Det går bra nu!

Äntligen börjar allt falla på plats!

Hästarna mår kanon av att vara ute, Gabbi har blivit så pigg att hon får gå 6 dagar i veckan från och med nu. Tidigare har hon haft två vilodagar, men nu är hon så sugen på att komma ut och röra sig att hon ibland är redo klockan 05.00 på morgonen, när jag kollar deras vatten, tokfia! Även jag har piggnat till efter 4-5 månaders trötthet. Jag tål verkligen inte mörkret!

Idag var det planerad vilodag för Gabbi, men Jimmy tog henne i grimskaft och jag red(!) efter på Hilly! Premiär för uteritt och det gick SÅ bra! Gabbi har något längre ben än Hilly, så vi var tvungna att trava ikapp med jämna mellanrum och det gick riktigt bra! Lite spännande när det kom en traktor bakom oss på en smal skogsväg, men som tur var det bonden som levererar hö, så han skötte sig förståndigt, så då gjorde vi av- och uppsittning ute också.
 
Gabbi förtjänar så många guldstjärnor. Både fredag och söndag reds hon ut och vad ska man säga? Hon går i alla fall i rätt gångart, men hon är oerhört glad och intresserad av allt runt omkring, så kvalitén är kanske inte på topp. Men när hon är såhär lycklig så får man väl bara vara nöjd över att hon är hyfsat lydig i alla fall.
 
Sen till veckans höjdpunkt, vi fick en plats för Lotta Sjöberg i lördags. Hon frågade vad vi gjort sen sist och svaret var väl typ "varit sjuk och varit utomlands", så jag kände mig inte så kaxig. MEN Gabbi var så jäkla fin och betydligt lydigare än sist. Galopp till skritt var omöjligt sist och som uppvärning red vi rejält ökad galopp - samlad galopp - skritt och hon var grym, med våra mått mätt! Sen red vi två klossar med 16 meter mellan på böjt spår och skulle få in mellan 4-6 språng. VI hade en liknande övning sist och det var mer eller mindre katastof då. Den här gången gjorde hon både 4-5 språng ruskigt bra, men orken för 6 språng finns inte riktigt än, så vi får träna på. Sen hoppade vi lite höga kryss och en bana på 110 och jag är kanon-nöjd! Hon har börjat hoppa så väl att jag måste börja hålla i mig!

Till helgen rider vi två dagar för Pontus Westergren och sen börjar första tävlingen närma sig. Jag är så taggad att jag dör!!
 

Semester!

Har kommit tillbaka från en underbar vecka på Kanarieöarna, vädret var kanon och vi har ätit fantastisk mat och njutit!

Världens bästa Cissi har tagit hand om tjejerna och även fått åka på pay&jump med Gabbi, det hade gått kanon! 

Igår var jag ute och galopparbetade i skogen och jag måste säga att konditionen är det inga fel på, härligt! På kvällen fotade jag lite på travgalan, supertrevligt som alltid!

Idag red jag ett lite tuffare dressyrpass och höll på längre än jag brukar och hon blev jättefin på slutet! Jag lyckades till och med rida förvänd galopp genom kortsidorna på första försöket i båda varven! Det har jag aldrig provat innan, så det var kanon-kul! Jag blev faktiskt sugen på att rida en dressyrlektion för någon.. 

Vi är anmälda till första tävlingen, äntligen drar det igång igen!!
Skit-Gabbi!

Igår var tandläkaren ut och raspade lite, hon var på väg att bli vass, så det var absolut dags!

Tänkte at hon skulle slippa bett, så jag hängde på ett hackamore för första gången någonsin och åkte upp till ridhuset, kändes lite väl kaxigt att rida ut, igår var hon dessutom rejält snurrig ute.

Gabbi var störtfin, hacket var för skarpt egentligen, så hon var fantastiskt lydig! Hon gjorde riktigt fina skolor och tempoväxlingar, galoppen  var lite svårare då hon blev lite djup i formen. Tog några spång på ett räcke och oxer också, inget hopp-bett kan jag säga, man behöver lite sug i handen i anridningarna och det hade jag inte alls, men Gabbi gjorde det fint.

På vägen hem tog Gabbi av sig en sko och en stor bit hov. Jäkla häst! Hon står och vevar i släpen om hon åker själv nämligen, hade rätt stora boots på, men tydligen inte tillräckligt...
Världens envisaste virus

Dag 8 med feber, jag håller på att bli knäpp! Var till läkaren igår och han sa virus, ut och rör dig!
 
Så igår red jag ut Gabbi en vända, något längre än sist, kanske 3-4km, helt färdig när jag kom hem igen. Men Gabbi var riktigt trevlig i galoppen, ibland är hon lite för laddad och då är hon lite för tung i handen och något spänd, men igår var hon kanon! Spänd i traven efteråt, men vi mötte en häst, så då får man leva med det, man kan inte få allt. Vi hade tur och mötte en stor traktor med släp som skulle tippa av lasten, så vi stod några meter ifrån och kikade. Vadå tur, tänker ni kanske? Jag tar glatt emot alla tillfällen för miljöträning! Jag tror att det är nyckeln till att jag har haft coola hästar som klarar de flesta situationer, jag blir själv aldrig spänd över att möta "läskiga" saker. Självfallet har en stor del att göra med hästarnas personligheter, men man kan påverka mycket själv.

Det jag gör är att jag kräver att hästarna går förbi det läskiga, dom ska gå rakt fram och helst på långa tyglar. Börjar dom gå åt sidan så får dom helt enkelt lov att gå fram och titta på det farliga. Man kan dock behöva passera några gånger innan man kan gå fram, och det viktiga är att man själv är lugn och avslappnad och har ett oerhört tålamod. Men så länge hästen fortsätter förbi utan större drama, så får dom passera. Så en lite smart häst förstår att det är bäst att inte göra en stor grej av det, för då blir det konsekvenser och betydligt "svårare". Jag är inte alls emot att kliva av och gå före fram till läskiga grejer, ibland kan hästen behöva en extra hjälp.

Vissa grejer är hästar rädda för på riktigt, Berra till exempel, han är väl rädd för allt, inklusive sig själv, men min metod har gjort honom betydligt bättre. Dock är skotrar skitfarliga på riktigt. Så när vi har mött skotrar har jag hoppat av och bett skotrarna stanna, vilket inte är så svårt då Berra har hoppat omkring och sett ganska rabiat ut. Då har det gått bra att passera. Vi har även kört några mil på skoter, in i hagen och parkerat med en hink havre och suttit och matat honom, både med avstängs skoter och igång. Berra är fortfarande inte övertygad om att skotrar inte äter hästar, men man kan inte få allt.

I alla fall så jobbade jag lite med Hilly sen, med övningarna Erica gav mig. Hon är inte dum, den ponnyn! Hon gör stora framsteg, bara hon förstår vad hon ska göra och det inte blir för svårt. Vi tog några steg bakåt i ridningen för någon vecka sen, hon snubblade till lite och blev rädd och frös. Nu har jag använt tipsen jag fick och kan skritta omkring med hyfsad bjudning, härligt! Göra halt är svårt, hon gör det på röstkommando i kombination med hjälper, men hon tvärstannar och blir spänd, jag hoppas hon snart kan göra en halt utan att bli ängslig.

Ett mål med Hilly vore att kunna rida henne i samtliga gångarter med framåtbjudning och kunna rida ut tillsammans med Gabbi i skogen, det hade hon nog tyckt att vore kul!

 

Ny utrustning

Alla som känner mig och har läst min blogg i några år vet att jag är duktig på att shoppa till hästarna, schabrak i mängder och så vidare.


Jag måste säga att det var länge sen jag köpte nya "märkesprylar" för skojs skull. Jag har mest köpt saker jag behövt helt enkelt. Nya ridvantar, då mina förra var i delar, munkorg åt Hilly, smörjgrejer.. Det är bra att jag har lagt ner shoppingen, att köpa schabrak för 1000kr flera gånger om året är väl inte så ekonomiskt i längden!

Det jag har på min "att-köpa-lista" just nu är foder, snart nya smörjgrejer och ett par ridbyxor. Jag har nämligen bara ett par kvar och dragkedjan har varit trasig i säkert ett halvår. Minst! Det blir absolut ett par Horselife igen, världens bekvämaste ridbyxor! Och väldigt prisvärda. Jag har två par Kingsland som jag köpt begagnade som jag tävlar i, så jag klarar mig en stund till. Sen så blir det eventuellt ett equiline-schabrak till tävling, men det väntar vi med några månader. Sen är jag jättetjurig över att jag måste köpa en ny hjälm nästa år, då jag älskar min Uvex och la faktiskt ut en lite större peng och tänkte ha den betydligt längre. Mitt huvud måste ha en märklig form och av ALLT jag har provat är Uvex det enda som jag har tyckt att varit bekvämt och suttit bra. Då har jag ändå provat alla märken jag har sett i hästbutiker för att kolla om det har funnits något annat märke som fungerar.
 
Sen har jag frångått märkeshysterin lite. Jag köper efter funktion, men kräver kvalité och bra passform också. Till exempel så är mitt favoritträns köpt begagnat för 100kr och kommer från Hööks.. Mina svindyra från Schockmöhle och englandsköpta Silver Crown hänger som reserver, haha. Passform och funktion är samma, kvalitén skiljer självfallet.
Min kavaj är från Horselife, kostar max 1500kr och jag älskar den. Superbekväm. Köpte nya ridstövlar från Mountain Horse då mina gamla inte passar längre, valde en av deras billigaste modeller och är jättenöjd! För några år sen hade jag gått på de dyraste, bara för att de borde vara bättre.
 
Sen hade jag tur med Hilly, hon kunde ha alla Gabbis täcken, så hon fick ärva ett regntäcke av henne, sen har hon inte fått en pryl, förutom munkorgen förstås! Billig i drift!
 
Hööksträns för hundralappen på tävling, går utmärkt!
 

Sjukstuga

Nu går jag in på dag 7 med feber och håller på att bli knäpp! Det enda som blivit gjort den senaste veckan är det nödvändiga.

Gabbi blev riden typ 3km igår i skogen, inget avancerat.

Jag fick dock hjälp med hilly av Erica Furberg. Hon håller på med horsemanship och har hjälpt mig en gång för några år sen då jag hade ett bakslag med lastningen med Gabbi. Sen dess har det gått prickfritt!

Jag behövde något att träna på när det kommer till skoning, så nu har jag lite övningar och hjälpmedel att jobba vidare med. Känslan är dock att jag är på rätt väg, vilket känns jättekul! Så det här är jag inspirerad mer att jobba vidare med!
Svar på kommentar

Fick en så bra kommentar, men den var anonym så jag tänkte svara här.
Jag tycker att du har många rätt, inget passar alla hästar och så kräver det förståss lite jobb för att få en bra lösdrift!
 
Absolut står dom en del i skjulet och vilar/sover. Men jag tror absolut inte att dom står där 12 timmar, som många hästar står på box. Dom kanske står där en timme, går och äter, går och dricker, umgås med varandra eller pillar med något.
 
Underlaget är självklart avgörande. Blir det riktigt djup lera och svårt att ta sig fram så tror jag absolut att hästarna kan må bra av att få komma in, för då vill dom ändå inte röra sig. Så där krävs det att man har bra dränering eller inlagt grus.
 
Min lösdrift är långt från perfekt. Den har en helt okej storlek och placering, dock skulle jag vilja ha lite skog i den också, men det alternativet finns inte. Underlaget är helt okej, även höst och blöta förhållanden. VI har kört in ett lass sand vid ingången och runt ligghallen.
 
Jag håller absolut med om stallmiljö! Det är en av de stora anledningarna till att jag vill ha dom ute, det är väldigt svårt att uppnå optimal nivå inomhus när det är -20  grader eller kallare och man inte vill att vattnet ska frysa. Det går att ordna med lite jobb, men är inget alternativ för mig då det inte är mitt stall. I det förra stallet jag stod i var stalldörren öppen året runt och det var en bra miljö, så där gjorde det mindre.
 
Min förra häst hade blivit väldigt ledsen om han hade behövt stå på lösdrifr, han var frusen, känslig och fin i kanten. Men med dom hästar jag har nu, så njuter dom bara!
 
Dock så är jag övertygad om att man minskar risken för kolik, ledproblem och stelhet osv med lösdrift. Så jag måste säga att jag tycker att lösdrift är ett mycket bättre alternativ än uppstallning, men det innebär inte att folk inte får göra precis som dom vill med sina hästar. Om hästarna får vara ute 6 timmar och stå och hänga i en grusruta så är det upp till ägaren, jag gör bara det jag tror är bäst för mina hästar, så det känns bra i hjärtat för mig. Och såklart är det viktigast att hitta ett sätt som gör att hästarna trivs så bra som det går!
 
Och ett miskat arbete med mockning och det ekonomiska med att det går mindre spån osv, det är ingen avgörande faktor, utan bara en liten bonus på det hela. Men det härliga är att det blir mer till över till hästarna! 
 
Slutsats; Jag är frälst och övertygad, men alla får göra precis som dom vill, så länge man håller sig inom djurskyddets bestämmelser. Tack för din kommentar, jättekul att ni skriver era åsikter!
 
 
Ligghall med godkända mått för minst 3 hästar, sand i botten och en massa halm nu såklart!

Höjer lägstanivån

Idag har jag ridit efter fyra dagar totalt däckad i feber. Nivån på min insats var inte speciellt hög, hade hoppläder och orkade inte länga dom, så jag red helt enkelt utan stigbyglar. Det blev mycket skrittpauser och mest jobb på halvlång tygel. Dock tycker jag att hon skötte sig riktigt bra, lyssnade bra och gjorde bra övergångar. I galoppen jobbade jag med att hon skulle vara avslappnad och gjorde lite tempoväxlingar, även lite byten. Efter byterna blir hon lite stark och höjer tempot lite, så jag får vara mer noga där.
 
Trots min slöa insats tyckte jag faktiskt att det var ett vettigt ridpass. Om det här är det sämsta vi gör nu, så är det enormt mycket bättre än för två månader sen, hurra!
 
Hästarna har snart gått ute en vecka dygnet runt och jag måste säga att Gabbi är enormt mycket bättre! Hon står och väntar när jag ska hämta henne i hagen, och skyndar sig glatt in på ridbanan, redo att jobba! På kvällarna så är hästarna väldigt sociala och intresserade av att umgås, men vill absolut inte komma in, superkul! Det här spär verkligen på min teori om att de flesta hästar mår bätte av att bo ute dygnet runt.
 
Stackars Hilly har jag behandlat för mugg en vecka cirka. Det tog ett tag innan jag upptäckte det, på grund av hennes enorma mängder hovskägg. Så hovskägget skulle helt enkelt bort, började med en sax, det blev något mindre hår, men fortfarande inte möjligt att behandla mugg. Alltså stod jag där med en häst som vägrade lyfta fötterna och var rädd om benen för 4-5 månader sen och skulle försöka raka benen från knäna och ner. Kul uppgift va? Men Hilly var såå duktig! Rädd för maskinen och lyfte benen och hade dessutom ont i sina sår. Och jag lyckades raka dom hyfsat i alla fall! Efter det har jag jobbat vidare med saxen i dom drabbade områderna och efter bara 1,5 veckor så kan jag säga att frambenen är bra på några dagar till, vi har ett sår kvar på ett bakben och 3-4 stycken på det sista. Hon är sjukt snäll att behandla, en riktig ängel! Sen har vi tränat på att raspa bakhovarna också, det börjar vara dags för besök från hovslagaren igen.
 
Ett problem jag har med framhovarna är att hon tycker det är läskigt när man klämmer fast frambenen mellan knäna, som en hovslagare gör. Hon drar helt enkelt frambenen rakt fram utan varning, det går ju bra så länge man inte har en vass söm som sticker ut, då kan någon göra sig riktigt illa. Hon har nämligen framskor för att kunna ta sig fram utan att halka. Jag tränar på och hon litar på mig, men hon tycker det är läskigt när andra människor ska lyfta i hennes ben.. 
 
Förra året.

Isolerad vattentunna

Jimmy har byggt en isolerad vattentunna till hagen. Enkel konstruktion, trälåda, frigolit och en balja. Dock så var hästarna där med hovarna och förstörde kanten, så vi bytte balja och byggde en kant som isolerades också.

Om hästarna går in, över natten till exempel, så har vi ett isolerat lock också.
Med locket klarade den en natt med -30 utan att frysa! Utan lock går det bra till -20, och helt okej till -30. Och det är bara ytan som får en skorpa, så det är en enorm skillnad mot en vanlig hink. Jag har dessutom bara fyllt på med kallvatten, så fyller man med lite varmvatten klarar det sig självklart ännu bättre!

Absolut ett alternativ om man inte har råd med en termobar!Sjuk

Det var tur att jag red lite dressyr på min nyskottade ridbana i måndags, för sen dess har jag varit sjuk.

Gabbi var i alla fall riktigt fin! Jag måste verkligen fokusera, då får vi till det ibland! Vi tränade mycket övergångar, läxa från Lotta. Till slut var Gabbi riktigt fin! Underlaget är helt okej, men jag rider ganska korta pass, inte längre än en halvtimme, då det är lite ojämt på vissa ställen.

I veckan har det inte blivit mycket gjort, pysslat lite med hästarna. Nu har dom bott ute dygnet runt sen i helgen och har börjat förstå att dom inte ska in. Bägge har haft halm i svansen, så jag har bevis på att dom har sovit i huset! Mys! Inatt var det -18 hela natten och båda hästarna var nöjda och glada imorse!

Idag for jag upp på ridhuset och tittade på när min underbara medryttare red lite dressyr och kom med lite tips. Jag blev väldigt ridsugen kan jag säga! Jag longerade hilly lite på ridbanan, tjockisen behöver röra sig! 
Hon är riktigt fin i traven, går att göra tempoväxlingar med och jobbar på fint med mulen i marken. Galopp är lite jobbigt, men hon förstår vad jag menar, blir lite busig och orkar galoppera nästan ett helt varv, haha! Jag håller inte på speciellt länge då jag anser att det sliter på hästarna att longeras. Men med hilly har jag inget val, hon törs ju inte trava när jag sitter på, haha!

Imorgon har jag stora planer, tänkte se om jag orkar smörja ett träns eller två.. Stor utmaning när man har feber. Är dock för uttråkad för att låta bli!
Pay&Jump

I lördags var det p&j och jag måste säga att jag är riktigt nöjd!!

1m: allt flöt på och jag tycker att jag red bra! Kombinationer har vi haft lite problem med så världens bästa banpersonal längde den inte från D-ponnyn innan, så det blev riktigt bra!

110: det visade sig att banan inte var riktigt klar, därav omstarten. Tycker att jag red bra fram till kombinationen, som låg kvar på 100cm, men var normal längd. Jag behöver supporta henne ännu mer in och hålla kvar tyglarna, jag fegar lite och länger dom när jag ser att avståndet blir tokigt, vilket gör det hela ännu sämre. Men det sitter i ryggmärgen och jag tränar för att sluta med det! Gjorde om samma sak på sista hindret också.

I övrigt så tycker jag att Gabbi sköter sig kanon och byter själv galopp där hon landar i fel, riktigt praktiskt! Jag tycker att jag börjar vara lite mer upprätt, vi tränar på! 👍🏻

Klicka på länken och se!
http://youtu.be/GOJfBOUrh5I

RSS 2.0