Bloppis

Back on track sommartäcke stl 145. Tvättad enligt BoT tvättråd och i nyskick. nypris 2500 kr, mitt pris 1200 kr.
Pannband stl full, svart läder, 100 kr.
Pullarträns stl full, nypris 650 kr, mitt pris 250 kr. vanligt svart pannband följer med.
Endast använd en gång! Stl S = 36/38. Nypris 449 kr. Mitt pris 200 kr.

Planering

Nu börjar det vara roligt att planera veckorna igen, jag har nämligen ett mål. Tävla den nioende mars! Planen är att fara till Luleå och rida 95cm och 100cm. men innan vi kan göra det så måste vi träna, vilket bara känns otroligt roligt! Så den här veckan ska se ut ungefär såhär:

Tisdag: Jogga/uteritt. Vi får se hur mycket galopp det blir, det beror på underlaget.
Onsdag: Ridhuset. Markarbete/dressyr om det står framme något lämpligt, annars bara dressyr.
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt
Lördag: Ridhuset. Markarbete/hoppning
Söndag: Uteritt, equiterapeut-Ingemar kommer och behandlar på kvällen.

Som ni ser så kommer jag inte vara på ridbanan någonting. Underlaget var halvdåligt idag och det ska dessutom snöa mer, så vi håller oss borta tills det är upptrampat igen. Lite motsägelsefullt, då man måste rida där för att det ska trampas upp kanske. Men Lukas är så känslig för underlag, så är det inte bra så får vi inte ut något alls av ridpasset. Lukas är spänd och då blir jag det också.

Tone ska jag inte planera något med, jag ska ta det dag för dag och se vad som känns bra! Jag får helt enkelt anpassa mig efter henne lite extra! Dock så kan jag inte rida henne om det är klibbsnö då hon saknar snösulor. Så vi får introducera tömkörning och så får hon smälta allt vi gjort i ridningen under veckan(som vädret ser ut nu).

Stadsbesök och longering

Idag har jag varit till stan och gjort bort lite saker som jag skjutit upp så länge jag kunnat. Jag gillar inte alls att gå på stan! Jag har också varit till kiropraktikern och kollat upp mig. Han tyckte att jag såg lite bättre ut än sist, och jag kände mig bättre också! Jag fick en ny strech-övning som jag ska jobba lite på!

När jag kom hem så gick jag med Lukas till ridbanan och longerade. Vi höll på i max 15 minuter. Underlaget på banan var inte toppen, det har kommit 3-5cm snö och dessutom var det nollgradigt. Så det var tungsprunget och släppte lite. Det här är nog den första gången jag longerar honom seriöst. Jag är helt enkelt för lat för att gå 10-15 minuter till ridbanan, longera och sen gå hem igen! 

Sen hade jag tänkt raka färdigt Tone, men det blåste så jäkla mycket att det kändes taskigt att släppa ut en nyrakad häst i så tråkigt väder. Så vi får se om jag hinner med det imorgon om vädret är bättre!

Om ett tag ska jag tillbak till stan, då är det dags för ett besök hos bästa Jenny, min frisör. Spännande!
 

Fina hästar!

Idag har hästarna varit fina! Lukas fick inte markarbeta idag, då min nyckel till hinderboden har försvunnit, så jag måste skaffa en ny! Dock så fick han sällskap på en uteritt istället, vilket han verkade tycka var trevligt! Det var Sandra & Hurran som följde med. Det visade sig att dom var ett bra sällskap, Lukas verkade trivas och var riktigt avslappnad. Sammanlagt så tog vi fyra galopper varav tre var avslappnade och supertrevliga! Med det i åtanke så var det nog den mest givande uteritten någonsin. Helt enkelt underbart!

Tone skulle som sagt få åka transport, duscha och åka hem igen. Och vet ni vad? Det gick kanon! Måste hylla fronturlastning till svårlastade hästar, eller hästar som ska lära sig åka transport, det är helt outstanding! Hästarna lär sig tänka framåt och slipper backa. Det Tone har gjort är att hon har gått på, tagit en tugga havre och sen backat ut i en rasande fart. Nu blir hon ganska nyfiken när hon ser transporten, hon vet ju att det finns havre där inne.. Jag skulle passera fronturlastningen och gå runt, men hon blev så sugen på havren, så vi lastade helt enkelt fel väg. Så vi gick in via fronten, fick lite havre och gick ut bakvägen. Sen vände vi och gjorde rätt också, haha.

När vi gått runt kanske tio varv så lämnade jag henne med hinken och gick runt och stängde bakom henne. Det gick hur bra som helst! Hon provade backa lite sen, men insåg att det var stopp och chillade. Duschen och lastningen hem gick smärtfritt. När vi var hemma igen så lastade vi lite fler gånger. Sista gången så hade jag bommen fram stängd, så det blev som en riktig lastning, vilket också gick bra.

Jag har nyss kommit tillbaka efter min tredje vända i stallet. Jag har börjat raka Tone. Dock så var hon inte helt torr på kroppen, så det tar jag imorgon. Men bogen, halsen och halva huvudet är rakat. Hon var ganska rädd för maskinen i början, stod lite på bakbenen och tjollrade. Men efter en liten stund så slappnade hon av, så jag kunde faktiskt raka halva huvudet på henne. Det måste ändå räknas som MVG första gången man rakas? Hon kommer bli så snygg när hon är klar! Jag hoppas bara att hon inte blir piggare än hon redan är, det är inte nödvändigt..

Två steg framåt, ett steg bakåt

Det gick inte speciellt bra med Tone idag. Hon var väldigt taggad från början och efter tio minuter så gnäggade hon. trots att det var ganska långt hem så hörde Berra henne och svarade. Tone blev lite halvknäpp, gjorde ett superkast med huvudet och reste lite. Och så satt jag där med bara en tygel, på en häst som var så spänd att hon kunde explodera. Jag stod med båda fötterna på marken ganska omgående kan jag säga!

Tyglarna jag använder har snabbknäppen, jag älskar dom. Men i samband med att Tone gjorde sitt superkast med huvudet så lossnade den ena! Helt sjukt! Jag satt tillbaka den och gick med henne i några minuter tills hon lugnat ner sig, sen hoppade jag upp och red vidare. Hon var fortsatt spänd när vi red, jag travade lite och försökte göra lite tempoväxlingar, vilket gick väldigt dåligt. Sen for vi på rakbanan för att galopepra lite. Det gick inte som sist (lugn galopp på långa tyglar), utan var mer som jag-springer-så-fort-jag-kan-trots-att-Camilla-sliter-så-mycket-hon-kan. 

Inte lugn. När vi vände hemåt så hade jag dock kontroll på henne, trots att hon fick springa på i en lite snabbare trav, sen skrittade hon i alla fall hem, dock spänd och fort som tusan. 

Idag skulle jag egentligen inte ha ridit henne, men hon kändes som vanligt i stallet och när jag satt upp, så jag körde på, men jag skulle ha ändrat min plan efter hennes psykbryt i början av turen. Men vi får hoppas att vi kan lägga den här dagen bakom oss och börja om imorgon!

Imorgon ska hon lasttränas, kanske åka lite transport, få sig en dusch, lasttränas och åka hem. Det jag hoppas att fungerar bäst är lastträningen när vi ska hem igen. Och det inte går när vi ska iväg gör mindre. Men som tur är ska vi bara åka typ 2 km, så det går faktiskt att gå hem, bra att ha det som reservplan!

Lukas ska troligtvis få markarbeta lite på hemmaplan, om jag lyckas få tag i en nyckel till hinderboden, min saknas sen i somras!

Sadelkontroll

Nu har Andréa hjälpt mig med sadeln sista gången den här vändan. Sist så hade hon inte rätt koppjärn, vilket hon ordnat till den här gången. Så jag har bytt från mediumwide till medium, med planen att kunna ha mediumwide om ett par månader igen. Jag har ökat på fodret med 0,5 kg muskel, så vi får se om det börjar hända något.

Näd det var gjort så hjälpte hon mig lite med sitsen igen. Som tur var så hade jag gjort en stor förbättring sen sist i alla fall, härligt! Jag ska dock tänka på att vinkla ut knäna lite till, så att jag inte kniper mig fast i sadeln. När jag fick kläm på det i traven så hamnade både jag och Lukas i en trevlig balans. I galoppen så måste jag träna lite mer!

Otroligt härligt är dock att Andréa har lovat att fortsätta hjälpa mig lite med sits och dressyr på Lukas (mot betalning självklart!), vilket kommer vara guld värt! Vi kommer nog att börja i vinter redan, om väder och underlag fungerar!

Just nu sitter jag och försöker bli varm, sen så ska Tone få komma ut och galoppera lite. Jag saknar verkligen vägen vi har bortanför skjutbanan, det är typ en mil med supertrevliga träningsvägar, varav en rejäl mjölksyre-backe. Tyvärr plogas den inte vintertid, vilket jag anser är en stor förlust för allt hästfolk i byn. Det är tur att jag har två säkra hästar som går att rida inne i byn. Men jag vill inte riktigt galoppträna Tone i byn.. Där någonstans går min gräns. Lukas galopptränas dock inne i villakvarteren, men det är i ett betydligt lugnare tempo än vad dom mer ensliga vägarna kan bjuda på!

Svar på kommentarer

Kommentarer angående våran brist på hopptränare i Skellefteå.

I skellefteå har vi en duktig hopptränare i mina ögon, Erica Sjöström. Hon tävlar upp till 150 cm. Nog kan man kanske rida för någon ridlärare, men så vitt jag vet så finns det ingen på Skellefteå ridklubb som har några meriter i högre klasser.

Och vem har sagt att vi inte har försökt kolla upp det? Det har både skett en muntlig och en skriftlig ansökan om att Erica ska få hålla veckorträningar på Skellefteå ridklubb. Det var dock flera månader sedan och inget har hänt, så jag tolkar tystnaden från klubben som att det inte kommer bli några träningar. Vilket är fruktansvärt tråkigt och känns hur trist som helst. Speciellt när vi är väldigt många hopprytatre som verkligen vill rida veckoträningar för henne (vi har undersökt det). Så just nu väntar jag på våren så att man kan fara hem och träna hos Erica på hennes ridbana.

Som tur är så har jag otroligt duktiga kompisar, som kan komma med bra tips och råd och dessutom är bäst på att komma på bra övningar, utan dom så skulle det vara hopplöst att kunna träna under vintern, om man då inte vill rida träningshelger för närmare 1000 kr. Vilket jag vill förtydliga att jag gärna gör, men först när jag och hästarn är helt samspelta och i full form, så vi får ut mesta möjligt av träningarna.

Galopp

Idag så fick Lukas komma ut på en ridtur. han var kalasfin i traven och första galoppen fick han MVG på. Resterande 5 galopper var väl inget att skryta med. Han har ett lite för högt tempo, är inte avslappnad i ryggen och är lite stum i munnen. Men visst, det kanske inte är helt underbart, men han blir i alla fall konditionstränad och rastad!

Efter ridturen så var jag betydligt mer svettig än Lukas och jag har frusit hur mycket osm helst i en timme. Det hör faktiskt inte till vanligheterna, jag hade dock klätt mig för bra och började svettas, vilket gjorde att jag kyldes ner ordentligt när jag kom tillbaka till stallet, det trots två underställ som ska hålla kroppen torr. Jag hade tänkt jobba lite med Tone från marken, men det fick jag hoppa över.

Imorgon ska Lukas sadel få byta koppjärn och så ska vi se om vi behöver någon form av pad för att den ska ligga perfekt. 

Förresten så måste jag klaga lite. Just nu har vi tillgång till två hopptränare i skellefteå, Lotta Sjöberg fd Schultz och Tomas Torgersen. Det är otroligt lyxigt att ha den valmöjligheten här. Det brukar nämligen bara finnas en tränare per säsong, som kommer upp typ en gång i månaden. Nu finns det ganska många helger att välja på när det kommer till träning! Dock är det så att en hel helg kostar cirka 900 kr. Jag skulle gärna börja hoppträna så fort som möjligt. Men jag vill inte börja med en hel helg. Och helst inte med en träning som kostar 450 kr för ett ridpass. Jag skulle verkligen vilja rida en veckoträning och betala max 250 kr. När jag sen känner att vi börjar vara igång efter 3-4 träningar så kanske en hel helg skulle ge mig något. Jag vill inte betala så pass mycket pengar när vi inte är helt igång, jag inte vet exakt var vi är och jag själv inte har stenkoll på min egen ridning. Jag vill vara back on track först. Så jag får hjälp att utvecklas vidare, inte bara klättra tillbaka till den nivån jag var på innan alla våra skador inträffade. Fruktansvärt frustrerande är det i alla fall!
Från en veckoträning hemma hos Erica Sjöström i höstas!

Fler bilder på rakningen

Bjuder på lite före och efter-bilder!
Före:
Grispäls, blää!
Efter:
"Sluta raka mina bakben, det kittlas ju!"

Lukas har förresten blivit skäck. Han är ljusbrun på sin "svettfläck" på halsen. Mycket märkligt!

Åsiktsinlägg - rädda en häst från döden

Just nu verkar det vara i ropet att rädda hästar från slakt. Till exempel: "Rädda 20-åriga Pia som inte går att rida på grund av en skada från slakt!" Men hallå, vad ska man med en gammal häst som inte går att använda? Eller, egentligen spelar det ingen roll om hästen är 5 år och frisk. 

Vill man verkligen ha exakt den hästen som kommer slaktas imorgon om ingen tar den, självklart är det en fantastisk chans. Men att rädda hästen för att det är synd om den? Nej, det köper jag inte. En häst som är död eller avlivas mår inte ett dugg dåligt över det. Jag ser hellre att en häst avlivas än kommer till ett ställe där den inte har det bra. Hemmet är det viktigaste och om man inte lyckas hitta ett vettigt hem och inte har möjlighet att ha kvar hästen så är det bara att avliva.

Personligen så har jag kommit fram till att varken Iris eller Lukas ska någon annanstans än dom är just nu. Då ska jag ta bort dom. För där dom är nu vet jag att dom mår bra. Dom har det kanon helt enkelt. Jag tror att chansen att dom skulle komma till ett bättre ställe är liten med tanke på ålder och ras. Så tar jag bort dom så vet jag att dom har haft ett bra liv. Om dom blir 18 eller 28 år är mindre viktigt.

Det är samma sak med gamla hästar. Varför hålla liv i en häst med krämpor? Till exempel har jag jobbat i ett stall söderut där det bodde en shettis som var närmare 30 år. Han hade både exem och astma. Det är inte ett värdigt liv enligt mina ögon. För drygt en vecka sen så cirkulerade det en video på en ponny som var cirka 40 år. Den såg kanon ut i kroppen och taktade ut i hagen. Självklart kan man ha kvar en sån ponny! Det gäller att se till individen. Mår hästen bra? Kommer hästen att komma till ett ställe där den garanterat kommer må bra? Är du inte helt säker? Fram med bultpistolen. Trapalanda väntar!

Underbara dag!

Idag har varit bäst. Fantastiskt väder när jag red ut Tone. Hon var lite laddad och taktade lite i början av ridturen. Vi travade lite och hon var lite stum för handen. Men vi for också på rakbanan och tänkte prova lite högre hastigheter. Jag ställde mig upp i fältsits och gav henne fria tyglar. Då ökade hon traven och föll in i en jättetrevlig galopp. Helt fria tyglar, men ett mycket kontrollerat tempo. Hon lyssnade dessutom extremt bra när jag ptroade åt henne. Efter ungefär halva sträckan som vi skulle galoppera(hon hade för övrigt aldrig varit där förut) stod det en massa bråte, traktorgrejer och byggnadsmaterial. Lite läskigt helt enkelt. Istället för att pallnita eller kasta sig åt sidan, som jag var beredd på, så saktade hon lugnt av till skritt alldeles själv, gick förbi, och sen tog vi en ny lugn galopp efter det. Kanonfin tjej!

Sen red vi över e4an och red en travintervall också. Varför är det så mycket jobbigare att stå upp i trav än i galopp? Helt sjukt! Sista kvarten på ridturen skrittade hon helt avslappnat, hurra! Härligt att komma igång med lite "riktig" träning! Nu måste jag försöka raka lurvet, sen är det bara att köra på!

Efter jag ridit Tone så blev det ridhuset med Lukas för markarbete. Vi började med 7 klosshinder med 5,5 meter mellan, alltså ett kort galoppsprång. Det gick lite för fort i början, men mot slutet så fick vi till det bättre. Saknades lite styrka i galoppen, men det kommer! Efter det så hoppade vi två oxrar med 20 meter mellan. Planen var sex galoppsprång tillbaka, vilket gick med lite övertalning. Sen så fick Lukas hoppa några gånger lite högre, helt underbart!  Finns massor att finslipa på i min ridning, men det kommer! Lukas vinglade också en hel del, men det är lätt åtgärdat med rätt ridning.

Jag red dessutom på ett nytt bett, ett rakt gummi-babypelham. Vilket fungerade klockrent! Han gick jättebra att ta tillbaka och verkade trivas, han skummade rejält ur munnen när vi var klara. Dessutom red jag inte på pullarnosgrimma, vilket också fungerade, tjoho! Nu slipper vi den och kan ha snyggare träns, hur kul som helst!

Missa inte filmsnutten längst ner!
Också en variant att ha gramanen på, haha!

Äntligen rakat!

Tidsoptimisten har vatit framme igen. Jag hade planerat att göra stallet, rida två hästar och raka Lukas på 2,5 timme. Haha, hur tänkte jag där?

Jag gjorde i alla fall stallet och rakade Lukas. Han blev så fin! Sparade ryggen, som vanligt. Han är så pass känslig att jag inte vågar raka bort den pälsen.

När Lukas var rakad så jobbade jag Tone lite från marken. Idag var longerpisken inga konstigheter alls och longeringen gick kanon! Hon gick med mulen i marken i skritten och sänkte huvudet och slappnade av ganska omgående i traven, vilket var målen jag hade också. När jag ptroade så gjord ehon en klockren halt från trav - varje gång!. Jag tror att Lukas ska få titta på och lära sig något!  Jag höll på i max tio minuter, det var inte för motionens skull, utan för att hon skulle få lära sig något nytt. Nu är hon helt klockren från marken. Vi behöver nog lastträna 2 tillfällen till innan hon kan det. Sen ska jag tömköra också. Om hon lär sig såhär fort så lär hon kunna det efter 2-3 gånger också! Så jag tycker att det inte borde vara så långt borta innan hon går att köra på det sättet jag vill heller. Imorgon blir det en rejälare ridtur, hon ska få svettas lite. Eventuellt blir det några travintervaller om hon är på rätt humör!

Lukas ska troligtvis få markarbeta i ridhuset, tjoho! Älska lediga dagar! (Fast det finns en risk att dom ringer från jobbet och då måste jag fara dit... blä! Jag tycker faktiskt om mitt jobb, men det blir så svårt att hinna med hästarna ordentligt. Jag har förresten fått en praktikant att styra och ställa med, hehe!)

Måndag!

Idag har jag faktiskt tackat nej till jobb. Det hör inte till något jag gör speciellt ofta! Men jag behövde verkligen den här dagen för att varva ner efter förra tok-intensiva veckan.

Jag for ut och körde Tone imorse. Hon var stressad och taktade mest, men hon var ungefär tio gånger bättre än sist, så vi får väl se det som framsteg. Hon skrittade oftast typ 2-5 steg och sen taktade hon. Men en gång fick vi 50 steg i rad! (yes, jag räknade, man har inte så mycket bättre för sig när man skrittar i vagn i över en timme). Några gånger klev jag av och tömkörde henne istället. Hon gick asfort så det var bara att hänga på. Om jag går framme vid huvudet så går hon dock lagom fort. Så jag tror att jag ska tömköra henne lite så hon lär sig att hon kan chilla fast jag går vid bakdelen.

Sen fick jag helt plötsligt flera timmar ledigt mitt på dagen. Dock blev det inte mycket gjort, men det var fantastiskt skönt. Jag hade också tid att lämna stallet i det skick jag vill hitta det i, välstädat och varje sak på sin plats, så skönt!

På eftermiddagen så fick Lukas åka till ridhuset för ett dressyrpass. Han var faktiskt riktigt trevlig. Jag vill dock att han ska vila lite mer på steget i traven och vänta på mina signaler. Just nu tar han lite väl mycket egna initiativ. "Vända snett igenom, jamen då ökar vi, wiiiihooo!". Alltså vänta nu, jag tänkte göra en skänkelvikning!

I vänstergaloppen är han lite "tråkig" men kämpar på. Han vill inte riktigt vända för ytterhjälperna. Det känns både som att han struntar i vad jag säger och att han inte riktigt orkar. Kanske får sätta på mig sporrar så att han får anstränga sig lite. I högergaloppen är han dock riktigt trevlig! Jag gjorde lite 10-15 meters volter(dom blev större i vänster varv), förberedande förvänd galopp och lite galoppslutor. Dom är dock inte så skarpa och han rinner iväg lite, men det ska tränas! När jag kände mig nöjd och tänkte trava av så galopperade jag istället lite mer, i en större galopp i låg form runt fyrkanten. Dessutom fick han öka lite. Så han fick anstränga sig lite extra innan vi gav oss, nu ska det på muskler och styrka! 

Efter ridpasset var han rejält svettig. Så han fick en dusch och jag kommer troligtvis att raka honom. Planen var egentligen att låta det bli mars först då alla snorkalla dagar förhoppningsvis är över, men nu när vi börjar markarbeta och kommer vara i ridhuset lite oftare så duger det inte att han blir blöt i svett. Så det är bara att lägga på ett täcke till och mata ännu mera! Jag är dock mest lycklig över att jag får raka bort all ful grispäls, blä!
Det syns inte alls att jag fick ryta på honom för att han skulle stå still va? Ledsna ögon AB. Dum matte. Lukas får mig att framstå som en hästmisshandlare när han ser ut sådär!

Bilder på Berra!

Plockade fram min kamera för första gången på (kollar...) en månad. Men det var typ i oktober jag sist fotade, så jag hade typ glömt var man ändrade inställningar.. Men har ju använt jobbkameran så mycket på slutet! Så kolla på motivet och inte på bildkvalitén tack! ;)

Guldstjärna!

Idag trodde jag att jag skulle sova sjukt länge, men jag vaknade innan väckaren och var i stallet strax innan tio!

Lukas fick ridas ut! Vi galopperade i en större galopp i lätt sits, vilket Lukas tyckte att var kanonkul! Kontrollen var det sådär med, men någon gång så släpper jag lite på den och "busar". Galoppen efter var med kontrollerad och jag satt i sadeln och red ordentligt med sätet. Han var lite stum i munnen, men trots det lydig! Efter all galopp fick vi skritt-träna lite. Skritt på lång tygel, korta tyglarna utan att börja trava/galoppera osv. Det tog ungefär tio försök innan han förstod att han var tvungen att chilla. Helt okej ridpass helt enkelt!

Tone var också duktig idag! Skrittade nästan hela ridturen utan att takta! Och när hon började takta så bröt hon av på röstkommando, härligt! Det första vi såg var två hästar, så hon började skrika utöver sig. Jäkla gaphals, jag skäms lite när jag rider henne.. Hon ropar nämligen efter kompisarna med jämna mellanrum.. Nästa sak vi "mötte" var plastremsor på ett snöre som fladdrade i vinden. Vi höll nog på i 10-15 minuter innan dom slutade vara farliga, jag klev av och gav henne lite extra stöd från marken. Sen så provade jag trava idag också, och det gick kanon! Hon var avslappnad och tog mina förhållningar, dessutom kunde hon skritta efter vi travat också. Red inne i byn också och hon är helt orädd! Fina tjejen! Min gata är bred och lång och jag brukar galoppera Lukas här.(bästa underlaget, haha!). Så jag travade Tone och lät henne gå i "fri fart", det betydde full trav! Så hon fick äntligen springa av sig lite! Jag lyckades även bromsa efteråt, vilket alltid är en fördel! Hackamore är inte mycket att säga till med annars. Det roliga var att hon kunde skritta även efter hon fått sträcka ut! Det kan nästan inte ens Lukas. Dessutom så har hon fått en mycket bättre skritt. Det går i turbofart, men hon tar i alla fall ut steget ordentligt nu! Tempot kan vi slipa lite mer på sen. 

Imorgon försöker jag eventuellt köra henne igen, vi får se! Lukas ska till ridhuset och jobba!

V75-starten

120 mil i hästlastbilen, mycket fin häst med bedrövligt lopp. Berra gick iväg hyfsat men blev fast typ fjärde invändigt och kom sig inte ut. På upploppet fick han sig ut och spurtade bra till en sjätteplats. Men man åker inte till gävle för att komma sexa, så det kändes surt. Mest surt att Berra inte fick en chans att kämpa och visa vad han kan! Han var inte ens lite trött när han kom in i stallet igen. 

Det kommer fler bilder senare!

På väg!

Vi har nu två timmar kvar till Gävle! Jag har lyckats sova en hel del så resan har gått fort! Dock var berra less när vi stannade för att titta till honom.. Stackarn vet inte vad som väntar!

Han startar i alla fall klockan 16.00 och går att se live på TV4 sport tror jag. Sen är det sammandrag cirka 18.30 på TV4! Håll tummarna nu!


Trimma!

Hej tidsoptimist! Jo tjena, att jag skulle hinna rida båda hästarna, hur tänkte jag där? När jag kom till stallet så orkade jag inte stressa ihjäl mig, utan jag tog mig tid till att snygga till lite extra istället. Det finns nog få saker jag avskyr lika mycket som oreda i stallet och taskigt sopad stallgång. Men då får jag skylla mig själv då jag bara har gjort stallet fort som tusan hela veckan. Men nu börjar det se hyfsat ut i alla fall!

Lukas fick gå på ridbanan idag. Jag ringde Marre och frågade vad jag skulle göra, för inga av mina proffsiga läsare kom med ett enda tips, skämmes! I alla fall så var planen att rida på en stor volt där jag skulle flytta ut bakdelen på den öppna delen av volten, galoppera typ tio språng, sakta av och göra om. Jo tjena. Jag glömde ju att min häst inte går att upprepa saker på. Efter två varv så visste han exakt vad han skulle göra och fattade själv galopp exakt på samma ställe och bröt av på samma ställe. Så jag fick helt enkelt rida lite mer planlöst så att Lukas skulle slippa tänka själv...

I traven så tog han inte en enda halvhalt. Han vägrade. Men trots det var han ganska fin, så länge han fick gå i ett liiite högre tempo. Jag jobbade på att göra BRA galoppfattningar. Han har en tendens att "kasta" sig pyttelite in i galoppen. Men när jag hade honom ordentligt på yttertygeln så gjorde han kanonfina fattningar. I vänstergaloppen så sprang han i typ femtio varv innan ärthjärnan förstod att han skulle slappna av och ta lugnare språng och lyssna på den envisa personen på ryggen. Det tog typ två varv i högergaloppen.

När vi skulle skritta hem så gick Lukas hyperfort. Fast jag klev av och gick sista biten. Då insåg jag att han har myror i benen och behöver komma ut och galoppera ordentligt. Så att han inte ville ta mina halvhalter känns helt okej. Han var ju faktiskt ganska fin i övrigt! På söndag blir det uteritt!

Tone hann jag som sagt inte rida. Men tvåhästars-lastbilen stod på gården, så då lastränade vi. Det är en sån modell som man lastar från sidan och vänder hästarna 90 grader så att dom står baklänges. Tone gick direkt rakt in till havrehinken, tog en tugga och backade ut. Efter 4-5 försök fick jag henne att förstå att hon kunde vända inne i lastbilen. Sen gick det tusan klockrent! Hon gick på raka vägen, vände och stod och chillade. Åt lite havre och så lastade jag ut. Jättesakta. Hon fick sätta hovarna typ 1 dm ifrån varandra. Duktig tjej! Innan jag avslutade så stod hon lös inne i lastbilen och jag stod utanför på marken.

Nästa gång ska jag lastträna med Tomas finka med fronturlastning så att vi kan gå rakt igenom. Sen tror jag att hon kommer vara klockren att lasta. Dock så ska jag lära henne att gå på själv när jag står utanför innan jag är nöjd. För att få hem henne var vi tvugna att backa mot en port och ha en lina i rumpan på henne, samtidigt som vi mutade med havre och det tog ändå tid. Så det händer helt klart grejer!

Det är lite ändrade planer inför imorgon. Tone slipper åka med till gävle, då vi ska plocka upp en häst där som ska få åka med oss hem! Det är uppstigning klockan fyra som gäller, så jag borde verkligen gå och lägga mig nu..! Dock så måste jag packa lite kläder och sådär först! Wish us luck!

Tips tack!

Ikväll ska Lukas ridas då kylan har lättat rejält. Men jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill i alla fall att han ska få jobba ordentlig och gärna bli rejält muskeltrött. Rida ut eller ridbana? Spelar ingen roll! Ge mig tips på superövningar som inte innebär att jag måste släpa fram bommar!

Om Lukas inte är för svullen i sitt bakben förstås. Efter att ha letat noga så hittade jag ett pyttelitet sår under all päls igår.


Världens bästa Lukas!

Idag är det snorkallt ute. Jag hade -26 grader när jag for med Lukas till ridhuset. Ganska omysigt.

Väl i ridhuset så blev det faktiskt markarbete!!!!! Helt galet roligt, tänk att vi inte har klivit över en bom på fyra månader! Jag har glömt hur roligt det var! Vi hoppade i alla fall en serie med tre studs, ett galoppsprång till en oxer, ett galoppsprång och tre studs till. Lukas skötte sig perfekt. Fina häst! Det fanns såklart en del brister i min ridning, men får vi markarbeta några gånger så kommer det nog.

Sen så fick jag dessutom prova rida Marres fina pålle Primo! Jag berättade nämligen för henne att jag "aldrig" har ridit en "riktig häst". Jag har ridit mängder med travare och varmblod men aldrig någon välutbildad ridhäst. I och med att jag aldrig har ridit på ridskola utan är självlärd så har jag aldrig haft möjligheten att rida fina hästar. Jag blev direkt kär i Primo, fina killen! Det är dock mycket underligt att rida någon annan häst än min egen måste jag säga!

När jag kom hem så red jag inte Tone. Jag gjorde stallet så fort som jag kunde och skyndade mig hem, burr!
Marre & Primo!

Ändrade planer!

Dagen verkar fortsätta att bjuda på temperaturer mellan 15-20 minusgrader idag. I och med att jag för en gångs skull slutar så tidigt som klockan tre så ska jag bege mig till ridhuset med Lukas. Hur det kommer att gå efter tre dagars vila lär vi märka!

Jag har tänkt rida dressyr om det inte råkar finnas någon markarbetsövning uppe, då kanske vi provar på det! I alla fall så är planen att fortsätta jobba på sitsen och vara noggrann i min ridning så får vi se hur pigg Lukas är!

När jag kommer hem så ska jag klä mig ordentligt och fara ut och skritta tone barbacka, mest troligt så får vi sällskap, kul!


Peppad!

Idag är jag riktigt taggad! Synd att jag jobbar så dåliga tider att jag inte hinner rida.. Hade passat kanon att rida ett ordentligt dressyrpass idag!

Nu har jag i alla fall en plan för resten av veckan som jag tänkte dela med mig av.
Imorgon ska Lukas ridas ut, ett ganska högt tempo, mycket galopp. Tone ska sen skrittas ut. Med eller utan sadel.

På fredag ska jag rida dressyr med Lukas, lastträna tone på 2-hästarsbilen som Tomas har hyrt.

Natten till lördag ska berra och tone lastas och åka till Gävle. Tone som sällskap! Det passar perfekt, då vi kommer ha mycket tid över på lördag så hinner jag jobba henne lite från marken på travbanan i Gävle. Mycket distraherande en V75-dag på travet! Jag tror att det kan ge hennes självförtroende en knuff i rätt riktning.

Söndag vilar tone. 120 mil i lastbil på ett dygn är nog ganska jobbigt. Vi får se vad Lukas får hitta på, det blir i alla fall ridhuset på måndag!


Berra startar igen!

 
Nu på lördag så startar Berra på V75 igen! Denna gången i vintercuppens final på Gävletravet. Han har spår ett på 20 meters tillägg och förstapriset är 200 000kr! Visst håller ni tummarna?!

(P.s förra starten var uppladdning inför denna start...!)

Inte utan mina..

..softup! Världens bästa stigbyglar. Självklart är dom både snygga och extremt bekväma. Men man har också ett pantastiskt grepp. Nästan så att jag "fastnar" med fötterna i plattan, dom är alltså ruskigt svåra att tappa. Utsidan är som dom flesta vet flexibel så om olyckan är framme så behöver man inte oroa sig för att fastna.

Iris och Lukas är fantastiskt snälla hästar och jag är helt säker på att båda två skulle stanna om jag skulle trilla av och sitta fast. Dock så är Berra en häst som går betydligt mer på instinkt och skulle förmodligen bli livrädd om jag åkte efter på marken. Så jag använder mina softup när jag rider, jämt. Dom tar tre sekunder att flytta mellan sadlarna, så det är inget extra trassel. 

Jag är mycket tacksam över att dom satt på sadeln när jag kraschade med Iris i somras!
 

Kondition och styrka

Året 2012 för Lukas var mestadels vila på grund av skador. Nu har han dock varit fullt igång i drygt 2-2,5 månader. Jag har funderat lite på hur han ligger i styrka och kondition och jag måste säga att jag tycker att han känns bra! Konditionen är det inga som helst fel på, han har en sån otrolig grundfysik. (Hurra för travhästar som får börja använda lungor och hjärta tidigt!)

Då är det styrkan som är ett frågetecken då. I det dressyrarbete som jag har gjort på slutet så känns han faktiskt ganska normal. Det kanske fattas lite i galopparbetetet, men det är inte mycket. han utför det jag ber om, men har inte en riktigt lika bra galopp som i våras till exempel. Så det är mer galopparbete som gäller! Just nu så finns det hyfsade vägar ute att galoppera på. Jag har dock höga krav på underlaget om jag ska galoppjobba ordentligt, så det har tyvärr inte blivit lika ordentligt som jag hade tänkt. Lukas fungerar dåligt att intervalla på, han blir snurrig i huvudet. Man måste vara ute och galoppera lååånga stäckor och max göra ett avbrott för att hålla honom lugn.

Markarbetet ska påbörjas, helst för någon vecka sen. Men så fort jag har planerat markarbete så dyker något annat upp. Sadelutprovning, jobb, med mera! men i nästa vecka så ska jag markarbeta. Banan på torpet är ju faktiskt i så pass bra skick att det borde gå att ställa upp lite lättare övningar. Dock är jag inte alls förtjust i att markarbeta på snö-underlag, så det blir mest troligt att fara till ridhuset ändå. När det äntligen blir av så får jag förhoppningsvis en indikation på hur mycket muskelstyrka vi saknar!

Om ungefär en månad vill jag ha honom i "tävlings-skick". När tävlingsdebuten blir av är dock oklart! Men jag vill ha honom i form snart i alla fall.

Stressig vecka

Den här veckan blir inte rolig. Jag jobbar mycket och dessutom värdelösa tider. Vad sägs om dagens 9-19?? Då är jag i stallet tidigast 19 och när jag har gjort stallet så vill hästarna in.. Imorgon har jag ett möte efter jobbet och onsdag jobbar jag lika igen. Så tyvärr blir det nog en tre-dagars vila för hästarna. Eventuellt att jag hinner ut en kort vända på onsdag. Jag avskyr verkligen att låta jobbet gå före hästarna! Som tur är hör de här arbetstiderna inte till vanligheterna.

På lördag ska jag dessutom till Gävle snortidigt på morgonen. Sen vet jag inte om jag kommer hem mitt i natten eller om vi sover en natt där. Så det blir en ovanligt lugn vecka för hästarna!

Nu måste jag jobba vidare!


Söndag

Idag visade termometern drygt -13 grader. Så jag pälsade på mig ordentligt och for till stallet! Väl där mockade jag hela stallet (4 boxar), körde in spån och rullade in två höbalar. Sen var jag faktiskt varm när jag skulle rida! Det blev en ganska normal uteritt på Lukas. Jag jobbade vidare på att förbättra min lättridning, det var väl bara det jag gjorde. Dock frös jag inte alls, härligt! Det var strålande sol, så jag kunde faktiskt njuta av vädret trots temperaturen!

Efter Lukas var riden så kom Helena förbi och hjälpte mig med Tones sko. Kanon att ha någon som kan komma med kort varsel! Efter det var det dags för en ridtur. Idag var målet; "Skritta lugnt MED sadel". Vi har extremt höga krav, haha! Men Tone fick VG idag! Vi for först på torpet, men vi mötte två hästar som for därifrån, så hon blev lite sällskapsjuk. Att det dessutom kom cirka 10 skotrar som lekte på ängen precis bredvid ridbanan gjorde nog att hon blev extra laddad. Så vi for en vända inne i byn. Tone är lite rolig! Ju mer som händer, folk som kommer runt hörn och slår i dörrar, desto bättre skrittar hon. Om vi går på en lugn väg så blir hon jättestressad, för att hon har inget att fokusera på. Hon var lite orolig idag och gnäggade nästan hela tiden, men trots det så skrittade hon! Hon blev ganska glad då vi passerade torget, hon såg nämligen sig själv i ett skyltfönster, gnäggade och stod och tittade i flera minuter. Idag testade vi att trava också! Hon är helt stum när man tar i henne, det händer ingenting. Så jag tog en rejäl halvhalt och gav ordentligt med eftergift när hon lyssnade. Hackamoret är bra i den situationen, man törs ta ett rejält tag utan att vara orolig för att göra henne illa i munnen. När vi kom till gården igen så red jag lite på en åttavolt, vilket var ganska svårt. Sen travade jag fram och tillbaka på gården så att hon skulle våga slappna av. Gick helt okej! 

Det kändes ganska kallt när jag red Tone, och ja, temperaturen hade krypit ner till -16 grader. Men det gick faktiskt bra ändå! Allt handlar om inställning. Hade jag ridit ute igår så hade jag frysit ihjäl, men idag så var jag taggad trots att det var kallt. Imorgon blir det ridhuset och MARKARBETE för Lukas! Första gången som vi "hoppar" sen i september!!! Helt sjukt länge sen! Det kommer nog inte gå så bra, Lukas kommer att vara så fruktansvärt taggad, haha!
Lukas tycker att 95 cm är onödigt lågt tror jag!

Ridhus och tappskor

Idag när jag vaknade så var det -15 grader och jag kände verkligen inte för att frysa, så det fick bli ridhuset! Jag är inte missnöjd med det beslutet kan jag säga!

Lukas har i alla fall vilat två dagar. Torsdag är en återkommande vilodag och igår så blev det att käka på O´learys med bästa brudarna! Jag hade räknat med att Lukas skulle vara ganska på och inte riktigt lyssna tillbaka efter två dagars vila, men så var det inte alls.

Jag var väldigt noggrann i skritten och såg till att han gick exakt som jag ville. Jag skrittade betydligt längre än jag brukar och han blev riktigt trevlig. I traven fokuserade jag mest på min sits, jag håller på att ändra min lättridning helt och det gör att jag måste påminna mig själv hela tiden. Lukas var riktigt trevlig faktiskt! Dock så rider jag för mycket på serpentinbågar när jag värmer upp tror jag.. Lukas gör det nämligen själv om jag inte ser upp, haha! Jag gjorde lite tempoväxlingar i traven, enbart genom att ändra mitt sätt att rida lätt. Det är så fruktansvärt roligt att ha en så lyhörd häst! I galoppen var han lite "tråkig", men det skyller jag på vilan. Han var dock trevlig i handen och lyhörd, men inte riktigt så fin som han kan vara. Jag är mycket nöjd med ridpasset i alla fall!

När jag kom hem så skulle jag ut med Tone och skritta, men hon hade trampat av sig en sko, så det fick bli lite lastträning. Hon är ganska rolig, för att hon är helt lugn, går in i transporten, tar en tugga foder och går ut igen. Tuggar klart, går in och hämtar en tugga till. Dock så gjorde vi lite framsteg. Jag började med att bredda transporten och stå inne med hinken för att visa vägen, men slutade med att ha väggen i normal-läge och stå på "fel sida" mellanväggen längst bak i transporten. Så hon gick in helt själv. Vid två tillfällen stannade hon 20-30 sekunder inne i transporten, duktig tjej! På måndag ska vi nog träna igen, för då ska jag iväg med Lukas nästa gång!

Imorgon ska Lukas få komma ut och galoppera, jag hoppas att det är liiite varmare bara!

Ta hand om varandra!

Fick nyss veta en fruktansvärt tragisk sak har hänt. Det gör att jag bara vill säga till alla jag känner att ni ska njuta av det ni har och vara tacksamma, man vet aldrig vad som kan hända.


Sadelkoll igen!

Idag började jag med att dra upp Lukas till ridhuset för lite dressyr kombinerat med sadelkoll. Andrea provade en mängd olika paddar innan vi hittade en som dög! Dock ska vi byta järn i sadeln och testa lite mer senare. Andréa gav mig några värdefulla tips på hur jag skulle förbättra min sist också! Att sadeln låg bättre i kombination med att min sits var bättre gjorde att Lukas faktiskt var kanonfin! Och jag var så fokuserad på min sits att jag mest åkte häst. Men avbrotten från galopp till trav var faktiskt kanon! Och han hade en supertrevlig form också. Kul ridpass helt enkelt!

Sen så red jag Tone barbacka i typ en timme. Hon var jätteduktig, lugn och avslappnad efter en liten stund. Vi mötte två toksöta katter som stannade och pratade med oss, haha!Lat

Idag har jag varit lat. Eller, jag var hos tandläkaren 07.10 och fick sänka priset på min tandvårdsförsäkring till typ hälften, win! Sen jobbade jag 8-13. Efter det så tappade jag taggen helt. Det var typ -12 grader och jag frös, så stallet lockade inte.. Men man har ju inget val direkt, det är bara att härda. Hästar är inte ett intresse, det är en livsstil! (hej, jag önskar mig ett ridhus).

Jag tänkte i alla fall rida ut på Lukas, men han gick till ridbanan. Jag red inte speciellt länge men la upp ridpasset helt annorlunda än jag brukar. Jag har kört fast i samma mönster och rider typ lika jämt. Men idag så galopperade jag ganska direkt och jobbade honom i traven senare. Dock hade jag världens tjockaste vantar och ingen kontroll på tyglarna, så dom var konstant en meter för långa ungefär. Lukas tyckte att det var chill. I galoppen så fick han rulla på runt fyrkanten då jag stod i en lättare sits. Det brukar oftast innebära räser-Lukas, men idag skötte han sig. 
Han var dock ganska laddad, jag skulle göra en skänkelvikning i trav, men då fattade han galopp istället. Dock en jättetrevlig samlad galopp, så han fick fortsätta rulla i den. Mycket fin! 

På hemvägen fick han också galoppera lite. Snor-laddad var han! Imorgon måste vi hitta någon väg som går att galoppera på så han får göra av med lite energi. Han skrittade hyper-snabbt hem och sen stod han och frustade i gången när jag klädde av honom. Energi!!

Dock så har jag ett problem med honom. Förutom att han fortfarande är lite svullen i bakbenet med pyttesåret(som har läkt för länge sen) så har han fått skav på ryggen av sadel/schabrak/whatever. Andrea har nyss kikat på sadeln (typ 1,5 vecka sen) men ska kolla igen på onsdag. Jag har provat plocka bort front riser-paden, bytt schabrak och haft fårskinnspaden under sadeln, men något gnuggar ändå. Har ni något supertips? Det är också bortnött päls längre ner, typ i "hörnet" på schabraket, så det verkar som att han är lite extra känslig rent allmänt just nu.

När jag hade ridit Lukas så var min energi slut och det var dags för hästarna att få eftermiddagshö, så Tone fick vara idag. Dock har jag lite dåligt samvete då jag egentligen hinner dit nu... Men det blir nog glass i soffan ikväll! Vi får köra hårt imorgon kväll istället!

Jag funderar på en ny frisyr på Lukas förresten.. Vilken av dessa är snyggast?

Biljävel

Måste. laga. min. biljävel.

Så länge fick jag vara glad över att ha sålt min dressyrsadel och kunna spara lite extra pengar. Dom lär försvinna och ta med sig en slant till. ÅH!! Min bil är inte jättesugen på att starta nämligen, men än så länge så tvingar jag den.

Idag började jag jobba klockan två och tänkte vara effektiv och rida båda hästarna innan. När jag vaknade var det -15 grader ute så jag kände inte alls för att gå upp alls. Men, det var bara att härda.

Lukas red jag på banan. Han var inte så fin. Han tog inte mina förhållningar, så jag fick ta igenom dom ordentligt. Då blev han spänd och tog förhållningarna ännu sämre. Och han lärde sig inte att han inte fick heller. That's it.

Tone var däremot fin! Tiden gick lite för fort, så jag tänkte bara rida en kort sväng barbacka, den blev dock lite längre. Hon skrittade till 95% av ridpasset, en stor del avslappnad också! På drygt en vecka har det alltså hänt ganska mycket. En kort bit in i ridpasset så blev hon lite rädd för en industibyggnad, så jag klev av och gick omkring tills hon förstod att det inte var så farligt. Jag tror att hon blev rädd för reflektionerna i fönstren. Sen skulle jag upp igen, barbacka. Hon är visserligen pytteliten(typ 150 cm), men jag hade täckbyxor och såg ut som en michelingubbe, inte helt lätt att få sig upp då. Jag parkerade henne bredvid en snödriva och klättrade upp, smidig som en säl ungefär, klängde mig upp på mage. Tone stod helt stilla! Jag blev lite imponerad faktiskt! Sen så red jag hem genom byn utan större problem. Hon tyckte att bilarna som kom bakifrån var liiiite läskiga, men hon höll sig till skritt, fina häst!

Lukas fick ingen eq-behandling ikväll. Klockan blev så mycket att vi sket i det. Vi tar det om någon vecka istället!

Resultat V75!

Sådär ja! Nu är vi på väg hem från en lyckad tävlingsdag på bergsåker!

Berra var lite pigg i värmningen, hehe. Så går det när han går i hagen en vecka innan start!

Väl i loppet så stod han på 20 meter tillägg på 1640 och hade spår ett. Kom iväg bra men satt fast i 3-4 invändigt i ett varv. Där blev han tokhet och pullade som en idiot tills Sören kom ut med cirka 500 kvar. Då borde han ha varit helt slut, men han kämpade på fint och slutade på en femteplats. Han rekordsänkte till 25,3 på en halvdålig bana!

Berra får självklart högsta betyg och nu far vi till Gävle om två veckor och startar i dubbelkuppenfinal! Spännande!


Porslinshästen

För typ fyra dagar sen kom Lukas in med ett litet sår på höger fram och ett på höger bak. Löjligt små sår, kom någon droppe blod från varje sår. Så på med blåspray och rida som vanligt. Igår var han såklart svullen i bakbenet..!

Men han hade inte ont och såret såg bra ut, så jag red som vanligt och lindade med back on track. Men visst är det typiskt? Ett pyttesår blir till ett svullet ben och jag blir direkt övertygad om att Lukas är döende.

I alla fall så är jag i Sundsvall hela dagen så jag har anlitat lina (som har iris på foder) att göra stallet och ta ut Lukas på en promenad. Han rör sig ungefär tre meter i timmen i hagen och det är inte direkt bra för svullna ben..!

Vi är förresten drygt halvvägs till Sundsvall nu!


TV-tider

Berra startar 16.00 idag! Tv4 Sport sänder live och 18.30 så visas det eftersändning på tv4 om ni vill kika!

Nominerad till travgalan!

 
I år är Berra nominerad till årets äldre kallblod på skellefteåtravet igen! Han var det för två år sen också. Vi vann inte då och gör det mest troligt inte nu heller, men hur roligt är det inte att vara nominerade? Fina, FINA bus!

Arne

Hej, jag heter Arne och kan inte rida i mörkret. Det är som att jag är nybörjare på nytt. Stackars Lukas. Ridbanan var i alla fall äntligen plogad och underlaget var helt okej. Jag är så snuskigt noga med underlag och var livrädd för att gå omkull och dö när vi galopperade. Men bara i höger varv tydligen. Fråga mig inte varför.

I alla fall så tror jag att Lukas var fin. Jag kan inte bedömma det när det är mörkt, för jag har noll känsla. Jag kom aldrig ner i sadeln och red asdåligt. Men Lukas gick i en stadig och klockrent form hela tiden, så jag tror att han hade varit grym om jag kunnat rida. Det enda vettiga jag gjorde var lite galopp-halt-galopp-övergångar. Galopp-halt tar några steg, men med tanke på att jag satt typ två meter ovanför hästen så är det bara mitt fel.

När jag hade ridit klart så frös jag typ ihjäl. Egentligen skulle jag rida Tone också, men då hade jag inte fått mig levande hem. Så det blev arbete från backen. Vilket hon verkligen behöver, så jag ska försöka glömma det dåliga samvetet.

I alla fall så är hon asgrym på mina standard-ledövningar nu. Alltså stanna när jag stannar, backa när jag tittar på hennes bog. Hon klår fan Lukas som jag har nött det med i två år. Fina tjejen! Sen plockade jag fram longerpisken och viftade lite med den, superkonstigt tyckte Tone. Men efter en liten stund så fick jag klappa henne överallt med den också. Efter hon smakade på den så gick det bra. Hon fick gå mellan risslan och en pall, vilket hon tyckte att var lite trångt och obehagligt, dock så var det typ två meter mellan dom. Hon var så söt, hon lyfte benen jättehögt när hon gick mellan grejerna, sötan!

Sen så longerade jag lite. I skritt var planen. Men hon stannade och åt snö(intresserad häst, nej) så jag "snärtade" med pisken vilket tydligen var tokläskigt, så jag gjorde det 50 gånger tills inte det var farligt längre. Först sprang hon och pep lite och var snurrig, men efter typ fem minuter skrittade hon runt med mulen i marken. Lektion ett avklarad!

Är det förresten intressant att läsa om vad jag gör när jag jobbar Tone från marken? Målet med allt jag gör är att jag vill utsätta henne för så mycket nya och "läskiga" saker som möjligt, visa henne att det inte är någon big deal, att man inte behöver stressa upp sig och att bara hon slappnar av så är det lugnt. Ge henne självförtroende att möta nya grejer och situationer med ett lugn. Så jag försöker lista ut nya saker att hitta på från marken.. Har ni något enkelt och bra tips kan ni hojta till! Efter jag la godis på presenningen som täcker risslan så går hon fram och letar godis så fort hon ser den, så mat fungerar tydligen, haha!

På söndag så fick jag lite jobb, så jag ska ut med både Tone och Lukas före lunch är planen. Blir nog ridbanan för båda!
Jag taggar utgång.. nästa helg?!
Mål/att göra 2013

Nu har jag börjat komma på lite mål för 2013. Eller saker som jag vill och ska försöka göra!

• laseroperera ögonen
• en vecka utomlands
• åka till Falsterbo
• börja springa till våren
• självklart komma igång till 100% med Lukas och börja träna seriöst igen!
• börja med bytesträning och jobba mer på den förvända galoppen med Lukas.
• få tone harmonisk både under sadel och i vagn.
• försöka hinna rida dressyr på berra lite oftare
• fortsätta vinna alla tävlingar jag ställer upp i (hehe)

Listan kommer nog att fyllas på så småningom! Jag kommer kanske inte lyckas/göra allt, men det är en liten början!

Jag hoppas att jag har mer tur i år, men jag tvivlar. Året började med att en lampa började lysa på skitbilen...!


Fredag!

Äntligen fredag! Jag har lite hemlängtan idag, pappa ska nämligen skotta ridbanan så jag kan rida där för första gången på en hel månad! Lukas ska trimmas och tone ska också få prova gå på lite åttavolter och serpentiner, hon är aldrig dressyrriden nämligen.

Och imorgon är det ju dagen med stort D! Berra startar på V75! Ni får hålla koll på tvn och se hur det går!

På söndag kommer Ingemar och tar Lukas, jag misstänker att han sitter fast lite i nacken, så det blir nog lite nålar. Dock ska jag rida på morgonen, vi får se om det blir banan eller uteritt.


Kiropraktikerbesök + körning

Idag började jag dagen med ett besök hos kiropraktikern, en ny denna gång. Han arbetade helt annorlunda, så vi får se om det blir bättre den här gången. Dessutom fick jag lite strechövningar, kanon! Dock knäckte han till nacken på mig så att jag blev alldeles snurrig och illamående halva dagen.

Egentligen skulle jag till ridhuset med Lukas sen, men fick order om att ta det lugnt i två dagar. Så istället så blev pållarna körda. Jag började med Tone. Sist hon blev körd så tror jag att hon skenade/stack? Och det var för någon månad sen. Men jag satt på hackamoret och gjorde ett försök. Insåg efter typ femton sekunder att jag inte hade någon broms och hon var superstressad. Vi har två infarter till stallet med kanske 50-60 meter mellan, så jag körde runt gården typ tio varv, men två halter per varv. Till slut så lyssnade hon i alla fall på mig och slappnade av lite, så jag for ut en sväng. Hon kunde dock inte skritta i vagn, utan joggade hela tiden, så hon fick trava på en bit. Hon var bitvis jättetrevlig, men mest snor-stark. Sista 300 metrarna klev jag av och gick bredvid. Då var hon kanonlugn. Och helt slut efter att ha trippat hela tiden. Så jag ska tömköra några gånger innan hon får ha vagn nästa gång. Det positiva är att hon inte verkar vara bakrädd alls, så det är inte vagnen som är problemet, kanon!

Lukas fick också köras. Sist han fick ut och jogga i vagn var nog länge sen. Han var så jäkla rolig! Han sprang som en giraff med tokspetsade öron hela tiden och låtsades vara rädd för allting, så jäkla söt! Han hade så fruktansvärt kul! Jag blev dock påmind om varför jag brukar köra honom med en halsförlängare, haha! Jag måste säga att jag är lite imponerad över att han gör halt från trav på enbart röstkommando! Fina poa!

Imorgon jobbar jag 10-19 så det blir mest troligt ingenting gjort då!

2013

Härlig början på det nya året, pengar in och fina hästar!

Lukas joggade jag utan större krav, ställde igenom honom ordentligt. Galopperade en bit i bägge galopperna också. Han fick gå i en lite större utegalopp och jag var väldigt lätt i sitsen. Provar jag det så brukar det gå jäkligt fort efter en stund, men idag låg han avslappnat kvar i samma tempo OCH lyssnade när jag satt tillbaka lite. Fin häst!

Tone kändes lite spänd när jag tog in henne från hagen, så det blev jobb från marken! Först inne i stallet. Stå still lös i stallgången. Gick kanon tills jag aktade mig mer än två meter. Men hon förstod ganska fort vad jag ville i alla fall. Sen lyfta vänster framhov, vilket tydligen var svårt. Fick tjata och lyfta typ 10 gånger innan hon gjorde som jag ville.

Sen gick vi ut! Gjorde lite ledövningar, som hon dock är kanonduktig på. Då tog jag fram pallen och övade på den svåra konsten att stå still vid uppsittning. Efter ungefär fem uppsittningar från varje håll gick det bra! Sen så tog jag fram ett körspö och rörde henne överallt med. Hon var riktigt spänd i början, men slappnade fort av. Sen körde vi lite början till longering, vilket också gick bra! Det blev kanske fem minuter med varje grej, men hon fick använda huvudet en hel del, så det är också bra träning!

Imorgon ska jag till stan på förmiddagen och jag hoppas att det inte drar ut för mycket på tiden då jag hade tänkt försöka köra upp Lukas på ridhuset. Och Tone måste ridas! Vi ser väl vad jag hinner med!
För ovanligheternas skull så får ni en bild på mig!

RSS 2.0