Denna vinter..

Vinter, det brukade vara kallt och snö, typ 4 månader om året, här i västerbotten.
 
I år och tidigare år har vi haft stora variationer, ena dagen är det -20, dagen efter är det plusgrader.  Inte så mycket att göra år, men underlaget för ridning blir sådär. Jag har haft problem att få till ridbanan, för är det plusgrader några dagar så blir det bara is, inte speciellt kul. Blankis går jättebra om man rider ut och inte svänger skarpt. Det är bara att se till att man har rejält med brodd.
 
Ett tips för att slippa broddtramp, vilket ofta blir i ballarna fram, är att ha kortare brodd i tårna bak. Det har fungerat bra för mig dom senaste åren.
 
Dom gånger ridbanan har varit okej så är det underbart att rida på snö! Jag är oerhört tacksam över att ha en egen ridbana  hemma! Jag rider normalt ca 6 dagar i veckan, varav max 2 dagar på ridbanan, det har blivit mindre på grund av underlaget hittils. Det som är helt perfekt är att jag har fina vägar direkt utanför, vilket har gjort att jag har skrittat och travat fram ute, vilket är kanonbra, då har Gabbi fått komma igång lite innan det är dags för seriösare jobb. Hon är inte tittig, men sjukt intresserad av sin omgivning, så då får hon en möjlighet att kika lite på världen innan jag kräver mer fokus på banan.
 
Sen har jag ridit travjobb på banan, lite galopp, gått ut från banan och kört resten av galoppjobbet ute. Fördelen med att ha säker 1km rak väg att jobba på i galoppen är att jag tycker att det kan vara lite svårt att hinna rakrikta ordentligt på en ridbana. Det är nog våran största utmaning just nu, rakriktningen. Jag tycker att det fuskas lättare på en ridbana än på helt rakt spår, både från mig och hästen, så det är så nyttigt!

I övrigt är Gabbi lite svår att dressyra utomhus, hon är helt enkelt för glad! Tittar hela tiden på sin omgivning och är så positiv och glad att hon inte ger mig 100% fokus. Hon gör vad jag säger, men har inte riktigt tid att fokusera som jag vill, men vi kämpar på!
 
Men, jag längtar absolut till våren, ingen tjäle och ingen is.. Men det är minst två månader vinter kvar, bit ihop!

 
 

Dags för allvar

Det har varit lite dåliga underlag att rida på i veckan, klibbsnö och halkig ridbana så det har varit låg nivå på tidningen. Idag blev det ridhuset och ordentligt genomridet!


Första 20 minuterna var Gabbi helt störd. Jag fick skritt omkring och invänta lugnet under tiden hon tittade på ponnysarna som hoppade. Sen gick dom och hon gnäggande resten av passet, men blev ganska fin till slut!

Att kunna rida i en normal mängd kläder är alldeles underbart, vi längtar till våren!

Imorgon åker vi till Boden för clinic med Jens fredriksson, inspirationen kommer flöda!


Kylan slår till

-27,9 som kallast idag. Jag blir imponerad över det som fungerar och förvånad över det som fungerar lite sämre. Det är ju första vintern i huset och vi har inte riktigt lärt oss hur värmepannan fungerar, vilket resulterade i 13 grader på nedervåningen, haha! Men lite eldning och temperaturen jobbade sig uppåt igen.


Vi har en hemmagjord isolerad vattentunna åt hästarna, jag har fyllt på med varmt vatten som jag fyllt i köket och det var bara en ytterst tunn skorpa imorse, imponerande!

Hästarna står mest i halmen och hänger, jag har ökat högivan så dom har haft fri tillgång, Hilly har inget täcke och ingen av hästarna fryser.

Idag tog jag med bägge på en kombinerad promenad/barbacka sväng. I och med att stallet inte är färdigisolerat är det lika kallt som utomhus, inte sugen på att göra iordning häst där. Så jag knöt ett grimskaft i gabbis grimma och for ut med Hilly på släp.

Hilly går lääääängst ut i grimskaftet och släpas fram, men hon ska fasen lära sig att vara handhäst, till slut trillade poletten ner och hon pinnade på framför, tjoho! Tur att gabbi är en klippa!

Imorgon ska det bli varmare, gabbi ska motioneras ordentligt, sen ska jag till bure och rida kråkan, ska visa honom för en spekulant på söndag, kråkan är inte så intresserad av att springa fort runt en travbana tyvärr.

Hilly beskriver kylan bättre än Gabbi, hon är lite mer täckad och inte så sugen på att sluta mysa i halmen.. haha!


Nytt år

Vi hade en fantastisk kväll igår med några av våra underbara vänner, åt en alldeles outstanding 4-rätters och drack gott! Tack för att ni finns!


Strax innan tolvslaget gick jag ut till tjejerna i hagen, grannen, det vill säga typ 50 meter från hagen, skjöt modell mindre raketer i flera timmar. Tjejerna undrade vad jag gjorde där mitt i natten, gabbi smakade lite cider och gav mig en nyårspuss. Dom kunde inte brytt sig mindre, fantastiska psyken, jag är imponerad!

Jag brukar alltid har mål för nästa år, men jag känner faktiskt att jag inte ska ha några i år, utan att ta dagen som den kommer och göra det bästa av situationen. 

Friska hästar, lite renovering och personlig utveckling får vi väl sikta på!RSS 2.0