utetävlingen i lördags. Jag hittade en bild på Cillen och Uzo från lördagens 115 cm-klass som demonstrerar det hela.

Någon annan som har ridit en regional klass i sämre väder än detta?!

Tävlingsresultat, dag 2!

Idag var tävlingen inomhus, TACK gode gud för det. Höll inte på att få mig in på klubbens plan för att lasta av, det var 1dm slask på marken!

100 cm
Det gick dock bra att rida fram ute, så jag red i alla gångarter med gramanen på och Lukas kändes riktigt trevlig!
På banan var han så sjukt fin och lyssnade superbra så vi vann klassen! Han galopperade dessutom hela klassen, vilket känns superroligt! Han brukar ofta ta någon linje i trav då han inte riktigt orkar. Dessutom tyckte jag att jag var hyfsad på att räta upp mig efter hindren, bara att nöta vidare!
Resultat: 0,0 fel 1:a placerad!

110 cm
Superlydig och fin på framridningen! Lyckades till och med göra något byte utan att han drog iväg. 
Väl på banan så hade vi en sååå lugn och fin galopp, hoppade ettan, "åkte" vidare mot tvåan, där han stannade. Så satt jag samma galopp igen och han stoppade igen. Eftersom det var en regional klass blev vi alltså uteslutna. Satt dock en ordentlig galopp och hoppade tvåan, Lukas spetsade öronen och letade nästa hinder direkt. Så det var otroligt sömnig ridning som ledde till våran första uteslutning någonsin!
Resultat: Utesluten

Sammanfattningsvis är jag jättenöjd med dagen ändå. Jag måste träna på att hoppa hinder på 110cm och högre så jag rider på dom också. Men ericaträning nästa helg, då kanske vi får något värdefullt tips! Nu kör vi igen om två veckor i Vännäs!

FREDAG

Igår var det fullt ös! Red dressyr på Lukas på förmiddagen och han kändes faktiskt jättefin! Stort plus på avsaktningarna trav-halt och galopp-skritt!

Sen red jag Berra på banan efter lunch. Oj så dåligt det gick! Först vägrade han gå in på gården där ridbanan är. Dels för att det var massor av fladdrande balplast överallt och dels för att hästarna i hagen närmast vägen var helt knäppa i huvudet. Så jag fick kliva av och leda honom till ridbanan. Det måste vara första gången!

Väl på banan letade han bara spöken och var väldigt spänd, så det gick inte att göra något vettigt. Istället tänkt ejag gå ut en annan väg från gården. Det tog kanske 10 minuter, men det gick! Just då jag vann den striden kom Tomas förbi för att kika när jag red, så jag stod och pratade med honom en stund. Berra betedde sig just då som en gamm-häst. Stod och chillade. Så jag kom på den strålande idén att ta med Tomas ut på ridbanan. Så red vi i en volt runt honom.

Det var en helt annan häst, han var betydligt mer avslappnad(dock inte helt avslappnad) och gick faktiskt att påverka. Så vi joggade på i en lugn trav en liten stund innan jag kom på att det kändes som ett bra läge att prova ta den första galoppen på banan på drygt ett halvår-år. Det tog några försök innan han fattade, men så rullade vi på 3-4 varv på volten i högergaloppen innan jag kände mig jättenöjd! Jag kan dock avslöja att Berra var väldigt spänd hela vägen hem, knashäst!

När jag sen var i stallet och tjollrade så fick jag ett nytt jobb! Som jag inte ens sökt! Där hade vi turen igen.. ;) I Eller så var det lite kontakter. Jag börjar i alla fall om två veckor, cirka 3 gånger i veckan och sen har jag sommarjobb. Konsum i Lövånger it is! 
Jag har sökt jobb som en idiot i en månad och det har varit dödstyst överallt. Jag har haft panik. Men igår fick jag jobb. Idag hade jag fått ett mail om att en butik i stan ville ha mig på arbetsintervju på måndag. Ska vi slå vad om att någon mer erbjuder mig jobb nästa vecka!? 

Idag efter tävligen var slut så for jag och gjorde stallet. Och tog in hästarna. Klockan fyra! Det måste vara det tidigaste hästarna någonsin har fått komma in. Dom är vana att gå ute minst till nio. Men 1-2 plusgrader och snöblandat regn i rejäla mängder gjorde att hästarna verkligen ville komma in. Lukas var dock minst sugen, han stod under taket i sin hage och myste. 

Tävlingsresultat

Vaknade upp till en plusgrad och regnet pissade ner. Körde dom två milen till tävlingen där det istället kom snöblandat regn. Hela dagen.

Utebanan var BLÖT. Den var fast i botten men 5 cm sörja ovanpå.

Lukas var kalaspigg på framhoppningen, han bjöd som en dåre! Men ute på banan kändes det mycket underligt kan jag säga. Han galopperade på men hade inte alls samma tryck som han brukar. Vissa språng hoppade han jättefint och vissa blev så sjukt dåliga. Vi petade sista hindret i grunden och fick alltså fyra fel. Vi startade 1 m.

Lukas är otroligt beroende av ett bra underlag för att trivas, vilket detta inte var. Så jag bestämde mig för att stryka imorgon. Men efter sista klassen ridits beslutades det för att flytta in tävlingen inför morgondagen! Tjoho! Så nu är jag taggad igen och så tar vi revansh imorgon!

Jag vet inte om det blev några bilder och en film kommer väl så småningom skulle jag tro!

Morgondagens att göra.

* Fixa stallet och rida ett lättare dressyrpass på Lukas innan lunch.
* Smörja stövlar, sadelgjord, träns
* Rida dressyr på Berra på banan efter lunch
* Befinna mig på SRK klockan 16 för att jobba som banpersonal
* Efter tävlingen ska Lukas snyggas till och skåpet packas!

SEN ÄR DET FÖRSTA UTETÄVLINGEN PÅ LÖRDAG! Det ska dock regna/snöa massor på lördag. Blir ju awesome.....

TORSDAG

Det är inte dumt att vara hundvakt, Nitro har tvingat upp mig före nio nu två dagar i rad. Så idag har jag gjort stalet och ridit ut Lukas innan klockan halv tolv!

Lukas var riktigt fin, han kändes hyfsat avslappnad och lyssnade på vad jag hade att säga samtidigt som han var ganska pigg.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på tills ikväll, då ska jag på SRK och bygga bana inför helgens tävlingar!

ONSDAG

Jag kan inte hålla en planering kan jag bara konstatera. Lukas har fått vila helt idag. Vi ser väl hur laddad han är på lördag då...!

Berra har gått provlopp på kvällen. Så jävla fin han är. Gick 27,5 sista 1500m och såg ut som en miljon, var inte trött alls efteråt. Kan behövas då han startar på tisdag och två av sveriges bästa hästar råkar vara med i loppet, bara gasa och hoppas på det bästa!

Imorgon blir det en rejäl uteritt för Lukas och bygga bana på kvällen!

Trav vs ridsport

https://www.travsport.se/nyheter/1.240905;jsessionid=h4NBPhpXGtQTmMM6LbPGt2B2d1XpQCpyCcLGPTD0zdzX7bmFWmj2!484128426


Nu ska det bli intressant att se om ridsporten följer efter? Eller om det ska vara olika regler på den punkten också. Ska jag få smörja Berra med "superbra hästsalva"(som jag tycker är suverän på småsår) innan han går ut i ett lopp med kanske 50 000kr i förstapris, men inte på Lukas då jag ska hoppa en lokal 100 cm med eventuellt anmälningsavgiften tillbaka? Det låter helt rubbat i mina öron.

Visste ni att reglerna för vaccination är olika? På ridsportssidan är det ett år. Punkt. Annars är det bara att börja om med grundvaccinationen. Inom travsporten är det 1 år och 1 månad som gäller. Samma vaccin, på samma hästar som står i samma stall men utnyttjas till olika saker.

Trav och ridsporten borde absolut sammarbeta på reglerna i såna här frågor!

UPPDATERING!

Majmål

IRIS
- Ska fortsättas ridas igång med fokus på form, övergångar och stärka galoppen.
LUKAS
- I dressyren så vill jag att han är lite lugnare och väntar lite mer på mina signaler. Jag vill att traven är lite mer vilande och mindre springig.
- I hoppningen vill jag komma igång och träna mer. Just nu har vi hoppat för lite för att ha något speciellt att träna på, vi måste träna på allt helt enkelt!
- Två meeting inplanerade, SRK till helgen och Vännes om drygt två veckor.

Maj

Nu är det då maj!

Imorse red jag Iris på banan. Det gick väl hyfsat. Hon har inte så hög ridbarhet direkt, så man får nöja sig ganska tidigt. Jag var noga med att hon skulle lyssna på mig och inte gena i kurvorna och så vidare.

Mitt på dagen var jag och hämtade en vovve som jag ska vara hundvakt åt tills vidare. Det är en vit herdehund med massor av energi, men söt är han! Kommer säkert någon bild senare.

Sen har jag varit och hoppat på SRKs utebana för första gången i år också! Lukas var pigg, men inte speciellt "het", men han fattade korsgalopp och höll på, vilket han aldrig annars gör. Vi hoppade i alla fall en linje på 110-115 och en trippel på 110. Sen hoppade vi banken! Det är alltså första gången i mitt liv jag gör det, så stilen är inte snygg, haha! Lukas tvekade i alla fall inte en sekund och vi hade skitkul! Höjden är 95 cm.

Sen fick Lukas bada för första gången i år! Ska snygga upp honom lite senare i veckan, han har långa grishår överallt som ska bort så han blir tävlingsfin!

RSS 2.0