Love life

Än så länge är den här dagen grym!
Jag vaknade typ 06.30 och var jättepigg, mycket märkligt! Ännu mera märkligt är att jag for ut och sprang 5 km 07.00! Sen har jag varit flitig hela dagen med både pyssel i stallet och hemma, vilket jag ska försöka fortsätta ytterligare med! Dessutom så har jag varit i Ljusvattnet och skurat stallgången/slakteriet då jägarna som hyr det på hösten ska börja jaga till veckan.

Idag fick Gabbi gå på banan igen. Hon var lite tjafsigare med huvudet och lite tråkigare allmänt idag, vilket jag hade räknat med. Hon lär ju ha lite träningsvärk efter första passet på fem veckor? Vi gjorde lite övergångar och tempoväxlingar och hon skötte sig helt okej!

Efter det så kom Marre till Bure och hade med sig Primo. Så han och Berra har fått fräsa lite på sandvägarna på heden, heeeeeelt fantastiskt roligt. Dessutom fick dom klättra i sandtagen, stentufft. Här ska byggas ryggmuskler! Vi har så fantastiska klätterbackar. Ett mindre sandtag som man kan rida korta och branta "intervaller" i. Och ett enormt sandtag med lååånga backar som verkligen tar på! Att avrunda med lite mer galopp gör att hästarna är något möra efter passet!

Primo fick låna en box ett tag och tog sig en tupplur. Ute i hagarna var det väldigt lugnt då Berra såg mycket nöjd och trött ut! Gabbi gick och la sig i sitt hö och tyckte säkert att hennes 20 minuter på ridbanan hade tagit på mer än Berras monster-klätter-pass.. Haha! 

Dessutom fick Kråkan gå i skolan lite. Det är ju snart dags för unghästvisning, så han måste träna lite på det! Vändningar, skritt och uppställning gjorde han bara fint, så vi jobbade lite på traven, vilket fungerade över förväntan idag! 

Imorgon är det inte mycket på schemat, Gabbi ska få komma ut på en lugn och kravlös vända i skogen bara!
 

Lycklig

Vilken perfekt dag. Fick sluta 1,5 timme tidigare på jobbet och åkte raka vägen till stallet för att rida! Gabbi fick till slut 5 veckors vila och det var också första ridturen hemma i det nya stallet. Planen var att rida till ridbanan, vilket tar cirka tio minuter. Hon var så lugn, hon tyckte att det var spännande, men var helt avslappnad. Väl på ridbanan så tittade hon lite på dom andra hästarna, men var fortfarande lugn. När jag började trava så tog det inte många steg innan jag bara log och var så sjukt lycklig. Fina, fina häst. Hon var så fin idag, jättekänslig för hjälperna och takten var hela tiden med. Om hon är lite spänd så försvinner det direkt. jag gjorde inget avancerat, lite övergångar och sådär bara. Hon tog båda galopperna och svarade jättebra både fram och tillbaka. Hon vevade lite med huvudet, men jag gjorde inte någon big deal av det. Jag tror att det har att göra med att jag skulle behöva vara liiite stadigare och mjukare i handen, kombinerat med att jag tror att hon tycker att det är hemskt otäckt att bli svettig under tränset. Hon svettas väldigt lätt, så hon måste helt enkelt lära sig att leva med det!

På hemvägen så gick hon med mulen i marken och utforskade det mesta. Hon har så härlig inställning, det stod några traktorskopor bredvid vägen som såg lite spännande ut, då gick hon på eget bevåg fram till dom och kollade läget lite närmare.

Jag vet inte vad ni andra tycker att en perfekt fredagkväll innehåller, men att smörja utrustning och mocka hage toppar nog min lista. Att sen nät-shoppa lite är pricken över i:et! Jag och Gabbi ska matcha i höst..!

För att göra det hela ännu bättre så är höstens träningar inbokade! Varje tisdag är det dressyr för Andréa och från och med oktober så är det hoppträning för Erica på Srk som gäller. Dessutom kan det bli träning för Tomas Torgersen om det finns plats. Jag är så fantastiskt peppad!

Imorgon så kommer Marre och kanske Sandra till bure på sina hästar för att besöka sandgropen för klättring! Dock får Gabbi göra ett liknade pass som idag, så Berrabus får ut och bränna på sandvägarna!
 

Skor på!

Idag har Gabbi varit duktig, som vanligt. Hon fick åka till travet och bli skodd. Lastningen gick strålande, dock stod hon och vevade med frambenen ett tag. Men det kommer hon nog att sluta med så småningom. Väl på travet så skötte hon sig super! Jag hade förväntat mig att hon skulle vara lite virrig, men nädå. Duktig tjej! När hon var skodd så lånade vi en dusch så hon fick bli riktigt ren och fin. Så nu är vi redo att kicka igång träningen!

Jag jobbar värdelösa tider imorgon och är i stallet först klockan åtta, så mest troligt får hon mysa i hagen imorgon också.

När vi kom tillbaka från travet så körde Tomas Kråkan och jag promenerade med Berra. Kråkan är defenitivt tuffare än Berra, som var övertygad om att kalkoner äter hästar. Mopeder med. Kråkan var smart nog att inse att han var större än båda!
 

Skillnad?

Alltså, det går inte br att "döpa om" stackars lilla Kråkan. Det har liksom fastnat helt och hållet, haha!

Igår så var det en stor dag! Första körturen ensam. Eller, jag red Berra före. Om det hjälpte så mycket tvivlar jag på. Berra blev nämligen "jätterädd" för en parkerad fyrhjuling och kastade sig runt. Kråkan som gick efter såg mycket förvånad ut och undrade riktigt vad Berra höll på med. Och Kråkan stod still bättre än Berra gjorde också. Snacka om att skämma ut sig! ;) Kråkan skötte sig super, som vanligt!

Idag var det trav i skellefteå, med fantastiskt väder! Berra startade igen, 2640 meter gällde idag! Han var kanon. Spårade i ledningen hela vägen, men blev slagen med en längd över mål. Dom övriga var dock ett gäng längder bakom! Han rekordsänkte över 2,5 sekunder på distansen också, superbus!

På kvällen blev det lite pyssel med Gabbi. Hon såg nämligen ut som ett skogstroll. Lång man och kåda lite överallt. Så hon blir uppsnyggad och friserad. Dock var det hemskt spännande när det stod två killar och skrek på henne hela tiden.. Inte lätt! Nu är jag nöjd med hur hon ser ut i kroppen, det finns material att bygga muskler av! Så nu är det dags för jämförelsebilder igen.

När hon kom hem i slutet av mars såg hon ut såhär.
Och nu ser hon ut såhär:
 
 

Weekend in Vännäs, Sweden

Nu är jag hemkommen efter en kanonhelg i Vännäs! Världens bästa tävlingsplats! Eller, ja, av dom få jag har varit på i alla fall! Att vi dessutom fick ha kanonväder gjorde inte saken sämre! Jag kan lova att jag har njutit av solen och fina hästar!

Jag har fotat lite i helgen också, jag har dock begränsat mig till dom jag känner, vilket dock har blivit några stycken, så jag har i princip suttit i två timmar och rensat och fixat, hoppas att ni är tacksamma!

Efter vi kom hem så hämtade vi hem Gabbi & Nalle från betet. Nalle ska nämligen flytta till vårat stall och dela hage med Gabbi. Lastningen gick prickfritt och hon stod som ett ljus hela vägen hem, tjoho! Hon har nämligen levt om en del i transporten tidigare. Sen så lastade vi av och släppte ut dom i hagen. Det var väldigt lugnt, dom sprang två varv och ställde sig sen och käkade. Berra var INTE nöjd! Helt plötsligt tyckte han att det var en nitlott att dela hage med skitungen Rappe..

Men flytten gick nog väldigt lätt för Gabbi, då hon kände 2/3 hästar sen innan. Så på onsdag blir det skor på och sen ska vi börja rida igen, tjoho!
Frida & Bailando
Frida & Curre
Mia & Harry
Sandra & Valle
Agnes & Sören
 

Hopp och galopp!

Berra startade precis på Bergsåker. Och galopperade strax efter start! Inte jätteroligt att åka 40 mil enkel väg och galoppera.. Men förhoppningsvis får Berra revanch redan på tisdag, då startar han i Skellefteå igen!
 

Fredag!

Äntligen helg! Ikväll har det inte blivit så mycket efter jobbet, lite pyssel i stallet och med lilla Rappe! Berra är nämligen på Bergsåker (sundsvall) och ska starta ikväll, så lill-killen blev själv hemma. Så det blir några timmar på box. Han gnäggade när jag kom, men var lugn. Så det blev lite pyssel på stallgången och sen lite träning. Han ska nämligen visas på unghästvisning om några veckor, så till dess är det några saker som han måste lära sig. Stå still utan att tugga på ALLT är en av dom sakerna, haha. Inte lätt att vara hingst och pillrig! Sen körde vi lite ledövningar i skritt, vilket fungerade helt okej. Sen skulle vi kolla av traven. Men det gick inte alls. Rappe förstod inte alls att han skulle springa. Men lite longering i kombination med ett körspö som visade vägen så lyckades vi tillslut trava några vändor fram och tillbaka. Så han kommer nog att sköta sig när det är dags!

Sen blev det lite ändrade helgplaner. Imorgon och söndag så åker jag till Vännäs och skaffar mig lite inspiration, det är näligen nationella hopptävlingar där just nu! Bästa tävlingsplatsen som jag har besökt, jag älskar att tävla där. Nästa år så vore det jätteroligt att få vara med någon dag.

Så är det någon som ska dit och vill bli fotad så är det bara att säga till! Jag tar en liten slant för jobbet.

Så i och med att jag är borta så blir inte Gabbi skodd på söndag. Jag misstänker att Sören inte har tid före nästa helg, men jag hoppas att jag kan rida igång henne lite lugnt ändå.
Finaste Lukas i Vännäs ♥
 

Åh ;)

Jag passerar som sagt betet på väg till jobbet. Idag hade jag några ärenden innan jag skulle fara som gick betydligt fortare än jag trodde, så jag tänkte pyssla lite extra med Gabbi. Jo, tjena! Dom tre hästarna som står kvar på betet hade mys-stund och låg och grymtade alla tre. Så nu sitter jag och njuter i solen och väntar på att Gabbi ska vakna, så vi kan ta dagens sårtvätt. Såret ser förresten kanon ut och är snart färdigläkt, det är otroligt skönt att det har läkt så bra, utan att vara överhuvudtaget! Det har trots allt varit rötmånad hela tiden!


Snart klar!

Åh, nu är transporten så fin! Färdigmålad invändigt, nu är det bara lite tjoller kvar, så fantastiskt fin den har blivit! Redo att hämta hem min lilla häst! Nu är det bestämt, hon får nya skor och får flytta hem på söndag! Hästarna ser lite trötta ut på betet nu, det är lite kyligt och fuktigt på nätterna, så dom sover säkert inte lika bra längre. När det fortfarande var torrt på nätterna så låg dom oftast utslagna i sanden på morgonen, nu står dom nästan alltid upp när jag passerar på morgonen.

Såhär ser hästtransporten ut invändigt just nu, nymålad, gjutit gummigolv, slitit bort mattan från rampen och limmat dit den ordentligt. Kvar att göra är att skaffa lister som ska sitta på rampen(ska ordna imorgon!) och fixa med gummilisten som går runt överluckan. Sen är det beställt nya dämpare till rampen så att den inte blir så tung. Bra jobbat Camilla!
 
 

Tralalala

Jaglängtarhemsåattjaghållerpåattdö.

Nu är det så fantastiskt nära, planen är att Gabbi ska flytta hem på söndag. Sen så ska jag äntligen få börja rida henne igen! Hon har blivit så fin i kroppen den här månaden på betet. Jag inbillade mig att det inte skulle vara så mycket nyttigheter kvar i gräset i augusti, men jag har nog fel! Hon har gått upp så mycket i vikt att det räcker nu, mer får hon nästan inte gå upp, då blir hon en liten tjockis! Jag måste ta en bild så ni får se! Nu finns det byggmaterial till muskler!

Vi har kört Rappe idag igen förresten! Han var jätteduktig, jag är så imponerad, han står still när man gör halt och verkar inte vara rädd för något. Berra fick vara med som "draghjälp" för att få igång lite framåtbjudning. Han gick minst 30-40 meter framför och försvann ibland runt något hörn, vilket lillkillen inte alls brydde sig om, det känns helt klart lovande! Efter helgen så har Tomas tänkt köra själv, så ska jag rida Berra så jag kan hoppa av och hjälpa till om det skulle behövas.

Idag stannade förresten en gubbe, modell sur, vevade ner rutan på bilen och gormade "Ni kan ju inte ta upp hela vägen, wäääääää!". Hallå, ser du inte att vi är ute och tränar en bäbis? Vi har lika stor rätt till att vara på vägen som du har... Suck.

Berra startar förresten på fredag igen, på bergsåker! Håll era tummar för honom!
 

Just det ja...

Jag hittade nyss den här artikeln och är lur på att den här mannen ringt mig en gång, hehe. Jag skulle låna ut Iris på foder förra året och hade en annons på blocket, då det ringde en man, lite märkligt, men visst! Killar kan väl också rida? Efter typ två-tre minuter bytte han dock ämne väldigt fort, snuskgubbe! Hoppas att han är upptäckt och får sitt straff!
 

Vissa dagar saknar jag honom mer än andra, idag är en sån dag. Min vackra svarta prins, hoppas du har det mysigt på de evigt gröna ängarna. ♥
 

Härliga söndag!

Idag så vaknade jag ganska tidigt och for ut till betet, för att ta in Gabbi för dagens sårtvätt. Wessel Egden tog dock saken i egna händer och stoppade ner huvudet i grimman och sa: "TA IN MIG!", så jag hade inget val, haha! Jag tog in och tränsade och hoppade upp, tänkte rida lite på gården, men fick ett infall och gav mig ut i skogen. Barbacka. På en häst som jag aldrig ridit ut på. Hehe.

I alla fall så var han ganska hyper, skrittade jättefort och flåsade ordentligt, samtidigt som han svettades. Men han har vilat i ett helt år, så han är ursäktad! Vi var vilse i skogen en stund också, haha! Men vi hittade hemvägen tillslut. Då blev han ännu mera taggad. Jag var tvungen att ställa honom ut mot vägkanten för att han inte skulle explodera fullständigt. När vi var nästan hemma så var han så sjukt laddad så att det kändes som att rörelser ur spanska ridskolan inte var långt borta, så då tog jag det säkra före det osäkra och gick sista biten. Myspys med en skogstur i alla fall!

Sen så har jag målat lite i transporten. Så färgen tog slut. Igen. Så jag måste till stan och köpa mer. Igen. Hur kan jag vara så optimistisk när det kommer till att färgen ska räcka? Men det kommer bli kanon när det är klart, vilket jag ska fixa i veckan! Sen så har jag gjutit nytt gummigolv. Jag tror verkligen att det kommer att bli kanon! När allt är klart så ska ni få se lite bilder. Pappa hjälpte mig även med att byta ut en av lamporna som gått sönder. Så nu närmar vi oss slutet.

Efter det så körde vi Kråkan, som för övrigt ska få ett nytt smeknamn, Rappe ska vi kalla honom till vardags, så nu ska vi försöka lära om oss lite. Det passar en liten kallblodshingst lite bättre. Vi körde honom i förrgår också och han sköter sig fantastiskt bra måste jag säga, jag är så imponerad!

Sen så for vi på betet igen och Tomas hjälpte mig att rycka den sista bakskon, den satt nämligen så bra att jag bara lyckades få lös hälften av sömmarna, det där med skoning är inte min grej helt enkelt! Då åkte Herman & Leon hem, så nu är det bara tre hästar kvar. Sommaren går onekligen mot sitt slut..

Efter det så har jag städat bilen ordentligt invändigt, dammsugit, dammtorkat och även rengjort taket invändingt, föregående ägare har inte varit så renlig av sig kan jag säga.

Så nu är jag nöjd med dagens insatser och ska mysa i soffan resten av dagen med lite chips och dipp, visst har jag förtjänat det?
 

Hemlängtan

NU vill jag ha hem min häst. Genast! Men hon har en veckas semester kvar.. Ge mig rutiner! Jag kommer från och med nästa vecka börja på ett schema som kommer se lika ut jämt. Måndagar och Torsdagar jobbar jag så att jag inte är hemma före 20.00, så det är givna vilodagar. Vilket nog kommer passa min bäbis ganska bra faktiskt!

Men just nu vill jag komma raka vägen hem från jobbet, äta middag och sen fara och RIDA! Och det kommer bli massor av uteritter i höst kan jag lova! Galopper på sandvägarna och klättring i sandtagen.. Och dressyrträning varje onsdag. Och markarbete varje söndag. Rutiner. Så skönt!
 

Stjärnan ;*

 

Tone Klipp

Kommer ni ihåg mitt vinterprojekt Tone?
Ett 5-årigt kallblodssto som inte gick att köra, för att hon bara skulle skena. Jag hade henne i några månader och började om från början och idag så kvalade hon på 38,9. Duktiga smulan! Hon såg dessutom lugn ut, jag blir allt lite stolt i mammahjärtat! ;*
 

Equiterapeut-besök

Imorse var Ingemar förbi och kollade Gabbi. Han tyckte att hon hade blivit fin i hullet och hade satt en hel del muskler, härligt! Hon har varit svagare höger bak hela tiden, men det blir bättre. Jag hoppas att det kommer bli bättre när hon sätter mer muskler. Gabbi tyckte att Ingemar var lite läskig, speciellt när han skulle lyfta hennes ben, superläskigt! Dock tyckte hon att laserbehandlingen var riktig mysig.

Efter Ingemar åkte så ryckte jag framskorna, imorgon åker bakskorna också, dom är nämligen lite glapp allihopa! Så hon får gå barfota drygt en vecka, tills det är dags att sko!


"Jag ska bara.."

Idag skulle jag bara måla en liten fläck på 10 x 30 cm inne i hästtransporten. Det slutade med att jag rollade halva insidan på transporten, vilket jag aldrig tänkt göra från början, hehe. Så imorgon måste jag köpa mer färg så att jag kan rolla resten. Och det där med att läsa varningstextren innan man målar kanske vore en ide. "Hälsovådlig, undvik kontakt med huden". Det är bra att läsa det EFTER man har fått en stor klick i ögat..! Med hjälp av tops och aceton löste sig det också, hehe.

Mitt gummigolv som jag ska gjuta har kommit, tjoho!! Så på söndag ska det in och pappa ska fixa med elen, som inte är så snyggt dragen på ett ställe och laga en lampa. Sen börjar vi närma oss ett slutresultat! Jag skulle ha målat om den utvändigt också, men det ska jag spara till ett annat år, det är slut pengar i hästtransport-fonden för lääänge sen.. 

Imorgon blir det fullt ös, Ingemar(equiterapeuten) kommer på morgonen och kollar igenom Gabbi, vi får hoppas att hon är lite mindre rädd för honom då, smulan! Sen så har jag en del pyssel för mig innan det blir kväll, då ska jag jobba på travet!
 
 
 

"Failbilder"

Bjuder på dessa, från photoshooten med Sofia!
Hur söt är hon inte? Hon skulle bara suga lite på mina tår!
 

Bilder från KDRF

Jag vet inte om jag har visat några av dom här bilderna förut? De är i alla fall ifrån framridningen på KDRF där Sandra tävlade Gabbi. Jag inväntar fortfarande hoppbilder! Om det är någon mer än Hannah som har fotat, hojta gärna!

Fröken var inte speciellt fokuserad vid framridningen kan jag tillägga! Men hon vet då i alla fall att man ska titta in i kameran! ;)
 

Fortsatt lugnt!

Det händer inte mycket just nu, Gabbi står på daglig sårtvätt med lite foder som bonus och sköter sig som den stjärnan hon är. Det enda hon inte sköter sig med är att hon inte kommer när jag ropar. Är det en 400 meter lång hage så kan jag ju säga att jag inte uppskattar det.. Äh, hon möter mig dom sista fem metrarna i alla fall! Så länge man slipper jaga hästar på betet så får man väl vara nöjd. 

Transporten jobbar jag vidare med. Idag har jag äntligen lyckats slita ut gummimattorna. Det har tagit tre arbetsinsatser och har fått slitas lös centimeter för centimeter. Längst bak så var det busenkelt, där var mattan trasig och fukt hade tagit sig ner mellan golv och matta. Men i den främre delen så satt mattan som berg, bitvis följde golvet med..

Sen så hade jag planerat att städa lite hemma, men istället så dammtorkade jag stallet från golv till tak och skurade dom sista två boxarna. Så nu är det inflyttningsfärdigt! Det är nästan så att jag längtar lite tills Gabbi ska hem, då ska jag få börja om med ridningen, tjoho! Det är bara 1,5 veckor kvar, dags att boka skoning!

Imorgon börjar jag klockan tio, innan dess tänkte jag fara till stan och shoppa lite färg och aluminiumlister som jag ska ha, hurtigt! Dessutom så blir det en vända till granngården för att köpa lite foder om jag hinner med.

I helgen så ska Kråkan sättas i vagn igen, ska bli spännande att se om det går lika bra som sist!
 

Rally

Idag så har transporten fått sig en omgång! Jag skulle bara rengöra den. Och den var inte så skitig. Jag höll på i tre timmar. NU är den ren i alla fall! Dock så har jag en liten lista med grejer som jag ska fixa på den. Som jag har haft hela sommaren och inte tagit tag i. Så nu får man göra allt på en gång istället! Jag ska gjuta nytt gummigolv.. Det blir inte jättebilligt, men jag tror att det blir kanonbra!
Sen så har jag varit och köpt lite hyllor som ska upp i nya sadelkammaren. Jag är som sagt sjukt laddad, trots att bygget inte ens är påbörjat! Jag har köpt en kalasfin schabrakhängare som jag längtar efter att få visa upp!

Efter det var jag på betet där hästarna hade rally! Gabbis fel.. Men hon fick ganska bra fart på gubbarna som är 10, 18, 19 och 23 år gamla..! Haha! Ni måste se på högsta kvalité och på fullskärm!

V75

Idag så var det V75 här i skellefteå. Det blev en kanondag! Mycket publik, fint väder och mycket fina hästar!

Att norrlandsbanorna Skellefteå, Umeå och Boden fick varsin V75-seger är otroligt roligt! Att dessutom få se Nahar leka hem vinsten i gulddivisionen och se Hallsta Lotus, 13 år gammal, vinna Sleipners lopp är helt fantastiskt!

Men lilla bus startade också! Han har alltså inte startat sen i maj och gått på bete tills idag. Han blåser till ledningen och öppnat första 500 på 23! Sen går han sista varvet på 23 också..! Och blir fyra, slagen med huvud om tredjeplatsen, så jäkla bra. Så fantastisk bra! Fina, fina Berra! Sluttiden blev nytt rekord på 25,3! Och det här var utan något lopp i kroppen..!
Varvet kvar till mål!

När jag har klagat på mitt stall så har det enda jag har gnällt om varit två saker, för liten sadelkammare och inget varmvatten. Tomas ska nu bygga en ny sadelkammare, som blir dubbelt så stor som den gamla. Den kommer inte att bli så stor alls, jag skulle tro att den blir 3 x 4 meter, men det är tillräckligt! Sen så har jag köpt en varmvattenberedare idag, så jag hoppas att Tomas kan installera den, det vore ju helt fantastiskt bra, tjoho!

Imorgon ska transporten storskuras! Jag har köpt ordentliga rengöringsmedel, så nu ska den bli fantastiskt ren!
 

Glen Gordon Ariel - till salu!

Mitt GG-träns är tyvärr lite stort på Gabbi, hon har så liten näsa! Så jag fick tag på ett likadant i cob, så nu säljer jag alltså det jag har i full!

Stl full, svart, pedantskött - 700 kr SÅLT
 

Så nöjd

Nu har Gabbi snart vilat två veckor, och jag har inte blivit tokig över att inte få rida! 

Idag gjorde stjärnan mig så glad. Ni förstår inte hur fantastiskt cool och lugn min lilla fyraåring är! Om inte tänderna säger att hon är fyra så skulle jag gissat på typ 15 när det kommer till hur hon är på backen! (När hon inte blir lämnad själv i stallgången förstås, det är då hon blir avslöjad..)

I alla fall så såg våran dag ut som så att jag hämtade henne och Berra i hagen och ställde henne i gången och Berra utanför, det ryms nämligen bara en häst i gången, eller slakteriet, hehe. Inte alla som använder ett slakteri som stallgång va? ;) Sen så verkade hon faktiskt tycka att sårvården var ganska mysig idag. (!??) Hon var sjukt duktig. Och såret har läkt fantastiskt på en vecka! Från att vara typ en centimeter djupt till att ha tagit ihop helt, det är dock en stor yta som ska läka från insidan kvar, men om en vecka skulle jag tro att det ser ganska bra ut. Hon verkar ha fantastiskt läkkött, tummen upp för det!

Sen så stoppade jag ut Berra i hagen igen och jobbade med mina simpla ledövingar. det hon är absolut sämst på är att vara snabb med att följa efter mig framåt. Hon är som sagt som en femtonåring i psyket där. Skynda sig? varför då? "Jag trivs bäst häääär, under eken, med att lukta på blommorna.." Well, det problemet är inget problem. Hon gör halt bredvid min axel från full trav(dvs, så fort som jag orkar springa, inte speciellt fort.) och börjar rygga om jag bara tänker det, skitbra! Idag föll också poletten ner när det kommer till att flytta bogen. Från att jag har våldtryckt bort henne så behövde jag bara peta lite på henne. Bakdelen föyttar hon om jag pekar på den, duktig tjej!

Efter typ 5 minuters ledövningar skickade jag henne på transporten. Hon gick in raka vägen utan att tveka. Så lastade jag henne 25 gånger till, hehe. Det behöver vi inte träna på, det är att gå ut som vi jobbar på nu. Hon ska gå ut ett steg åt gången och hela tiden se på mig vad jag vill. Idag så stod hon nästan och gungade framåt/bakåt för att hon bara väntade på direktiv från min sida. Jag kunde också skicka in henne från ett litet avstånd, jag stod bakom rampen istället för precis bredvid ingången till finkan. Vi ska avancera så att jag kan stå två meter ifrån innan jag ger mig, haha! Det ska vara så komplicerat som möjligt när vi är hemma och hon är helt avslappnad att jag kan göra det lätt för henne och leda in henne när vi är i en mer stressad miljö, till exempel på tävling. När hon till slut gjorde lastninge 100% perfekt så fick hon stå själv(vilket nog är det absolut svåraste i hennes värld, att bli lämnad) i transporten och äta kraftfoder. Hon äter inte så fort, så hon stod där ett tag och skötte sig fantastiskt igen. När vi var klara så lastade jag ut henne, tog av duallygrimman och tog med henne ut i hagen. Utan grimma, det hade varit totalt överflödigt.

Idag så skötte hon sig alltså nästan perfekt. Men tillräckligt för att få högsta betyg. Bara hon fattar vad jag vill göra så kommer hon att bli ännu duktigare, hon måste bara sova på saken tills vi tränar nästa gång!

Hur är det möjligt att jag impulsköpte en bäbis med ett sånt otroligt psyke? Jag kan för mitt liv inte förstå någonting. Om någon hade sagt att grimma skulle vara överflödig när det kommer till att leda ut min unghäst i hagen före hon kom hem till mig hade jag inte trott att dom var kloka, det här känns så fruktansvärt rätt. I mina ögon så var fina Lukas och jag ett perfekt team och det skulle bli en svår roll att ta över, men Gabbi och jag kommer nog vara där fortare än jag kunnat tro. Fina, fina stjärnan!

 

Äntligen!

Nu är det dags för start för Berra igen! Han har inte startat sen slutet på maj, han har som sagt mest troligt gräspollen-allergi och är ganska känslig för värme. Nu är han i alla fall nyrakad och ser fantastisk ut! Det är ett ganska hårt lopp och springspår. Jag tror att han har galopperat när han har haft det tidigare? Det återstår att se hur han sköter sig. Det är ett lopp utanför V75 nu på lördag i skellefteå!
 

New in

Det har hamnat ytterligare än väst i samligen, perfekt till hösten! Den är lika mysig som den ser ut!
 

Wroom

"Jag ska bara röja lite sly i diket.." Jo tjena. Det var fasen en djungel som man kunde gå vilse i. Men det var ganska kul också, jag är numera expert på att köra röjsåg, bara så att alla vet. Väldigt icke-hästrelaterat, men det är ju faktiskt något att skryta om, hehe.
 

Lugnet fortsätter

På betet är det fantastiskt lugnt. Hästarna myser och vill bara ha kärlek. trots att gabbi bet att det är sårtvätt på gång så kommer hon och stoppar huvudet i den ena grimman, under tiden som Berra sätter på sig sin grimma. Harmoni är ordet.

Gabbis sår går åt rätt håll! Hon är feberfri och såret ser fint ut. På bilden ser det dock inte lika djupt ut som det faktiskt är, det är inget litet skrapsår hon har fått.

Lilla Wessel Egden har ett pyttesår under ena ögat som vägrar sluta vara, det är löjligt litet. Han får dock också komma in på sårtvätt och ha flughuva tills vidare. Gabbis sår sitter i alla fall oåtkomligt för flugorna!
Varför dricka från kanten av bäcken när man kan gå över och dricka från andra sidan?
 

Lugn dag

Idag har jag varit ledig och fått njuta lite av solen. Det gäller att passa på, nu kan sommaren ta slut vilken dag som helst, det har blivit höst i augusti många gånger förut.. Fy!

Idag så har jag rakat lurv-Berra. Hans päls är nog skapt för islands klimat, den är halvlång och sträv. När han var rakad så var han blank och full med välmåendefläckar. Förhoppningsvis ska han starta inom kort, bara han kommer med i loppen som Tomas sett ut!

Under tiden Berra var hemma så for jag och tvättade Gabbis sår. Lättare sagt än gjort idag. Jag hade inte med något sällskap, så hon fick stå i gången själv, och dansade mest från sida till sida. Inte det lättaste att tvätta ett sår under svansen då. Men till slut så! Och hon är feberfri fortfarande, skönt.

När hon var så slamsig inne i gången bestämde jag att det behövdes lite horsemanship. Det största problemet var faktiskt att få henne att följa med framåt på ett effektivt sätt. Hon fattade inte riktigt vad jag menade. Tidigare har hon varit seg på att backa, men det tror jag att vi fixade till ganska bra. Vi började jobba med att flytta bogen lite. Det måste dock finslipas. Hon blev belönad genom att få gå in i gången och äta kraftfoder, dock hann hon inte riktigt klart, för då kom Tomas tillbaka med Berra i transporten. Helt enkelt ett perfekt tillfälle att lastträna, Gabbi var lämligen lite uppjagad över situationen, lite lagom helt enkelt! När hon är lugn så är hon klockren att lasta nämligen, är hon uppjagad är det inte alls lika kul, så alltså perfekta träningsmöjligheter.

Idag hade jag bättre utrustning, lång lina som man inte kan bränna sig på och den fantastiska Dually-grimman! Kort info om Dually-grimman: Det är som en vanlig grimma där både nosbandet och bandet under hakan kan justeras så att grimman inte kan glida snett. Över nosen sitter ett extra rep som löper genom sidoringarna på grimman och som har en tygelring i varje ände.
- Grimman är bekväm när hästen gör rätt och obekväm när den kastar sig eller gör motstånd, förklarar Monty.
Grimman verkar helt enkelt så att repet dras åt över nosryggen när hästen går emot. När grimskaftet, tygeln eller tömmen är slak försvinner trycket.

Så alltså, när Gabbi backade så höll jag emot och var stark nog att hålla fast henne mer än vanligt. Hon förstod ganska fort att det inte var så kul att backa, så skillnaden på hennes reaktion med en vanlig grimma var att hon faktiskt gick framåt när jag drog i linan. Efter kanske 15 minuter gick vi från att hon kastade sig överallt och backa ut ur transporten utan lov till att jag kunde gå fram två steg, tillbaka ett, fram tre osv. Till slut kunde jag skicka in henne och hon stod lugnt kvar,

Detta ska göras fler gånger, ska läsa lite i någon av Monty Roberts böcker för ytterligare inspiration! Jag hoppas att jag hinner se honom live någon mer gång, han är fantastisk!

Såhär ser Dually-grimman ut på!
 
Snäll häst!

Idag har lilla fröken fått besök av veterinären som har kikat på hennes sår. Och det var allt han gjorde, för han tyckte att det såg så pass fint ut! Kanonbra! Gabbi stod jättesnällt trots att veterinären undersökte ganska vårdslöst, hon fick väldigt bra betyg!

Tidigare under dagen så hjälpte dag mig att tvätta såret, jag listade ut hur jag skulle klara av att göra det själv dessutom! Ut med Gabbi och Berra ur hagen, sätta fast Gabbi i gången och "hänga upp" Berra i en krok utanför gången. Berra har dock inte längre tålamod än att han börjar pillra med allt möjligt efter ungefär två minuter, men Gabbi står i alla fall snällt!


Det fulaste jag har sett

Stulen bild från en annons på hästnet.
 

Ridning

Idag har jag faktiskt ridit en vända också! Efter allt tvättande av sår så stod ett av kallbloden på betet, Wessel Egden (eller hästjävel, som hans ägare kallar honom.. haha!) alldeles själv vid grinden och tittade på mig med stora ögon. Så han fick komma in och bli borstad och även riden på en stund!
 
Jag red bara barbacka på gården och han var så rolig. Fruktansvärt stel i ena sidan, men mot slutet släppte det lite och han blev fruktansvärt fin bitvis. Jag gjorde bara standardgrejer, mest övergångar och var noga att han skulle gå fram i dom, trots att jag höll kvar i handen. Han ville helst stanna av helt, men var inte alls så svårövertalad faktiskt. Och när han förstod vad jag ville så var han riktigt häftig. Men efter typ 15 minuters ridning med pyttelite trav så var han ganska trött. Men han har vilat i ett helt år, så då får man vara lite otränad.

Jag stal en bild av Maja, där hon rider. Så vitt jag vet så är han aldrig dressyrriden förut, så han är ju jätteduktig!
 
 

Hästar är roliga

Svaret på gårdagens fråga - "Vad gör folk som inte har häst?"  Visade sig vara: Somnar i soffan klockan sex, vaknar klockan nio, äter glass och en macka(?) och somnar om. Det är väl lika bra att passa på att ta semester samtidigt som hästen!

På tal om Gabbi så trivs hon så jäkla bra på betet, efter tre dagar är alla hästarna helt klara på att alla är polare med alla. Det brukar ändå ta flera veckor, men icke! Berra och Herman stod och mös trots att Gabbi stod mellan dom, vad hände med vildhingstarna där? Snacka om att man tankar energi när man lägger sig i gräset bredvid hästarna och myser.

Idag kollade jag igenom samtliga hästar på sår och hittade sår på 4/6 hästar. Vad gör dom egentligen!? Gabbi skulle såklart vara värst med wannabe-hästskärar-sår under svansen. Hyfsat djupt och inte på någon bra plats. Har försökt få tag i min veterinär för rådfrågning, men fick aldrig något svar. Då ringde jag Dag istället! Hans bruksnordis Rist hade nämligen ett exakt likadant sår för några somrar sen. Så vi trättade upp det ordentligt med såpavatten, sköljde med (tappade ordet) och smörjde runt området med vaselin. Så vi får se hur det ser ut imorgon helt enkelt, hoppas på det bästa!
 

RSS 2.0